Πηγή: Rebelión (25.08.2022) | Μετάφραση: Α.Λ. | Αρχική πηγή: Minuto Uno 

Οι υποστηρικτές του κινήματος προειδοποίησαν ότι «εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ θέρμανσης και φαγητού» ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των τιμολογίων.

Ακτιβιστές του κινήματος «Μην πληρώνεις» δήλωσαν τη Δευτέρα 22 Αυγούστου ότι περισσότεροι από 110.000 Βρετανοί έχουν ενταχθεί στην εκστρατεία για να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από τον Οκτώβριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υπερβολικές αυξήσεις των τιμολογίων, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν και πάλι στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ημερομηνία αυτή.

Το κίνημα «Dont Pay», το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, έχει ως στόχο να πείσει εκατομμύρια Βρετανούς να συμμετάσχουν στο μποϊκοτάζ και να ακυρώσουν τις πληρωμές και τις χρεώσεις τους με τις εταιρείες ενέργειας από την 1η Οκτωβρίου. Τα βρετανικά νοικοκυριά λαμβάνουν συνεχώς αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα οι εταιρείες ενέργειας αποκομίζουν υπέρογκα κέρδη.

Φέτος, εταιρείες ενέργειας, όπως η BP, η Shell και η Centrica, ανακοίνωσαν κέρδη ρεκόρ εν μέσω αύξησης του κόστους πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να επιδεινώνεται. Η ομάδα που προωθεί το μποϊκοτάζ δήλωσε ότι πολίτες από όλη τη χώρα συμμετέχουν στην εκστρατεία επειδή δεν θέλουν ή δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τις εταιρείες ενέργειας.

Οι ακτιβιστές πιστεύουν ότι το μποϊκοτάζ θα μπορούσε να συγκριθεί με τη διαμαρτυρία στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και 1990, όταν περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι αρνήθηκαν να πληρώσουν έναν φόρο, γνωστό ως poll tax (1), ο οποίος συνετέλεσε στην πτώση της κυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ θέρμανσης και φαγητού. Ένα στα τρία νοικοκυριά θα αναγκαστεί να ζήσει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας αυτό το χειμώνα. Πρόκειται για περισσότερα από 8 εκατομμύρια νοικοκυριά», αναφέρουν οι υπεύθυνοι της εκστρατείας στον ιστότοπο https://dontpay.uk/ .

«Μέσα σε λίγες εβδομάδες καταφέραμε να πείσουμε 100.000 ανθρώπους σε όλη τη χώρα να δεσμευτούν ότι δεν θα πληρώσουν από την 1η Οκτωβρίου, επειδή δεν μπορούμε πλέον να ανεχτούμε τις επιθετικές αυξήσεις των τιμών που έχουμε δει από τις εταιρείες ενέργειας τα τελευταία 12 χρόνια, και ιδιαίτερα τα τελευταία δύο», δήλωσε ο Jake Cable, υπεύθυνος της εκστρατείας Don’t Pay, στην τηλεόραση του Sky News.

Ο Cable τόνισε ότι επανειλημμένα τους έχουν παροτρύνει να κάνουν οικονομίες, αλλά έχουν φτάσει στο σημείο που οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν και δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση μέχρι να ενωθούν όλοι και να απαιτήσουν λογικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με έκθεση της Citigroup στους Financial Times (22.8.22), το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας θα αυξηθεί από 1.971 λίρες Αγγλίας (2.322,72 δολάρια) σε 4.567 λίρες Αγγλίας (5.381,98 δολάρια) τον Ιανουάριο και σε 5.816 λίρες Αγγλίας τον Απρίλιο (6.853,87 δολάρια).

Ο μέσος λογαριασμός μόνο για τον Ιανουάριο του 2023 είναι πιθανό να φτάσει τις 500 λίρες (589 δολάρια), πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας για ένα νοικοκυριό θα έχει υπερτριπλασιαστεί από τον περασμένο χειμώνα.

Η επενδυτική τράπεζα προέβλεψε επίσης ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς το 18% σε ετήσια βάση λόγω των τιμών της ενέργειας. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων  40 ετών, στο 10,1%, τον Ιούλιο, με τις τιμές των τροφίμων να διαμορφώνονται στο 12,7%.

Ταυτόχρονα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε άλλο ένα χαμηλό ρεκόρ, αντανακλώντας τον φόβο των καταναλωτών ότι τα οικονομικά τους θα επιδεινωθούν το επόμενο έτος. Το διετές επιτόκιο δανεισμού που καταβάλλει η βρετανική κυβέρνηση αυξήθηκε από 2,0% σε 2,5% την περασμένη εβδομάδα.

 

__________________________

Σημείωση

1. Poll tax. Φόρος που επέβαλλε η Θάτσερ στο πλαίσιο αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του φορολογικού συστήματος. Σε αντικατάσταση της ισχύουσας εισφοράς επί της ιδιοκτησίας με βάση την εκτιμώμενη αξία της , πρότεινε έναν κατ΄αποκοπή φόρο που θα επιβαλλόταν σε κάθε ενήλικο πολίτη ανεξάρτητα από τα εισοδήματά του, με άλλα λόγια ένα κατά κεφαλήν κοινοτικό τέλος που θα καθοριζόταν από την τοπική αρχή. Ο νέος φόρος εισήχθη στη Σκωτία το 1989 και στην Αγγλία και την Ουαλία ένα χρόνο αργότερα. Αποδείχθηκε εξαιρετικά αντιδημοφιλής καθώς οι πολίτες είδαν τα τέλη τους να αυξάνονται σημαντικά και ο φόρος κατηγορήθηκε ότι εξοικονομούσε χρήματα στους πλούσιους και μετέφερε τα βάρη στους φτωχούς.

Τον Νοέμβριο του 1989 ιδρύθηκε από την ομάδα Militant, τροτσκιστική τάση του Εργατικού Κόμματος, η ομοσπονδία All Britain Anti-Poll Tax Federation. Άλλες ομάδες όπως το δίκτυο 3D (Don’t Register, Don’t Pay, Don’t Collect) οργάνωσαν εθνικό συντονισμό κατά του κεφαλικού φόρου για τα συνδικάτα που δεν ήταν ευθυγραμμισμένα με συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις. Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 1990, πάνω από 6.000 δράσεις κατά του κεφαλικού φόρου πραγματοποιήθηκαν σε εθνικό επίπεδο, με διαδηλώσεις σε πόλεις της Αγγλίας και της Ουαλίας να συγκεντρώνουν χιλιάδες διαδηλωτές και τις συγκρούσεις με την αστυνομία να κλιμακώνονται και να μένουν στην ιστορία ως poll tax riots.Το ποσοστό εκείνων που δεν πλήρωναν αυξανόταν, η συντριπτική πλειοψηφία των Βρεττανών ήταν κατά τού κοινοτικού τέλους, η δημοτικότητα των Συντηρητικών κατρακυλούσε. Τον Νοέμβριο του 1990, στην κομματική ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου του κόμματος η Θάτσερ έχασε και παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία. Ο επόμενος πρωθυπουργός Τζων Μέιτζορ ανέθεσε στους υπουργούς του την αντικατάσταση του κοινοτικού τέλους. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε η καθιέρωση του δημοτικού φόρου που βασιζόταν στην εμπορική αξία των ακινήτων. Τέθηκε σε εφαρμογή το 1993.

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…