Το Κόκκινο και το Μαύρο είναι μια ιστοσελίδα ριζοσπαστικής κριτικής, εναλλακτικής ενημέρωσης, πολιτικού διαλόγου και θεωρητικής ανάλυσης. Όσες και όσοι συμμετέχουμε στο εγχείρημα, ανήκουμε σε ένα χώρο που θα μπορούσε να ονομαστεί ελευθεριακή Αριστερά. Πιστεύουμε, δηλαδή, ότι η ελευθερία και η ισότητα είναι έννοιες που αλληλοσυμπληρώνονται: η μία δίνει περιεχόμενο στην άλλη. Όταν υπονομεύεται η μία, η άλλη αναιρείται.

Θεωρούμε ότι η ανατροπή του καπιταλισμού είναι αναγκαία συνθήκη για την κοινωνική απελευθέρωση. Αναγκαία, αλλά όχι ικανή από μόνη της. Δεν μπορεί να υπάρξει χειραφέτηση χωρίς ανατροπή της πατριαρχίας και όλων των ιεραρχικών σχέσεων, χωρίς μια νέα σύνδεση της ανθρωπότητας με το φυσικό περιβάλλον.
Επιμένουμε ότι, αποκομμένη από τον στρατηγικό στόχο της ανατροπής και του κοινωνικού μετασχηματισμού, κάθε διεκδίκηση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της προσαρμογής στις κυρίαρχες αντιλήψεις και τον συντηρητισμό. Ωστόσο, δεν συγχέουμε την προοπτική της ανατροπής με τον επαναστατικό βερμπαλισμό: ξέρουμε ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί μαζικό κίνημα, αν αυτό δεν απαντά στα πραγματικά επίδικα της συγκυρίας. Και έχουμε την εμπειρία ότι, χωρίς ενωτική πολιτική, δεν συγκροτούνται κινήματα που μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στον στρατηγικό στόχο, αλλά μόνο κινηματικές πρωτοβουλίες «ταχείας καύσης».

Το Κόκκινο και το Μαύρο έχει, λοιπόν, πολιτική άποψη. Ωστόσο, δεν αποτελεί «όργανο» μιας πολιτικής ομάδας, με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Προφανώς, η ιστοσελίδα είναι βήμα για τη δημοσιοποίηση των απόψεών μας – την προβολή του ρεύματος ιδεών που ονομάζουμε ελευθεριακή Αριστερά. Θέλουμε, όμως, το Κόκκινο και το Μαύρο να εξελιχθεί σε πεδίο συνάντησης και διαλόγου με όσες και όσους συμφωνούμε σε πολλά, αλλά δεν έχουμε μπορέσει να συναντηθούμε. Επιπλέον, η ιστοσελίδα θα είναι πάντα φιλόξενος χώρος για όσες και όσους έχουν διαφορετική άποψη από τη δική μας, αλλά αυτή η άποψη έχει ενδιαφέρον και συμβάλλει στις κοινές μας αναζητήσεις: η διαφωνία και ο διάλογος με επιχειρήματα δεν είναι κίνδυνος «θολώματος της γραμμής», αλλά πλούτος για τις ιδέες και προωθητική δύναμη για την πολιτική δράση.

Είναι βέβαιο ότι το Κόκκινο και το Μαύρο στην πορεία θα αλλάξει: κάθε εγχείρημα στα πεδία της δράσης και των ιδεών, που φιλοδοξεί να αλλάξει τον κόσμο, οδηγεί πρώτα απ’ όλα στην αλλαγή των υποκειμένων του. Κρατώντας την ευγενή αυτή φιλοδοξία, βαδίζουμε ρωτώντας, αμφιβάλλοντας, επανεξετάζοντας.

Στο ξεκίνημα του Κόκκινου και του Μαύρου συνεργάστηκαν: Γιάννης Αλμπάνης, Κατερίνα Αναστασίου, Θάνος Ανδρίτσος, Νίκος Γιαννόπουλος, Νίκη Γιάνναρη, Δημήτρης Γκιβίσης, Χάρης Γολέμης, Δημήτρης Δέλτας, Κυριακή Κλοκίτη, Τάσος Κορωνάκης, Λουκία Κοτρωνάκη, Γιώργος Κουβίδης, Δήμητρα Κουλούζη, Χριστίνα Κυδώνα, Λίνα Κυργιαφίνη, Χρήστος Λάσκος, Λαυρέντης, Δημήτρης Μπιτουλάς-Κουρούσης, Αντώνης Νταβανέλος, Αλέξανδρος Παναγιωτάκης, Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, Δέσποινα Σπανούδη, Τόνια Τσίτσοβιτς, Ερμιόνη Φρεζούλη, Ηλίας Χάιδας.

Ευχαριστούμε την Χρυσαυγή Δασκάλα για την δημιουργία του λογότυπου και των γραφικών του rednblack.gr και τον Βασίλη Τσαμουρά (Impressi digital lab) για την υπομονή και την ταχύτητα με την οποία έκανε αυτό το site πραγματικότητα.