Scott Webb/Pexels & Inside Story

Όσο ξετυλίγεται ο μίτος των αποκαλύψεων των υποκλοπών, τόσο η υπόθεση μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα Γουότεργκεϊτ α λα ελληνικά. Δηλαδή φαίνεται όλο και πιο πιθανό να βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη ενός παράνομου μηχανισμού παρακολουθήσεων προς όφελος της εξουσίας.

Τα γεγονότα

Η αλυσίδα των γεγονότων έχει ως εξής:

  • Στις 18 Αυγούστου 2020, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης απευθύνει ερώτημα στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για το αν παρακολουθείται το κινητό του από την ΕΥΠ – το  δικαίωμα τού έδινε η μέχρι τότε νομοθεσία. Ο Κουκάκης, που ερευνά σειρά οικονομικών σκανδάλων, είχε πληροφορηθεί ότι το τηλέφωνό του είχε παγιδευτεί. Την ίδια μέρα με την κατάθεση του αιτήματος, η ΕΥΠ σταματάει την παρακολούθηση.
  • Στις 10 Μαρτίου 2021, η ΑΔΑΕ απευθύνει ερώτημα στον εισαγγελέα που εποπτεύει την ΕΥΠ, για το αν ενδεχόμενη απάντησή της στο αίτημα του Κουκάκη θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Μόλις είκοσι μέρες μετά το ερώτημα της ΑΔΑΕ, η κυβέρνηση φέρνει αναδρομική τροπολογία, η οποία απαγορεύει να ενημερώνεται όποιος παρακολουθείται, ακόμα και αν δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος.
  • Στις 13 Νοεμβρίου 2021, ρεπορτάζ του Δημήτρη Τερζή στην Εφημερίδα των Συντακτών αποκαλύπτει επίσημο έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Σταύρο Μαλιχούδη και την ομάδα του Solomon λόγω των ρεπορτάζ τους για το προσφυγικό.
  • Στις 11 Απριλίου 2022, ρεπορτάζ των Ελίζας Τριανταφύλλου και Τάσου Τέλλογλου στο Inside Story αποκαλύπτει ότι το κινητό του Κουκάκη είχε παγιδευτεί από το κακόβουλο λογισμικό Predator για τουλάχιστον 10 εβδομάδες το καλοκαίρι του 2021. Η ανίχνευση του Predator έγινε από το Citizens Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο. To Predator είναι ένα λογισμικό που κοστίζει αρκετά εκατομμύρια δολάρια και μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί από κυβερνήσεις ή από φορείς που σχετίζονται με κυβερνήσεις, Έχει δε την ιδιότητα όχι μόνο να καταγράφει τις συνδιαλέξεις, αλλά και να μετατρέπει το ίδιο το κινητό σε “κοριό” που μεταδίδει εικόνα και ήχο.
  • Στις 14 Απριλίου 2022, ρεπορτάζ του Νικόλα Λεοντόπουλου και Θεόδωρου Χονδρογιάννου στο Reporters United αποκαλύπτει ότι, την 1η Ιουνίου του 2020, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε2402/2020, η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου σε κινητό του Κουκάκη. Η ΕΥΠ επικαλέστηκε εθνικούς λόγους. Με το δημοσίευμα επιβεβαιώθηκε ότι πριν από την παράνομη παρακολούθηση του Κουκάκη είχε προηγηθεί “νόμιμη” υποκλοπή.
  • Στις 18 Απριλίου 2022, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δηλώνει στο briefing ότι “σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό να γνώριζε την υποκλοπή σε βάρος του Κουκάκη”. Η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει προμηθευτεί το Predator ή ότι έχει κάνει υποκλοπές πέραν των προβλεπόμενων από τον νόμο.
  • Στις 22 Ιουλίου 2022 παραδίδεται στον Κουκάκη πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που απαλλάσσει την κυβέρνηση από οποιαδήποτε ευθύνη για την υποκλοπή. Η ΕΑΔ είχε κάνει έναν καθυστερημένο τυπικό έλεγχο στην ελληνική εταιρία Intellexa, της οποίας ιδιοκτησία είναι το Predator, καθώς και στην εταιρία Krikel, η οποία συνδέεται με την Intellexa. Δεν έχει ανακριθεί το προσωπικό της Intellexa και της Krikel, δεν έχουν ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί, δεν έχουν κατασχεθεί οι server, δεν έχει διερευνηθεί η δραστηριότητα συνδεδεμένων εταιριών του εξωτερικού.
  • Στις 26 Ιουλίου 2022, ο Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτει μηνυτήρια αναφορά για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού με το Predator. Η απόπειρα έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου 2021, λίγο πριν από την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών του ΚΙΝΑΛ. Χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος σύνδεσμος-παγίδα που είχε σταλεί μέσω sms και στον Κουκάκη – απλώς ο Ανδρουλάκης δεν τον άνοιξε. Η ανίχνευση του Predator έγινε μετά από έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου. Ελέγχθηκαν τα κινητά 200 ευρωβουλευτών και το μόνο μολυσμένο ήταν αυτό του Ανδρουλάκη.
  • Στις 29 Ιουλίου 2022, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, υποστηρίζει ότι η παρακολούθηση του Κουκάκη έγινε κατόπιν αιτήματος ξένης υπηρεσίας. Λίγες ώρες μετά, η κυβέρνηση κάνει διαρροή σύμφωνα με την οποία η αναφορά του Κοντολέοντα ήταν γενικού χαρακτήρα και δεν αφορούσε τον Κουκάκη.
  • Στις 31 Ιουλίου, σε ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην Καθημερινή, στελέχη της ΑΔΑΕ δηλώνουν ότι δεν έχουν ούτε την τεχνική δυνατότητα ούτε και τα νομικά εργαλεία ώστε να διαπιστώσουν εάν το Predator ή άλλο παρόμοιο λογισμικό λειτουργεί στη χώρα.

Ο μίτος μόλις αρχίζει να ξεδιπλώνεται…

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…