Με αφορμή το δεύτερο books n’ beer fest το οποίο θα γίνει 3, 4 και 5 Ιουνίου στην πλατεία Πρωτομαγιάς, συζητάμε με τον Τάσο Θεοφίλου για το φεστιβάλ, το red n’ noir και τις εκδόσεις.

Δημήτρης: Καλησπέρα Τάσο, σε ευχαριστούμε για τη συνέντευξη. Ζητήσαμε αυτή τη συνέντευξη για να αναδείξουμε τόσο το φεστιβάλ αλλά και για να δείξουμε το τι είναι και το red n’ noir. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, θες να μας πεις δυο λόγια για το books n’ beer fest; Πώς ξεκίνησε και πώς σας δημιουργήθηκε η ιδέα;

Τάσος: Καταρχάς αυτό είναι το 2ο bnb fest. Η αφορμή δόθηκε πέρσι, την περίοδο της καραντίνας, οπότε και είχαμε θεωρήσει ότι ο κόσμος είχε ανάγκη να βγει, να μιλήσει και να περάσει καλά, ίσως με πιο ποιοτικούς όρους από έναν καθημερινό καφέ. Έτσι μας ήρθε η ιδέα ενός φεστιβάλ το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε μικρές και μεγάλες εκδόσεις να προωθήσουν τα καινούρια τους βιβλία μετά από ένα χρόνο ακινησίας. Ενός φεστιβάλ στο οποίο οι συζητήσεις για τα βιβλία θα γίνονταν και με όρους όχι μόνο ακαδημαϊκούς αλλά και ψιλής κουβέντας με μπύρα ή καφέ. Είναι, ξέρεις, μια συνήθεια του κόσμου να ταυτίζει την ανάγνωση με μια κουλτούρα πιο “ιερή”, εμείς πάλι θεωρούμε ότι οι κουβέντες αυτές θα πρέπει να μπουν στην καθημερινότητα μας με ευχάριστο τρόπο και για το αναγνωστικό κοινό και για τον κόσμο ο οποίος, χωρίς να είναι βιβλιοφάγος, ασχολείται με τις καθημερινές εξελίξεις.

Δ.: Χρησιμοποιείτε λοιπόν το κομμάτι της μπύρας για να απομυθοποιηθεί η ακαδημαϊκή περιβολή του βιβλίου και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτό. Βοήθησε αυτή η πρακτική; Ήρθε δηλαδή κόσμος για να πιει μπύρα και κατέληξε να αγοράσει ένα βιβλίο;

Τ.: Ναι, ήρθε, αλλά περισσότερο η πρακτική αυτή βοήθησε σε κάτι ουσιαστικότερο, στο να έρθει ο κόσμος και να συζητήσει για τα βιβλία με τρόπο χαλαρό. Και αυτός μας ο σκοπός πέτυχε σίγουρα. Πέρσι το φεστιβάλ έγινε στη δημοτική αγορά Κυψέλης (φέτος θα γίνει στην πλατεία Πρωτομαγιάς), τα πηγαδάκια ήταν παντού! Ο κόσμος γύρω από τους πάγκους έπιανε χαλαρά κουβέντες για τις εκδηλώσεις, τα βιβλία και άλλα θέματα της καθημερινότητας.

Δ.: Στο θέμα του περιεχομένου, τις εκδόσεις που στηρίζουν το φεστιβάλ ή, από την άλλη, το φεστιβάλ που στηρίζει τις εκδόσεις. Με ποια κριτήρια επιλέγετε τις εκδόσεις που θα καλέσετε, ή μήπως έρχονται αυτές σε εσάς;+

Τ.: Υπάρχουν δύο επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο κρούσεων σε εκδόσεις έγινε από πλευράς μας στις εκδόσεις που συνεργαζόμαστε σαν βιβλιοπωλείο και θεωρούμε ότι τα βιβλία τους υποστηρίζουν και υποστηρίζονται από το φεστιβάλ. Οι εκδόσεις αυτές είναι από μικρές εκδόσεις και εγχειρήματα μέχρι πιο μεγάλες και διευρυμένες εκδόσεις, χωρίς να ιεραρχώ τις προσπάθειες αυτές, το εύρος είναι μεγάλο, από εναλλακτικές και συνεργατικές εκδόσεις μέχρι αμιγώς εμπορικές. Κοινή συνιστώσα είναι η ποιότητα των βιβλίων και το αν μπορούν να δέσουν με το φεστιβάλ. Το δεύτερο επίπεδο είναι εκδόσεις που έμαθαν για το φεστιβάλ και μας προσέγγισαν αυτές.

 

Δ.: Επί τη ευκαιρία, ανέφερες το βιβλιοπωλείο σας, θες να μας πεις δυο λόγια για το rnn και πώς ξεκίνησε;

Τ.: Το Red n’ noir είναι βιβλιοκαφέ στην Κυψέλη, στη Δροσοπούλου 52. Ανοίξαμε ουσιαστικά τον Ιανουάριο του 2020, δυο μήνες πριν την καραντίνα. Είναι συνεργατικό και ξεκίνησε με τη λογική ότι έλειπε ένας χώρος που θα συνδυάζει τον καφέ με το βιβλίο ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργούσε και σαν χώρος εκδηλώσεων. Ακόμη περισσότερο έλειπε η προσέγγιση με την οποία ανοίξαμε τον χώρο, ενάντια δηλαδή στη λογική που θέλει το βιβλίο να συνοδεύεται μόνο με τσάι, εμείς έχουμε μια ωραία μπάρα στην οποία κάποιο άτομο θα διαβάσει με την μπύρα του, είμαστε περισσότερο… βιβλιο-μπαρ.

Δ.: Πες μας και για τις ομώνυμες εκδόσεις.

Τ.: Οι εκδόσεις ξεκίνησαν το 2017. Τα βιβλία μας κυρίως έχουν, αλλά δεν περιορίζονται σε, crime fiction και πολιτικό περιεχόμενο, με μια κατά βάση ριζοσπαστική προσέγγιση. Ακόμη εκδίδουμε ποίηση και comic με επίσης ριζοσπαστικό περιεχόμενο

Δ.: Έχετε κάποια καινούρια έκδοση; ίσως κάτι που θα παρουσιάσετε στο φεστιβάλ;

 

Τ.: Έχουμε αρκετά πράγματα να παρουσιάσουμε η αλήθεια είναι. Έχουμε αρχικά το graphic novel “Χρώματα Πολέμου” του Άνχελ δε λα Κάγιε σε μετάφραση Κρίτωνα Ηλιόπουλου, το οποίο αναφέρεται στη σύγχρονη ιστορία της Χιλής και τους εξόριστους χιλιανούς στο Παρίσι, καθώς και τα βασανιστήρια που υπέστησαν. Ένα συγκλονιστικό κόμικ το οποίο θα παρουσιάσει και ο ίδιος ο συγγραφέας-σκιτσογράφος σαν κεντρική εκδήλωση της δεύτερης μέρας του φεστιβάλ με θεματική την Λατινική Αμερική.

Το δεύτερο βιβλίο “Padre Camilo” της Χρύσας Τζιαφέτα, με θέμα τη ζωή και τη δράση του Καμίλο Τόρες, θα παρουσιαστεί επίσης τη δεύτερη μέρα. Είναι ένα βιβλίο που έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία.

Τέλος, την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, αφιερωμένη στο ζήτημα των γυναικοκτονιών και το ζήτημα της γυναικείας αυτοάμυνας, θα παρουσιάσουμε το “Καημένε Αθανασόπουλε;” (συγγραφή Τάσος Θεοφίλου), μια non fiction νουβέλα που αναφέρεται στο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης που είναι γνωστή σήμερα ως το “έγκλημα του Χαροκόπου”. Η υπόθεση αυτή αποτελεί παράδειγμα ακραίου θεσμικού μισογυνισμού την περίοδο του μεσοπολέμου ο οποίος οδήγησε δυο γυναίκες σε μια αιώνια διαπόμπευση για ένα αδίκημα που δεν είχαν διαπράξει αλλά για το οποίο καταδικάστηκαν σε θάνατο, αν και εν τέλει πήρανε χάρη. Έχει ένα ενδιαφέρον το πώς δικαστικά και μιντιακά είχε τότε προχωρήσει αυτή η υπόθεση. Στο εν λόγω βιβλίο γίνεται μια απόπειρα αναμόχλευσης αυτής της υπόθεσης με σκοπό να δικαιωθούν αυτές οι γυναίκες με τα ντοκουμέντα της εποχής.

Δ.: Στο θέμα των παρουσιάσεων, θες να μας πεις για το πολιτικό περιεχόμενο των συζητήσεων-εκδηλώσεων και πώς αποφασίσατε για αυτά τα θέματα;

Τ.: Την Παρασκευή ξεκινάμε με τη θεματική «Γυναικοκτονίες και δικαίωμα στη γυναικεία αυτοάμυνα», ένα θέμα που απασχολεί περισσότερο στις μέρες μας λόγω της δίκαιης διεκδίκησης του όρου γυναικοκτονία. Το Σάββατο η θεματική είναι “Λατινική Αμερική”, στην οποία αναφέρθηκα και πιο πάνω. Τέλος, την Κυριακή έχουμε δύο θεματικές με τίτλους “φύλο, φυλή, τραύμα και τάξη” και υπό αυτή την ομπρέλα βάλαμε βιβλία για τα οποία είχαμε προσωπικό ενδιαφέρον να παρουσιαστούν και έχουν σχέση με το εν λόγω θέμα. Η δεύτερη θεματική είναι η δίκη της Χ.Α. για την οποία το εφετείο πλησιάζει, ένα δικαστήριο που μάλλον θα κρατήσει άλλα 5 χρόνια και μάλιστα με τελείως διαφορετικούς όρους δεδομένου του ότι οι χρυσαυγίτες είναι ήδη στη φυλακή και συνεπώς θα αντιμετωπίσουν με άλλη τακτική τη δίκη λόγω των διαφορετικών πλέον συμφερόντων τους. Συνεπώς η συζήτηση θα πρέπει να ξεκινήσει σε μια καινούρια βάση ώστε να μην αλλάξει η πρωτόδικη απόφαση καταδίκης τους.

(Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκεται εδώ: https://rednnoir.gr/ivents/2o-books-n-beer-fest/ )

Δ.: Θεωρείς ότι το φεστιβάλ, δεδομένου ότι είναι και ένα πολιτικό δρώμενο εκτός από πολιτιστικό, ξεπερνάει τα στενά κινηματικά πλαίσια στα οποία γίνονται συνήθως παρουσιάσεις βιβλίων με τις εν λόγω θεματικές;

Τ.: Θεωρώ ότι πρέπει να καταστεί σαφές σαν διευκρίνιση ότι εμείς δεν είμαστε κινηματικό εγχείρημα, είμαστε μαγαζί, και με τις εκδόσεις είμαστε κάτι το εμπορικό. Το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα από μας συμμετέχουν σε διάφορες τάσεις του ευρύτερου αντικαπιταλιστικού κινήματος δεν κάνει κινηματικό το φεστιβάλ. Του δίνει προφανώς μια ταυτότητα την οποία αναγκαστικά κουβαλάμε αλλά δεν έχει κινηματικό πρόσημο.

Δ.:Μου απαντάς έτσι και στην επόμενη ερώτησή μου, δηλαδή στο ποια θα ήταν η απάντηση σας σε μια κριτική που γίνεται σε οτιδήποτε πολιτικό δεν είναι στενά αντικαπιταλιστικό και αντιεμπορευματικό.

Τ.: Μπορώ να επεκταθώ λίγο, δεν θεωρώ ότι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνονται πολιτικά φεστιβάλ, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Καλύπτουν άλλους σκοπούς και άλλες ανάγκες.

 

Δ.: Τάσο, σε ευχαριστούμε πολύ εκ μέρους της ομάδας του rednblack.

Διαβάστε επίσης

«Τα ρεπορτάζ μας δεν θα καταλήξουν δελτία Τύπου εταιρειών»: Συνέντευξη με τη Σταυρούλα Πουλημένη

Έπειτα από δύο αναβολές, την Πέμπτη 19 Μαΐου, στις 9 το πρωί,…

Συνέντευξη με τον Ilya Budraitskis: Ουκρανία – Ρωσία, οι ρίζες της πολεμικής σπείρας

Πηγή: nuso.org (26/02/2022) | Μετάφραση: Α.Λ. Η συνέντευξη αυτή, που δόθηκε στον…