Στην εκπνοή της γαλλικής προεκλογικής περιόδου και ενώ η υποψηφιότητα του Μακρόν εμφανίζεται σταθερά πρώτη στις δημοσκοπήσεις με την Λεπέν να διατηρεί εξίσου σταθερά την δεύτερη θέση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συγκυρία χαρακτηρίζεται από:

Ιστορικό χαμηλό της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας (PS) με φανερό πια ζήτημα επιβίωσης, μιας και τα ποσοστά της αναμένεται να φθάσουν εκείνα της ριζοσπαστικής αριστεράς (LO, NPA), τουτέστιν το 2%.
Μικρή ανάκαμψη ενός Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) με αμιγώς μικροαστική απεύθυνση.
Αδυναμία των Πρασίνων να αποτελέσουν συνεκτική και άρα ορατή απάντηση στο μείζον ζήτημα της κλιματικής καταστροφής.
Επιβολή του σχηματισμού του Μελανσόν ως μόνη ορατή πολιτική δύναμη και ως εκ τούτου «χρήσιμη ψήφο» στα αριστερά. Παρά την στήριξη μέρους της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας, τη συστράτευση μεγάλης μερίδας του κοινωνικού κινήματος, τη σημαντική κινητοποίηση και συσπείρωση των τελευταίων εβδομάδων, τα ποσοστά του δύσκολα θα φθάσουν εκείνα των προηγούμενων προεδρικών εκλογών. Αν ο Μελανσόν πέτυχε τους διακηρυγμένους του στόχους να ηγεμονεύσει στην Αριστερά και να δει το παλιό του κόμμα να εξαϋλώνεται, ο πεισματικός ηγεμονισμός του και ο προσωποκεντρικός και χωρίς εσωτερικούς οργανικούς δεσμούς σχηματισμός του αφήνουν μια κακή παρακαταθήκη τόσο για την αναγκαία ανασυγκρότηση της Αριστεράς όσο και για την ίδια την έννοια και τη λειτουργία του συλλογικού. Ως προς αυτό, και παραδόξως, θα μπορούσε να ιδωθεί ως το αντεστραμμένο είδωλο του Μακρόν…
Ο πρόεδρος χωρίς κόμμα και χωρίς επίσημη εκλογική καμπάνια Μακρόν, πρώτη αμιγής εκδήλωση του αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού στην Γαλλία, ολοκληρώνει τη διαδικασία απορρόφησης του εκσυγχρονιστικού Κέντρου και της φιλελεύθερης Δεξιάς. Όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει στην προεδρία της χώρας. Εξακολουθεί να απολαμβάνει την στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, του κόσμου των χρηματαγορών και του ολοένα και πιο ολιγαρχικού μιντιακού κατεστημένου. Οι μεθοδεύσεις μάλιστα του τελευταίου να διασπάσει το στρατόπεδο του υπ’ αριθμόν ένα αντιπάλου του Μακρόν, της λεπενικής Ακροδεξιάς, με την ανάδειξη στο προσκήνιο μιας ακόμα πιο ακομπλεξάριστα ρατσιστικής και ξενοφοβικής ακροδεξιάς φιγούρας, του Ζεμμούρ, όχι μόνο φαίνεται να πέφτουν στο κενό αλλά κινδυνεύουν να έχουν τα αντίθετα από τα προβλεπόμενα αποτελέσματα.
Ο μισάνθρωπος αστέρας των τηλεοπτικών πάνελ και προαγωγός της θεωρίας της «μεγάλης αντικατάστασης» Ζεμμούρ κατόρθωσε αφενός να συσπειρώσει τα ορφανά της ακροδεξιάς που θεωρούν την Λεπέν μια χωρίς αιχμές θεσμική δύναμη, αφετέρου να αφαιμάξει το λεπενικό κόμμα από σεβαστό αριθμό αιρετών του. Για τους χολερικούς υποστηρικτές του, η Λεπέν είναι μια «αριστερίστρια»… Καίτοι για καιρό οι δημοσκοπήσεις τον έδιναν στο 14%, τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σταθερά στο 7 με 8%. Ουδόλως ευκαταφρόνητο…
Στα ίδια ποσοστά φαίνεται να κινείται και η Πεκρές, υποψήφια του κόμματος της Δεξιάς το οποίο καταγράφει επίσης ιστορική συρρίκνωση με μια ολοένα και πιο δεξιά ατζέντα. Αρκεί να θυμηθούμε ότι η πρώτη συμβολική κίνηση της Πεκρές όταν ορίστηκε υποψήφια του κόμματός της ήταν η επίσκεψή της στα στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα και ο εγκωμιασμός του έργου του Έλληνα πρωθυπουργού.
Όσον αφορά, τέλος, την Μαρίν Λεπέν, επιδόθηκε στην πιο διακριτική εκλογική εκστρατεία στην ιστορία του χώρου της, έδειξε αντοχή στην εκ δεξιών αντιπολίτευση του Ζεμμούρ και χρωστά σε αυτόν το πλέον ανέλπιστο δώρο: το μεγαλύτερο κοινωνικό, πολιτικό και ιδεολογικό ξέπλυμα που θα μπορούσε να φανταστεί. Εντελώς αποδαιμονοποιημένη και σταθερά δεύτερη στις δημοσκοπήσεις, μπορεί να δρέψει ανενόχλητη τους καρπούς της κοινοτοπίας του κακού.

Αν όμως οι εκλογές αυτές σημαίνουν μια κομβική στιγμή για το μέλλον των παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών, κλονίζουν επίσης, αν δεν ακυρώνουν, και έναν βασικό ρυθμιστικό παράγοντα των γαλλικών εκλογικών αναμετρήσεων: για πρώτη φορά από το 2002, ο «μπαμπούλας» της Ακροδεξιάς δεν αποτελεί πια πρόδηλο, επαρκή και αναγκαίο λόγο για ψήφο εναντίον της στον δεύτερο γύρο. Η αναμενόμενη αναμέτρηση Ακραίου κέντρου – Ακροδεξιάς ή Μακρόν – Λεπέν δεν θα διεξαχθεί με τους όρους του 2017. Το επιχείρημα περί «δημοκρατικής ψήφου» ή «δημοκρατικού μετώπου» ενάντια στον φασισμό αποδεικνύεται ασθενέστερο από ποτέ τόσο στις συνειδήσεις των ψηφοφόρων όσο και στις αποφάσεις των πολιτικών ηγεσιών.

Έχει ήδη ανοίξει μια περίοδος όπου στην καρδιά του καπιταλιστικού κόσμου αναδεικνύεται με ανησυχητική ευκρίνεια και το κραυγαλέο έλλειμα δημοκρατίας και η πιθανότητα του φασισμού.

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…