Η πρόσβαση στη στέγαση –με  τις τιμές στα ύψη–, η υγεία και η εκπαίδευση ήταν τα επιχειρήματα που σημάδεψαν την καμπάνια  του Σιν Φέιν. Με άλλα λόγια, οι υλικές συνθήκες της ζωής.

Πηγή: El Salto Diario (8.05.2022) | Μετάφραση: Α.Λ.

Ένα από τα επιχειρήματα που προέβαλε το φιλοβρετανικό στρατόπεδο στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014 ήταν ότι, αν κέρδιζε την ανεξαρτησία, η Σκωτία θα έβγαινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια ήρθε το Brexit, όπου στο δημοψήφισμα του 2016 οι Σκωτσέζοι ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ –όπως και στη Βόρεια Ιρλανδία–, αλλά η καθολική ψηφοφορία στη Μεγάλη Βρετανία ήταν υπέρ της αποχώρησης από τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Πολλοί Σκωτσέζοι μετάνιωσαν που ψήφισαν Όχι αντί για Ναι στο δημοψήφισμα του 2014. Η δυσαρέσκεια για το Brexit αποτελεί πλέον έναν από τους βασικούς παράγοντες –εκτός από την αριστερή πολιτική, την εθνική ταυτότητα, ακόμη και τη δημογραφία– για το ιστορικό αποτέλεσμα του Σιν Φέιν στις εκλογές της 5ης Μαϊου. Το κόμμα, το οποίο διεκδικεί την επανένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας –χώρα που παραμένει στην ΕΕ– συγκέντρωσε το 29% των ψήφων. Είναι η πρώτη φορά που κερδίζει τις εκλογές.

Ακολουθεί το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), υπέρμαχος του Brexit, μοναρχικό, προτεσταντικό και υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στη Μεγάλη Βρετανία και εκτός ΕΕ. Πήρε το 21,3% των ψήφων.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που υπογράφηκε το 1998, Ρεπουμπλικάνοι και Ενωτικοί πρέπει να κυβερνήσουν από κοινού, καταλαμβάνοντας με μαθηματικό τρόπο την πρώτη και τη δεύτερη προεδρία –το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Αλλά ο ηγέτης του DUP, Τζέφρι Ντόναλντσον (Jeffrey Donaldson), αρνείται να αποδεχθεί την ήττα και θέτει ως προϋπόθεση για το σχηματισμό Αυτόνομης Κυβέρνησης την ακύρωση του Ιρλανδικού Πρωτοκόλλου, της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για την προώθηση του Brexit.

Το Πρωτόκολλο επιδιώκει να αποτελέσει μια ενδιάμεση λύση για την έξοδο από την Ευρώπη του βρετανικού νησιού, αλλά με το ιρλανδικό νησί να παραμένει εν μέρει στην Ευρώπη: τα τελωνειακά σύνορα θα βρίσκονται στη θάλασσα, οπότε η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην εσωτερική αγορά της ΕΕ (όπως και η Ιρλανδία) και δεν θα δημιουργηθούν χερσαία σύνορα, κάτι που δεν επιτρέπει η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Το DUP επιθυμεί ένα πλήρες Brexit και είδε το Ιρλανδικό Πρωτόκολλο ως προδοσία από την ίδια τη Βρετανία.

Οι υλικές συνθήκες ζωής

Η πρόσβαση στη στέγαση –με τις τιμές στα ύψη–, η υγεία και η εκπαίδευση ήταν τα επιχειρήματα που σημάδεψαν την εκστρατεία του Σιν Φέιν. Οι υλικές συνθήκες της ζωής, τελικά. Το ζήτημα της  εθνικής ταυτότητας δεν έχει εξεταστεί, ωστόσο, ένα δημοψήφισμα για την επανένωση της Ιρλανδίας  – της Βόρειας Ιρλανδίας, της οποίας η πρωτεύουσα είναι το Μπέλφαστ, με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με πρωτεύουσα το Δουβλίνο – φαίνεται πιο κοντά από ποτέ. «Πιστεύω ότι ένα δημοψήφισμα θα ήταν δυνατό μέσα σε πέντε χρόνια, αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες τώρα», δήλωσε η πρόεδρος του Σιν Φέιν, Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ (Mary Lou McDonald).

Η αναπληρωτής ηγέτης του Σιν Φέιν και νέα πρωθυπουργός Μισέλ Ο΄Νιλ (Michelle O’Neill), μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δήλωσε ότι «αυτή είναι μια ιστορική ημέρα, η αρχή μιας νέας εποχής. Θα κυβερνήσουμε για όλους και το μήνυμά μου προς τους Ενωτικούς είναι ότι δεν πρέπει να φοβάστε».

Εκτός από τον λόγο και τα αριστερά μέτρα του προγράμματος καθώς και τη δυσαρέσκεια για το Brexit, ο ανταποκριτής της La Vanguardia στο Μπέλφαστ, Ραφαέλ Ράμος (Rafael Ramos), επισημαίνει τον δημογραφικό παράγοντα ως στοιχείο ανάλυσης του αποτελέσματος  που πέτυχαν οι Ρεπουμπλικάνοι: οι Καθολικοί έχουν περισσότερα παιδιά από τους Προτεστάντες και η πολιτική ιδεολογία τείνει να κληρονομείται.

Η Ιρλανδία και η Μεγάλη Βρετανία ήταν η ίδια χώρα μέχρι που διεξήγαγαν πόλεμο ανεξαρτησίας μεταξύ 1919 και 1921. Το Ιρλανδικό Ελεύθερο Κράτος δημιουργήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1922 και η περιοχή της Βόρειας Ιρλανδίας έμεινε εκτός.

Φωτογραφία: Οι 37 εκλεγμένοι βουλευτές του Sinn Fein τον Φεβρουάριο του 2020 στο Leinster House, έδρα του ιρλανδικού κοινοβουλίου

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…