Abortion rights advocates gather outside the Oklahoma Capitol

Πηγή: Vox (5 Απριλίου 2022) | Μετάφραση: Λίνα Κυργιαφίνη

 

Η, υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, Βουλή της πολιτείας της Οκλαχόμα, ενέκρινε τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, εκτός από τις περιπτώσεις που η ζωή της εγκύου τίθεται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όποιος διενεργεί έκτρωση θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών και πρόστιμα έως και 100.000$. Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε για πρώτη φορά από τη Γερουσία της Οκλαχόμα πέρυσι, αναβίωσε ξαφνικά την Τρίτη (στμ. 5 Απριλίου 2022), χωρίς εξήγηση από τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες.

Τώρα, προωθείται στον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Kevin Stitt, ο οποίος έχει δεσμευτεί να υπογράψει όποια νομοθεσία κατά των αμβλώσεων φτάνει στο γραφείο του και, στο παρελθόν, έχει περιγράψει τον εαυτό του ως τον «περισσότερο υπέρ της ζωής κυβερνήτη» της Αμερικής.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ 90 ημέρες μετά τη διακοπή του νομοθετικού σώματος, στα τέλη Μαΐου, εκτός εάν παρέμβουν τα δικαστήρια. Ομάδες για τα δικαιώματα αναπαραγωγής αναμένεται να υποβάλουν νομικές προσφυγές στην απαγόρευση, η οποία πιστεύουν ότι είναι αντισυνταγματική. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το 1973, στην υπόθεση Roe εναντίον Wade, αναγνώρισε το θεμελιώδες δικαίωμα μιας εγκύου να ζητήσει άμβλωση, αλλά διαπίστωσε ότι οι Πολιτείες θα μπορούσαν ακόμη να επιβάλουν περιορισμούς στη διαδικασία, στην υπηρεσία της προστασίας της υγείας της εγκύου και της πιθανής ζωής ενός εμβρύου που μπορεί να επιβιώσει εκτός της μήτρας.

Αυτές οι νομικές προκλήσεις μπορεί να αποβούν επιτυχείς, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο είναι παρόμοιο με άλλους νόμους της Οκλαχόμα που καταργήθηκαν πρόσφατα από το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένων νόμων που περιορίζουν τις φαρμακευτικές αμβλώσεις, αναστέλλουν τις άδειες ιατρών που παρέχουν αμβλώσεις και απαγορεύουν τις αμβλώσεις στις έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης. Αλλά, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναιρούσε την απόφαση για την υπόθεση Roe εναντίον Wade, όπως αναμένεται ευρέως, η νέα απαγόρευση θα μπορεί να επιβιώσει.

«Με ελάχιστη ειδοποίηση, το νομοθετικό σώμα της Οκλαχόμα επανέφερε ένα νομοσχέδιο που είναι προφανώς αντισυνταγματικό και έρχεται σε αντίθεση με το ξεκάθαρο προηγούμενο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Οκλαχόμα», δήλωσε η Rabia Muqaddam, ανώτερη δικηγόρος στο Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα. «Το Ανώτατο Δικαστήριο της Οκλαχόμα έχει διαπιστώσει ξανά και ξανά ότι οι προσπάθειες της πολιτείας να περιορίσει τις αμβλώσεις είναι αντισυνταγματικές, όπως είναι ξεκάθαρα αυτή η πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου προκάλεσε έκπληξη στους υπερασπιστές των δικαιωμάτων στην άμβλωση στην πολιτεία, οι οποίοι το θεώρησαν ως πολιτική δήλωση σε απάντηση στη διαδήλωσή τους με σύνθημα «Έξω οι απαγορεύσεις από την Οκλαχόμα (Bans Off Oklahoma)», που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της πολιτείας, την Τρίτη. Το μέτρο τέθηκε στην ημερήσια διάταξη την Τρίτη, αρκετά αργά στη νομοθετική συνεδρίαση, και εγκρίθηκε την ίδια μέρα, με ελάχιστο χρόνο για συζήτηση.

«Αυτό το νομοσχέδιο ήρθε από το πουθενά», είπε η Tamya Cox-Touré, εκτελεστική διευθύντρια της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών της Οκλαχόμα. «Ήταν μια άμεση αντανάκλαση του γεγονότος ότι 350 άτομα συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν την προστασία της πρόσβασης στις αμβλώσεις. Και αυτό ήταν τα αντίποινα τους».

Για τους λίγους εναπομείναντες παρόχους αμβλώσεων στην Οκλαχόμα, το νομοσχέδιο θα είναι καταστροφικό. Υπάρχουν μόλις τέσσερις τέτοιες μονάδες σε ολόκληρη την πολιτεία, οι οποίες δέχονται αυξημένη ζήτηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε το γειτονικό Τέξας θέσπισε απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την έκτη εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Η ένωση Trust Women -η οποία λειτουργεί μια κλινική στην Οκλαχόμα Σίτι που παρέχει φαρμακευτικές και χειρουργικές αμβλώσεις μέχρι το τρέχον νόμιμο όριο των 21,6 εβδομάδων- έχει σημειώσει αύξηση 2.500% σε ασθενείς. Παρόλο που η κλινική έχει διπλασιάσει τον αριθμό των ημερών της εβδομάδας που είναι ανοιχτή, από δύο σε τέσσερις μέρες, οι γυναίκες μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν δύο έως τέσσερις εβδομάδες για την άμβλωση, και, μερικές φορές, αναγκάζονται να ταξιδέψουν σε άλλες πολιτείες, εάν αυτή η πάροδος του χρόνου υπερβαίνει το διάστημα κατά το οποίο είναι νόμιμη η άμβλωση στην Οκλαχόμα.

«Ήταν ασταμάτητο. Τώρα βλέπουμε κυρίως ασθενείς εκτός πολιτείας», δήλωσε η Myfy Jensen-Fellows, διευθύντρια υπεράσπισης της Trust Women. «Αυτό επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή».

Δεν είναι το τελευταίο μέτρο κατά των αμβλώσεων που εξετάζεται σε αυτή τη σύνοδο του νομοθετικού σώματος της Οκλαχόμα. Η πολιτειακή γερουσία έχει ήδη εγκρίνει το λεγόμενο νόμο για τον καρδιακό παλμό της Οκλαχόμα, ο οποίος είναι αντίγραφο της απαγόρευσης του Τέξας, που επιτρέπει σε οποιονδήποτε ιδιώτη να μηνύσει γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις μετά την ανίχνευση καρδιακής δραστηριότητας στο έμβρυο (συνήθως περίπου στις έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης), εκτός από την περίπτωση έκτακτης ιατρικής ανάγκης. Η πολιτειακή Βουλή θα συζητήσει αυτό το νομοσχέδιο, σε επιτροπή την Τετάρτη.

Διαβάστε επίσης

Το τραγούδι-ύμνο κατά των γυναικοκτονιών στο Μεξικό ερμήνευσαν θηλυκότητες της Ανοιχτής Ορχήστρας

Πηγή: www.rosa.gr Το “Canción sin Miedo” της Vivir Quintana αποτελεί ένα τραγούδι-ύμνο…

23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας: 1, 2 και 3 Ιουλίου στα Ιλίσια

Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι αλλάζει Με αυτό το σύνθημα γίνεται…

2ο books n’ beer fest: 3-5 Ιουνίου, πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο Άρεως)

Το 2ο books n’ beer fest θα διεξαχθεί στην πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο Άρεως) κατά το πρώτο…

Το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων μέσο τουριστικοποίησης

Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους των Εξαρχείων όσοι και όσες μένουν ή κυκλοφορούν για…