Το κείμενο το «αλιεύσαμε» από τον τοίχο του Μπάμπη Κουρουνδή στο Facebook.

Η απόφαση του Supreme Court των ΗΠΑ που ανατρέπει την περίφημη Roe vs Wade του 1973 αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η αντίληψη πως τα Ανώτατα Δικαστήρια προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα από τις εν δυνάμει αυταρχικές κυβερνήσεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η ίδια η ιστορία της κατοχύρωσης θεμελιωδών δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων στις ΗΠΑ δείχνει ότι αποτέλεσαν καρπό κοινωνικής κινητοποίησης που αναπτύχθηκε συνήθως με αντίπαλο το Supreme Court, όχι σε συμμαχία μαζί του.

Έτσι, είναι γνωστό ότι το SC με την απόφαση Lochner του 1905 πάγωσε την εργατική νομοθεσία. Η νομολογία του έμεινε σταθερή επί τρεις δεκαετίες και έκρινε ως αντισυνταγματικά ακόμα και τα πρώτα μέτρα του New Deal. Οι εργατικοί αγώνες της δεκαετίας του 30 και η απειλή του Ρούζβελτ ότι θα αλλάξει τη σύνθεσή του έκαναν το Δικαστήριο να μεταστραφεί.

Το ίδιο έγινε και στη μεταπολεμική περίοδο. Παρότι έχουν γραφτεί πολλοί τόμοι για τη “δικαστική επανάσταση” της Warren Court, οι επιτυχίες στην κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων ήταν καρπός της δράσης του κινήματος και ως επιστέγασμά τους ήρθαν οι δικαστικές αποφάσεις, όχι το αντίστροφο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του civil rights movement, το οποίο πέτυχε την κατάργηση των εμποδίων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος που απέκλειε ουσιαστικά τους μαύρους. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις αυτού του κινήματος, που έκαναν τον Bruce Ackerman και την Jennifer Nou να χαρακτηρίσουν τη δεκαετία του 1960 ως «μία από τις κορυφαίες περιόδους λαϊκής κυριαρχίας στην Αμερικανική Ιστορία», πίεσαν το πολιτικό σύστημα της χώρας. Έτσι επιβλήθηκε η 24η Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος και ακολούθησε η απόφαση του SC. Παρόμοια ήταν η περίπτωση της μάχης των αμβλώσεων που επιστεγάστηκε με τη Roe vs Wade.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως έχει γράψει ο Jack Balkin, τα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα διαμόρφωσαν τη συνταγματική παράδοση της χώρας. Αυτές οι εμπειρίες αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τον κόσμο στις ΗΠΑ που ανατριχιάζει με την απόφαση του Supreme Court. Αν ξαναπιάσει εκείνο το νήμα, όχι μόνο μπορεί να σταματήσει το ρολόι της Ιστορίας από το να πάει προς τα πίσω αλλά μπορεί να κάνει και αποφασιστικά βήματα μπροστά.

Διαβάστε επίσης

Η Ίμπιζα κάποτε έμοιαζε με μια από τις Σποράδες… Αυτή την παραοικονομία θέλουμε;

Το κείμενο το «αλιεύσαμε» από τον τοίχο της Iris Lykourioti στο Facebook.…