Το Κόκκινο και το Μαύρο αναδημοσιεύει το κείμενο της καμπάνιας ομάδας εκπαιδευτικών που ζητούν τη δημόσια υποστήριξη της εκπαίδευσης στις γυναικείες φυλακές.

Είμαστε μια ομάδα δασκάλων και καθηγητών/τριών που συγκροτούμε την Ομάδα Εκπαιδευτικών υποστήριξης της εκπαίδευσης στις φυλακές. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ κρατούνται περίπου 170 υπόδικες κρατούμενες. Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες κρατούμενες προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα και ένα ποσοστό της τάξης του 45% των γυναικών δεν έχει ολοκληρώσει την εννεαετή υποχρεωτική εκπαίδευση και δεν έχει εργαστεί ούτε πρόκειται να λάβει σύνταξη. Επιπρόσθετα, το 75% των γυναικών που αποφυλακίζονται είναι μητέρες, ενώ το ποσοστό του πρότερου εγκλεισμού των γυναικών κατά την τελευταία πενταετία είναι της τάξεως του 38,5%.

Κατανοούμε τον ιδιαίτερα ευάλωτο χαρακτήρα του πληθυσμού των γυναικείων φυλακών και θεωρούμε ιδιαίτερα καθοριστικό και προστατευτικό παράγοντα την πρόσβαση των γυναικών αυτών σε επίσημες εκπαιδευτικές δομές του Υπουργείου, οι οποίες πέρα από την αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρόνου του εγκλεισμού, θα τους δώσει και τα εφόδια για αξιοπρεπή αντιμετώπιση της καθημερινότητας, όταν αποφυλακιστούν και κυρίως για να αποφύγουν ένα νέο εγκλεισμό για την ίδια ή άλλη πράξη.

Η λειτουργία εκπαιδευτικών δομών σε άλλες γυναικείες φυλακές, αλλά και στις αντρικές φυλακές που βρίσκονται στο ίδιο σύμπλεγμα καταστημάτων κράτησης και όπου λειτουργούν Δημοτικό Σχολείο, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ΔΙΕΚ με τρεις ειδικότητες, τμήματα εκμάθησης ελληνικών, τμήμα κινηματογράφου κτλ, αποτελεί καλή πρακτική που θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα καταστήματα. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση οφείλει να εφαρμόζεται ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής τάξης και εθνότητας.

Οι υπογραφές και τα ψηφίσματα των φορέων και των πολιτών που ακολουθούν ενώνουν τη φωνή τους με τις κρατούμενες και με όσους και όσες υποστηρίζουμε τη δημιουργία εκπαιδευτικών δομών στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, όπως ορίζει ο νόμος 4763/2020.

Ομάδα Εκπαιδευτικών υποστήριξης της εκπαίδευσης στις φυλακές

Τηλ. επικοινωνίας: 6932490720

Emai: sxoleiofylgyn@gmail.com και sxoleiogynkoryd@hotmail.com

Συλλογή υπογραφών:

https://www.openpetition.eu/gr/petition/online/stis-gynaikeies-phylakes-korydallou-den-yparchei-scholeio-yparchei-omos-pasarela

Ψήφισμα στήριξης από την ΟΙΕΛΕ:

https://www.oiele.gr/i-oiele-stirizei-to-dikaio-aitima-gia-dimiourgia-ekpaideftikis-domis-stis-gynaikeies-fylakes-korydallou/

Το ψήφισμα της Β’ ΟΛΜΕ Πειραιά είναι συνημμένο στο mail που σας στέλνουμε.

Διαβάστε επίσης

Το τραγούδι-ύμνο κατά των γυναικοκτονιών στο Μεξικό ερμήνευσαν θηλυκότητες της Ανοιχτής Ορχήστρας

Πηγή: www.rosa.gr Το “Canción sin Miedo” της Vivir Quintana αποτελεί ένα τραγούδι-ύμνο…

23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας: 1, 2 και 3 Ιουλίου στα Ιλίσια

Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι αλλάζει Με αυτό το σύνθημα γίνεται…

2ο books n’ beer fest: 3-5 Ιουνίου, πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο Άρεως)

Το 2ο books n’ beer fest θα διεξαχθεί στην πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο Άρεως) κατά το πρώτο…

Το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων μέσο τουριστικοποίησης

Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους των Εξαρχείων όσοι και όσες μένουν ή κυκλοφορούν για…