Αγαπημένα μου, γεια και χαρά σας. Πρέπει να είμαστε κάπως καλύτερα καθώς η σεληνιακή έκλειψη υποχωρεί, αφήνοντας την Αφροδίτη και τον Ερμή να ισορροπήσουν κάπως τις ζωές μας. Βέβαια, το μεσουράνημα του Άρη προκαλεί εντάσεις, που έχουν όμως και την κακή και την καλή πλευρά τους: Οξύνουν τον ανταγωνισμό, αλλά και το εξεγερτικό πνεύμα. Και μιας και γιορτάζουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973 αυτό το Ωροσκόπιο είναι αφιερωμένο στην καλλιέργεια από όλα τα ζώδια τούτου του εξεγερτικού πνεύματος.

                                           ΚΡΙΟΣ 21/3 – 19/4

Κριαράκια μου, προσέξτε ιδιαίτερα την υγεία σας, καθώς είναι ευάλωτη αυτή την περίοδο, και τα συναισθηματικά σας, γιατί ναι μεν η Αφροδίτη ενισχύει τον ερωτισμό σας, αλλά με τη συνέργεια του καβγατζή Άρη συχνά τον εκτρέπει σε διαμάχες και ανταγωνισμούς με αγαπημένα σας πρόσωπα. Μη σκιαμαχείτε, λοιπόν, με αφορμές και συμπτώματα, αλλά αναμετρηθείτε με τις αιτίες που σας προκαλούν το αίσθημα ασφυξίας που νιώθετε συχνά.

                                       ΤΑΥΡΟΣ 20/4 – 20/5

Ταύροι και Ταυρίνες μου, καθώς απαλλάσσεστε από τις κακοτοπιές της σεληνιακής έκλειψης, η Αφροδίτη και ο Ερμής ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και τη γοητεία σας. Προσέξτε και εσείς την υγεία σας, όχι μόνο γιατί ο κορωνοϊός συνεχίζει να καλπάζει, αλλά και επειδή, ως ψυχοσωματικοί τύποι, εισπράττετε όλους τους κραδασμούς του κακόβουλου Άρη. Σε ό,τι αφορά την αυτοπεποίθηση, σεβαστείτε την και εξεγερθείτε απέναντι στην τάση της να εκφυλιστεί σε αλαζονεία.

                                            ΔΙΔΥΜΟΙ 21/5 – 21/6

Διδυμάκια μου, η αποδρομή της σεληνιακής έκλειψης σας ανακουφίζει από την ασυνεννοησία με στενά σας πρόσωπα. Μην επαναπαύεστε όμως. Ο Άρης στους Διδύμους, σε κόντρα μάλιστα με τον Ποσειδώνα, σας προκαλεί αδρανειακές συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά τα προσωπικά σας και σίγουρα βλάπτουν την υγεία σας. Αντισταθείτε, λοιπόν, στην, ούτως ή άλλως, εγγενή αναβλητικότητά σας και ανακαλύψτε τη χαρά της συλλογικής προσπάθειας.

                                          ΚΑΡΚΙΝΟΣ 22/6 – 22/7

Καρκίνοι και Καρκινένιες μου, από υγεία καλά πάτε, τα υπόλοιπα όμως είναι στριμωγμένα. Μιας και η… τσιγκούνα Σελήνη δεν ενισχύει άλλο την παραδοσιακή αμφιθυμία σας ανοιχτείτε και κινηθείτε. Εξάλλου, η φτώχεια θέλει καλοπέραση… Ωστόσο, χρυσούλια μου, γιατί ενοχοποιείστε τόσο; Για τα άσχημα οικονομικά και εργασιακά σας πρωτίστως ευθύνονται οι κοινωνικές συνθήκες, μην αυτομαστιγώνεστε λοιπόν και προσπαθήστε μαζί με άλλους να βρείτε λύσεις.

                                              ΛΕΩΝ 23/7 – 23/8

Λιονταράκια μου, είστε από τα ευνοημένα ζώδια αυτού του κύκλου. Η απελευθερωμένη από τη σεληνιακή έκλειψη Αφροδίτη προοιωνίζεται ωραίες μέρες στα συναισθηματικά σας, προσέξτε όμως πολύ την υγεία σας. Η ιατρική Αστρολογία προειδοποιεί ότι ενδέχεται να προκύψουν σοβαρά προβλήματα στο θυρεοειδή σας. Κατά τ’ άλλα, μια συμβουλή: Μη συγχέετε την αγανάκτηση με την εξέγερση. Η πρώτη είναι τυφλή και ατομικιστική, η δεύτερη οξυδερκής και συλλογική.

                                          ΠΑΡΘΕΝΟΣ 24/8 – 22/9

Παρθένες και Παρθένοι μου, είμαι επιφυλακτικός και κάπως μπλεγμένος με το ζώδιό σας. Το μεσουράνημα του Άρη και ο καβγάς του με τον Ποσειδώνα ενισχύουν την αδράνειά σας και παράλληλα εντείνουν διχαστικές τάσεις στο προσωπικό και εργασιακό περιβάλλον σας. Αναλογιστείτε, λοιπόν, τούτο: Αν η εξέγερση προϋποθέτει «λύσσα και συνείδηση», όταν η δεύτερη εξορίζεται, τότε το όλον καταντάει θλιβερή αυτοκαταστροφική καρικατούρα.

                                             ΖΥΓΟΣ 23/9 – 22/10

Ζυγοί μου, όλων των φύλων, πολύ φοβάμαι ότι «του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει» (λέμε τώρα…), αλλά ο δικός τράχηλος υφίσταται πολλούς ζυγούς, κυρίως ερωτικο-συναισθηματικούς. Σας παρακαλώ πολύ, άλλο διαλλακτικότητα και ανοχή, άλλο ευπιστία και άνευ όρων παράδοση. Εκτός των άλλων, βλάπτει σοβαρά τη σωματική και την ψυχική υγεία σας. Αφήστε την εξεγερτικότητά σας να αναδυθεί – ψάξτε, δεν μπορεί, κάπου θα τη βρείτε.

                                       ΣΚΟΡΠΙΟΣ 23/10 – 22/11

Σκορπίνες και Σκορπιοί μου, οι προβλέψεις σας είναι ευοίωνες. Καθώς εκπνέει η σεληνιακή έκλειψη στον άξονα Ταύρου – Σκορπιού και έρχεται η Αφροδίτη στο ζώδιό σας, επιτέλους απαλλάσσεστε από δυσαρμονίες και εντάσεις, με απογείωση της φιλικότητας και της γοητείας σας. Ωστόσο, χαλαρώστε τους ρυθμούς σας και φροντίστε τον εαυτό σας, γιατί η συνεχής ένταση μεγαλώνει την οξυθυμία σας και σας φθείρει σωματικά και κοινωνικά.

                                            ΤΟΞΟΤΗΣ 23/11 – 21/12

Τοξότες και Αμαζόνες μου, βρίσκεστε στη δίνη μιας περίπλοκης συναστρίας. Η δυσαρμονία του Άρη από τους Διδύμους με τον Ποσειδώνα στους Ιχθύς επιτίθεται μετωπικά στα συναισθηματικά, τα εργασιακά και τις ευρύτερες σχέσεις σας. Ευτυχώς, ο νεφεληγερέτης Δίας αρχίζει την προστασία του, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα κινηθείτε δραστήρια. Ως εκ τούτου, μην περιμένετε να πέσει το ώριμο φρούτο, πέφτει όταν αρχίσει να σαπίζει.

                                          ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ 22/12 – 19/1

Κατσικάκια μου, στα συναισθηματικά και την υγεία τα πάτε καλά, στα οικονομικά όμως οι οιωνοί είναι δυσάρεστοι. Βέβαια, και για ποιον δεν είναι; Τέλος πάντων, μέχρι να βελτιωθούν, όχι οι αστρικοί, οι γήινοι, οργανώστε κάπως καλύτερα τη φτώχεια σας και κυρίως αγωνιστείτε κατά των πλουσίων. Αλήθεια, συμμετείχατε στη γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου; Επιπλέον, Κατσικάκια μου, προσέξτε την υγεία σας, το άγχος δεν είναι καλός σύμβουλος.

                                            ΥΔΡΟΧΟΟΣ 20/1 – 19/2

Υδροχόοι μου, οι προβλέψεις μου είναι μικρομεσαίες για όλους τους τομείς της ζωής σας. Κοιτάξτε, η συμμετοχή του Κρόνου στον Υδροχόο και η κόντρα με τον Ουρανό, συν η παρερχόμενη σεληνιακή έκλειψη, σας προκάλεσαν ουκ ολίγα άγχη και εντάσεις. Τώρα φαίνεται πως μπαίνετε σε φάση βελτίωσης, αλλά, καλού κακού, κρατήστε μικρά καλάθια. Επιπλέον, ο συνεργάτης μου ιατρικός αστρολόγος συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στο λαιμό και το πεπτικό σύστημα.

                                           ΙΧΘΥΕΣ 20/2 – 20/3

Ψαράκια μου, σε κανένα πεδίο της ζωής σας δεν τα πάτε άσχημα. Καθόλου άσχημα θα έλεγα. Ο ανάδρομος Δίας στους Ιχθύς σας φέρεται γενναιόδωρα, αλλά ο Ζευς είναι εναντίον της ανάθεσης και απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του ωροσκοπούμενου. Επομένως, αξιοποιήστε την αστρική εύνοια και γίνετε πιο ειλικρινείς, πιο εξωστρεφείς, πιο υπεύθυνοι και οπωσδήποτε να σας φταίνε λιγότερο οι άλλοι και περισσότερο ο εαυτός σας.

 

                                                 Αστροφεγγιά

                                     Απαντήσεις σε επιστολές

Χαμένη γενιά

Καλέ μου φίλε, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν «χαμένες γενιές», όπως χαρακτηρίζεις στο γράμμα σου τη «γενιά του Πολυτεχνείου». Η συγκεκριμένη «γενιά» αποτελέστηκε από πολλές χιλιάδες κορίτσια και αγόρια που πρωτοστάτησαν στην πτώση της δικτατορίας, που ακύρωσαν στην πράξη την επιστράτευση του Ιωαννίδη λίγους μήνες μετά την Εξέγερση του Νοέμβρη και που σφράγισαν επί χρόνια τους αγώνες της Μεταπολίτευσης. Από κει και πέρα, με το πέρασμα των χρόνων άνθρωποι κουράζονται και αποσύρονται, άλλοι κάνουν άλλες επιλογές, θεμιτές ή αθέμιτες, όπως συνέβη και με προηγούμενες «γενιές», την εαμική, του 114 κ.λπ. Σημασία έχει να μεταφέρεται το μήνυμα του αγώνα και της εξέγερσης, παρεμπιπτόντως δε πολλοί-ές από τη «γενιά του Πολυτεχνείου» συνεχίζουν να συμμετέχουν ενεργά στην Αριστερά και το ευρύτερο κίνημα.

Θα έχουμε πόλεμο;

Αγαπητή φίλη, ταυτίζομαι με την αγωνία σου για την όξυνση του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού και χαίρομαι που η ματιά σου είναι απαλλαγμένη από εθνικιστικές τερατολογίες, κάτι που δεν συνηθίζεται στη χώρα μας. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε πόλεμο, αν και φοβάμαι ένα «θερμό επεισόδιο», ηθελημένο ή τυχαίο. Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, οι δύο πλευρές είναι απολύτως συνυπεύθυνες, τόσο για γεωπολιτικούς λόγους όσο και για εσωτερική κατανάλωση, και ο χειρότερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη ζοφερή προοπτική είναι η πολιτική της κοινοβουλευτικής –και όχι μόνο– Αριστεράς: η μονομερής καταγγελία της τουρκικής επιθετικότητας και η κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για υποχωρητικότητα.

Νίκος Γιαννόπουλος

Διαβάστε επίσης