Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν θέσπισε τις υψηλότερες στην ιστορία αυξήσεις στα ασφάλιστρα του Medicare (του ομοσπονδιακού προγράμματος ασφάλισης για ηλικιωμένους άνω των 65 ετών) την περασμένη εβδομάδα. Τα περισσότερα από τα κέρδη θα διοχετευθούν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που χρηματοδότησαν την προεδρική εκστρατεία του Μπάιντεν.

Δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουνίου 2022 στο jacobin – Μετάφραση: Κυριακή Κλοκίτη

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε σιωπηλά την απόφασή της να εφαρμόσει τις υψηλότερες αυξήσεις των ασφαλίστρων στο Medicare στην ιστορία, ακριβώς πριν από τις φετινές ενδιάμεσες εκλογές.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εγκρίνει ένα σχέδιο για τη διοχέτευση πολύ περισσότερων χρημάτων της φροντίδας υγείας σε ασφαλιστικές εταιρείες και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του κρατικού ασφαλιστικού προγράμματος για ηλικιωμένους Αμερικανούς και άτομα με αναπηρία.

Στην πραγματικότητα, οι υψηλότερες αυξήσεις των ασφαλίστρων θα επιδοτήσουν τις μεγαλύτερες πληρωμές σε —και τα κέρδη για— ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό προέκυψε αφού ο Μπάιντεν συγκέντρωσε περίπου 47 εκατομμύρια δολάρια από στελέχη του κλάδου της υγείας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 2020.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε στις 27 Μαΐου ότι λόγω «νομικών και λειτουργικών εμποδίων», οι αποδέκτες της φροντίδας υγείας (Medicare) δεν θα δουν τα ασφάλιστρά τους να μειώνονται φέτος, παρ’ όλο που το ποσοστό αυτό αρχικά αυξήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε μεγάλο βαθμό λόγω της πληρωμής του προβλεπόμενου κόστους αμφιλεγόμενου φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ που η φροντίδα υγείας (Medicare) τώρα λέει ότι γενικά δεν θα καλύψει.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έρχεται καθώς αξιωματούχοι του Μπάιντεν προχωρούν σε μια τρομακτική αύξηση 8,5% στις πληρωμές που καταβάλλονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα τρέξουν τα σχέδια για το Medicare Advantage*  το επόμενο έτος.

Η αντιπαράθεση μεταξύ δραματικά αυξανόμενων πληρωμών σε προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης που παρέχουν λιγότερη φροντίδα για υψηλότερα κόστη από τη μια πλευρά και διατήρησης των ασφαλίστρων των ηλικιωμένων τεχνητά διογκωμένα, από την άλλη, υπογραμμίζει τις αντικρουόμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά τη φροντίδα υγείας (Medicare). Στην προεκλογική εκστρατεία του 2020, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ως πρόεδρος να «…συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δέσμευση του έθνους μας προς τους ηλικιωμένους Αμερικανούς και τα άτομα με αναπηρίες μέσω της φροντίδας υγείας (Medicare)».

Αλλά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Μπάιντεν επέκτεινε την ιδιωτικοποίηση της φροντίδας υγείας εγκαινιάζοντας το ακούσιο πρόγραμμα ACO REACH και συνεχίζοντας να προωθεί την ολοένα αυξανόμενη εγγραφή στην (λεγόμενη) Medicare Advantage, ενώ έχει επίσης αυξήσει τα ασφάλιστρα για τους αποδέκτες της φροντίδας υγείας (Medicare). Το αποτέλεσμα, λένε οι υποστηρικτές, είναι μια κατάσταση στην οποία η αντοχή της φροντίδας υγείας (Medicare) ως αμερικανικού θεσμού εξαφανίζεται σταθερά από καλά διασυνδεμένα εταιρικά συμφέροντα.

«Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης φτάνει σε ξέφρενη κατάσταση και το Medicare Advantage πρόκειται να αποτύχει», δήλωσε ο Bill Kadereit, πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος των Αμερικανών Συνταξιούχων, λόγω του γεγονότος ότι τα σχέδια πρέπει να αποδίδουν κέρδη στους επενδυτές, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σχέδια της φροντίδας υγείας (Medicare). «Η βιομηχανία ελπίζει να καλύψει αυτή την αποτυχία με επιδοτήσεις φορολογουμένων που κανείς από τους φορολογούμενους δεν κατανοεί».

Όλοι οι αποδέκτες της φροντίδας υγείας (Medicare) πληρώνουν ασφάλιστρα για εξωτερική περίθαλψη, η οποία ονομάζεται φροντίδα υγείας Μedicare Μέρος Β’. Αυτά τα χρήματα μπορούν να διοχετευθούν είτε σε παραδοσιακά κυβερνητικά προγράμματα φροντίδας υγείας (Medicare) ή σε προγράμματα Advantaged Medicare που εκτελούνται από ιδιωτικούς ασφαλιστές οι οποίοι ενθαρρύνονται  να περιορίσουν την περίθαλψη που λαμβάνουν οι ηλικιωμένοι.

Το τυπικό ασφάλιστρο του Μέρους Β για ασθενείς της φροντίδας υγείας είναι τώρα 170,10 $ ανά μήνα — αυξημένο κατά 14,5 τοις εκατό από πέρυσι, όταν ήταν 148,50 $. Το ήμισυ της αύξησης των ασφαλίστρων προήλθε από ένα μόνο φάρμακο, το Aduhelm, το οποίο, παρά την έγκρισή του τον Ιούνιο του 2021 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ, δεν έχει αποδειχθεί ότι πράγματι θεραπεύει.

Το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων του συστήματος φροντίδας υγείας (Medicare) του Μπάιντεν, λοιπόν, είναι το εξής:

  • Τον Ιούνιο του 2021, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων του Μπάιντεν ενέκρινε το φάρμακο Aduhelm για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρά τη διαμάχη που αφορούσε υποτιθέμενες επιστημονικές διαφωνίες εντός του οργανισμού σχετικά με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και την πίεση της βιομηχανίας στη διαδικασία εσωτερικής αναθεώρησης.
  • Τον Νοέμβριο του 2021, τα Κέντρα για Υπηρεσίες φροντίδας υγείας (Medicare) και Medicaid (CMS)*, τα οποία διαχειρίζονται και επιβλέπουν το σύστημα Φροντίδας Υγείας (Medicare), ενέκριναν την ιστορική αύξηση των ασφαλίστρων κατά 14,5 τοις εκατό για όλους τους δικαιούχους του συστήματος. Η ανακοίνωση σημείωσε ότι μεταξύ άλλων λόγων, η αύξηση «αντανακλά την ανάγκη διατήρησης ενός αποθεματικού έκτακτης ανάγκης για απρόβλεπτες αυξήσεις στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα για ορισμένες δαπάνες φαρμάκων», και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κάλυψη του Aduhelm.
  • Λίγες μέρες αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις του CNN, η CMS αποκάλυψε ότι το προβλεπόμενο κόστος του Aduhelm ήταν το μόνο υπεύθυνο για το ήμισυ της αύξησης των ασφαλίστρων.
  • Η κατακραυγή που προέκυψε οδήγησε την παραγωγό εταιρεία του Aduhelm, την Biogen, να μειώσει στο μισό την τιμή του φαρμάκου τον επόμενο μήνα.
  • Τον Ιανουάριο του 2022, ο Γραμματέας Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Xavier Becerra κάλεσε το CMS να επανεκτιμήσει τις φετεινές αυξήσεις των ασφαλίστρων.
  • Τον Απρίλιο του 2022, η Φροντίδα υγείας θέσπισε αυστηρούς κανόνες σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να λάβει το Aduhelm σύμφωνα με τα σχέδιά της — αλλά διατήρησε τα υψηλότερα ασφάλιστρα.
  • Περίπου την ίδια περίοδο, η CMS ανακοίνωσε μια τεράστια αύξηση 8,5 τοις εκατό στα επιτόκια που καταβάλλονται σε κερδοσκοπικά προγράμματα Medicare Advantage — παρά τον επίσημο φορέα που επιβλέπει τις πληρωμές του συστήματος Medicare, τη Συμβουλευτική Επιτροπή Πληρωμών της Φροντίδας Υγείας Medicare, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Medicare Advantage είναι πιο δαπανηρό από το παραδοσιακό πρόγραμμα Medicare.
  • Στις 27 Μαΐου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι παρά τις έκτακτες αυξήσεις των ασφαλίστρων που προήλθαν από ανακριβείς υποθέσεις τιμών, δεν θα μείωνε το μηνιαίο ασφάλιστρο που αφαιρείται από τα χρήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, και αντί αυτού είπε οτι τυχόν υπερχρεώσεις θα συνυπολογιστούν στους υπολογισμούς των ασφαλίστρων της Φροντίδας Υγείας Medicare του επόμενου έτους.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να διατηρήσει τεχνητά διογκωμένα τα ασφάλιστρα του Medicare δεν θα περιορίσει απλώς τους προϋπολογισμούς των ηλικιωμένων που δεν έχουν χρήματα – φαίνεται επίσης να είναι μια πολιτικά αυτοκτονική κίνηση σε μια ήδη γεμάτη εκλογική χρονιά.

Ποιος ωφελείται λοιπόν από την εκρηκτική αύξηση; Οι μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που βοήθησαν στην χρηματοδότηση της προεδρικής εκστρατείας του Μπάιντεν το 2020.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες του προγράμματος Medicare Advantage, όπως η United Healthcare, η Anthem και η CVS/Aetna, γιορτάζουν κέρδη ρεκόρ ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε η Δρ Σούζαν Ρότζερς, πρόεδρος των γιατρών για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Υγείας. «Το επιχειρηματικό τους σχέδιο είναι απλό: διογκώνουν τις πληρωμές τους στο σύστημα της Φροντίδας Υγείας (Medicare) κάνοντας τους ηλικιωμένους να φαίνονται πιο άρρωστοι από ό,τι είναι και στη συνέχεια τσεπώνουν περισσότερα από αυτά τα δολάρια του Medicare αρνούμενοι ανελέητα τη φροντίδα των ηλικιωμένων».

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια ηλικιωμένοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και 7,3 εκατομμύρια ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

*Το Medicare είναι ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας των ΗΠΑ για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και άτομα με ορισμένες αναπηρίες.

*Τα περισσότερα προγράμματα Medicare Advantage προσφέρουν κάλυψη για πράγματα που δεν καλύπτει η Original Medicare και τα διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες

* Medicaid (CMS): ομοσπονδιακή υπηρεσία στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών που διαχειρίζεται το πρόγραμμα Medicare

  • Ο Matthew Cunningham-CookMatthew Cunningham-Cook έχει γράψει για το Labor Notes, το Public Employee Press, το Al Jazeera America, και το Nation.

 

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…