«Σήμερα πέθανε ο Ατίλιο Προφέτι. Το ωροσκόπιό του λέει: “Σας περιμένει μια όμορφη κι ευχάριστη μέρα”.

Και πράγματι, μπαμπά, τι το καλύτερο από το να σβήνεις στο κρεβάτι σου, στα ενενήντα έξι σου χρόνια, έχοντας κερδίσει τον Διαγωνισμό;

“Θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες, κυρίως στην κοινωνική σας ζωή”.

Κι αυτό σωστό: να ’μαστε όλοι εδώ για να σ’ αποχαιρετίσουμε.

“Δεχθείτε μια πρόσκληση για το βράδυ, θα έχετε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση”.

Αυτό όχι, δεν το πιστεύω. Ούτε καν εσύ δεν είχες ποτέ την ελπίδα ότι, μετά, θα συναντήσεις Κάποιον.

Εγώ ξέρω μόνο ένα πράγμα: πως εδώ, ανάμεσα σ’ εμάς τους ζωντανούς, δεν μπορείς να ξαναγυρίσεις. Όποιος πεθάνει γίνεται πρόσφυγας, κάποιος που ζητάει άσυλο. Και που έχει πάρει ένα αιώνιο “ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ”».

***

Το Σωστό Αίμα, της Φραντσέσκα Μελάντρι, σε μετάφραση Άμπυς Ράικου, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, είναι ένα συναρπαστικό ιστορικο-πολιτικό μυθιστόρημα, το πληρέστερο, απ’ όσα έχω διαβάσει, για τη μετααποικιοκρατία, την «παγκοσμιοποίηση» και τη σύγχρονη μετανάστευση, με ριζοσπαστική ματιά, βαθείς χαρακτήρες, καταιγιστική πλοκή, συγκλονιστικές περιγραφές και 650 σελίδες υψηλής λογοτεχνικής ποιότητας.

Από την ιταλική κατοχή της Αβησσυνίας (σημερινή Αιθιοπία), η Μελάντρι ξεκινάει ένα ταξίδι, με κεντρικούς ήρωες τον ιταλό τυχοδιώκτη Ατίλιο Προφέτι, την κόρη του Ιλάρια και τον «άγνωστο» αιθίοπα εγγονό του Σιμέτα Ιετμεγκέτα Ατιλαπροφέτι, στην Αφρική της προσφυγιάς, των διακινητών και των φυλακών της Λιβύης μέχρι τη Λαμπεντούζα, τα σκλαβοπάζαρα της Σικελίας και την ιταλική ρατσιστική γραφειοκρατία. Τολμώ να πω, ένα γοητευτικό αντιιμπεριαλιστικό και διεθνιστικό μυθιστόρημα-δοκίμιο.

Διαβάστε επίσης