Η μέρα μας ξεκινά νωρίς το πρωί. Οι  αλληλέγγυοι/ες φροντίζουν ώστε όλα τα μέλη της ομάδας να φάνε ένα καλό πρωινό και να ξεκινήσουν τη δουλειά με το δικό τους ρυθμό. Αρχίζουμε με τον καταμερισμό των εργασιών της ημέρας. Έως τώρα η δική μας αποστολή έχει συμμετάσχει σε καθαριότητα και τακτοποίηση των κοντέινερς, συναρμολόγηση επίπλων και κατανομή ειδών που θα περιέχουν τα κοντέινερς, κατασκευή παλετών για τις εισόδους των κοντέινερς, οργάνωση και ταξινόμηση αποθηκών.

Στις σύντομες περιηγήσεις στη γειτονιά κοντά στο καμπ, η εικόνα είναι συγκλονιστική. Όλα τα κτίρια είναι εκκενωμένα, είτε μισογκρεμισμένα είτε ισοπεδωμέμα.

Νεκρές γειτονιές, με ελάχιστα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν. Μία πόλη φάντασμα. Οι μόνοι “κάτοικοι” που βλέπεις είναι γάτες και σκύλοι σε ομάδες των 3 ή και μοναχικοί, πράγμα που κάνει ακόμα πιο τραγική την εικόνα που αντικρίζεις. Συναντήσαμε 2-3 οικογένειες που προσπαθούσαν να πάρουν κάποια υπάρχοντα μέσα από τα μισογκρεμισμένα σπίτια τους. Στρατιώτες με όπλα περιπολούν και περιφέρονται μαζί με την αστυνομία, ενώ στις περιοχές όπου γίνονται κατεδαφίσεις δεν επιτρέπεται η πρόσβαση.

 

Την Κυριακή 19/3/23,  επισκεφθήκαμε το συντονιστικό κέντρο του ΤΙΡ (Κόμμα Εργατών Τουρκίας). Εκεί λειτουργεί συλλογική κουζίνα όπου τρώνε σεισμόπληκτοι, πρόσφυγες από τη Συρία και αλληλέγγυοι/ες, φαρμακείο, ιατρείο, κέντρο ενημέρωσης και παιδότοπος, ενώ πραγματοποιούνται διανομές ειδών πρώτης ανάγκης, εκδηλώσεις και συζητήσεις.

Πήραμε συνέντευξη από την Μπιλγκέ, μέλος των διοργανωτών για τη δράση του ΤΙΡ στις σεισμόπληκτες περιοχές, που τόνισε την ανεπάρκεια και την έλλειψη οργάνωσης του κράτους, η οποία στάθηκε αιτία να χάσουν τη ζωή τους ακόμα περισσότεροι άνθρωποι.

Την Τρίτη συναντήσαμε την Αζλί, ακαδημαϊκό από την Ινσταμπούλ, η οποία μας περιέγραψε την εμπειρία της από το νοσοκομείο που έστησαν αλληλέγγυοι γιατροί από την Ισπανία.

Και στις δύο περιπτώσεις, το γεγονός που αναφέρθηκε πιο έντονα από όλα και το οποίο προκαλεί φορτισμένα συναισθήματα ήταν αυτό της κρατικής διαχείρισης της καταστροφής. Η εγκατάλειψη των πληγέντων και η εκμετάλλευση της κατάστασης εκ μέρους του κράτους ήταν αυτό που λύγισε τους ανθρώπους, και το περιγράφουν ως αυτό που ξεπερνά τα όρια της αντοχής τους.

 

Η ανταπόκριση θα έχει συνέχεια και θα δημοσιευτούν και οι δύο συνεντεύξεις

Για το ξεκίνημα της αποστολής μας εδώ

Antakya 21.03.2023

 

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…