Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης συλλαμβάνεται από την «Αντιτρομοκρατική» έξω από την αποθήκη την οποία νοίκιαζε για λογαριασμό των εκδόσεων «Ασύμμετρη Απειλή», στην οδό Αναστασίου Ζίννη στο Κουκάκι.

Ακολουθεί έρευνα στο εσωτερικό της αποθήκης, όπου, εκτός από κούτες με βιβλία των εκδόσεων, εντοπίζεται και μια τσάντα πλάτης, η οποία περιείχε ποσότητα εκρηκτικής ύλης, πυροκροτητών και φυσιγγίων, αντικείμενα των οποίων η κατοχή είναι βέβαια παράνομη, πλην όμως, υπό κανονικές συνθήκες, διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

Παρά το πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα, ο Πολύκαρπος προφυλακίζεται, καθώς, με μια σειρά αστυνομικών και δικαστικών αλχημειών, τού ασκείται δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Συγκεκριμένα, για το κακούργημα της «κατοχής εκρηκτικών υλών, εκρηκτικών μηχανισμών, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος ή τροφοδοσία ομάδων, οργανώσεων, ενώσεων προσώπων κλπ».

Υπάρχει δηλαδή μια τεχνητή διόγκωση της κατηγορίας, δεδομένου πως η ειδοποιός διαφορά που μετατρέπει την συγκεκριμένη πράξη από πλημμέλημα σε κακούργημα είναι ο «σκοπός διάθεσης τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος κλπ», σκοπός που δεν προκύπτει από κανένα απολύτως δεδομένο της δικογραφίας, παρά μονάχα από τις μεταφυσικές εικασίες της «Αντιτρομοκρατικής».

Αντίθετα με τα έωλα και μεταφυσικά αφηγήματα της «Αντιτρομοκρατικής», ο ίδιος ο Πολύκαρπος, ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, είναι πολύ συγκεκριμένος σε σχέση με την κατηγορία που αντιμετωπίζει, δηλώνοντας στην απολογία του:

«Σκοπός της ενοικίασης της αποθήκης ήταν το στοκάρισμα παλαιότερων βιβλίων των εκδόσεων Ασύμμετρη Απειλή. Πράγματι, ανάμεσα στα βιβλία βρέθηκε και σακ βουαγιάζ με εκρηκτική ύλη και μια κούτα με σφαίρες και πυροκροτητές. Από την πρώτη στιγμή, ήμουν σαφέστατος σχετικά με την προέλευσή τους: ήταν υλικό το οποίο δεν είχε βρεθεί από τις αστυνομικές έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2008, μετά την απαγωγή του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, Γ. Μυλωνά. Το υλικό αυτό ήταν θαμμένο σε χώρο στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και όταν ξεκίνησαν στην περιοχή οικοδομικές εργασίες, το μετέφερα τμηματικά στην Αθήνα τρία χρόνια μετά την αποφυλάκισή μου, για λόγους ασφαλείας. Το αποθήκευσα σε χώρους νόμιμης ιδιοκτησίας μου και κανένας άλλος, πέρα από εμένα, δεν είχε γνώση της ύπαρξής του ή πρόσβαση σε αυτό».

Μπορεί ο τρόπος που ένα πλημμέλημα μετατρέπεται σε κακούργημα, κρατώντας ετσιθελικά δέσμιο έναν άνθρωπο στην φυλακή επί ενάμιση χρόνο, να αγγίζει τα όρια του μεταφυσικού, όμως καθόλου μεταφυσικές δεν είναι οι αιτίες αυτής της νομικής αλχημείας. Οι αιτίες είναι συγκεκριμένες, σχεδόν απτές, εξαντλούνται και περιστρέφονται γύρω από την εναντίον του εκδικητικότητα.

Ο Πολύκαρπος συμμετέχει στο ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα, με συνέπεια για πάνω από δυο δεκαετίες και τα τελευταία χρόνια είναι μέλος της πολιτικής συλλογικότητας Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών). Ο ίδιος έχει πληρώσει και στο παρελθόν βαρύ τίμημα με πολύχρονη φυλάκιση για την (προ δεκαπενταετίας) επιλογή ταξικής αλληλεγγύης, που συνίστατο στην παροχή βοήθειας στον καταζητούμενο για ληστείες τραπεζών και δραπέτη των ελληνικών φυλακών, Βασίλη Παλαιοκώστα.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν την πορεία ενός ανθρώπου που ποτέ δεν του συγχώρεσε η «Αντιτρομοκρατική», η οποία, παρασυρμένη από την εκδικητική μανία της, δεν δίστασε να ανακοινώσει επισήμως μέχρι και σύνδεση του Πολύκαρπου με την ένοπλη οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Στοιχείο αυτής της «πρόωρης ετυμηγορίας» αποτέλεσε ένα αρχείο pdf, αποθηκευμένο στον εξωτερικό σκληρό δίσκο του υπολογιστή του με την ανάληψη ευθύνη του χτυπήματος της ΟΛΑ στον ΣΕΒ. Οι Κλουζώ των εργαστηρίων της ΔΕΕ αρχικά χαρακτήρισαν το αρχείο ως πρωτότυπο και αποθηκευμένο πριν τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης, προκαλώντας έτσι την εντύπωση ότι ο Πολύκαρπος σχετίζεται με τη σύνταξη της προκήρυξης. Δυο μέρες μετά, και αφού η υπεράσπιση του Πολύκαρπου διόρισε δικό της πραγματογνώμονα, τα εργαστήρια της ΔΕΕ αναθεώρησαν και εξέδωσαν καινούριο πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίζουν ότι τελικά το αρχείο ήταν απλώς κατεβασμένο και αποθηκευμένο από ειδησεογραφικό σάιτ, αρκετές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης.

Το ίδιο συνέβη και με την ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που εντοπίστηκε. Ενώ οι αρχικές αναφορές των εκθέσεων της ΔΕΕ έκαναν λόγο για είκοσι κιλά εκρηκτικών, τελικά, με βάση το κλητήριο θέσπισμα, προκύπτει να είναι λιγότερη από δυο κιλά (1.610 γραμμάρια αμμωνιοδυναμίτιδα και 290 γραμμάρια γραμμάρια TNT). Ποσότητα όχι μόνο πολύ μικρότερη από τις αρχικές υποθέσεις της «Αντιτρομοκρατικής», αλλά και σίγουρα καθόλου ικανή να κρατήσει έναν άνθρωπο επί ενάμιση ολόκληρο χρόνο στη φυλακή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η «Αντιτρομοκρατική» χρησιμοποιεί τις άτυπες υπερεξουσίες της, προκειμένου να ορίσει στη δικαστική εξουσία τις δικές της αποφάσεις, να θέσει αγωνιστές και αγωνίστριες στο στόχαστρο της καταστολής, να διώξει, να φυλακίσει και να καταδικάσει ανθρώπους με θολά ή ανύπαρκτα στοιχεία. Είναι όμως η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος βρίσκεται τόσο καιρό προφυλακισμένος, αντιμέτωπος με βαριά ποινή, από κατηγορίες όχι βασισμένες σε πλαστά ή σαθρά στοιχεία, αλλά μονάχα σε μια εικασία που δεν μπορεί να υποστηριχτεί από κανένα άλλο δεδομένο της ίδιας της εναντίον του δικογραφίας.

Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση της «Αντιτρομοκρατικής» Υπηρεσίας, που κάποιος αγωνιστής δεν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σκευωρία της, αλλά με μια φάρσα της.

Η έκβαση της υπόθεσης αυτής στο δικαστικό της σκέλος θα αποτελέσει ενδεχομένως βαρόμετρο για την λειτουργία της δικαστικής εξουσίας στη Ελλάδα στη συγκεκριμένη πολιτική και κοινωνική συγκυρία, για αυτό και της αντιστοιχεί η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα.

Μετά από αναβολή που πήρε στις 6 Δεκέμβρη 2021, λόγω αναρμοδιότητας του Δ’ Μονομελούς, η υπόθεση θα δικαστεί από το Α’ Τριμελές την Δευτέρα στις 14 Φλεβάρη 2022 και ώρα 9:00 (Εφετείο Λουκάρεως, 4ος όροφος, Αίθουσα Δ100Β)

* Η «Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές» καλεί σε συγκέντρωση-πορεία το Σάββατο 12 Φλεβάρη 2022 και ώρα 20:00 στην Πλατεία Εξαρχείων. Το κάλεσμα στηρίζουν και άλλες συλλογικότητες του αναρχικού χώρου.

 

5 σχόλια

Comments are closed.

Διαβάστε επίσης

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…