Αναδημοσιεύουμε από το topikopoiisi.eu, σε μετάφραση Ε.Μ. από το piedepagina.mx Aρχική δημοσίευση 15 Φλεβάρη 2023

Καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια αδυνατεί να φτάσει στη βορειοδυτική Συρία, στην εξεγερμένη περιοχή του Κουρδιστάν, γυναίκες και άντρες των αυτονόμων καντονιών της Ροζάβα οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνουν μετά από έναν σεισμό 7,8 βαθμών και έναν πόλεμο που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια.

Στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας έγινε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που άφησε πίσω του περισσότερους από 35.000 νεκρούς [47.000]. Στην περιοχή που, ανεξάρτητα από τα σύνορα που έχουν επιβάλλει τα κράτη, ονομάζεται Κουρδιστάν, ζουν αυτόνομες κουρδικές, αραβικές και αλεβιτικές κοινότητες. Καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φθάσει σε όλες αυτές τις κοινότητες.
Σύμφωνα με την κοινωνιολόγο και ακτιβίστρια Azize Azlan, υπάρχουν τουλάχιστον 20 πόλεις και 26 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά κατά μήκος των συνόρων: 15 εκατομμύρια στο Κουρδιστάν στην Τουρκία και 11 εκατομμύρια στο Κουρδιστάν στη Συρία. Από αυτούς, πάνω από 5 εκατομμύρια είναι σε ευάλωτη κατάσταση στα μέρη που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον σεισμό.
Υπάρχουν κτίρια που κατέρρευσαν, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπάρχει νερό, κατεστραμμένοι δρόμοι, δεν υπάρχουν σήματα επικοινωνίας, κατεστραμμένα σχολεία, δεν υπάρχει πρόσβαση σε καθαρό νερό και οι ασθένειες εξαπλώνονται. Όλο αυτό σε θερμοκρασίες χειμώνα κάτω από το μηδέν. Και επιπλέον οι βομβαρδισμοί από την Τουρκία δεν έχουν σταματήσει.

ΟΗΕ: “Απογοητεύσαμε τους ανθρώπους της Συρίας”
Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει σε αυτή την περιοχή. Τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν ότι η παράδοση βοήθειας στη Συρία ήταν αποτυχημένη και ότι τουλάχιστον 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.
“Μέχρι στιγμής έχουμε απογοητεύσει τους ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία. Δεν είναι περίεργο που αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, αναζητώντας διεθνή βοήθεια που δεν έχει φτάσει”, δήλωσε ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.
Ο ΟΗΕ μετρά [πλέον] 47.000 νεκρούς, εκ των οποίων οι 6.000 χιλιάδες είναι από τη Συρία. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνάει τους  90.000 στην Τουρκία και τους 10.000 στη Συρία.
«Η λίγη βοήθεια που παρέχεται από τις κυβερνήσεις είναι άνιση και υπό στρατιωτική επίβλεψη», λέει σε συνέντευξή της η Alessia Dro.

Ο αγώνας των γυναικών
Η Alessia Dro είναι διεθνής ακτιβίστρια που συνοδεύει το κίνημα των γυναικών του Κουρδιστάν από πολύ νέα. Κατάγεται από τη Σαρδηνία και διηγείται σε συνέντευξή της τι συμβαίνει στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν μετά τον σεισμό.
Η Alessia βρέθηκε πολύ νωρίς, από το 2015, με τις γυναίκες και τις κοινότητες στο Κουρδιστάν που σχημάτισαν το Kongra Star. Είναι μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο, μετά τον πόλεμο ενάντια στον ISIS, υλοποιήθηκε η διαδικασία ανοικοδόμησης  των πόλεων στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Εκεί που κάθε κτίριο, κάθε σπίτι, κάθε κατάστημα, κάθε δρόμος ήταν ερείπια. Όλη η μέρα περνούσε σε συνελεύσεις γειτονιάς στις οποίες συζητούσαν πώς θα ανοικοδομήσουν την πόλη και πώς θα ξεφύγουν από τη δυναμική του πολέμου.
Οι κοινότητες επέλεγαν καθημερινά τον τρόπο που θα εργαστούν, τους τρόπους που θα ανοικοδομήσουν την πόλη. Από την κατασκευή ενός δρόμου μέχρι την ανακύκλωση των υλικών. Και όλα αυτά μέσα στο εμπάργκο που είχε επιβάλλει η Τουρκία. Οι γυναίκες ηγήθηκαν αυτής της ανοικοδόμησης.

Και τώρα, όπως και 10 χρόνια πριν, πρέπει να ξανασηκωθούν από τα ερείπια.
    “Το ανησυχητικό δεν είναι μόνο ο σεισμός, αλλά και το πλαίσιο στο οποίο συνέβη, σε συνθήκες εσωτερικού και εξωτερικού πολέμου”, περιγράφει η Alessia Dro.
Σχεδόν 10 χρόνια μετά την κουρδική επανάσταση, αυτό που περιγράφουν οι ακτιβίστριες που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους πληγέντες στο Κουρδιστάν είναι ότι μπροστά στην τραγωδία οι κοινότητες και οι γυναίκες οργανώνονται για να φροντίσουν τους εκατοντάδες τραυματίες και τους εγκλωβισμένους.
Ως λαοί που έχουν ζήσει τον πόλεμο, γνωρίζουν πώς να μοιράζονται τα καθήκοντα, πώς να διαμορφώνουν συλλογικές πρωτοβουλίες, να παράγουν, να βρίσκουν και να μοιράζονται. Έχουν σχηματίσει γυναικείες κομούνες, έτσι τις ονόμασαν, οι οποίες μαγειρεύουν για όλους, ράβουν σκηνές, φτιάχνουν λίστες ανθρώπων και φτάνουν και στα πιο ξεχασμένα χωριά.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο πόλεμος ξεκίνησε το 2011 ως λαϊκή εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Μετά την τρίτη επίθεση της Τουρκίας, στις 9 Οκτωβρίου 2019 (η οποία εξανάγκασε σε μετανάστευση περισσότερους από 400.000 ανθρώπους) και καθώς οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους εντείνονται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.
Η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εκτιμά ότι ο πόλεμος στη Συρία έχει αφήσει πίσω του 350.000 νεκρούς αμάχους.
Η μισή περιοχή που επλήγη από τον σεισμό στη Συρία ελέγχεται από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις και η άλλη μισή από τις τουρκικές δυνάμεις και τους τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό, επισημαίνει η Azize Aslan.

Συνέντευξη  με την Alessia Dro

-Τι συμβαίνει στη Ροζάβα – Δυτικό Κουρδιστάν μετά τον σεισμό των 7,8. Τι σας λένε από εκεί;
-Δεν υπάρχουν λόγια. Η ανθρωπιστική καταστροφή είναι δραματική αυτή τη στιγμή μετά τη σειρά σεισμών που έπληξαν κοινότητες στο βόρειο Κουρδιστάν στη νοτιοανατολική Τουρκία και στην περιοχή της Rojava, στη βορειοανατολική Συρία. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την οργή και τον πόνο.
Ο ΠΟΥ λέει σήμερα ότι περισσότεροι από 20.000 [πλέον 47.000] άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κάτω από τα ερείπια σε Συρία και Τουρκία.
Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια. Έχω φίλες που περιμένουν να διασωθούν οι αγαπημένοι τους, ακούνε τις φωνές τους για βοήθεια. Αλλά η τουρκική κυβέρνηση, κάνοντας διακρίσεις και λειτουργώντας με στρατιωτικό τρόπο σε βάρος των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό, δεν έχει στείλει ομάδες διάσωσης στις απομακρυσμένες κοινότητες του Βόρειου Κουρδιστάν στη νοτιοανατολική Τουρκία που κατοικούνται από περιθωριοποιημένες κοινότητες Κούρδων, Αράβων και Αλεβιτών .
Ένα άρθρο της Washington Post υπογράμμιζε στον τίτλο του: “Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή φυσική καταστροφή”.  Σε αυτό το άρθρο η Asli Aydintasbas ανέλυε τις συνέπειες του σεισμού στην Τουρκία και τις αιτίες της καταστροφής που οφείλονται σε πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν.
Αν και η Τουρκία βρίσκεται σε γνωστή σεισμική ζώνη, λίγα κτίρια έχουν σχεδιαστεί παίρνοντας υπόψιν τους σεισμούς. Το άρθρο της επισημαίνει ότι ενώ αρκετά κτίρια άντεξαν στο σεισμό, σώζοντας τις ζωές των ενοίκων τους, άλλα δίπλα κατέρρευσαν λόγω των πρόχειρων διαδικασιών κατασκευής, κάτι που οφείλεται σε ένα πλέγμα διαφθοράς που διατρέχει όλη την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, από τον ίδιο τον Ερντογάν έως και τους δημοτικούς άρχοντες της κάθε πόλης και στο οποίο εμπλέκονται οι κατασκευαστικές εταιρίες.
Το ανησυχητικό είναι ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ του Ερντογάν, μια κυβέρνηση πολέμου με μεγάλη διαφθορά, αντί να λάβει μέτρα προφύλαξης σχετικά με τους σεισμούς, κλέβει από τον προϋπολογισμό για τους σεισμούς για να ξοδέψει σε πολιτικές εισβολής και στρατιωτικές επιθέσεις.
 
-Σε ποιο πολιτικό πλαίσιο λαμβάνει χώρα αυτός ο σεισμός;
-Ο χειρισμός αυτής της εθνικής καταστροφής στην Τουρκία -μια χώρα που έχει τον υψηλότερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων στον κόσμο- οργανώθηκε άμεσα αποκλείοντας από την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που αντιπολιτεύονται τις συντηρητικές και ισλαμιστικές δυνάμεις του Ερντογάν.
Και αυτό, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στη χώρα, επιδεινώνει πάρα πολύ τις πιθανότητες επίλυσης της τρέχουσας ανθρωπιστικής κρίσης και αποτελεί ξεκάθαρο δείγμα του είδους του δικτατορικού καθεστώτος που ζει σήμερα η Τουρκία, σε μια εποχή που χρειάζεται αλληλεγγύη και ενότητα και όχι καθεστώς εξαίρεσης και διακρίσεις.
Οι αυτόνομοι κουρδικοί δήμοι, λοιπόν, στο βόρειο Κουρδιστάν στην Τουρκία έχουν κινητοποιηθεί και οργανώνονται  για να δημιουργήσουν -όχι μόνο στα λόγια- ένα εκτεταμένο δίκτυο ανθρώπινης αλληλεγγύης. Οι γυναικείες ενώσεις και ολόκληρη η κοινωνία συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Λόγω των μετασεισμών και της ολοκληρωτικής καταστροφής των κτιρίων, οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να μείνουν στην ύπαιθρο μέσα σε ένα σκληρό χειμώνα με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, χωρίς κατάλληλη υποδομή για αυτές τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Ομάδες αλληλεγγύης και μη κυβερνητικές ομάδες παρέδωσαν νερό, κουβέρτες και χωρίς ίχνος κρατικής παρέμβασης δημιουργήθηκαν ανθρώπινες αλυσίδες για να σωθούν οι ζωές των αγνοουμένων.
Χιλιάδες άνθρωποι, Τούρκοι, Κούρδοι, Αρμένιοι και όλες οι κοινότητες της Τουρκίας συγκεντρώθηκαν για να δώσουν αίμα για τους χιλιάδες τραυματίες χωρίς διάκριση: η ανθρώπινη αλληλεγγύη είναι αυτό που σώζει ζωές σήμερα.
Το ανησυχητικό όμως δεν είναι μόνο ο σεισμός, αλλά και το πλαίσιο στο οποίο συνέβη:  ο εσωτερικός και εξωτερικός πόλεμος που πλήττει σήμερα τις κοινότητες στην Τουρκία και τη Συρία. Ο Ερντογάν, στο παρελθόν, το 2015 έχει διεξάγει έναν σκληρό εσωτερικό πόλεμο εναντίον των κουρδικών πόλεων Cizre, Silopî Nusayibin και Amed.
Τώρα, ενώ λαμβάνει διεθνή βοήθεια έκτακτης ανάγκης, κηρύσσει καθεστώς εξαίρεσης (κατάσταση έκτακτης ανάγκης) σε περισσότερες από δώδεκα επαρχίες στο εσωτερικό της χώρας εκεί που πλειοψηφούν οι Κούρδοι. Και χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη ευαισθησία απέναντι στην τραγωδία, εκτοξεύει, σύμφωνα με πηγές της Medya Haber, απειλές προς τους ανθρώπους που επέζησαν στις ερειπωμένες από τον σεισμό περιοχές.

Οι γυναίκες στη Ροζάβα πρωτοστατούν…
Είναι οι γυναίκες που πρωτοστάτησαν στην ανοικοδόμηση των πόλεων μετά τον πόλεμο. Πώς αντιδρούν τώρα, μετά το σεισμό;
-Στη Ροζάβα και σε ολόκληρη τη Συρία, ο σεισμός επηρέασε μια περιοχή που έχει καταστραφεί από έναν διεθνή πόλεμο δεκαετιών και έχει επιπτώσεις σε ήδη εκτοπισμένους ανθρώπους με επισφαλή στέγαση.
Οι γυναίκες στη βορειοανατολική Συρία, στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό τόσο στο Κομπάνι όσο και στο Αφρίν, έχουν πρωτοστατήσει στην ανοικοδόμηση ολόκληρων πόλεων μετά την απελευθέρωση από τον Isis, στην ανοικοδόμηση των σπιτιών και των ζωών τους.
Ήμουν εκεί, στις αυτόνομες κοινότητες του Κομπάνι το 2016 όταν αποφάσιζαν από κοινού πώς θα ανοικοδομήσουν την πόλη μετά τον πόλεμο. Γυναίκες όλων των ηλικιών,  ξεκινώντας από τα σχολεία και από μια βαθιά αίσθηση ελευθερίας, με τις αυτοδιαχειριζόμενες ελεύθερες ακαδημίες, με την πρόταση του Jineoloji και το άνοιγμα γυναικείων σπιτιών σε κάθε γειτονιά, σπιτιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινοτικής δικαιοσύνης, στον τομέα της υγείας, στον τομέα της εκπαίδευσης, για την οικοδόμηση κοινωνικών σχέσεων με μια βαθιά αντιπατριαρχική έννοια.
Βρέθηκα στους καταυλισμούς Shehba στη Rojava το 2017 και είδα εκεί με τα ίδια μου τα μάτια και ένιωσα με την καρδιά μου πώς το αυτόνομο καντόνι του Afrin υποδέχτηκε τόσους πολλούς πρόσφυγες που είχαν πληγεί από τον πόλεμο και που έρχονταν από άλλα μέρη της Συρίας και του Ιράκ. Τους υποδέχτηκαν στο πλαίσιο του Κοινωνικού Χάρτη του Λαϊκού Συμβολαίου της περιοχής αυτής, ο οποίος, μακριά από τη λογική του κρατοκεντρικού μηχανισμού της ιθαγένειας, καθιερώνει, ως Συμβόλαιο μεταξύ των Λαών, το καθολικό δικαίωμα ασύλου για ανθρώπους οποιασδήποτε καταγωγής, ένα αναφαίρετο δικαίωμα ασύλου για όλους τους ανθρώπους που αποφασίζουν να σταματήσουν και να ζήσουν εκεί.
Εκείνη τη χρονιά υπήρξε κλίμα συνύπαρξης, ειρήνης, άμεσης δημοκρατίας και αυτοδιοίκησης για τους ανθρώπους που έχουν καταφύγει στο Αφρίν.

Αφρίν, μια από τις πιο σκληρά πληγείσες περιοχές  όπου υπάρχουν και οι περισσότεροι πρόσφυγες από τον πόλεμο. Τι συνέβη σε αυτούς τους πληθυσμούς;
-Από το 2018 η πόλη του Αφρίν βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή από την Τουρκία. Την στρατιωτική εισβολή ακολούθησε η επιχείρηση “Ειρηνική Άνοιξη” το 2019. Αυτή η δεύτερη στρατιωτική επιχείρηση δημιούργησε μια δημογραφική μετατόπιση στην περιοχή: παραβιάζοντας και καταπατώντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, αντικατέστησε τους προσφυγικούς πληθυσμούς διαφορετικών κοινοτήτων και θρησκειών, με συμμορίες ισλαμιστών τζιχαντιστών που συμμαχούν και χρηματοδοτούνται από την Τουρκία.
Ως αποτέλεσμα αυτής της κατοχής του τουρκικού κράτους σήμερα χιλιάδες γυναίκες από το Αφρίν, μετά από αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση, αγνοούνται και έχουν ξεκινήσει διεθνείς εκστρατείες για την επανεμφάνισή τους ζωντανές. Γύρω από το Αφρίν και μέχρι το Χαλέπι και το Τιλ Ριφάτ υπάρχουν σήμερα καταυλισμοί για τους εκτοπισμένους μετά την τουρκική κατοχή.
Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να έχουμε πληροφορίες από τη Συρία, ωστόσο έχω λάβει κάποια νέα από τη βορειοανατολική Συρία: το Αφρίν, μαζί με το Cizre και την περιοχή του Ευφράτη, είναι μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον σεισμό στη Rojava. Και είναι εκεί που το τουρκικό κράτος αποφάσισε χθες το βράδυ, εν μέσω της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά το χτύπημα του σεισμού, να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση βομβαρδίζοντας τις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας που επλήγησαν από τον σεισμό.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή, ο Ερντογάν είναι ο διαμεσολαβητής των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και αποτελεί το πιο σαφές πρόσωπο του modus operandi του ΝΑΤΟ.
Πραγματοποιεί εγκλήματα πολέμου ενώ παρουσιάζεται στα μάτια του κόσμου ως μεσολαβητής για την  ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με μια δικτατορική κυβέρνηση που σε μια ανθρωπιστική ανάγκη κατά τη διάρκεια ενός σεισμού αποφάσισε να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις για να επιτεθεί σε γειτονικές περιοχές, όπως η συριακή Ροζάβα.
Αυτό ακριβώς κάνει σήμερα η Τουρκία, ενώ η Αυτόνομη Διοίκηση των Κούρδων, παρόλο που παραμένουν σε ισχύ εμπάργκο και σκληροί περιορισμοί, προσφέρει αδιακρίτως τη βοήθειά της σε όλη τη Συρία όπου χρειάζεται.

-Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος υποστήριξης αυτή τη στιγμή;
-Τις τελευταίες ημέρες, το γυναικείο κίνημα του Κουρδιστάν στη Λατινική Αμερική (αλλά και το κίνημα αλληλεγγύης διεθνώς) επικοινωνεί τα στοιχεία  της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου, μιας παγκόσμια οργανωμένης ανθρωπιστικής οργάνωσης, η οποία κάλεσε όλους τους αλληλέγγυους και τους διεθνείς οργανισμούς να παράσχουν επείγουσα βοήθεια στα θύματα του σεισμού.
Οι οργανωμένοι εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου διασώζουν ανθρώπους και παρέχουν είδη πρώτης ανάγκης, σκηνές, κουβέρτες, νερό, επείγοντα ιατρικά είδη.
Οι κοινότητες στη Ροζάβα, στη βορειοανατολική Συρία, καθώς και στο βόρειο Κουρδιστάν, στη νοτιοανατολική Τουρκία, οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη ανάγκη των χιλιάδων πληγωμένων ανθρώπων και των χιλιάδων κτιρίων που κατέρρευσαν.
Αν και συντετριμμένοι, έχουμε λάβει τις τελευταίες ώρες πολλά μηνύματα και μια συλλογική αγκαλιά που απευθύνεται στις σεισμόπληκτες κοινότητες στο Κουρδιστάν, με πρωτοφανή ανθρώπινη ευαισθησία από όλη τη νοτιοαμερικανική ήπειρο. Εκεί που η εξουσία και οι καταστροφές στοχεύουν στην καταστροφή, η αλληλεγγύη χωρίς σύνορα μας κάνει να ξαναχτίζουμε, με δύναμη και χωρίς σύνορα.
Σε αυτή την απερίγραπτα δύσκολη στιγμή, αυτό μας δίνει μεγάλη ελπίδα.
Όλη η βοήθεια που απευθύνεται στις κοινότητες μπορεί να σταλεί προς την Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνο:
Heyva Sor a Kurdistanê e. v.
 Wilhelmstr. 12 53840
 Troisdorf Kreissparkasse Colonia
 IBAN: DE49 3705 0299 0004 0104 81
 BIC/SWIFT: COKSDE33XXX
O Paypal εδώ 

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…