Στη χτεσινή συνέντευξή του με τους δημοσιογράφους Νίκη Λυμπεράκη και Νίκο Φιλιππίδη στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο Μητσοτάκης έδωσε τρεις ειδήσεις:

Η πρώτη ήταν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Συγκεκριμένα, ανέφερε: “Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο. Γιατί τον αλλάξαμε; Διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και εκτιμώ ότι αυτό θα αποδειχθεί μέσα από την κάλπη της απλής αναλογικής. Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι βιώσιμες συμμαχίες σε αυτό το σχήμα.”

Δεύτερον, δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023:  “Άμα δείτε -όπως σας είπα- μέσα στη θολούρα της κρίσης, κάντε μία αντιπαραβολή των προεκλογικών μας δεσμεύσεων για τη μείωση των φόρων. Το 80% έχει ήδη υλοποιηθεί. Και έχουμε ακόμα 15 μήνες μπροστά μας, μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023”

Τρίτον και κυριότερο, για πρώτη φορά εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας απομακρύνεται για τη Νέα Δημοκρατία κι ενεργοποιείται το Plan B των κυβερνήσεων συνεργασίας. Η ακριβής έκφρασή του ήταν η εξής: “Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία. Στόχος είναι η δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά κρίσεις, διότι οι κρίσεις, δυστυχώς, φοβάμαι ότι θα είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας”. Προσέθεσε δε ότι “ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα από ένα. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Αλλά αυτή δεν είναι δική μας απόφαση”.

Η ακρίβεια αλλάζει τον συσχετισμό

Ο Μητσοτάκης ουσιαστικά παραδέχεται ότι ο πολιτικός συσχετισμός αλλάζει. Τα δημοσκοπικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας μειώνονται από μήνα σε μήνα, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η προοπτική της αυτοδυναμίας. Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρή μόνο αύξηση των ποσοστών του, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μειώνεται λόγω της πτώσης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο λόγος που πέφτει συνεχώς η Νέα Δημοκρατία δεν είναι άλλος από την ακρίβεια. Οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά είδη αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, κατατρώγοντας το λαϊκό εισόδημα και υποβαθμίζοντας ραγδαία το βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειονότητας. Η ακρίβεια έτσι κι αλλιώς προκαλεί πάντοτε κοινωνική δυσαρέσκεια. Πόσο μάλλον όταν μια κυβέρνηση προστατεύει με προκλητικό τρόπο την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ, την ίδια ώρα που αφήνει τους εργαζόμενους να τα βγάλουν πέρα με ένα μισθό ο οποίος τελειώνει στις 15 ή τις 20 του μήνα.

Η δημοσκόπηση

Ενδεικτικά τα στοιχεία της δημοσκόπησης της MRB για το Newsbomb:

  • Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,6% (30,7 τον Νοέμβριο) ο ΣΥΡΙΖΑ 21,2% (19,7%),  το ΚΙΝΑΛ 13,4% (13,5%), το ΚΚΕ  4,5% (4,1%), η Ελληνική Λύση 4,9% (3,8%), το ΜεΡΑ25 3,1% (2,7%),  ενώ στο 18,1% βρίσκεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.
  • Το 79,8% το απασχολεί και  ανησυχεί από την ακρίβεια.
  • Το 75,2%θεωρεί τα μέτρα στήριξης που πήρε η κυβέρνηση αναποτελεσματικά.
  • Το 77,4%δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
  • Το 83,9% πιστεύει ότι η ακρίβεια θα συνεχιστεί με νέες αυξήσεις.

Πιο καθαρά δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί η δυσαρέσκεια από την ακρίβεια.

Πρώτο πολιτικό θύμα αυτής της περιρρέουσας δυσαρέσκειας είναι λοιπόν η αυτοδυναμία. Να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια -γιατί θα υπάρξει σίγουρα συνέχεια…

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…