Giuseppe Fama Pacific Press/SIPA ΗΠΑ
Ο προπονητής της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας SS Lazio φορά ένα μπλουζάκι που γράφει «σταμάτα τον πόλεμο» κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης για έναν αγώνα στις 27 Φεβρουαρίου 2022 στη Ρώ-μη της Ιταλίας. Giuseppe Fama Pacific Press/SIPA ΗΠΑ

Πηγή: Electronic intifada (02.03.2022) | Μετάφραση: Τάσος Κορωνάκης

Καθώς η εισβολή στην Ουκρανία κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα, υπήρξαν σαρωτικές κινήσεις για τον αποκλεισμό της Ρωσίας και των Ρώσων από τις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Και αυτό έρχεται, ανεξάρτητα ​​από τις μαζικές κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τις ευρωπαϊκές χώρες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την οικονομία και τις αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας.

Η αμεσότητα με την οποία η Ρωσία έχει γίνει παρίας στον αθλητικό κόσμο, είναι ένα χαστούκι στους Παλαιστίνιους που έχουν δει ομάδες και ομοσπονδίες να μην συμπεριλαμβάνονται σε μποϊκοτάζ, υποτίθεται για να κρατήσουν την πολιτική μακριά από τον αθλητισμό.

Και σε απόλυτη αντίθεση με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ δεν αντιμετώπισαν τέτοιους αποκλεισμούς ή κυρώσεις μετά την παράνομη εισβολή τους στο Ιράκ το 2003.

Το μποϊκοτάρισμα μιας χώρας που κατηγορείται για επιθετικότητα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου έχει γίνει ξαφνικά δικαιολογημένη και μάλιστα ηθική υποχρέωση – αλλά προφανώς μόνο εφόσον πρόκειται για τη Ρωσία.

Παραδόξως, πολλά από τα μέτρα εναντίον της Ρωσίας εφαρμόζονται από τις ίδιες οργανώσεις που αγνόησαν ή απέρριψαν επανειλημμένα τις Παλαιστινιακές εκκλήσεις για κυρώσεις στο Ισραήλ, τον καταπιεστή τους.

 Αποβλήθηκε από το Παγκόσμιο Κύπελλο

 Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου FIFA και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ομοσπονδία UEFA ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι οι εθνικές και συλλογικές ομάδες της Ρωσίας θα αποκλειστούν επ’ αόριστον από όλες τις διοργανώσεις.

Την Κυριακή, η FIFA εξέφρασε την «καταδίκη της για τη χρήση βίας από τη Ρωσία» και τη «βαθιά αλληλεγγύη» της στους Ουκρανούς.

Ανακοίνωσε επίσης τα «πρώτα» μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ρωσίας από τη διοργάνωση διοργανώσεων ή τη συμμετοχή υπό το όνομα της χώρας της.

Αλλά ακόμη και αυτά τα αυστηρά τιμωρητικά μέτρα δεν ήταν αρκετά. Η FIFA δέχθηκε πυρά επειδή δεν απέκλεισε πλήρως τη Ρωσία από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες δήλωσαν ότι θα αρνούνταν να παίξουν με τη Ρωσία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η FIFA υπέκυψε στην πίεση, επιβάλλοντας την πλήρη απαγόρευση που θα αποκλείσει τη Ρωσία από το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι Παλαιστίνιοι απαιτούν εδώ και καιρό από τη FIFA να επιβάλει κυρώσεις στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Ισραήλ λόγω της συμπερίληψης ισραηλινών ομάδων που εδρεύουν στους εποικισμούς της Δυτικής Όχθης και των επιθέσεων του Ισραήλ σε Παλαιστίνιους αθλητές.

Όλοι οι εποικισμοί του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και των Υψωμάτων του Γκολάν της Συρίας είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θεωρούνται έγκλημα πολέμου.

Στην πραγματικότητα, οι κανόνες της FIFA απαγορεύουν στις εθνικές ομοσπονδίες να παίζουν στην επικράτεια ενός άλλου μέλους χωρίς άδεια, κάτι που κάνει το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Παρόλα αυτά, η FIFA δεν άκουσε ποτέ αυτές τις εκκλήσεις, ούτε ανάγκασε το Ισραήλ να αγωνιστεί χωρίς τη σημαία και τον εθνικό του ύμνο ή να παίξει αποκλειστικά σε ουδέτερους χώρους.

 Η FIFA καυχιέται για το πώς έδιωξε τη Νότια Αφρική όταν βρισκόταν υπό το καθεστώς του απαρτχάιντ. Ωστόσο, σήμερα, ακόμη και όταν μεγάλες παγκόσμιες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ διαπράττει το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ και ζήτησαν κυρώσεις, η FIFA εξακολουθεί να αρνείται να αναλάβει δράση.

Ρωσοϊσραηλινός «ολιγάρχης»

Εν τω μεταξύ, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της Ποδοσφαιρικής Λέσχης Τσέλσι, παρέδωσε την «επιμέλεια και τη φροντίδα» του συλλόγου στους διαχειριστές του φιλανθρωπικού του ιδρύματος. Αυτή η κίνηση φαίνεται να έχει στόχο να αποφύγει τις κυρώσεις της βρετανικής κυβέρνησης στους λεγόμενους «ολιγάρχες», πλούσιους Ρώσους υπηκόους που κατηγορούνται ότι είχαν σχέσεις με τον Πρόεδρο Βλάντμιρ Πούτιν.

Ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος είναι Ρώσος αλλά έλαβε την ισραηλινή υπηκοότητα το 2018, δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό κατάλογο της βρετανικής κυβέρνησης με Ρώσους υπηκόους στους οποίους έχει επιβληθεί κυρώσεις. Η βρετανική κυβέρνηση υπόσχεται να προσθέσει περισσότερα ονόματα στη λίστα, αλλά κατηγορείται ότι σέρνει τα πόδια της – μια καθυστέρηση που θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει στους στόχους να μετακινηθούν ή να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία.

«Ανησυχώ μήπως η κυβέρνηση κινείται τόσο αργά που το θήραμά της ξεφεύγει», δήλωσε την Τρίτη ο Ντέιβιντ Ντέιβις, πρώην υπουργός. «Πρέπει να στοχεύσουμε τους ολιγάρχες που κατέχουν ποδοσφαιρικούς συλλόγους στους οποίους πολλοί από τους πολίτες μας δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν», πρόσθεσε ο Ντέιβις, κατονομάζοντας συγκεκριμένα τον Αμπράμοβιτς.

Ο Ντέιβις είπε στο κοινοβούλιο -όπου δεν κινδυνεύει από οποιαδήποτε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση- ότι ο Αμπράμοβιτς «είναι ένας από τους άνδρες που διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές υποθέσεις του Πούτιν».

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς είπε ότι ο δισεκατομμυριούχος καλέστηκε από τους Ουκρανούς «για υποστήριξη για την επίτευξη ειρηνικής επίλυσης». Δεν είναι σαφές βέβαια τι σημαίνει αυτό, ή εάν αυτός ο ισχυρισμός είναι απλώς μια προσπάθεια του Αμπράμοβιτς να αποτρέψει τις κυρώσεις.

Ωστόσο, είναι περίεργο ότι ο Αμπράμοβιτς δεν αντιμετώπισε ποτέ κακομεταχείριση ή εκκλήσεις για κυρώσεις για πράγματα που είναι γνωστό ότι έκανε: Ο δισεκατομμυριούχος συνεισέφερε προηγουμένως περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια στην Elad, μια ομάδα Ισραηλινών εποίκων που καταλαμβάνει παλαιστινιακή γη και σπίτια στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτό σημαίνει ότι ο Αμπράμοβιτς βοηθά άμεσα και υποκινεί την κατοχή και τον αποικισμό της πόλης από το Ισραήλ, κάτι που ακόμη και η βρετανική κυβέρνηση καταγγέλλει ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η Τσέλσι είναι γνωστή για τον αχαλίνωτο ρατσισμό και τον αντισημιτισμό των οπαδών της.

 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μποϊκοτάρουν τη Ρωσία

Οι απαγορεύσεις όμως στα Ρωσικά αθλήματα εκτείνονται πολύ πέρα ​​από το ποδόσφαιρο.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή άνοιξε το δρόμο για μποϊκοτάζ την περασμένη εβδομάδα, όταν κάλεσε όλες τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να μετεγκαταστήσουν ή να ακυρώσουν διοργανώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η Λευκορωσία, η οποία γειτονεύει με τη Ρωσία και έχει φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες, είναι στενός σύμμαχος με τη Μόσχα.

Η ΔΟΕ προέτρεψε επίσης «να μην επιδεικνύεται η ρωσική ή η λευκορωσική εθνική σημαία και να μην παίζεται κανένας ύμνος της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας» σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις.

Και οι αθλητικές ομοσπονδίες υπακούουν στο κάλεσμα.

Η Διεθνής Ένωση Δίαθλου απαγόρευσε τις σημαίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης, ακύρωσε επ’ αόριστον όλους τους αγώνες στη Ρωσία.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κέρλινγκ που είναι προγραμματισμένο στη Ρωσία για αργότερα φέτος, θα μεταφερθεί.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι ανακοίνωσε ότι όλες οι διοργανώσεις που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο φέτος θα ακυρωθούν και οι Ρώσοι αθλητές θα αποκλειστούν από τη συμμετοχή τους.

Υποκρισία στο τζούντο

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο ανέστειλε την ιδιότητα του Πούτιν ως επίτιμου πρόεδρού της «ενόψει της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία».

Η Ομοσπονδία ακύρωσε επίσης μία επερχόμενη διοργάνωση αγώνων τζούντο στη Ρωσία που είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξομάλυνση των αθλητικών σχέσεων με το Ισραήλ και τα αραβικά έθνη με τα οποία το Τελ Αβίβ δεν είχε επίσημες διπλωματικές σχέσεις εκείνη την εποχή.

Το 2018, η τότε υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ, Miri Regev, συναντήθηκε με τον Marius Vizer, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας τζούντο, και «του άσκησε εκτενείς πιέσεις», σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post. Ήταν η επιρροή της Regev που οδήγησε τον οργανισμό να ακυρώσει δύο από τις εκδηλώσεις του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τυνησία λόγω της άρνησης των δύο χωρών να ομαλοποιήσουν τη συμμετοχή του Ισραήλ.

Η Ομοσπονδία Τζούντο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τελικά συνθηκολόγησε με τις απαιτήσεις του Ισραήλ να εκθέσει τη σημαία του και να παίξει τον εθνικό του ύμνο στο Grand Slam του Άμπου Ντάμπι τον Οκτώβριο του 2018, κατά τη διάρκεια του οποίου η Regev έκλαψε με συγκίνηση καθώς ο ισραηλινός ύμνος έπαιζε στα Εμιράτα. Μόλις τον Αύγουστο του 2020 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ επισημοποίησαν τις διπλωματικές σχέσεις.

Αν η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο ήταν πρόθυμη να ενεργήσει ως μεσολαβητής «ειρήνης» ακόμη και όταν το Ισραήλ συνέχιζε να καταλαμβάνει στρατιωτικά τη γη Παλαιστινίων, Σύριων και Λιβανέζων, ενώ διεξάγει τακτικά στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά αμάχων, γιατί μποϊκόταρε τη Ρωσία αντί να επιμείνει να φέρει Ρώσους και Ουκρανούς  μαζί;

Φαίνεται ότι μόνο ορισμένες πράξεις επιθετικότητας τιμωρούνται.

Και μόλις πριν από λίγους μήνες, η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο απέβαλε δύο αθλητές για 10 χρόνια επειδή αρνήθηκαν να αγωνιστούν με έναν Ισραηλινό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το περασμένο καλοκαίρι – σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Ο Αλγερινός τζούντοκα Fethi Nourine έχασε έναν αγώνα αποκλεισμού που θα τον έβαζε δυνητικά εναντίον ενός Ισραηλινού αθλητή.  Ο Σουδανός ομόλογός του Mohamed Abdalrasool στον αγώνα αποκλεισμού αρνήθηκε επίσης να αγωνιστεί με τον Ισραηλινό.

Το ζευγάρι κατηγορήθηκε από την οργάνωση ότι είχε «κακόβουλη πρόθεση» και ότι η «διαμαρτυρία και η προώθηση της πολιτικής και θρησκευτικής προπαγάνδας» στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν «μια ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση του Καταστατικού της Διεθνούς Ομοσπονδία Τζούντο».

Πολιτιστικά μποϊκοτάζ

Ωστόσο, το πιο εκπληκτικά υποκριτικό από όλα, ήταν η απαγόρευση της Ρωσίας να συμμετάσχει στον επερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Η συμμετοχή της Ρωσίας «θα έφερνε τον διαγωνισμό σε ανυποληψία», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών, ο φορέας που διοργανώνει τον διαγωνισμό.  Η EBU είπε ότι η απόφαση «βασίστηκε στους κανόνες της εκδήλωσης» και στις «αξίες» του οργανισμού.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision το 2019 πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και τη διεθνή εκστρατεία για μποϊκοτάρισμα λόγω των εγκλημάτων του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Ενόψει του διαγωνισμού, Ευρωπαίοι καλλιτέχνες και προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού κατήγγειλαν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού στο Ισραήλ.  Ακτιβιστές στη Γενεύη παρέδωσαν ένα αίτημα 136.000 υπογραφών στα κεντρικά γραφεία της EBU κατά της διεξαγωγής της Eurovision στο Τελ Αβίβ.

Αυτές οι απαιτήσεις, ωστόσο, αγνοήθηκαν.

Στην πραγματικότητα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες οργάνωσαν ένα πάρτι για τον εορτασμό του μουσικού διαγωνισμού στο πάρκο Charles Clore στη Jaffa, το οποίο είναι χτισμένο στην κορυφή ενός χωριού όπου είχε συντελεστεί εθνοκάθαρση, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι τιμούσαν τη μνήμη αυτού του εγκλήματος.

Ακόμη και όταν το Ισραήλ βομβάρδιζε Παλαιστίνιους στη Γάζα τον περασμένο Μάιο, σκοτώνοντας ολόκληρες οικογένειες εντός των σπιτιών τους, αυτές οι οργανώσεις δεν έδειξαν αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους παρά τις μαζικές παγκόσμιες διαδηλώσεις.

Ο συνήθης τραυματισμός, η αναπηρία, ο ακρωτηριασμός και η δολοφονία ακόμα Παλαιστινίων αθλητών από το Ισραήλ, καθώς και η σκόπιμη καταστροφή παλαιστινιακών πολιτιστικών κέντρων και αθλητικών εγκαταστάσεων, έχει συγκεντρώσει μόλις ένα κλάσμα αυτής της υποστήριξης από διεθνείς αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς.

Επιβραβεύσεις και τιμωρία

Ο Ρουσλάν Μαλινόφσκι, ένας Ουκρανός μέσος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Αταλάντα, αποκάλυψε μια φανέλα που έγραφε «Όχι πόλεμος στην Ουκρανία» αφού σημείωσε ένα γκολ σε αγώνα του UEFA Europa League την περασμένη εβδομάδα.

Οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μέσα ενημέρωσης το γιόρτασαν.

Αντίθετα, επιβλήθηκε τιμωρία στον Φρεντερίκ Κανούτε της Σεβίλλης, αφού αποκάλυψε τη λέξη «Παλαιστίνη» κάτω από την φανέλα του κατά την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα το 2008-2009, η οποία σκότωσε 1.400 Παλαιστίνιους, κυρίως πολίτες, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 300 παιδιά.

Ενώ σχεδόν κάθε εκδήλωση αθλητικής ή πολιτιστικής αλληλεγγύης ή μποϊκοτάζ για την υποστήριξη της Παλαιστίνης απαγορεύεται, εξοστρακίζεται ή τιμωρείται, η διαμαρτυρία στη Ρωσία γίνεται γρήγορα υποχρεωτική.

Η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία επέβαλε κυρώσεις στον Ρώσο γκρανμάστερ Sergey Karjakin επειδή υποστήριξε τον πρόεδρο της χώρας του.  Εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του «για την αποστρατικοποίηση και την αποναζικοποίηση της Ουκρανίας».

Εν τω μεταξύ, ο Βαλέρι Γκέργκιεφ απολύθηκε αυτή την εβδομάδα από τη θέση του αρχιμαέστρου της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Μονάχου επειδή «δεν επέκρινε» τον Πούτιν, σύμφωνα με το γερμανικό κυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle.

 

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…