«…Κάποιες φορές πνίγομαι στα ίδια μου τα δάκρυα, αλλά δεν αφήνω να με πάρει από κάτω. Κι όταν η αρνητικότητα με κυκλώνει, ξέρω πως κάποια μέρα όλα θ’ αλλάξουν γιατί… 

Όλη μου τη ζωή περιμένω και προσεύχομαι όλοι οι άνθρωποι να πουν “δεν θέλουμε άλλο να πολεμάμε”, δεν θα υπάρχουν άλλοι πόλεμοι, και τα παιδιά μας θα παίζουν. Μια μέρα…»

Οι στίχοι, σε πρόχειρη μετάφραση, είναι από το τραγούδι One Day του Ματισιάχου, εβραίο-αμερικάνου τραγουδιστή της ρέγκε – και μοιάζει εφιαλτικά επίκαιρο. Αυτό το τραγούδι διάλεξαν να τραγουδήσουν την Κυριακή 6/3 οι άνθρωποι που μαζεύτηκαν στην ακτή στην περιοχή Καλαμάρη της Λέσβου σε ένα συμβολικό «μνημόσυνο» για τους 7 πνιγμένους πρόσφυγες, των οποίων τα άψυχα σώματα ξεβράστηκαν εκεί την 1η του Μάρτη.

Το συμβολικό μνημόσυνο για τους εφτά ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο, ακόμα άγνωστο πως, οργανώθηκε από την αφρικανική κοινότητα αιτούντων άσυλο, εκπροσώπους των Σομαλών προσφύγων που ζουν τρία χιλιόμετρα πιο μακριά, στο «προσωρινό» κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης του Καρά Τεπέ, μέλη της Καθολικής Εκκλησίας και αλληλέγγυους.

Όπως αναφέρει η Ανθή Παζιάνου στην τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα Στο Νησί, την προηγούμενη εβδομάδα, από την περασμένη Τρίτη έως και την Πέμπτη, κάτοικοι του Συνοικισμού είδαν από το μπαλκόνι τους, στο ίδιο σημείο όπου έγινε σήμερα το συμβολικό μνημόσυνο, επτά άψυχα σώματα στην ακτή.

Στιγμιότυπο από το συμβολικό μνημόσυνο στη Λέσβο – Όλες οι φωτ. και το βίντεο από το stonisi.gr

Τρεις γυναίκες και τρεις άντρες από τους πνιγμένους ήταν αφρικανικής καταγωγής, και ένας από το Αφγανιστάν. «Ήταν πρόσφυγες, άνθρωποι που αναζητούσαν ειρήνη και ένα ασφαλές μέρος. Είναι μυστήριο πώς έχασαν τη ζωή τους. Εκείνες τις ημέρες είχε καλό καιρό, δεν βρέθηκαν ούτε σωσίβια, ούτε βάρκα, ούτε κινητό τηλέφωνο», λέει ο Ρούντι, μουσικός από το Κονγκό.

«Αφήστε τους συγγενείς να δουν τους πνιγμένους»

Την ίδια ώρα, Σομαλοί πρόσφυγες αναφέρουν ότι δεν τους έχουν αφήσει να δουν τις σορούς: «Είναι συγγενείς των Σομαλών εδώ και δεν τους αφήνουν να δουν τους νεκρούς για να τους αναγνωρίσουν και να τους θάψουν. Σας παρακαλούμε αφήστε τους», είναι το μήνυμα του Σομαλού Shafi Mohamed Digyare.

Ένοχη σιωπή

Στο τραγικό περιστατικό της Λέσβου, που ακόμα δεν έχει εξιχνιαστεί ως προς τα αιτία του, είχαμε αναφερθεί και στην προηγούμενη στήλη. Μια εβδομάδα μετά, καμιά ανακοίνωση δεν έχει βγει, κανένα δελτίο Τύπου δεν έχει σταλεί από το λιμενικό (που κατά τα άλλα κομπάζει για τις «αποτροπές» προσφυγικών λεμβών), για τα αίτια, τις συνθήκες, τα γιατί του πολύνεκρου ναυαγίου – αν ήταν ναυάγιο. Εν μέσω δεκάδων τεκμηριωμένων καταγγελιών για την απάνθρωπη πολιτική των pushbacks στο Αιγαίο, με πιο πρόσφατη εκείνη που έκανε λόγο για το πέταγμα, στην κυριολεξία, τριών ανθρώπων στη θάλασσα χωρίς σωσίβια από το ελληνικό λιμενικό, εκ των οποίων ο ένας πνίγηκε, μόνο ενοχή δείχνει η σιωπή.

Διαβάστε επίσης

Η Ίμπιζα κάποτε έμοιαζε με μια από τις Σποράδες… Αυτή την παραοικονομία θέλουμε;

Το κείμενο το «αλιεύσαμε» από τον τοίχο της Iris Lykourioti στο Facebook.…