Raytheon CEO Greg Hayes (Reuters); Northrop Grumman CEO Kathy Warden (You Tube) ;Lockheed CEO James Taiclet (CNBC screengrab)

Το κείμενο αν και γράφτηκε λίγο πριν την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ενδεικτικό των απόψεων της βιομηχανίας όπλων και ως τέτοιο το δημοσιεύουμε.

Πηγή: Responsible Statecraft (28.01.2022) | Μετάφραση: Κυριακή Κλοκίτη

Διευθυντικά στελέχη μεγάλων εταιριών όπλων: Υπάρχει χάος στον κόσμο και οι προοπτικές μας είναι εξαιρετικές

Με ειλικρίνεια που δεν ακούγεται στους επίσημους κύκλους, κορυφαίοι εργολάβοι όπλων δηλώνουν ότι η πρόσφατη βία και ένταση λειτουργεί υπέρ των μετόχων τους.

Σύμφωνα με διευθυντικά στελέχη των κορυφαίων εταιρειών όπλων που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους, οι ισολογισμοί τους θα επωφεληθούν από τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα, την πρόσφατη κλιμάκωση στον πόλεμο της Υεμένης και την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Όμως, τουλάχιστον μια διευθύνων σύμβουλος δεν θέλησε να δώσει την εντύπωση ότι οι εταιρείες όπλων είναι απλώς έμποροι θανάτου, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία της, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής όπλων στον κόσμο, «πραγματικά προωθεί τη διάδοση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αυτά τα σχόλια έγιναν όλα σε ανακοινώσεις τριμηνιαίων κερδών αυτή την εβδομάδα, κατά τις οποίες στελέχη των εισηγμένων εταιρειών μιλούν με επενδυτές και αναλυτές που παρακολουθούν τις βιομηχανίες τους και απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τις οικονομικές τους προοπτικές.

Η περίσταση αναδεικνύει έναν βαθμό ειλικρίνειας σχετικά με τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών και τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, που δεν αποκαλύπτονται πάντα στο μάρκετινγκ και στα προσεκτικά διατυπωμένα δελτία τύπου.

Για παράδειγμα, Διευθύνοντες Σύμβουλοι τόσο της Lockheed Martin όσο και της Raytheon αναγνώρισαν ευθέως ότι η επιδείνωση της  κατάστασης της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας και η αύξηση της θανατηφόρας βίας είναι πολύ προς το συμφέρον των εργαζομένων και των επενδυτών τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lockheed, James Taiclet, διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός των 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων -δωδεκαπλάσιος του προϋπολογισμό που παρέχεται στο State Department για τη διεξαγωγή διπλωματίας- μπορεί να συνεχίσει  να αυξάνεται το 2023, πράγμα κρίσιμο  για τους εργολάβους όπλων, τον τελικό αποδέκτη σχεδόν του ήμισυ όλων των αμυντικών δαπανών .

Ο Taiclet είπε:

Αλλά αν κοιτάξετε την [αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού] — και είναι προφανές, κάθε μέρα που περνάει. Αν κοιτάξετε το εξελισσόμενο επίπεδο απειλής και την προσέγγιση που ακολουθούν ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, του Ιράν και, μέσω ορισμένων από τους πληρεξουσίους της, στην Υεμένη και αλλού, και ειδικά τη Ρωσία σήμερα, αυτές τις μέρες και την Κίνα, υπάρχει ανανεωμένος ανταγωνισμός μεγάλων δυνάμεων, που περιλαμβάνει την εθνική άμυνα και τις απειλές για αυτήν. Και η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι, όταν αυτά τα περιβάλλοντα εξελίσσονται, δεν καθόμαστε και απλώς το παρακολουθούμε να συμβαίνει. Επομένως, δεν μπορώ να μιλήσω με έναν αριθμό, αλλά πιστεύω και προσωπικά ανησυχώ ότι η απειλή προχωρά και πρέπει να είμαστε σε θέση να την αντιμετωπίσουμε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Raytheon, Γκρεγκ Χέις, ακολούθησε μια πιο ωμή προσέγγιση, εμφανιζόμενος  να γιορτάζει έναν πιθανό πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως καλούς δείκτες για μελλοντικές πωλήσεις όπλων, απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή σχετικά με την αυξημένη ζήτηση όπλων «από τις διεθνείς χώρες που αυξάνουν την ένταση».

Ο Hayes είπε:

…Βλέπουμε, θα έλεγα, ευκαιρίες για διεθνείς πωλήσεις. Απλώς, να κοιτάξουμε την περασμένη εβδομάδα, όπου είδαμε την επίθεση με drone στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν επιτεθεί σε ορισμένες από τις άλλες εγκαταστάσεις τους. Και φυσικά, οι εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη, οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όλα αυτά ασκούν πίεση σε ορισμένες από τις αμυντικές δαπάνες εκεί. Οπότε, αναμένω ότι θα δούμε κάποιο όφελος από αυτό.

Αλλά σε μια στιγμή σπάνιας αυτογνωσίας, η διευθύνουσα σύμβουλος της Northrop Grumman προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τον πανηγυρισμό της αυξανόμενης παγκόσμιας σύγκρουσης, προβάλλοντας τον τολμηρό ισχυρισμό ότι ο πέμπτος μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων στον κόσμο —και ένας εκπαιδευτής σαουδαραβικών στρατευμάτων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη— είναι υποστηρικτής των «παγκόσμιων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος  της Northrop Grumman Kathy Warden δήλωσε:

«Θέλω να είμαι σαφής. Υπογράφουμε συμβόλαια άμυνας. Και έτσι, υποστηρίζουμε παγκόσμιες αποστολές ασφάλειας, σε μεγάλο βαθμό αποτρεπτικές, που περιλαμβάνουν και οπλικά συστήματα. Και αναμένουμε να συνεχίσουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις, επειδή πιστεύουμε ότι προωθούν πραγματικά την παγκόσμια διάδοση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι το αντίθετο. Αλλά έχοντας πει αυτό, έχουμε αξιολογήσει ορισμένα τμήματα του χαρτοφυλακίου μας για τα οποία έχω μιλήσει στο παρελθόν, όπως τα πυρομαχικά διασποράς. Και σήμερα, επιβεβαιώνουμε ότι σκοπεύουμε να σταματήσουμε  τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου σαν μέρος του χαρτοφυλακίου που δεν θέλουμε πλέον να υποστηρίζουμε».

Χωρίς αμφιβολία, η αποχώρησή τους από τα πυρομαχικά διασποράς και απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι ένα θετικό βήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά η ιδέα ότι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πυραύλων, βομβαρδιστικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυρηνικών όπλων στον κόσμο «προωθεί τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα», δοκιμάζει τα όρια της ευπιστίας. Ξανά και ξανά, τα κέρδη δείχνουν τα αληθινά συμφέροντα της βιομηχανίας όπλων: αύξηση της παγκόσμιας ανασφάλειας και βίας οδηγεί σε αύξηση των απαιτήσεων των κυβερνήσεων για φονικά όπλα, τα οποία, με τη σειρά τους, προκαλούν αύξηση των κερδών για τους επενδυτές στην παραγωγή όπλων.

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…