Συνέντευξη με την αιγύπτια ακτιβίστρια Α.Η.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στο rednblack, στο πλαίσιο του αφιερώματός μας στην COP27, η Αιγύπτια ακτιβίστρια Α.Η. εξηγεί γιατί, παρά την θετική εξέλιξη της διεξαγωγής της Συνόδου για το Κλίμα σε μια χώρα του «Παγκόσμιου Νότου», αυτή κινδυνεύει να λειτουργήσει ως «πλυντήριο» των εφαρμοζόμενων πολιτικών του αιγυπτιακού καθεστώτος. Η αυταρχική κυβέρνηση Σίσι κρατά δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους στις φυλακές για τις ιδέες τους, καταστέλλει τις φωνές διαμαρτυρίες, περιφρονεί τις τοπικές κοινότητες, ενώ και η περιβαλλοντική πολιτική της απέχει πολύ από το να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των οδυνηρών συνεπειών της.
Ερ: Τι σημαίνει η διοργάνωση της COP27 στην Αίγυπτο για τις χώρες του παγκόσμιου Νότου; Υπάρχουν συγκεκριμένες προσδοκίες;
Απ: Η οργάνωση της COP27 στην Αίγυπτο έχει δύο όψεις. Ενώ σηματοδοτεί σίγουρα μια νίκη για τον παγκόσμιο Νότο, ταυτόχρονα συμβολίζει μια ήττα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο τοπικά όσο και διεθνώς. Από το 2016 και την COP στο Μαρακές, καμιά άλλη σύνοδος δεν πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, παρ’ ότι είναι αυτή που επηρεάζεται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Και μόνο το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ Ελ Σείχ σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία η συζήτηση γύρω από το κλίμα να διαμορφωθεί προς όφελος των παραδοσιακά περιθωριοποιημένων χωρών του κόσμου, να φέρει στο προσκήνιο ζητήματα που αγνοούνται εδώ και καιρό για τις απώλειες και τις ζημιές, τις χρηματοδοτήσεις για το κλίμα, καθώς και την κοινή, αλλά διαφοροποιημένη ευθύνη, μεταξύ άλλων. Παρ’ όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη το απαράδεκτο ιστορικό της Αιγύπτου στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με πάνω από 60.000 πολιτικούς κρατούμενους στις αιγυπτιακές φυλακές, η φιλοξενία της COP27 δε δημιουργεί πολλές προσδοκίες.
Επιπρόσθετα, η συστηματική καταστροφή που προκαλεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση στους τελευταίους χώρους πρασίνου σε όλη την αιγυπτιακή επικράτεια, θέτει σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τις δεσμεύσεις της για ουσιαστική συμμετοχή στον διάλογο για το κλίμα με στόχο την εύρεση βιώσιμων λύσεων στην κλιματική κρίση. Ενόψει της συνόδου, αιωνόβια δέντρα κόβονται συστηματικά για να ανοίξει ο δρόμος για επεκτάσεις δρόμων και νέων υποδομών. Σε μια περίοδο που οι εταιρίες μπαίνουν όλο και πιο βαθιά μέσα στις COP, η Coca Cola, ηγετική μορφή ανάμεσα στους ρυπαντές με πλαστικά διεθνώς, είναι χορηγός μιας συνόδου κατά την οποία ο στόχος είναι να συζητηθεί η κλιματική αλλαγή, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την παρωδία που είναι η COP. Επιπρόσθετα, οι αιγυπτιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) έχουν αποκλειστεί από τη σύνοδο για το κλίμα εξαιτίας του παρανοϊκού φόβου της κυβέρνησης μην τυχόν και χαλάσει η εικόνα της από ανεξάρτητες φωνές που θα ασκούν κριτική.
Τέλος, ενώ η σύνοδος θα γίνει στη χερσόνησο του Σινά, καμιά κοινότητα ιθαγενών και τοπικών φυλών από την περιοχή δεν μπορεί να συμμετέχει. Πρόκειται για κοινότητες που υποφέρουν από σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποκλεισμό από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς δημοσιογράφοι εμποδίζονται να γράψουν πληροφορίες γι’ αυτή την περιοχή ενάντια στις κυβερνητικές πρακτικές που επιδεινώνουν την κρίση (για παράδειγμα, για την καταστροφή της αγροτικής γης και ζωτικών υποδομών).
Ερ: Παρ’ ότι η διοργάνωση των Συνόδων για το Κλίμα στον παγκόσμιο νότο ήταν ένα μόνιμο αίτημα των χωρών του και η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν πρόσθετη συμβολική αξία, αιγυπτιακά κινήματα και ακτιβιστές καλούν σε μποϊκοτάζ της φετινής COP. Ποια είναι η κατάσταση στη χώρα και ποιοι λόγοι οδήγησαν τα αιγυπτιακά κινήματα να καλούν σε μποϊκοτάζ;
Απ: Όντως, αρκετές αιγυπτιακές ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσαν τα δυτικά κράτη να μποϊκοτάρουν την επερχόμενη σύνοδο COP27 στο Σαρμ Ελ Σεϊχ, εξαιτίας της αποτυχίας της Αιγύπτου να δημιουργήσει ένα δημόσιο χώρο για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και να βελτιώσει την κατάσταση σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. Υπό αυτή την έννοια, η φιλοξενία της COP27 στην Αίγυπτο παραμένει ένα «πράσινο ξέπλυμα», αλλά και ένα ξελάσπωμα ταυτόχρονα. Το αιγυπτιακό στρατιωτικό κράτος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την COP ως μια ευκαιρία για να αυτοπαρουσιαστεί ως μια προοδευτική και φιλική προς τα ανθρώπινα δικαιώματα κυβέρνηση, όπως αποδεικνύεται με την έναρξη της Πρωτοβουλίας του Εθνικού Διαλόγου αρκετούς μήνες πριν τη Σύνοδο και τη δημιουργία μιας ζώνης όπου θα επιτρέπονται οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αιγύπτιος υπουργός εξωτερικών και πρόεδρος της COP, Σαμέχ Σούκρι (Sameh Shoukry). Ωστόσο, η κατάσταση στη χώρα παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, και η δυσαρέσκεια της κοινωνίας αυξάνεται. Παρ’ ότι αυτές οι πρωτοβουλίες ήταν ευπρόσδεκτες από ό,τι μπορεί να χαρακτηριστεί ως αριστερή αντιπολίτευση στην Αίγυπτο, πάνω από 60.000 φυλακισμένοι παραμένουν πίσω από τα κάγκελα και οι οικονομικές αποφάσεις που βασίζονται στο ένα δάνειο μετά το άλλο έχουν αποδειχθεί καταστροφικές και έχουν καταστήσει την Αίγυπτο εξαρτημένη από την ξένη υποστήριξη για να μπορέσει να επιβιώσει.
Ερ: Πώς μπορούν τα κοινωνικά κινήματα, τα κινήματα για κλιματική δικαιοσύνη και οι ακτιβιστές να υποστηρίξουν τους Αιγύπτιους, όχι μόνο σε σχέση με την COP, αλλά συνολικά;
Απ: Ο καλύτερος τρόπος υποστήριξης είναι οι οργανώσεις να σταθούν αλληλέγγυες με το λαό της Αιγύπτου, να υπογράψουν και να δημοσιοποιήσουν στα δίκτυα τους όλες τις σχετικές εκκλήσεις που κυκλοφορούν από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές οι εκκλήσεις και οι δηλώσεις ζητούν την άμεση απελευθέρωση χιλιάδων πολιτικών κρατούμενων και την εξασφάλιση της ουσιαστικής συμμετοχής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην COP και πέραν από αυτή.
Για περισσότερα, επισκεφθείτε τους συνδέσμους:
Το κείμενο της έκκλησης και η λίστα με τις πάνω από 900 υπογραφές μέχρι τώρα στην ιστοσελίδα COP CIVIC SPACE website (Δημόσιος χώρος για την COP)
Για περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της δημόσιας συζήτησης στην Αίγυπτο, μια σύντομη περίληψη εδώ. Αν έχετε άλλα ερωτήματα για την έκκληση, επικοινωνήστε με το: info@copcivicspace.net.
- Twitter ποστ προς τους αρχηγούς των κρατών του κόσμου να επέμβουν άμεσα για την απελευθέρωση του Αλαα Αμπντελ Φαταχ (Alaa Abdel Fatah) https://tinyurl.com/w32x8a98
- Υπογράψτε και διαδώστυε: https://tinyurl.com/2nbrc9w5
- Ακολουθήστε @FreedomforAlaa
Σημαντική είναι και η έκκληση – καμπάνια για την αναγκαιότητα να σπάσει η σιωπή στις κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γηγενών του Σινά και την περιθωριοποίηση της περιοχής, η πρόσβαση στην οποία έχει απαγορευτεί από την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Την καμπάνια οργανώνει το Ίδρυμα του Σινά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μέλος του Αιγυπτιακού Συνασπισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Sinai Foundation for Human Rights – Egyptian Human Rights Coalition).