H 27η Διάσκεψη του ΟΗΕ (COP27) για το κλίμα διεξάγεται από 6 έως 18 Νοεμβρίου στο τουριστικό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ στην Αίγυπτο, με τις προσδοκίες για ουσιαστικές, δεσμευτικές αποφάσεις να είναι πολύ χαμηλές.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θεωρείται ότι παίζει κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, να “πρασινίζει” την πυρηνική ενέργεια και το αέριο, τους ηγέτες των ανεπτυγμένων χωρών να αρνούνται επί της ουσίας να στηρίξουν οικονομικά και τεχνικά τα περισσότερο ευάλωτα κράτη του νότου και με τους λαούς του παγκόσμιου νότου να πληρώνουν βαρύ “φόρο” για επιλογές που δεν έκαναν, η φετινή σύνοδος γίνεται χωρίς την παρουσία και την επιτόπου πίεση των κινημάτων, αφού το Σαρμ Ελ Σειχ είναι μια “κόκκινη ζώνη” από την οποία αποκλείονται τόσο οι ντόπιοι, όσο και οποιαδήποτε δράση των από τα κάτω.

Η σημερινή ενεργειακή κρίση, άμεσα συνδεδεμένη με τον πόλεμο στην Ευρώπη, βαθαίνει τη φτώχεια και τις ανισότητες και δεν φαίνεται αρκετή για μια ριζική αλλαγή πολιτικής, τόσο προς την κατεύθυνση της κλιματικής δικαιοσύνης, όσο και προς την προστασία του κλίματος.

Το RednBlack με αφορμή τη φετινή Σύνοδο για το Κλίμα παρουσιάζει το παρόν αφιέρωμα, όπου τις επόμενες μέρες θα δημοσιεύονται σταδιακά κείμενα για τις όποιες προσδοκίες από τη φετινή COP, τον αποκλεισμό των κινημάτων, τη σχέση κλιματικής αλλαγής και μετανάστευσης, τον ρόλο των περιβαλλοντικών κινημάτων και πολλά ακόμη. Μείνετε συντονισμένοι/ες!

Τα άρθρα του aφιερώματος:

 

 

Γράφει ο Γιώργος Βελεγράκης

 

Συνέντευξη της Αιγύπτιας ακτιβίστριας Α.Η. στην Ερμιόνη Φρεζούλη

  • Συνέντευξη με την Alab Mirasol Ayroso: «Κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη πάνε μαζί»

Τo RedNBlack συνομίλησε με την Alab Mirasol Ayroso, εθνική Συντονίστρια της YACAP (Youth Advocates for Climate Action Philippines), μια εθνική συμμαχία οργανώσεων νέων, μαθητικών συμβουλίων και ατόμων από τις Φιλιππίνες που αγωνίζονται ενάντια στην κλιματική αλλαγή και διεκδικούν κλιματική δικαιοσύνη. Μετάφραση: Ηρώ Μαρίνου

Συνέντευξη με την Eva Izquierdo, Policy Officer Global Climate Justice,  European Environmental Bureau

Γράφει ο Χρήστος Βρεττός

 

1 σχόλιο

Comments are closed.

Διαβάστε επίσης