Αφρικανοί που διέμεναν στην Ουκρανία, περιμένουν στην αποβάθρα του τρένου στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας – φωτ. από το npr.org, 28/2/2022

…μόνο υποκριτικές κυβερνήσεις

Δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» πρόσφυγες. Δεν υπάρχουν «καλοί» πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο και προστασία μόνο αν προέρχονται από χώρες που βομβαρδίζει ο αντίπαλος των χωρών υποδοχής.

Δεν υπάρχουν «κακοί» πρόσφυγες που τους πνίγουμε μεσοπέλαγα επειδή προέρχονται από χώρες τάχα μακρινές, στις οποίες «δεν έμειναν να πολεμήσουν».

Δεν υπάρχουν «καλοί» χριστιανοί πρόσφυγες, και «κακοί» μουσουλμάνοι.

Υπάρχουν μόνο πρόσφυγες, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο αλλά και από τη φτώχεια, άνθρωποι που τα σπίτια τους βομβαρδίζονται, που ξυπνάνε με τις αντιαεροπορικές σειρήνες, που τρέχουν να γλιτώσουν από τις σφαίρες, που φεύγουν για να πάνε τα παιδιά τους σε πιο ασφαλή μέρη.

Υπάρχουν όμως, και με το παραπάνω, υποκριτικές κυβερνήσεις και πολιτικοί. Όπως ο Νότης Μηταράκης, ο «δικός μας» υπουργός Μετανάστευσης που δήλωσε πως η χώρα είναι πρόθυμη να υποδεχτεί τους «πραγματικούς» πρόσφυγες από την Ουκρανία – υπονοώντας πως οι «άλλοι» πρόσφυγες, αυτοί που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου, δεν είναι «πραγματικοί», κερδίζοντας λίγους ακόμα πόντους στο ακροδεξιό ακροατήριο. Πρόκειται για τον ίδιο υπουργό που βρίσκεται πίσω από τα παράνομα και απάνθρωπα pushbacks στο Αιγαίο, που κλείνει δομές φιλοξενίας και φτιάχνει καινούργιες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα παντού, που τερματίζει αυτό τον μήνα το πρόγραμμα «Estia» που παρείχε στέγη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Υπάρχει ο Βασίλης Κικίλιας, που έσπευσε να παροτρύνει τις «μκο» να φύγουν από τα νησιά του Αιγαίου και να πάνε στην Ουκρανία, σε ένα μίγμα ακροδεξιού λόγου, απόλυτου κυνισμού και τερατώδους άγνοιας.

Yπάρχει ο υφυπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας, ένας Κέβιν Φόστερ, που είπε πως ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στη χώρα του ως εποχιακοί εργάτες – και τον περιέλαβε ο σκιτσογράφος των Times, παριστάνοντάς τον να βρίσκεται έξω από μια φλεγόμενη πολυκατοικία και να ρωτά τους έντρομους κατοίκους αν ξέρουν «να μαζεύουν φρούτα».

«Λέω, προσφέρεστε να μαζεύετε φρούτα;»

Υπάρχουν οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, που δηλώνουν, ορθώς, πρόθυμες να υποδεχτούν τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, την ίδια ώρα που έχουν συνάψει συμφωνίες με τη Λιβύη και την Τουρκία για να μην περνάνε οι άλλοι πρόσφυγες, οι ανεπιθύμητοι, από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην επίλεκτη ευρωπαϊκή επικράτεια. Που στηρίζουν πολιτοφυλακές στη Λιβύη για να «αποτρέπουν» (ή να πνίγουν) πρόσφυγες στη Μεσόγειο, που κάνουν τα στραβά μάτια στα pushbacks στο Αιγαίο, που χαϊδεύουν και χρηματοδοτούν την Τουρκία για να κρατάει τους πρόσφυγες από τη Συρία μακριά από τα ευρωπαϊκά σύνορα, που εφηύραν ένα τρομαχτικό γραφειοκρατικό τέρας για να απορρίπτουν τις αιτήσεις ασύλου των ανεπιθύμητων.

«Αυτοί δεν είναι οι πρόσφυγες που έχουμε συνηθίσει… αυτοί οι άνθρωποι είναι Ευρωπαίοι», δήλωσε ο Βούλγαρος Κίριλ Πέτκοφ,  αναφερόμενος στους Ουκρανούς πρόσφυγες. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι έξυπνοι, είναι μορφωμένοι… Δεν είναι το προσφυγικό κύμα που έχουμε συνηθίσει, άνθρωποι που δεν ήμασταν σίγουροι για την ταυτότητά τους, άνθρωποι με ασαφές παρελθόν, που θα μπορούσαν να ήταν ακόμη και τρομοκράτες…», πρόσθεσε, ξερνώντας ένα μίγμα ξενοφοβίας και ρατσισμού, δύο σε ένα.

Ωστόσο, ακόμα κι αυτή η συγκυριακή, ευρωπαϊκή γενναιοδωρία, «σκόνταψε» όταν στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας εμφανίστηκαν και μη-λευκοί πρόσφυγες, φοιτητές από τις χώρες της Αφρικής σε ουκρανικά πανεπιστήμια, προκαλώντας μια μικρή σύγχυση στις πολωνικές αρχές – το καλό νέο είναι ότι μάλλον τελικά κατόρθωσαν να περάσουν, αφού η γραφειοκρατία υποχώρησε.

Και ένα ναυάγιο υπενθύμιση

Σήμερα, Τρίτη 1η Μαρτίου, ξεβράστηκαν στις ακτές της Λέσβου, στην Επάνω Σκάλα, τα άψυχα σώματα έξι προσφύγων, πιθανότατα Αφρικανών, που βρήκαν το θάνατο, ποιος ξέρει πώς, στο παγωμένο Αιγαίο.

Επάνω Σκάλα, Λέσβος, 1η Μαρτίου του 2022: Τα άψυχα σώματα έξι προσφύγων μεταφέρονται στο νεκροτομείο – Φωτ. από την ενημερωτική ιστοσελίδα Στο Νησί

Kαταπίνοντας τον κόμπο στον λαιμό, υπενθυμίζουμε ότι στις 24 Φλεβάρη η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) σημείωνε πως οι επιζώντες των πολύνεκρων ναυαγίων στις Κυκλάδες οδηγήθηκαν σε κλειστά κέντρα, στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας συγκεκριμένα, πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην  ενημέρωση, την υποστήριξη και την περίθαλψη των επιζώντων, πως οι συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων διανύουν έναν δεύτερο Γολγοθά για να εντοπίσουν τις σορούς των αγαπημένων τους που βρίσκονταν διασκορπισμένες σε διάφορα νεκροτομεία της χώρας.

Οι υποκριτικές κυβερνήσεις μας δεν σέβονται ούτε τους νεκρούς.

Διαβάστε επίσης

Η Ίμπιζα κάποτε έμοιαζε με μια από τις Σποράδες… Αυτή την παραοικονομία θέλουμε;

Το κείμενο το «αλιεύσαμε» από τον τοίχο της Iris Lykourioti στο Facebook.…