Το παρακάτω κείμενο υπογραφών δημοσιεύτηκε χτες 1 Ιουνίου στην ηλεκτρονική εφημερίδα Rebelión  με σκοπό να γνωστοποιήσει στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η περιοχή Τσιάπας βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, καθώς οι εξεγερμένες κοινότητες δέχονται διαρκείς παρενοχλήσεις από παραστρατιωτικούς και πληρωμένους δολοφόνους από τα διάφορα καρτέλ που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της περιοχής. Το κείμενο μετέφρασε η Α.Λ.

Προς τους λαούς του Μεξικού και του κόσμου,

Στα άτομα, τις συλλογικότητες και τους λαούς που υπερασπίζονται τη Ζωή.

Σε όσους αισθάνονται την ανάγκη να δράσουν μπροστά σε ένα φλεγόμενο νοτιοανατολικό Μεξικό.

Σήμερα, τώρα, το Μεξικό βρίσκεται στο όριο, σε εκείνο το όριο που πάντα φαίνεται μακρινό μέχρι μια σφαίρα που προέρχεται από ψηλά να πυροδοτήσει την οργή του Μεξικού των από κάτω. Ο ζαπατίστας σύντροφος Χόρχε Λόπες Σαντίς (Jorge López Santíz) βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ ζωής και θανάτου εξαιτίας μιας παραστρατιωτικής επίθεσης της Περιφερειακής Οργάνωσης Καφεπαραγωγών του Ocosingo (ORCAO), της ίδιας οργάνωσης που συχνά επιτίθεται και παρενοχλεί τις ζαπατιστικές κοινότητες. Η Τσιάπας βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου με παραστρατιωτικούς και πληρωμένους δολοφόνους από τα διάφορα καρτέλ που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της περιοχής και ομάδες αυτοάμυνας, με την ενεργό ή παθητική συνενοχή των κυβερνήσεων του Ρουτίλιο Εσκαντόν Καδένας (Rutilio Escandón Cadenas) και του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Ο Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN), ο οποίος διατήρησε την ειρήνη και ανέπτυξε το αυτόνομο σχέδιό του στα εδάφη του και ο οποίος προσπάθησε να αποφύγει τις βίαιες συγκρούσεις με παραστρατιωτικές και άλλες μεξικανικές κρατικές δυνάμεις, δέχεται συνεχώς παρενοχλήσεις, επιθέσεις και προκλήσεις. Από τα τέλη του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, ο EZLN έχει επιλέξει έναν πολιτικό αγώνα μέσα από δρόμους πολιτικούς και ειρηνικούς, παρά το γεγονός ότι οι κοινότητές του δέχονται επιθέσεις με πυροβολισμούς, οι καλλιέργειές του πυρπολούνται και τα ζώα του δηλητηριάζονται. Παρά το γεγονός ότι, αντί να επενδύουν στον πόλεμο, επιλέγουν την οικοδόμηση νοσοκομείων, σχολείων και αυτόνομων κυβερνήσεων που έχουν ωφελήσει Ζαπατίστας και μη Ζαπατίστας, οι κυβερνήσεις, από τον Κάρλος Σαλίνας (Carlos Salinas) μέχρι τον Λόπες Ομπραδόρ, προσπάθησαν να τους απομονώσουν, να τους απονομιμοποιήσουν και να τους εξοντώσουν. Σήμερα, λίγους μήνες πριν από την 40η επέτειο του EZLN, η παραστρατιωτική επίθεση της ORCAO είχε σαν αποτέλεσμα η ζωή ενός ανθρώπου να κρέμεται από μια κλωστή, την ίδια από όπου κρέμεται η έκρηξη του Μεξικού των από κάτω που δεν αντέχουν άλλο την επίθεση στην αξιοπρέπειά τους ούτε τον πόλεμο ενάντια στις κοινότητες και τα εδάφη τους.

Η επίθεση της ORCAO δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ κοινοτήτων, όπως θα την χαρακτήριζε ο Κάρλος Σαλίνας και όπως σίγουρα θα προσπαθήσει να κάνει ο Λόπες Ομπραδορ. Η επίθεση αποτελεί άμεση ευθύνη της Κυβέρνησης της Τσιάπας και της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Η πρώτη ευθύνεται για τη συγκάλυψη της ανάπτυξης των εγκληματικών ομάδων που έχουν μετατρέψει την Τσιάπας από περιοχή σχετικής ηρεμίας σε μια κόκκινη εστία βίας. Η δεύτερη, για τη σιωπή και την παθητικότητα που επέδειξε απέναντι σε μια κατάσταση τόσο προφανή στα νοτιοανατολικά της χώρας. Γιατί η ORCAO επιτίθεται στις ζαπατιστικές κοινότητες; Επειδή μπορεί.Γιατί το επιτρέπει η κυβέρνηση του Ρουτίλιο Εσκαντόν; Επειδή στην Τσιάπας των από πάνω, διακυβέρνηση σημαίνει να κολυμπάς στο αίμα των ιθαγενών. Γιατί σιωπά ο Λόπες Ομπραδόρ; Επειδή ο κυβερνήτης της Τσιάπας είναι κουνιάδος του πολύ αγαπημένου του υπουργού Εσωτερικών, Αντάν Αουγκούστο Λόπες (Adán Augusto López), επειδή, όπως και οι προκάτοχοί του, δεν μπορεί να αντέξει μια ομάδα εξεγερμένων να είναι το σημείο αναφοράς για την ελπίδα και την αξιοπρέπεια, επειδή πρέπει να δικαιολογήσει τη στρατιωτική δράση για να «καθαρίσει» το νοτιοανατολικό Μεξικό και να μπορέσει επιτέλους να επιβάλει τα μεγαλεπήβολα έργα του.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι προγράμματα όπως το «Sembrado Vida» (Σπέρνοντας Ζωή) –το οποίο χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι πρακτικά έχει τον ίδιο προϋπολογισμό με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας– και άλλα παρόμοια, προάγει την αντιπαράθεση μεταξύ κοινοτήτων που ιστορικά έχουν αποστερηθεί τα εδάφη και τα δικαιώματά τους, καθώς χρησιμοποιούνται ως μηχανισμοί πολιτικού ελέγχου και διαπραγματευτικό χαρτί, ώστε, οργανώσεις όπως η ORCAO, να αποκτήσουν πρόσβαση στα υποτιθέμενα οφέλη που παρέχουν αυτά τα προγράμματα, με κόστος την υφαρπαγή των ανακτημένων αυτόνομων ζαπατιστικών εδαφών. Για εμάς είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για συγκρούσεις μεταξύ λαών – πρόκειται  για μια αντιεξεγερτική πολιτική που επιδιώκει να τους εξοντώσει, να αφανίσει τον EZLN και όλες τις κοινότητες και τους λαούς που συνεχίζουν να αγωνίζονται για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Όσοι υπογράφουμε αυτή την επιστολή, θέλουμε να καλέσουμε εμάς τους ίδίους και όσους πιστεύουν ότι η αξιοπρέπεια και ο ορθός λόγος πρέπει να ξεσηκωθούν για να σταματήσουν τη σφαγή που προμηνύεται∙ να καλέσουμε όσους στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση να ανοίξουν τις καρδιές τους –πέρα από τις πολιτικές τους συγγένειες ή συμπάθειες– στις αδικίες που κατακλύζουν το παρόν αυτής της χώρας, ώστε να καταφέρουμε να συναντηθούμε στην ανάγκη να δράσουμε με κοινό στόχο να αποτρέψουμε αυτή τη θηριωδία.

Υπογράφουμε αυτή την επιστολή γιατί πιστεύουμε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να σταματήσει η παραστρατιωτική βία στην Τσιάπας, γιατί αν δεν το κάνουμε σημαίνει ότι αφήνουμε το Μεξικό να βυθιστεί ακόμα περισσότερο σε αυτόν τον ατέρμονα καταστροφικό πόλεμο. Απαιτούμε δικαιοσύνη για τον Χόρχε Λόπες Σαντίς. Απαιτούμε την ολοκληρωτική διάλυση της ORCAO. Απαιτούμε ενδελεχή έρευνα για την κυβέρνηση του Ρουτίλιο Εσκαντόν. Απαιτούμε από τον Λόπες Ομπραδόρ να πάψει, με τη σιωπή του, να γίνεται συνένοχος στη βία στην Τσιάπας.

Υποστηρίζοντας τα αιτήματα του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου (CNI), απαιτούμε:

  1. Να διασφαλιστεί η υγεία του συντρόφου Χόρχε και να του παρασχεθεί όλη η απαραίτητη φροντίδα και για τον απαιτούμενο χρόνο.
    2. Να σταματήσει η ένοπλη επίθεση εναντίον της κοινότητας Moisés Gandhi και να γίνει σεβαστή η αυτόνομη περιοχή της.
    3. Να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτών των παραστρατιωτικών επιθέσεων.
    4. Να διαλυθούν οι ένοπλες ομάδες μέσω των οποίων παραμένει ενεργός και εντείνεται ο πόλεμος κατά των ζαπατιστικών κοινοτήτων. Απαιτούμε επίσης την άμεση απελευθέρωση του Μανουέλ Γκόμες (Manuel Gómez), μέλος βάσης στήριξης του EZLN, του οποίου την άδικη φυλάκιση δεν έχουμε ξεχάσει.

Μαζί με το CNI, προειδοποιούμε ότι ο πόλεμος που έχει κηρυχθεί εναντίον των ιθαγενών λαών που προστατεύουν τη Μητέρα Γη, μας υποχρεώνει να δράσουμε οργανωμένα για να σταματήσουμε την αυξανόμενη βία και να αποκαταστήσουμε τη σύνδεση και τη φροντίδα μας για τη Ζωή. Απευθύνουμε κάλεσμα να διαδηλώσουμε στους δρόμους, στις πρεσβείες και τα προξενεία, στα κέντρα σπουδών και στους χώρους εργασίας, στα κοινωνικά δίκτυα, όπου έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, ενάντια στη στρατιωτική, παραστρατιωτική και οργανωμένη εγκληματική βία και για την υπεράσπιση της Ζωής.

Απευθύνουμε κάλεσμα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να υφάνουμε μια ημέρα τοπικών δράσεων από τις 27 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου με μια συντονισμένη εθνική και διεθνή δράση στις 8 Ιουνίου.

Να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στους ζαπατιστικούς λαούς.

Αν αγγίξουν έναν/μια από εμάς, μας αγγίζουν όλους/όλες.

Υπογραφές:

Noam Chomsky
Enzo Traverso
Michael Hardt
Yvon Le Bot
Michael Löwy
Bertha Navarro
Juan Villoro
Alfonso Cuarón
Gael García Bernal

Ακολουθούν εκατοντάδες υπογραφές από μεξικανικές και διεθνείς οργανώσεις, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη της καλλιτεχνικής κοινότητας. Όλες οι υπογραφές εδώ

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…