Η ΔΕΥΔΗΒ αναπαράγει το ακροδεξό resistance gr το οποίο αναπαράγει τις μπούρδες του ακροδεξιού Ρουμάνου ευρωβουλευτή Cristian Terheș.

1

Είναι γνωστή η λατρεία που έχουν οι ακροδεξιοί για τα στρατιωτικά πραξικοπήματα, ως λυτρωτικούς παράγοντες έναντι της “εθνικής προδοσίας των πολιτικών”. Για παράδειγμα, όταν υπογράφηκε η συμφωνία των Πρεσπών ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης δήλωνε από το βήμα της Βουλής: «Επειδή η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν νομοθετεί προς το συμφέρον του έθνους, αλλά για το προσωπικό της συμφέρον, καλώ τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να σεβαστεί τον όρκο της, να συλλάβει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο, για να αποτραπεί αυτή η προδοσία». Το κάλεσμα προς τις ένοπλες δυνάμεις για την ανατροπή της κυβέρνησης συνοδεύτηκε με την πολεμική κραυγή: «Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες!».

Σε ένα ανάλογο ντελίριο προχώρησε και ναύαρχος ε.α. Αντώνης Παπαντωνίου στις 16 Ιουλίου του 2021 σε αντιεμβολιαστική συγκέντρωση ακροδεξιών στην Πάτρα. Επαναλαμβάνοντας τη γνωστή ρητορική περί προδοσίας και κατοχικής κυβέρνησης καλούσε την Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις να υλοποιήσουν άμεσα εντάλματα σύλληψης για εσχάτη προδοσία εναντίον των 300 βουλευτών και της Προέδρου της Δημοκρατίας και να στηρίξουν την προσωρινή κυβέρνηση ασφαλίζοντας την πατρίδα κατά την κρίσιμη μεταβατική περίοδο. Για τον Παπαντωνίου βεβαίως, κάτι τέτοιο δε συνιστά πραξικόπημα, αλλά “επανάσταση”, καθώς με τη δανειακή σύμβαση της 5ης Μαΐου του 2010 και τα μνημόνια που ακολούθησαν η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς “Νομικοπολιτικής κατοχής”. Ο Αντώνης Παπαντωνίου είναι εκ των ιδρυτών του ΕΠΑΜ1 και υπήρξε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και του Εθνικού Συντονιστικού μέχρι την αποχώρησή του τον Μάιο του 2019, όταν κατήγγειλε τον Δημήτρη Καζάκη για αναντιστοιχία λόγων και έργων. Μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις Παπαντωνίου το ΕΠΑΜ έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του και να καταδικάσει την στάση του πρώην στελέχους του. Ωστόσο, κάποια χρόνια πριν, τον Μάρτιο του 2018, από κοινού ο Δημήτρης Καζάκης και ο Αντώνης Παπαντωνίου ετοίμασαν και υπέβαλλαν ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου μήνυση επί εσχάτης προδοσίας, ζητώντας από τη δικαστική εξουσία να ανατρέψει την “κατοχική” κυβέρνηση. Σε σχετική εκδήλωση στα Ιωάννινα στις 29 Σεπτεμβρίου του 2018 ο Παπαντωνίου στέκονταν στο πλευρό του Καζάκη, μιλώντας για μνημονιακή επιβολή δικτατορίας. Και κάπως έτσι, με το μαγικό ραβδί του εθνικιστικού παροξυσμού, εφ όσον έχει επιβληθεί δικτατορία από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων η πραξικοπηματική ανατροπή της “κατοχικής” κυβέρνησης είτε μέσω της δικαστικής εξουσίας είτε μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας βαφτίζεται “επανάσταση”.

Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα που έχει ενδιαφέρον στην ιστορία του ναύαρχου Παπαντωνίου. Όταν έκανε τις δηλώσεις για πραξικόπημα στην Πάτρα ήταν ήδη εν λειτουργία ένα δικό του δημιούργημα: η Διεπιστημονική Επιτροπή για τη Δημοκρατία και τη Βιοηθική (ΔΕΥΔΗΒ). Ένα ψευδοεπιστημονικό κατασκεύασμα με βαρύγδουπο τίτλο που ένωσε ανθρώπους προερχόμενους από την αριστερά και την ακροδεξιά.

2

Η δημιουργία της ΔΕΥΔΗΒ ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων διεργασιών που πραγματοποιήθηκαν στον εθνικιστικό χώρο κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας. Ειδικό ρόλο στις διεργασίες αυτές έπαιξε το Δίκτυο Ελληνισμού, μια ακροδεξιά υπερορθόδοξη ομάδα που στις εκλογές του Μαΐου του 2023 κατέβηκε με τον ακροδεξιό συνδυασμό Ενότητα – Αλήθεια και τον Ιούνιο κάλεσε τα μέλη της να ψηφίσουν Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες ή Πατριωτικό Συνασπισμό. Επικεφαλής και ιδρυτής του Δικτύου Ελληνισμού είναι ο Γεώργιος Παύλου, που έγινε γνωστός όταν το 2017 προχώρησε σε άσκηση διώξεων κατά φοιτητών στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, προερχόμενων από τα ΕΑΑΚ, τις Αγωνιστικές Κινήσεις και τον αναρχικό χώρο, εξ αιτίας της αντιφασιστικής και συνδικαλιστικής τους δράσης. Τότε, ο Παύλου συσπείρωσε γύρω του όλον τον alt right και ακροδεξιό εσμό, μεταξύ των οποίων και τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστο Χατζησάββα. Το Δίκτυο Ελληνισμού, λοιπόν, πραγματοποίησε (ψευδο)επιστημονικό συνέδριο στις 13 – 14 Φεβρουαρίου του 2021 με θέμα Πανδημία- Σύνταγμα – Δημοκρατία. Στο συνέδριο αυτό μια εκ των κεντρικών ομιλητριών ήταν η Νέλλη Ψαρρού, η οποία αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους ακροδεξιούς και τους αριστερούς οι οποίοι λίγες ημέρες αργότερα ιδρύσαν την ΔΕΥΔΗΒ, μετά από πρωτοβουλία του Παπαντωνίου.

Ας δούμε λίγο τους ομιλητές του συνεδρίου για να κατανοήσουμε καλύτερα τις διεργασίες που έλαβαν χώρα στον εθνικιστικό χώρο. Εκτός από τη Νέλλη Ψαρρού, τον Αντώνη Παπαντωνίου και τον Γεώργιο Παύλου, στο συνέδριο συμμετείχαν οι:

– Κώστας Βαθιώτης, υπερορθόδοξος ακροδεξιός που αναπαράγει ανοησίες του Texe Marrs (βλ. Λιακόπουλος κλπ), θεωρεί πως οι ομοφυλόφιλοι και το εμβόλιο ανοίγουν το δρόμο στην έλευση του Αντιχρίστου, ενώ κατατάσσει τα αλφάδι των αναρχικών στα σατανιστικά σύμβολα. Έγινε γνωστός όταν παραιτήθηκε από καθηγητής Νομικής στο Δημοκρίτειο, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου του Δικτύου Ελληνισμού, καταγγέλλοντας την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι ακολουθεί: «τις παγκόσμιες σατανικές οδηγίες». Σύμφωνα με τον Βαθιώτη: «τα δέκα σημεία της νεοταξικής ατζέντας είναι: εμβολιασμοί, κλιματική αλλαγή, κατάργηση μετρητών, ουδετεροποίηση φύλων, θηλυκοποίηση της κοινωνίας, αποδόμηση της ορθοδοξίας με ένωση των εκκλησιών (μέχρι το 2025 θα έχουμε παγκόσμια θρησκεία), ακώλυτη εισροή παράτυπων μεταναστών, ζωοποίηση ανθρώπου και εξανθρωπισμός ζώου, διάλυση της οικογένειας και τεχνητή νοημοσύνη που θα φέρει την αντικατάσταση του ανθρώπου από τη μηχανή». Ο Βαθιώτης έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο αντιεμβολιαστικό κίνημα ως ομιλητής συγκεντρώσεων, μαζί με άλλους ακροδεξιούς όπως ο φαρμακολόγος Δημήτρης Κούβελας και ο δικηγόρος Χάρης Κατσιβαρδάς (πλέον βουλευτής των Σπαρτιατών). Τα δυο τελευταία βιβλία του Κώστα Βαθιώτη έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Αλφειός, γεγονός απόλυτα ενδεικτικό της σύγχυσης και του παραλογισμού που δημιουργήθηκε σε τμήμα της αριστεράς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

– Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, του περιβάλλοντος του ακροδεξιού Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου.

– Άθως Κυρανίδης, αρχηγός του κυπριακού υπερορθόδοξου κόμματος Πνοή Λαού και εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Βατοπεδίου

– Παναγιώτης Αποστολόπουλος, αρχηγός της φασιστικής γκρούπας “Θεματοφύλακες του Συντάγματος”

– Δημήτρης Γάκης, υποψήφιος βουλευτής με την Ελληνική Λύση

– Ειρήνη Μαρούπα προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, πρώην υποψήφια βουλευτής των ΑΝΕΛ και ομιλήτρια στα μακεδονικά συλλαλητήρια με σκληρές εθνικιστικές και ξενοφοβικές θέσεις κλπ.

– Γιώργος Αδαλής (ΕΠΑΜ)

– Γ. Αυγουστάτος, παραφυσικός και ηγέτης της κίνησης Φως σε Δράση, Κίνηση Πνευματικού Ακτιβισμού. Ειδικός σε ζητήματα μεταφυσικής, πνευματισμού, εσωτερισμού, τηλεπαθητικής ικανότητας, νεκρομαντείας, περιθανάτιων εμπειριών, μετενσάρκωσης, προΰπαρξης, ταξιδιών έξω από το σώμα, αναμνήσεων από προηγούμενες ζωές κλπ. Σύμφωνα με τις ¨διδασκαλίες” του Αυγουστάτου υπάρχει δυνατότητα συνειδητής εξόδου της συνείδησης ενός ατόμου από το φυσικό του σώμα, χρησιμοποιώντας ως όχημα ένα λεπτοφυές σώμα που ονομάζεται «αστρικό σώμα» και συνδέεται με το φυσικό μέσω ενός ενεργειακού νήματος, απείρως ελαστικού. Τα ζώα είναι ευαίσθητα στα αστρικά και όταν ένας σκύλος τινάζεται και κοιτάει στο κενό βλέπει κάποια ψυχή να περνάει, ενώ υπήρχαν ζευγάρια που γνωρίστηκαν σε αστρικά ταξίδια, αντάλλαξαν τηλέφωνα και βρέθηκαν ξανά στον πραγματικό κόσμο και παντρεύτηκαν! (Αυτά τα λίγα τα αναφέρω ενδεικτικά για να δούμε πόσο “επιστημονικά” ήταν τα κριτήρια της δημιουργίας της “Διεπιστημονικής” ΔΕΥΔΗΒ).

– Ανδρέας Γιαννουλόπουλος (ΕΠΑΜ)

– Δημήτρης Ποντίκας, του περιβάλλοντος Αντωνιάδη, συνήγορου του Κασιδιάρη και του Μιχαλολιάκου και νομικού εκπρόσωπου του Μακελειόυ του Στέφανου Χίου. Στις πρόσφατες εκλογές ο Ποντίκας δήλωσε τη στήριξή του στο ΕΠΑΜ. Σύμφωνα με τον Ποντίκα οι εμβολισμοί γίνονται από τη σατανική Νέα Τάξη Πραγμάτων για τον αποπληθυσμό της γης, ώστε να πεθάνουν δισεκατομμύρια άνθρωποι.2

– Νίκος Καραβέλλος, πρώην αριστερός, νυν εθνικιστής και στο ευρύτερο περιβάλλον του ΕΠΑΜ/Συμμαχία Ανατροπής (μαζί με τον συνεργάτη του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής Περβανά, τον εισαγγελέα Σακκά και άλλους ακροδεξιούς…)

-Μωυσής Καραμπείδης, δικηγόρος, πρώην στέλεχος της Ελλήνων Συνέλευσις του Αρτέμη Σώρρα και συνήγορος υπεράσπισης των “Θεματοφυλάκων”, ιδρυτικό μέλος της ξενοφοβικής ακροδεξιάς Ενωτικής Επιτροπής Απελευθέρωσης/ Επιτροπή Αγώνα για την Ελλάδα (ΕΝΕΑΠ).

– Αθανασία Γεωργοσοπούλου, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Ελλήνων Συνέλευσις Χαλκίδας. Η Γεωργοσοπούλου αναπαράγει (όπως και άλλα ιδρυτικά μέλη της ΔΕΥΔΗΒ) τη θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης. Έγραφε για παράδειγμα τον Μάιο του 2020 σε μια ανάρτηση που θυμίζει τη ρητορική του Νορβηγού νεοναζί Μπρέιβικ: «[οι αλληλέγγυοι] δια της επιμονής τους να δεχόμαστε τους απρόσκλητους και ανέλεγκτους πολυ-πολιτισμικούς απολίτιστους, ουσιαστικά καθιστάμεθα -βιαίως- μουσουλμανικό κράτος στο οποίο θα επιβληθεί δια της πληθυσμιακής υπεροχής ο νόμος της Σαρία».

– Μαριάννα. Ευαγγέλου, πρώην αντιπρόεδρος του ξενοφοβικού εθνικιστικού κόμματος ΤΟΛΜΑ του Σάκη Κολυβά (πρώην υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ και διοργανωτή ακροδεξιών αντιεμβολιαστικών συγκεντρώσεων στην Καβάλα με τη συμμετοχή της ΕΛΑΣΥΝ του χρυσαυγίτη Λαγού. Στις τελευταίες εκλογές κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής του Πατριωτικού Συνασπισμού)

Μαζί με τους 7 τελευταίους ο Αντώνης Παπαντωνίου και η Νέλλη Ψαρρού έφτιαξαν τη ΔΕΥΔΗΒ τον Μάρτιο του 2021. Η Ψαρρού ήταν αυτή που έβαλε τον γνωστό διανοούμενο της αριστεράς Φώτη Τερζάκη σε αυτό το ψευδοεπιστημονικό μόρφωμα. Εκτός από τους προαναφερθέντες, ιδρυτικά στελέχη της ΔΕΥΔΗΒ ήταν και οι παρακάτω:

– Σπύρος Καμπιώτης, συνιδρυτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων (αποχώρησε το 2015). Ρατσισμός, ξενοφοβία, υπερεθνικισμός, μεγαλοϊδεατισμός και σεξισμός είναι τα βασικά του ιδεολογικά εργαλεία. Συμμετέχει στην ακροδεξιά Ενωτική Επιτροπή Απελευθέρωσης – Επιτροπή Αγώνα για την Ελλάδα.

– Χρήστος Καρακώστας, πρώην πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Ελλήνων Συνέλευσις Βόλου, προσωπικός συνεργάτης του Αρτέμη Σώρρα και συνεργάτης του Σωματείου Αστυνομικών Μαγνησίας.

– Λιάνα Καστρινάκη, μέλος της εθνικιστικής και ξενοφοβικής “Πρωτοβουλίας ελευθεροφρόνων πολιτών ΠΝΥΚΑ-21”, ενός ακόμα μορφώματος που χρησιμοποιεί τη θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης και μιλάει για “βίαιο εποικισμό της Ελλάδας” από τους μετανάστες. Σύμφωνα με την ιδρυτική της διακήρυξη η ΠΝΥΚΑ-21 επιδιώκει: «να μπει τέλος στην αντικατάσταση των γηγενών Ελλήνων, από αλλοδαπούς», «να μπει τέλος στη μόνιμα φοβική και ενδοτική πολιτική της Χώρας μας, απέναντι στον Τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό και επιθετικότητα», «να υποστηριχτούν με κάθε τρόπο οι γεννήσεις ελληνοπαίδων», «να μπει τέλος στον αφελληνισμό της νεολαίας μας, που σκοπό έχει την εξαφάνιση της αιώνιας ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού».

– Γιάννης Τήνιος. Προερχόμενος από την αριστερά, έκανε ακροδεξιά στροφή ως ομιλητής σε εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία στη Χαλκίδα το 2018. Το 2019 ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την υποστηριζόμενη από το ΕΠΑΜ “Ελεύθερη Στερεά”

– Ευγενια Στρατηγακη, στέλεχος του ΕΠΑΜ και υποψήφια βουλευτής

– Δημοσθένης Παπαμεθοδίου, στέλεχος και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΕΠΑΜ.

– Βασίλης Παρασκευαϊδης, πρώην στέλεχος των ΑΝΕΛ, υποψήφιος βουλευτής στις Κυκλάδες το 2012 και πρώην υπεύθυνος τομέα κοινοβουλευτικού ελέγχου Ναυτιλίας των ΑΝΕΛ. Σκληρός ακροδεξιός, με έντονη αντιμεταναστευτική ρητορική που υποστηρίζει πως ο εμβολιασμός γίνεται για να μας βάλουν ένα barcode ώστε να μας κάνουν χειραγωγήσιμους, γιατί μέσω ενός νανοσφαιριδίου και σε συνδυασμό με την τεχνολογία 5G μπορούν να δώσουν εντολές από μακριά στους εμβολιασμένους. Επίσης, ο εμβολιασμός είναι κομμάτι του σχεδιασμού της Νέας Τάξης του Ρότσιλντ και του Μπιλ Γκέιτς για μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού της γης. Προέβλεψε μάλιστα πως σε δυο χρόνια θα πεθάνουν δυο δισεκατομμύρια εμβολιασμένοι. Πρέπει να σημειωθεί πως αυτές τις μπουρδολογίες δεν τις έλεγε ο Παρασκευαϊδης μόνο ως ατομικές απόψεις. Τις έλεγε παρουσιάζοντας τους σκοπούς της ΔΕΥΔΗΒ σε ραδιοφωνικό σταθμό. Η συνέντευξη αυτή, μάλιστα, είναι ακόμα ανηρτημένη στην επίσημη σελίδα της ΔΕΥΔΗΒ, δείχνοντας ότι εκφράζει και της θέσεις της εν λόγω γκρούπας. Τέλος, ο Παρασκευαϊδης είναι συνιδρυτής της ΕΝΕΑΠ που μιλάει για “εποικισμό από τους λαθρομετανάστες”, “κατοχή και ισλαμοποίηση της Ελλάδας” κλπ

Βλέπουμε, λοιπόν, πως η συντριπτική πλειοψηφία των ιδρυτών της ΔΕΥΔΗΒ ανήκουν στον ευρύτερο εθνικιστικό και ακροδεξιό χώρο. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθούν (ενώ μέχρι πρότινος μιλούσαν για “συκοφαντίες”) οι Ψαρρού και Τερζάκης αναφέρουν πως οι εν λόγω ακροδεξιοί έκατσαν μόνο 6 μήνες στη ΔΕΥΔΗΒ. Λες και έχει σημασία το χρονικό διάστημα της συνεργασίας τους με μισάνθρωπους ακροδεξιούς. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί κάποτε δεν είναι το χρονικό διάστημα της συνεργασίας τους με ακροδεξιούς, αλλά ποιες ήταν εκείνες οι διεργασίες που οδήγησαν στον δρόμο της ακροδεξιάς διολίσθησης ένα μικρό αλλά υπαρκτό τμήμα της αριστεράς.3

3

Είδαμε μέσα από ποιες διεργασίες και από ποιον κόσμο φτιάχτηκε η ΔΕΥΔΗΒ. Ας δούμε και τι έπραξε. Στις 14 Ιουλίου του 2021 η ΔΕΥΔΗΒ μαζί με τη contra dystopia και την World Freedom Alliance (WFA) καλέσανε από κοινού στο μεγάλο αντιεμβολιαστικό συλλαλητήριο που ηγεμόνευαν ξεκάθαρα ακροδεξιές, εθνικιστικές και θρησκόληπτες δυνάμεις. Στο συλλαλητήριο μάλιστα δέχθηκαν επίθεση από τους propatria, γεγονός που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν όταν δέχθηκαν κριτική για την συμπόρευση και τη συνεργασία με ακροδεξιούς. Ποια είναι, όμως, η WFA με την οποία συνεργάστηκαν και συνυπέγραψαν την αφίσα για τη διαδήλωση; Η εν λόγω δικτύωση έχει ως πρόεδρο την Dolores Cahill, πρώην αντιπρόεδρο του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού Irish Freedom Party, ενώ συμμετέχει και ο Mads Palsvig του αντιμεταναστευτικού ακροδεξιού κόμματος της Δανίας JFK-21. Έχει επίσης ευθείες σχέσεις με το Γερμανικό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) και την ακροδεξιά ευρωβουλευτή Christine Margarete Anderson. Το ελληνικό τμήμα της WFA συνεργάζεται με ακροδεξιούς σαν τον ειδικό φρουρό Τηλέμαχο Μπόσσιο (police for freedom), τον ακροδεξιό πολιτευτή Αργύρη Νταλιάνη (Υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας) και το εθνικιστικό Resistance GR. Ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της WFA, Π. Οικονόμου, συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Μπόσσιος με τους φασίστες Ιφικράτη Αμυρά (ΙΕΡΑΚΣ, Μαύρος Κρίνος κλπ) και Τζαίημς Σώντερς (κόμμα Κασιδιάρη) καθώς και άλλους ακροδεξιούς. Μέσα σ’ αυτόν τον πολτό, λοιπόν, ανακατευθήκαν και ορισμένοι αριστεροί. Άλλωστε, ακόμα και πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2023, η Νέλλη Ψαρρού συμμετείχε σε εκδήλωση της WFA, ενώ συνεχίζει να δίνει συνεντεύξεις σε ακροδεξιούς “δημοσιογράφους”, όπως στον Φώτη Γιοβανόπουλο, τον Στέφανο Δαμιανίδη και τη συνωμοσιολογική εθνικιστική σελίδα Αναζητήσεις4. Η συμπόρευση της με ακροδεξιούς, δηλαδή, είναι συνειδητή και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Πέρα, όμως, από τις κοινές εκδηλώσεις με ακροδεξιούς που αναφέρθηκαν πιο πάνω, αξίζει να αναφερθεί και η ημερίδα που οργάνωσε το ΕΠΑΜ με θέμα: ΔΥΣΤΟΠΙΑ – Η Δημοκρατία στο ικρίωμα στις 14 Νοεμβρίου του 2021. Ομιλητές σε εκείνη την εκδήλωση ήταν και τέσσερα μέλη της ΔΕΥΔΗΒ, η Νέλλη Ψαρρού, ο Ιωάννης Αυγουστάτος, ο Ανδρέας Γιαννουλόπουλος και ο Νίκος Καραβέλος. Οι υπόλοιποι ομιλητές συμπλήρωναν το παζλ της ακροδεξιάς συνωμοσιολογίας: ο επικεφαλής του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης, ο εισαγγελέας Ιωάννης Σακκάς (που υποστηρίζει πως οι μετανάστες δολίως βουλιάζουν τις βάρκες τους, ενώ υπήρξε και συνεργάτης για ένα διάστημα του σημερινού βουλευτή των Σπαρτιατών Χ. Κατσιβαρδά), ο Παναγιώτης Μαντάς του ΔΗΚΚΙ, ο Δημήτρης Γάκης (υποψήφιος βουλευτής με την Ελληνική Λύση), ο εθνικιστής Ζήσης Δεληχάς (πρόεδρος του Σωματείου Υγειονομικών για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία) και άλλοι πολλοί.

Πέρα, όμως, από την πρωτογενή παραγωγή λόγου η ΔΕΥΔΗΒ ήταν δραστήρια και στην αναπαραγωγή του ακροδεξιού συνωμοσιολογικού λόγου μέσα από την ιστοσελίδα της και τη σελίδα της στο facebook. Όποιος ρίξει μια ματιά θα συναντήσει μεταξύ άλλων:

– διαφήμιση των βιβλίων του Κώστα Βαθιώτη και της επιχείρησης της Μαριάννας Ευαγγέλου (αμφότεροι ακροδεξιοί συνωμοσιολόγοι)

– αναπαραγωγή (μέσω της εθνικιστικής σελίδας Resistance GR) του λόγου του ακροδεξιού Ρουμάνου ευρωβουλευτή Cristian Terheș, βουλευτή του Κόμματος Εθνικής Αγροτικής Χριστιανικής Δημοκρατίας που ανήκει στην alt right/ ακροδεξιά ευρω-ομάδα ECR μαζί με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, τα Αδέρφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, το Πολωνικό Κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη του Ματέους Μοραβιέτσκι, το Ισπανικό ακροδεξιό κόμμα VOX (που έφτασε στο 12,3% στις εκλογές της 23ης Ιουλίου), το Σουηδικό ακροδεξιό κόμμα Sverigedemokraterna, τη Λετονική Εθνική Συμμαχία “Όλοι για τη Λετονία!” – “Όλοι για την Πατρίδα και την Ελευθερία/LNNK.

– την αναπαραγωγή συνωμοσιολογικού άρθρου της ακροδεξιάς ιστοσελίδας Katohika.gr, με τίτλο: “Η αποκαθήλωση του Covid-19: Πώς η La Quinta Columna ανακάλυψε τη σύνδεση μεταξύ του νανοσωματιδίου οξειδίου του γραφενίου και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, σε συμφωνία με την Αργεντινή”. Το άρθρο υπογράφεται από τη Γιώτα Σεχίδου, η επιστημονική αξιοπιστία της οποίας ελέγχεται, καθώς σε άλλο κείμενό της στα Katohika.gr υποστηρίζει πως οι θάνατοι 10 νέων ανθρώπων εξ αιτίας του συνωστισμού στη συναυλία του Τράβις Σκοτ τον Νοέμβριο του 2021 στο Τέξας στην πραγματικότητα ήταν σατανιστικό αποκρυφιστικό τελετουργικό θυσίας του αίματος, καθώς οι εμβολιασμένοι: «είναι φορείς του οξειδίου του γραφενίου υψηλής αγωγιμότητας και συμπεριφέρονται τροποποιημένα από ένα σήμα 5G σε στρώσεις, πάνω από ένα αποκρυφιστικό τελετουργικό, που μεταμφιέζεται σε ψυχαγωγία».

– τη διαφήμιση εκδήλωσης του εθνικιστικού/ alt right Ινστιτούτου Γεωπολιτικής Εθνικής Συγκρότησης και Ανάπτυξης ΠΥΞΙΔΑ (22/05/2022)

– την αναπαραγωγή του λόγου εθνικιστών και ακροδεξιών πολιτευτών, όπως ο Δημήτρης Γάκης, ο Δημήτρης Κούβελας και ο Κωνσταντίνος Αρβανίτης (Ελληνική Λύση, Πνοή Δημοκρατίας και ΣΥΝΕΠΕΙΑ για την Ελλάδα)

– τη διαφήμιση εκδηλώσεων ή την αναπαραγωγή του λόγου υπερορθόδοξων εθνικιστών όπως ο Δήμος Θανάσουλας, ο Ευγένιος Μπαϊραμίδης, η Αργυρώ Τέγουτζικ, ο Αργύρης Νταλιάνης κλπ

– Τη διαφήμιση των Μπαγκντί και Φούλμιχ από το Γερμανικό Κόμμα dieBasis, το οποίο προέκυψε μέσα από το κίνημα Querdenker (στο οποίο συμμετείχαν από new age φρικιά μέχρι και νεοναζί).

Και φυσικά, αναπαράγεται η κλασική συνωμοσιολογική αφήγηση περί ενός ενιαίου και αδιαίρετου κατευθυντήριου κέντρου που κινεί τα νήματα5. Διαβάζουμε στη σελίδα της ΔΕΥΔΗΒ: «Αποκαθηλώνουν όλο το παγκόσμιο σχέδιο οι δηλώσεις της Δρ. Εύας Δουβάρα και αποκαλύπτουν το αληθινό σχέδιο της ΝΤΠ». Ανάμεσα στις συνωμοσιολογικές ασυναρτησίες που εκστομίζει η Δουβάρα είναι πως στους σχεδιασμούς της ΝΤΠ είναι η αφαίρεση της εθνικής ταυτότητας, κάτι που ταιριάζει γάντι με τη ρητορική της ΔΕΥΔΗΒ: «Η παγκόσμια ελίτ, αυτή που κάποτε κατασκεύασε τα έθνη-κράτη όταν την εξυπηρετούσαν, τώρα επιδιώκει να τα εξαλείψει»6.

Με βάση όσα περιγράψαμε παραπάνω είναι σαφές πως η ΔΕΥΔΗΒ ήταν παράγωγο των ανακατατάξεων και των διεργασιών που λάβανε χώρα στον ακροδεξιό χώρο, ενσωμάτωσε μια “αριστερή” πτέρυγα που δεν είχε κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με ακροδεξιούς και άρχισε να φυλλορροεί όταν οι περισσότεροι από αυτούς άρχισαν να φεύγουν, καθώς ένα τέτοιο σχήμα προφανώς και δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις πραξικοπηματικές ονειρώξεις του Παπαντωνίου και των “συναγωνιστών” του. Ερχόμενη σε κρίση στρατηγικής η ΔΕΥΔΗΒ ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της τον Ιούλιο του 2023. Δεν θα λείψει σε κανέναν…

Σημειώσεις:

1. Σε ένα από τα επόμενα κείμενα θα ασχοληθώ με τους λόγους για τους οποίους πρέπει να συμπεριληφθεί το ΕΠΑΜ στον ακροδεξιό χώρο, καθώς διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά: εθνικισμός, ομοφοβία, ρατσισμός, παραδοσιοκρατία, συνωμοσιολογία κλπ

2. Υπάρχει και η “αναρχική” εκδοχή αυτής της συνωμοσιολογικής μπαρούφας. Τον Σεπτέμβριο του 2010 η εφημερίδα Διαδρομή Ελευθερίας δημοσίευσε πολυσέλιδο παραλήρημα με τίτλο: Σχέδια Παγκόσμιου Αποπληθυσμού: Οδεύοντας προς την «Τελική Λύση». Σύμφωνα με το άρθρο οι μαζικοί εμβολιασμοί είναι ένα πείραμα ευγονικής για να απομείνουν στον πλανήτη από 300 εκατομμύρια έως 2 δισεκατομμύρια κάτοικοι. Το γεγονός πως ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται συνεχώς από τον 14ο αιώνα έως σήμερα δεν απασχολεί του αρθρογράφους…

3. Ήδη έχουμε αναφέρει πολλά παραδείγματα. Ας προσθέσουμε ακόμα μια εκδήλωση με ανακάτεμα αριστερών και ακροδεξιών: https://edromos.gr/2i-diadiktyaki-imerida-dystopia-i-koinonia-se-katarrefsi/?amp&fbclid=IwAR10Zxoy_vtd0RgvHtB6qGoRTS5fq3u981tvDCfrMLg2oQb0isrQoGZLVtU

4. Δείγμα γραφής της εν λόγω σελίδας, για την οποία θα μπορούσαμε να πούμε πως συγγενεύει με το ρεύμα του “εθνομπολσεβικισμού” : «Την επανάσταση των μπολσεβίκων την χρηματοδότισαν οι Μασόνοι και οι Ροτσιλντ για να ρίξουν τον Νικόλαο Β που είχε μεγαλώσει πολύ την αυτοκρατορία του και είχε φτάσει μέχρι και στα ορυχεία με τους σκλάβους των Ριτσιλντ. Οι μπολσεβίκοι φυσικά δέχτηκαν τα λεφτά καθώς προετοίμαζαν μια τέτοια επανάσταση, μη ξεχάσω να πω πως και Γερμανικές τράπεζες ήταν οι χρηματοδότες». Μετά το θάνατο του Λένιν: «Ο Στάλιν κατάλαβε πως προσπάθησαν να εκφυλίσουν τις αξίες του κομμουνισμού μέσω μιας ατζέντας που μοιάζει πολύ στη σημερινή. Οι πρώτες παρελάσεις ΛΟΑΤΚΙ ήταν επί Λένιν. Ο Στάλιν όταν ανέλαβε εκτέλεσε άπαντες που είχαν σχέση με την Μασονία/Ρότσιλντ/Γερμανικές τράπεζες και έγινε ανεξάρτητος, η αλήθεια είναι πως δεν άσκησε περισσότερες διώξεις σε κατασκόπους και προδότες από ότι ασκήθηκαν από τις κυβερνήσεις άλλων χωρών την ίδια περίοδο. Οι δήθεν Τροτσκιστές ήταν αυτοί που ήθελαν να επαναφέρουν τον κομμουνισμό των μπολσεβίκων και τους καθάρισε όλους, αυτές ήταν οι μεγάλες εκκαθαρίσεις του Στάλιν απέναντι σε όσους ήθελαν την κυριαρχία των Ρότσιλντ. Άρα ο Στάλιν είναι καλός». Η ίδια η σελίδα αυτοπαρουσιάζεται με τα παρακάτω λόγια: «Το anazitiseis.gr μάχεται εναντίον της ψευδοεπιστήμης, του Great Reset, της απάτης της κλιματικής αλλαγής και κάθε κακόβουλης ατζέντας των παγκοσμιοποιητών».

5. Βεβαίως, υπάρχει και η “αναρχική” εκδοχή αυτής της συνωμοσιολογικής θεωρίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το εθνικιστικό παραλήρημα που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 στην Διαδρομή Ελευθερίας, με τίτλο: Το όνειδος των Πρεσπών, οι χρήσιμες κινηματικές υπηρεσίες και οι «Νταλάρες των Εξαρχείων». Αναφέρει σε ένα σημείο ο συγγραφέας σε σχέση με το ενιαίο κατευθυντήριο κέντρο που διαμορφώνει την κοινωνική πραγματικότητα ως “ενοποιημένη κυριαρχία”: «Δεν υπάρχει καπιταλισμός πλέον φίλτατε, αλλά ενοποιημένη κυριαρχία. Δουλέψανε το ένα σύστημα “εδώ”, δουλέψανε το άλλο σύστημα “εκεί” και, όταν έκριναν πως “ήρθε η ώρα”, ενώσανε εκείνα τα στοιχεία των δύο, που θεώρησαν ότι συμβάλουν καλύτερα στην υποδούλωση των ανθρώπων». Σε μια σειρά άρθρων για το μακεδονικό η εν λόγω “αναρχική” εφημερίδα υιοθετεί την ακροδεξιά εθνικιστική θέση πως το μακεδονικό ζήτημα είναι κατασκευασμένο από τους κομμουνιστές, αναπαράγοντας τη ρητορική της εθνικοφροσύνης για τον από βορρά κίνδυνο των σλαβοκομμουνιστών και ανακαλύπτοντας ένα κόκκινο νήμα που συνδέει το σχέδιο Λίμνες του ΔΣΕ με τη συμφωνία των Πρεσπών του ΣΥΡΙΖΑ: «Δημιουργούν για τους λόγους αυτούς, με κάθε επισημότητα, μια νέα πολιτισμική ταυτότητα, η οποία πλέον αναγνωρίζεται κι από το Ελλαδικό κράτος, αυτή του “Μακεδόνα”. Μια ταυτότητα που κατασκευάστηκε μέσω μιας πλαστής κομμουνιστικής εξιστόρησης ολίγων δεκαετιών. Μια ταυτότητα που επίσης κατασκευάστηκε, για να θρέψει τον επεκτατισμό των Σλάβων κομμουνιστών του Τίτο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την προσοδοφόρα έξοδο στο Αιγαίο. Βέβαια, σε άριστη συνεργασία πάντοτε με τους ελλαδίτες συντρόφους τους. Από το “σχέδιο Λίμνες”, στην “συμφωνία των Πρεσπών”. Ψέματα; Γίνεται φανερό πως οι κομμουνιστές περίμεναν υπομονετικά εβδομήντα και πλέον χρόνια, για να πετύχουν το ζητούμενο, στα πλαίσια πλέον της ενοποιημένης κυριαρχίας, συνεταιράκια πια με τους παλιούς τους εχθρούς” (αν βέβαια υπήρξαν ποτέ επί της ουσίας τέτοιοι)». Διαβάζοντας κανείς αυτόν τον εθνικιστικό, αντικομμουνιστικό και συνωμοσιολογικό αχταρμά κατανοεί πλήρως για τη στάση που πήραν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετατρεπόμενοι σε ουρά της ακροδεξιάς…

6. Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα με τη “Συνέλευση ενάντια στη Βιοεξουσία και την Κλεισούρα”, που έχει αναλάβει εργολαβικά την υπεράσπιση των αριστερών συνεργατών της ακροδεξιάς: «δεν μπορεί να βρεθεί ένα κείμενο, μια άποψη, μια πρακτική δραστηριότητα από τα καταγεγραμμένα, γνωστά και προβεβλημένα κείμενα, απόψεις, πρακτικές δραστηριότητες της ίδιας της contra dystopia και του ίδιου του Φ. Τερζάκη που να συνάδουν με το αφήγημα της προπαγάνδισης ακροδεξιάς, αντισημιτικής και συνωμοσιολογικής σκέψης».

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…