Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μάη αποτέλεσε μια πολύ μεγάλη νίκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη,  λόγω της αύξησης των ψήφων της Νέας Δημοκρατίας και τις 20 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποιοτικά στοιχεία της ψήφου έχουν επίσης πολύ μεγάλη σημασία και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με στρατηγική νίκη της ελληνικής Δεξιάς -αν και θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός για να βγουν οριστικά συμπεράσματα.

Η ψήφος της νεολαίας

Το πρώτο πολύ ενδιαφέρον ποιοτικό στοιχείο είναι η ψήφος της νεολαίας. Για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές  από το 2012 η Νέα Δημοκρατία παίρνει την πρωτιά στην ηλικιακή ομάδα 17-24. Η επιτυχία της αυτή δεν οφείλεται τόσο στην άνοδο του ποσοστού της κατά 3 μονάδες (33,1% έναντι 30% το 2019) όσο στη κατάρρευση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ που έχασε 14 μονάδες (24,1% έναντι 38%), όταν στον γενικό πληθυσμό έχασε 12 μονάδες (20,07% έναντι 31,53%).

Ωστόσο, η γενική εικόνα που έχουμε από το exit poll,  είναι ότι η νεολαία παραμένει σαφώς πιο αριστερόστροφη από τον γενικό πληθυσμό. Επομένως η επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας μετριάζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει πολιτική βαρύτητα αφού  η αύξηση του ποσοστού της έρχεται μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης.

Πιο πολλά στοιχεία για την ψήφο της νεολαίας θα βρείτε στο κατατοπιστικό άρθρο του Κώστα Γούση.

Οι λαϊκές γειτονιές

Εκεί όπως όπου το αποτέλεσμα έχει ενδεχομενως ιστορικές διαστάσεις, είναι στις λαϊκές γειτονιές του Λεκανοπεδίου. Στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας η ΝΔ παίρνει την πρωτιά με 34,46% και άνοδο 4,77%, ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει με απώλεια 15,89% (22,71% έναντι 38,60%).

Η ίδια τάση είναι ακόμα πιο χτυπητή στη Β’ Πειραιά: Η ΝΔ παίρνει την πρωτιά με 37,44% και άνοδο 7,25%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 17,47% και παίρνει το πανελλαδικό ποσοστό του (20,75%). Είναι η πρώτη φορά από το 1977 που η Κεντροαριστερά χάνει τη Β’ Πειραιά.

Στη δε Δυτική Αττική ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 18,4% και η ΝΔ παίρνει την πρωτιά με άνοδο 7,62% (ΝΔ 41,9% – ΣΥΡΙΖΑ 18,20%).

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ότι την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ την καρπώνεται κατά κύριο λόγο η ΝΔ και όχι τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς Στη Β’ Πειραιά το ΚΚΕ αυξάνει τις δυνάμεις του κατά 2,8% και το ΠΑΣΟΚ κατά 2,32%. Στον Δυτικό Τομέα αντίστοιχα το ΚΚΕ ανεβαίνει κατά 2,78% και το ΠΑΣΟΚ κατά 2,8%. Στη Δυτική Αττική το ΚΚΕ ανεβαίνει κατά 3,20% και το ΠΑΣΟΚ κατά 2,19%.

Οι αιτίες

Θα χρειαστεί ενδελεχής έρευνα για τις ακριβείς αιτίες της νίκης της Δεξιάς στις λαϊκές γειτονιές και τις εργατουπόλεις. Προεκλογικά η νίκη της ΝΔ σε αυτές τις περιοχές δεν είχε προβλεφθεί από κανέναν -τουλάχιστον στην έκτασή της. Οι πολίτες που ψήφισαν Μητσοτάκη, δεν θέλησαν να δημοσιοποιήσουν την επιλογή τους.

Ωστόσο, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες εικασίες. Πέρα από τα μεγάλα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι η μείωση της ανεργίας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εκλογική μεταστροφή των λαϊκών γειτονιών. Επιπλέον, δεν μοιάζει παράλογη η εκτίμηση ότι τα κάθε λογής επιδόματα επηρέασαν επίσης τις επιλογές των ψηφοφόρων.

Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα στις λαϊκές γειτονιές πρέπει να σημάνει συναγερμό στο αριστερό στρατόπεδο, λόγω της βαρύνουσας υλικής και συμβολικής σημασίας του. Όταν η Δεξιά κερδίζει τα κάστρα της (Κεντρο)Αριστεράς, τότε βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί στρατηγική νίκη.

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…