Με στόχο να μην φτάσει στο όριο εγκυρότητας, συνεχίζεται στην Ουγγαρία η εκστρατεία διαφόρων οργανώσεων υπέρ του άκυρου στο δημοψήφισμα με τίτλο «προστασία των παιδιών από τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ» (!), που θα κάνει η ουγγρική κυβέρνηση στις 3 Απριλίου μαζί με τις βουλευτικές εκλογές. Αιτία της εκστρατείας είναι η απαράδεκτη διατύπωση των ερωτημάτων του δημοψηφίσματος, που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις γιατί είναι σκόπιμα χειριστική, προσβάλει την αξιοπρέπεια των ΛΟΑΤΚΙ, και υποδαυλίζει το μίσος εναντίον τους.

Η απόφαση για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος εγκρίθηκε τον Νοέμβριο με 129 ψήφους υπέρ και καμία κατά, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να απέχουν από την ψηφοφορία, και να καταγγέλλουν τον ομοφοβικό Βίκτορ Όρμπαν ότι αποσκοπεί στον περιορισμό των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Στις επικρίσεις που δέχεται, ο Ούγγρος πρωθυπουργός απαντάει με μια σειρά ακατάληπτων «επιχειρημάτων», όπως ότι προσπαθεί να καταστείλει την παιδεραστία, ότι οι ανώμαλοι δεν έχουν θέση σε μια χριστιανική χώρα κλπ, ενώ πριν λίγες μέρες, ο Άνταλ Ρόγκαν, επικεφαλής του γραφείου του, απαντώντας στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση κάνει μια πολυέξοδη εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, με τις χιλιάδες γιγαντοαφίσες που δείχνουν μια γυναίκα να προστατεύει στην αγκαλιά της ένα μικρό παιδί, είπε ότι είναι αναγκασμένη να το κάνει προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν κατά της «προπαγάνδας των ΛΟΑΤΚΙ και των υποστηρικτών τους».

Ωστόσο, πέρα από τις γραφικότητες, η αλήθεια είναι ότι ο Όρμπαν αναγκάζεται, κατά κάποιον τρόπο, να κάνει το δημοψήφισμα, γιατί για πρώτη φορά από το 2010 που ανέβηκε στην εξουσία νοιώθει να απειλείται σοβαρά η παντοδυναμία του από την αντιπολίτευση, που παρά τις επιμέρους διαφορές της έχει ενοποιηθεί κάτω από τον αντι-ορμπανισμό. Έτσι, και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι εντελώς αμφίρροπη, ο Όρμπαν, επιλέγει να παίξει τον ρόλο του θεματοφύλακα των ιερών αξιών του ουγγρικού έθνους και της παραδοσιακής ετεροφυλόφιλης οικογένειας, με τον γνωστό τρόπο πόλωσης της λαϊκιστικής πολιτικής ταυτότητας φίλου – εχθρού.

Τυπικά, το δημοψήφισμα γίνεται μετά από τις πιέσεις που δέχτηκε η ουγγρική κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του νόμου της ντροπής που ψήφισε πέρσι, ο οποίος κάνει μια σειρά διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ (εξίσωση της ομοφυλοφιλίας με την παιδεραστία, περιορισμός της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, ποινικοποίηση της αλλαγής φύλου, κλπ).

Τα τέσσερα ερωτήματα του δημοψηφίσματος είναι τα εξής:

α) υποστηρίζετε τη διδασκαλία του σεξουαλικού προσανατολισμού σε ανηλίκους στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων;

β) υποστηρίζετε την προώθηση της αλλαγής φύλου σε ανήλικους;

γ) υποστηρίζετε την απεριόριστη έκθεση ανηλίκων σε σεξουαλικό περιεχόμενο που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή τους;

δ) υποστηρίζετε τη διάθεση σε ανηλίκους περιεχομένου που απεικονίζει την αλλαγή φύλου;

Από συνταγματική και νομική σκοπιά, το δημοψήφισμα που προτείνει η ουγγρική κυβέρνηση, και επικυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο, είναι περιττό, γιατί το ουγγρικό κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει νόμο για την προστασία των παιδιών από τη λεγόμενη προπαγάνδα των ΛΟΑΤΚΙ από τον Ιούνιο του 2021. Όμως, ο Όρμπαν έχει διπλό στόχο. Αφενός, αν κερδίσει στο δημοψήφισμα να νομιμοποιήσει στο εξωτερικό τον περσινό νόμο έκτρωμα, και αφετέρου, μέσω των ερωτημάτων να απευθυνθεί στα πιο συντηρητικά τμήματα της ουγγρικής κοινωνίας για να ωφεληθεί εκλογικά.

Να σημειωθεί, ότι τα ερωτήματα έχουν επικριθεί έντονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της παραβίασης του άρθρου 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του οργανισμού, που αναφέρει ότι «ο στιγματισμός των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων συνιστά σαφή παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματός τους στην αξιοπρέπεια, όπως προβλέπεται στον Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο διεθνές δίκαιο».

Η Λούκα Ντούμπιτς, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Háttér Society, της μεγαλύτερης και παλαιότερης ΛΟΑΤΚΙ οργάνωσης στην Ουγγαρία, λέει ότι το δημοψήφισμα είναι «ένα άλλο εργαλείο της επικοινωνιακής εκστρατείας του Βίκτορ Όρμπαν», ενώ με κοινή δήλωσή τους δεκάδες ουγγρικές ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων του Budapest Pride και της Διεθνούς Αμνηστίας, αναφέρουν ότι η ρητορική κατά των ΛΟΑΤΚΙ προορίζεται να περιορίσει τα δικαιώματά τους και να αυξήσει τις εις βάρος τους διακρίσεις και τον στιγματισμό τους. Για αυτό το λόγο,  καλούν τους πολίτες να κυκλώσουν συγχρόνως το «ναι» και το «όχι» σε κάθε ερώτηση ώστε να διασφαλιστεί ότι το δημοψήφισμα του μίσους δεν θα φτάσει στο όριο εγκυρότητας.

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…