1

Ήταν 16 Ιουνίου του 1998. Τις προηγούμενες ημέρες, ένα πλατύ κίνημα εκπαιδευτικών, φοιτητών, μαθητών και αλληλέγγυων αγωνιζόταν με κάθε τρόπο να ακυρώσει τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς. Τα εξεταστικά κέντρα και οι δρόμοι γύρω από αυτά είχαν μετατραπεί σε πεδία μάχης, σε έναν από τους πιο μαζικούς και συγκρουσιακούς αγώνες που γνώρισε το μεταπολιτευτικό εργατικό κίνημα. Εκείνο το πρωί της 16ης Ιουνίου, διεξαγόταν στην Ευελπίδων το δικαστήριο των συλληφθέντων αγωνιστών των συγκρούσεων. Ταυτόχρονα, 6 μέλη της Χρυσής Αυγής δικάζονταν για παλιότερη επίθεση εναντίον μελών του ΣΕΚ. Με το πέρας της διαδικασίας, κατά τον προσφιλή τους τρόπο, οι ναζιστές, ως τσούρμο δολοφόνων, επιτέθηκαν με λοστούς και καδρόνια σε τρεις φοιτητές της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, τραυματίζοντας σοβαρά τον Δημήτρη Κουσουρή. Ανάμεσα στους δράστες αναγνωρίστηκε ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, γνωστός ως “Περίανδρος” της Χρυσής Αυγής. Λίγους μήνες μετά ειδική ομάδα αξιωματικών της Αστυνομίας, σε απόρρητη έκθεση προς τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αποκάλυπτε διασυνδέσεις της ναζιστικής οργάνωσης με αξιωματικούς της αστυνομίας και του στρατού, αλλά και με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας:

«Η οργάνωση Χρυσή Αυγή διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία αξιωματικούς και μόνιμους υπαξ/κούς του στρατού, αλλά και με αποστράτους. Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία και αποστράτους αξ/κούς της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και με απλούς αστυνομικούς. Στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια των επετείων της 17ης Νοέμβρη, αλλά και άλλων εκδηλώσεων του αριστερίστικου και αναρχικού χώρου, η αστυνομία τούς προμήθευε με ασυρμάτους και κλομπς, για να τους εντοπίζουν και να τους κτυπούν, εμφανιζόμενοι ως “αγανακτισμένοι” πολίτες. Οι διασυνδέσεις αυτές της οργάνωσης με την αστυνομία, αλλά και του ίδιου του Περίανδρου, έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση στους συνομιλητές ότι θα είναι δύσκολη η ανεύρεση και σύλληψή του. Αναμένουν την άνοδο στην εξουσία της ΝΔ για να “πέσει στα μαλακά”. Τα περισσότερα μέλη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ οπλοφορούν παράνομα, προμηθευόμενα όπλα από βουλευτές (της ΝΔ) παρουσιαζόμενοι ως συνοδοί τους»1.

Αυτές οι διασυνδέσεις των ντεμέκ “αντισυστημικών” ναζιστών με το βαθύ κράτος2 επιβεβαιώθηκαν για μια φορά ακόμα πολλά χρόνια αργότερα, όταν η κοινοβουλευτική πλέον Χρυσή Αυγή δικάζονταν για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πλήθος ακόμα ρατσιστικών και αντισυνδικαλιστικών επιθέσεων. Προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ για να παραδοθεί ο Γιώργος Γερμενής παραδέχονταν εμμέσως τις σχέσεις στοργής της ΧΑ με την ΕΥΠ και την Αστυνομία: «ξήλωσαν την ΕΥΠ, ξήλωσαν όλη την Αστυνομία για να καταφέρουν να μας συλλάβουν». Κατά τη διάρκεια του δικαστηρίου αποδείχθηκε πως οι αποσπασμένοι αστυνομικοί-φρουροί των βουλευτών της ΧΑ λειτουργούσαν ως πληροφοριοδότες και κόμβος διασύνδεσης των “αντισυστημικών” εθνικοσοσιαλιστών με την ΕΛΑΣ. Η οργάνωση διατηρούσε σχέσεις και με το διευθυντή της Γ’ Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ Δήμο Κουζηλό, συγγενή βουλευτή της ΧΑ και αρμόδιου για το διάσημο εκείνη την εποχή “βαλιτσάκι – υπερκοριό” της ΕΥΠ.

Το “σκάνδαλο Μπαλτάκου ήρθε να επιβεβαιώσει πως η Νέα Δημοκρατία διατηρούσε πολιτική ανοιχτών θυρών με τη Χρυσή Αυγή, όπως ακριβώς έκανε από το 1974 με όλα τα ακροδεξιά φιλοβασιλικά ή χουντικά μορφώματα (Εθνική Παράταξη, ΕΠΕΝ κλπ). Σε ομιλία του στη βουλή τον Ιούνιο του 2014 ο Νίκος Μιχαλολιάκος παραδέχονταν πως γνώριζε τον άλλοτε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το 1973. Συνεργάστηκαν στο εθνικιστικό κίνημα, κάτι που τους βοήθησε να διατηρήσουν τις σχέσεις τους κατά την αρχική περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά. Οι μυστικές επαφές, όμως, δεν γίνονταν μόνο με τον Μπαλτάκο, αλλά και με άλλα στελέχη της ΝΔ: «Μέσα στα δυο κινητά τηλέφωνα που μου κατέσχεσε η Αντιτρομοκρατική (…) υπήρχε και ένα όνομα και κάποιες κλήσεις. Να σας το πω; Γιώργος Μουρούτης! Ήταν κι αυτός σε επαφές , καθώς και δυο υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας σε μυστικές επαφές εκτός των γραφείων της βουλής. Ήθελαν να μας προσεταιριστούν , όπως έκαναν και μη μου πείτε πως είναι πρωτόγνωρο. Το έχουν κάνει πολλές φορές. Το έκαναν το 1977 με την Εθνική Παράταξη. Το έκαναν με την ΕΠΕΝ στις εκλογές του 1989-90, όταν υπόσχονταν την αποφυλάκιση Παπαδοπούλου. Το έκαναν διαλύοντας τον Καρατζαφέρη. Το κάνουν και τώρα». Στις 16 Ιουλίου του 1974 η εφημερίδα Χρυσή Αυγή στο άρθρο της με τον εύγλωττο τίτλο “Όταν η Νέα Δημοκρατία πήγαινε χέρι – χέρι με τη Χρυσή Αυγή” αποκάλυπτε τα αλισβερίσια ανάμεσα στα δυο κόμματα με σκοπό την υλοποίηση της εθνικιστικής τους ατζέντας: «Τον Ιανουάριο του 2013 η Χρυσή Αυγή (…) υπερψήφισε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και τους ΑΝ.ΕΛΛ. την τροπολογία για τους ιεροδιδάσκαλους που έβαζε φρένο στα ανθελληνικά σχέδια του τουρκικού προξενείου. Κάτι που έφερε στα όρια της παράκρουσης το ΠΑΣΟΚ και τη Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ. Τότε το ΠΑΣΟΚ είχε αδειάσει τη Νέα Δημοκρατία και η Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει τη συνδρομή της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να περάσει η τροπολογία, γεγονός που εν τέλει επετεύχθη. Βεβαίως, αυτή δεν ήταν η μόνη περίπτωση που οι νεοδημοκράτες ζήτησαν την συνδρομή της Χρυσής Αυγής»3.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός των δυο κομμάτων για τη διεκδίκηση του συντηρητικού ακροατηρίου ήταν μερικές φορές αποκαλυπτικός. Έτσι, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012 ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Ηλίας Κασιδιάρης σε τηλεοπτική τους εμφάνιση στο ΣΚΑΙ ανταγωνίζονται για το ποιος είναι καλύτερος εκπρόσωπος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Ο Γεωργιάδης τότε μιλούσε για “εισβολή λαθρομεταναστών στη χώρα” και για “ανακατάληψη των πόλεών μας” από τους μετανάστες, με αφορμή το αντιμεταναστευτικό πογκρόμ του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια με το οργουελιανό όνομα “Ξένιος Δίας”. Αυτά τα περί “εισβολής” και “κατάληψης” της χώρας από μετανάστες δεν είναι καθόλου αβλαβής και ουδέτερη ρητορική. Πρόκειται για την ακροδεξιά συνωμοσιολογική θεωρία της “μεγάλης αντικατάστασης πληθυσμών”, της “ισλαμοποίησης της Ευρώπης” και του “λαθροεποικισμού”. Αυτή τη θεωρία χρησιμοποίησε και η κυβέρνηση της ΝΔ για τον “υβριδικό πόλεμο” και την “εισβολή μεταναστών” στον Έβρο το 2020. Αυτή ακριβώς η μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας στα δεξιά της δεξιάς είναι που δημιούργησε το εύφορο έδαφος για τα ναζιστικά τάγματα εφόδου.

Πέρα, όμως, από τις σχέσεις στοργής με το κράτος (επίσημο και βαθύ) η Χρυσή Αυγή διατηρούσε και επαφές με επιχειρηματικά συμφέροντα, στήνοντας δουλεμπορικά “γραφεία ευρέσεως εργασίας” (μόνο για Έλληνες) χαρίζοντας φθηνό εργατικό κρέας στους καπιταλιστές και περιορίζοντας «κατά πολύ τον αριστερό ακτιβισμό, με ορατά αποτελέσματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας», σύμφωνα με βιομήχανο στον κλάδο των τροφίμων. Διαχρονικά, παρά το “αντισυστημικό” προφίλ που πουλάει ο φασισμός, δομικό του χαρακτηριστικό αποτελεί η επιδίωξη της “ταξικής συμφιλίωσης”, δηλαδή η υποδούλωση των υποτελών τάξεων κάτω από την μπότα του αυταρχικού κράτους. Είναι ενδεικτικό το παρακάτω απόσπασμα από ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής:

«Το μαρξιστικό ιδεολόγημα της “πάλης των τάξεων”, που υιοθετήθηκε με ανακούφιση από την εξίσου υλιστική δεξιά, εφηύρε τον “ταξικό εχθρό”. Εργαζόμενοι και εργοδότες, αντί να συνεργάζονται ως απαραίτητα μέλη του ίδιου επιχειρηματικού οργανισμού για την ευημερία του και -κατ’ επέκτασιν- την ευημερία των ιδίων και του εθνικού συνόλου, έλαβαν θέσεις αντιπάλων, με τις “ευλογίες” των ανάξιων κυβερνήσεων».

Έτσι, για τη Χρυσή Αυγή η ταξική υποτίμηση και εξαθλίωση δεν είναι προϊόν των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών του κεφαλαίου και του αστικού κράτους, αλλά αποτέλεσμα της συνδικαλιστικής δράσης του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Με τον ίδιο τρόπο τα μνημόνια δεν ήταν ειδική έκφραση της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα, αλλά κακόβουλη επίθεση των μοχθηρών ξένων ενάντια στο έθνος. Στόχος του χρυσαυγητισμού ήταν, είναι και θα είναι η πλήρης αθώωση του κεφαλαίου, η στοχοποίηση των διεκδικητικών εργατικών αγώνων και η διάσπαση της εργατικής τάξης σε Έλληνες και “τριτοκοσμικούς λαθρομετανάστες”:

«Η αρρωστημένη εκδοχή του συνδικαλισμού που επέβαλλε στο εργατικό τοπίο της χώρας επί τρεις δεκαετίες η αριστερά, με τη συνδρομή της πολιτικής της ενοχικής δεξιάς, πέτυχε τελικά τα εξής: Τη δημιουργία άεργων μισθωτών “εργατοπατέρων”, τη μετατροπή υγειών επιχειρήσεων σε προβληματικές και συνεπακόλουθα το ξεπούλημα και κλείσιμό τους, τη μεταφορά ελληνικών επιχειρήσεων σε (πρώην κομμουνιστικές και εξαθλιωμένες) βαλκανικές χώρες, την αντικατάσταση των Ελλήνων εργαζομένων από τριτοκοσμικούς λαθρομετανάστες».

Έχουν, λοιπόν, θέση οι φασίστες στον ταξικό πόλεμο; Φυσικά και έχουν. Στο πλευρό του κεφαλαίου, σαν χρήσιμο στήριγμά του…

2

Η σταδιακή μείωση της επιρροής της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα και η αποτυχία της να εισέλθει στη βουλή το 2019 δημιούργησε ανακατατάξεις στο εσωτερικό της. Οι διεργασίες στο χώρο και η ανάδυση νέων σχηματισμών κράτησαν αρκετά χρόνια, αλλά αυτός που κατάφερε να δείξει τη μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα ήταν αναμφίβολα ο Ηλίας Κασιδιάρης. Το Εθνικό Κόμμα Έλληνες (αρχικά λέγονταν Έλληνες για την Πατρίδα -Έλληνες ΓΤΠ) ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2020, αμφισβητώντας έμπρακτα την πρωτοκαθεδρία του Νίκου Μιχαλολιάκου στο χώρο. Ο Κασιδιάρης κατάφερε να εντάξει πολλά στελέχη της Χρυσής Αυγής στο δυναμικό του και να διευρύνει το ακροατήριό του στον υπερσυντηρητικό χώρο. Μια από τις μεταγραφές που έκανε ήταν ο Βασίλης Στίγκας. Σύμφωνα με το βιογραφικό που υπήρχε στη λίστα στελεχών στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος του Κασιδιάρη: «[Ο Βασίλειος Στίγκας] τον Αύγουστο του 2020 συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Ηλία Κασιδιάρη. Ήταν θέμα χρόνου η συμπόρευση στον κοινό αγώνα για τη μετωπική πολιτική ρήξη με το κατεστημένο που οδηγεί τη χώρα μας στον αφανισμό και την καταστροφή. Είναι πρόεδρος του κόμματος Σπαρτιάτες, επιχειρηματίας, δημοσιογράφος και παρουσιαστής εκπομπών». Η λίστα στελεχών στην επίσημη σελίδα των Ελλήνων “εξαφανίστηκε” λίγο καιρό πριν τις εκλογές του Μαϊου, σε μια προσπάθεια να παρακαμφθούν τα εμπόδια που έμπαιναν από την κυβέρνηση για την κάθοδο του Κασιδιάρη στις εκλογές. Η επιλογή των Σπαρτιατών ήταν το plan b του Κασιδιάρη για να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, μετά την αποτυχία της απόπειρας που έγινε με την τοποθέτηση του αντιεισαγγελέα Κανελλόπουλου ως εικονικό επικεφαλής των Ελλήνων (που ήταν και ταυτόχρονη επίδειξη των διασυνδέσεων του Κασιδιάρη με το βαθύ κράτος). Και τα κατάφερε. Στην ουσία το κόμμα Σπαρτιάτες είναι σχεδόν ανύπαρκτο, είναι ένα κόμμα – σφραγίδα του Στίγκα που μετατράπηκε σε κέλυφος του Εθνικού Κόμματος Έλληνες.

Το μεγαλύτερο τμήμα τόσο της αριστεράς όσο και του αναρχικού χώρου αιφνιδιάστηκε από την είσοδο των Σπαρτιατών στη βουλή, το υψηλό ποσοστό ψήφων που απέσπασε και την ταχύτατη συσπείρωση που κατάφερε μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες. Για ακόμα μια φορά το κίνημα υποτίμησε τη δυναμική που αναπτύσσει η ακροδεξιά τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό πως το μεγαλύτερο τμήμα της αριστεράς αγνοούσε ακόμα και την ύπαρξη του επικεφαλής των Σπαρτιατών και εκλεκτού του Κασιδιάρη Βασίλη Στίγκα, δείχνοντας μειωμένα αντανακλαστικά. Ο Στίγκας έχει ένα εντυπωσιακό ιστορικό πολιτικών αποτυχιών. Είναι ένας πραγματικός γυρολόγος της αστικής πολιτικής, καθώς έχει συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, την Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά, το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, τον Ριζοσπαστικό Εθνικό Συναγερμό του Βασίλη Καπερνάρου, την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και την Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση που ίδρυσε ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελευθέριος Συναδινός. Μετά από ένα φλερτ με την ΕΛΑΣΥΝ του Λαγού ο Στίγκας εντάχθηκε ως στέλεχος στο Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη. Μεταξύ των πιο σημαντικών σημείων σύγκλισης Στίγκα – Κασιδιάρη ήταν η ενεργή συμπόρευσή τους με το ανορθολογικό αντιεμβολιαστικό κίνημα. Την ίδια πορεία προς το κόμμα Κασιδιάρη ακολούθησαν κι άλλοι αστέρες του εν λόγω κινήματος, όπως ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Τζαίημς Σώντερς, ο Τέρρυ Χατζηιερεμίας και οι εκλεγμένοι βουλευτές των Σπαρτιατών Χάρης Κατσιβαρδάς και Κώστας Φλωρος. Καμιά έκπληξη, φυσικά, καθώς ο ανορθολογισμός και ο βιταλισμός αποτελούν δομικά συστατικά του ναζισμού, του φασισμού κι άλλων συγγενικών τους ιδεολογιών: «Ο φασισμός έχει τις ρίζες του στην ιδεολογία του αντι-Διαφωτισμού (…) Ένας από τους διακηρυγμένους στόχους του Φασισμού ήταν να ανατρέψει την κοσμοαντίληψη του 19ου αιώνος που είχε πηγάσει από τον Διαφωτισμό: την κυριαρχία της επιστήμης, τον ορθό λόγο, τη δημοκρατία, τον σοσιαλισμό, τον ατομικισμό και ούτω καθεξής. Οι φασίστες διέβηκαν τον Ρουβίκωνα χωρίς να κοιτάξουν πίσω. Ήξεραν ότι σε μια εποχή καθολικού πολέμου η ανθρωπότητα είχε φτάσει σ’ ένα σημείο απ’ όπου δεν υπάρχει επιστροφή (…) Η φασιστική πίστη στην Ιταλία, διακατείχετο από ανατριχίλες βιταλισμού, φουτουρισμού, εθνικισμού, ιδεώδη του Τζεντίλε, με βαριά μυστικά κι ενίοτε χρέη προς την Ιακωβίνικη ιδεολογία και τους μύθους της Γαλλικής επανάστασης»4.

Ο βουλευτής των Σπαρτιατών Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς δεν είναι κάποιο τυχαίο μικρομεσαίο στέλεχος. Υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Βασίλη Καπερνάρνου (πρώην βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων) και μέλος του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών. Με την τελευταία ιδιότητα εμφανίζεται στο πλάι του Παναγιώτη Μαντά (ΔΗΚΚΙ/ΕΠΑΜ) για να “αναλύσουν” το πώς η ΝΤΠ (Νέα Τάξη Πραγμάτων) θέλει να καταργήσει τα φύλα και το θεσμό της οικογένειας. Τον συναντάμε, επίσης, και ως ομιλητή σε αντιεμβολιατική συγκέντρωση στις 27 Φεβρουαρίου του 2021 στη Λάρισα, μαζί με τον Τέρρυ Χατζηιερεμία από το Εθνικό Κόμμα Έλληνες και τους Δημήτρη Κούβελα και Άρη Μουσιώνη από την Πνοή Δημοκρατίας. Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από την Πατριωτική Ένωση Λάρισας, η οποία κατά τη διάρκεια της πανδημίας οργάνωσε πολλές τέτοιου είδους συγκεντρώσεις. Ανάλογο συλλαλητήριο διοργανώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2022 με κεντρικούς ομιλητές τον Χάρη Κατσιβαρδά και τη Μπέτυ Γιαννά από το Εθνικό Κόμμα Έλληνες, τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Παπαδημόπουλο, τον αντιεμβολιαστή καρδιολόγο Κωνσταντίνο Φαρσαλινό και τον μητροπολίτη Λαρίσης και Πλαταμώνος της “Εκκλησίας Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών”, Κλήμη. Στα συλλαλητήρια της Πατριωτικής Ένωσης συμμετείχαν ενεργά και οι “απεργοί πείνας υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας” Λάμπρος Τσάπαλης και Ζωή Βαϊοπούλου (υποψήφιοι βουλευτές το Μάιο του 2023 με το ακροδεξιό κόμμα ΕΝ.Α, με επικεφαλής τον Αργύρη Νταλιάνη, στέλεχος των “υγειονομικων κατά της υποχρεωτικότητας” και συμμετέχων στα αντιμεταναστευτικά πογκρόμ στη Λέσβο το 2020).

Σύμφωνα με τον βασικό διοργανωτή των αντιεμβολιαστικών συλλαλητηρίων Σπύρο Ανδρώτη: «η Πατριωτική Ένωση Λάρισας είναι το πλέον πρωτοπόρο στους αγώνες για την ελευθερία κίνημα. Χωρίς να έχω πρόθεση να υποβιβάσω οποιοδήποτε άλλο κίνημα (…) ιδιαίτερα τα 2 τελευταία χρόνια του υγειονομικού Απαρτχάιντ, όπου διαπιστώνουμε ότι αντί να συρρικνωνόμαστε, εμείς σταδιακά γιγαντώνουμε και γινόμαστε κυριολεκτικά πονοκέφαλος στο σύστημα. Αυτά τα οποία πρεσβεύουμε είναι οι αξίες και τα ιδανικά του Έθνους μας, είναι ο διαχρονικός Ελληνισμός με τις συντηρητικές του παραδόσεις και φυσικά η Χριστιανική Ορθόδοξη Πίστη, η οποία είναι η βασική Αρχή του συλλόγου μας, ώστε κάποιος να έχει τη δυνατότητα να είναι μέλος της οικογένειάς μας. Συμβάλλαμε τα μέγιστα και στις δημιουργίες εκδηλώσεων σε άλλες πόλεις όπως ο Βόλος και τα Τρίκαλα (…) Συμμετείχαμε σχεδόν σε όλα τα Πανελλαδικά συλλαλητήρια, όπου στο μεγαλύτερο κιόλας των Αθηνών ήμουν και ένας εκ των ομιλητών». Η Πατριωτική Ένωση Λάρισας έχει κι άλλες ασχολίες εκτός από το αντιεμβολιαστικό κίνημα, όπως: «ενημέρωση του πληθυσμού για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις των αμβλώσεων, για την παράνομη μετανάστευση, για το τάμα του Έθνους που δεν επιτρέπουν οι Κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης να υλοποιηθεί, για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες κ.α.». Ακόμα ένα στόχος της Ένωσης, σύμφωνα με τον Ανδριώτη, είναι η “αυτοάμυνα” απέναντι στους αναρχικούς και στα “ερμαφρόδιτα” της κατάληψης Ντουγρού. Καμιά έκπληξη, λοιπόν, που ο Ανδρώτης έγινε εκπρόσωπος Τύπου για την Περιφέρεια Θεσσαλίας του Εθνικού Κόμματος Έλληνες και υποψήφιος βουλευτής Νομού Λαρίσης…

Οι Κασιδιαραίοι επένδυσαν στο λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα, καθώς ήταν το πρώτο μαζικό κίνημα με ανορθολογικά και εθνικιστικά χαρακτηριστικά μετά τα μακεδονομαχικά συλλαλητήρια. Ενδεικτικό είναι πως την 21η Ιουλίου του 2021 το Εθνικό Κόμμα Έλληνες συμμετείχε συντονισμένα σε αντιεμβολιαστικά συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, στο Αγρίνιο, τη Θήβα, την Κέρκυρα και τα Γιαννιτσά! Κλιμάκιο των Κασιδιαραίων με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Γιώτη συμμετείχε και στις ομιλίες του Sucharit Bhakdi, επικεφαλής του γερμανικού κόμματος dieBasis. Αν και ο συγκεκριμένος παρουσιάζεται από τους συνωμοσιολόγους ως επιστημονική αυθεντία, η επιστημονική του αξιοπιστία ελέγχεται καθώς υποστηρίζει πως: «O τρόπος χρήσης αυτού του εμβολίου είναι μια ρήξη με το Θεό, μας φέρνει σε ρήξη με το Θεό (…) Δεν είναι αυτό το θέλημα του Θεού, αν κάποιος νομίζει πως είναι υπεράνω Θεού τότε δεν υπάρχει παράδεισος γι αυτούς τους ανθρώπους, θα πάνε μόνο στην κόλαση». Κλιμάκιο των Ελλήνων συμμετείχε και στη συγκέντρωση της 19ης Δεκεμβρίου του 2021 στην πλατεία Ελευθερίας. Κεντρικοί ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν πλήθος ακροδεξιών, όπως ο Ζώης Μπέχλης (Κίνηση 21/Πατριωτικός Συνασπισμός), ο Αργύρης Νταλιάνης (Δίκτυο Ελληνισμού/ ΕΝ.Α), Γιώργος Παύλου (Δίκτυο Ελληνισμού), Δημήτρης Κούβελας (Πνοή Δημοκρατίας), Κώστας Πουλάς (Δίκτυο Ελληνισμού/ΣΥΝΕΠΕΙΑ) και πολλοί άλλοι. Ανάμεσα στους ακροδεξιούς ομιλητές υπήρξε και ο αριστερός (εντός ή εκτός εισαγωγικών) Ιάσονας Μπαγκέρης, που εκπροσωπούσε την ομάδα Contra Dystopia. Σε ανάλογες συγκεντρώσεις υπήρξαν κι άλλοι ομιλητές από την αριστερά (εντός ή εκτός εισαγωγικών), όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (συγκέντρωση 4/12/2021) και ο δικηγόρος Δημήτρης Μπελαντής (συγκέντρωση 13/11/2021, στην οποία μίλησε μαζί με τον Αργύρη Νταλιάνη). Εκ των συνδιοργανωτών των συγκεντρώσεων αυτών μαζί με τους “υγειονομικούς κατά της υποχρεωτικότητας”, το ακροδεξιό Resistance GR κλπ ήταν και το ελληνικό τμήμα της δικτύωσης police for freedom, με επικεφαλής τον ακροδεξιό ειδικό φρουρό Τηλέμαχο Μπόσσιο6. Ο Μπόσσιος διατηρεί σχέσεις με στελέχη του Κασιδιάρη και με άλλους ακροδεξιούς, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας οργάνωνε τηλεμαραθώνιους με φασίστες όπως ο Σώντερς (Εθνικό Κόμμα Έλληνες), ο Ιφικράτης Αμυράς (ΙΕΡΑΚΣ), Στέφανος Δαμιανίδης (Ελληνική Λύση), Αθανάσιος Κολύβας (ΤΟΛΜΑ/Πατριωτικός Συνασπισμός), Φαίδων Βόβολης (Ελεύθεροι Ξανά/ Πατριωτικός Συνασπισμός), Πάρις Τάχος και πολλούς άλλους από το χώρο της άκρας δεξιάς, αλλά και της αριστεράς, όπως ο Ιάσονας Μπαγκέρης από τη Contra Dystopia, ο BD Foxmoor των Active Member και ο Manos Cizek. Στους τηλεμαραθωνίους αυτούς συμμετείχαν και ιδρυτικά στελέχη της Διεπιστημονικής Ένωσης για τη Δημοκρατία και τη Βιοηθική, όπως η Μαριάννα Ευαγγέλου και ο Νίκος Καράβελος.

Είναι προφανές πως από αυτό το κουβάρι σύγχυσης και πολιτικού οπορτουνισμού μόνο η ακροδεξιά θα έβγαινε κερδισμένη. Όπερ και εγένετο…

Σημειώσεις

1. Αρετή Αθανασίου: Aστυνομικοί κάλυπταν τον «Περίανδρο» (ΤΑ ΝΕΑ, 17 Απριλίου 2004)

2. Τις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τη ΝΔ επιβεβαιώνει και ο Χάρης Κουσουμβρης στο βιβλίο του “Γκρεμίζοντας το μύθο της Χρυσής Αυγής”. Όπως παραδέχεται ο πρώην υψηλόβαθμος “στρατιώτης” της ΧΑ: «Ήμουν μάρτυρας, όχι μόνο εγώ αλλά και πολύ άλλοι, όταν ο ίδιος ο αρχηγός μας (Μιχαλολιάκος) είχε στείλει να συνοδεύσουμε σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Βύρωνος τον Κ. Πλεύρη, όπου τον είχε καλεσμένο ο βουλευτής της ΝΔ, Χάρης Τομπούλογλου». Επιπλέον, ο Κουσουμβρής καταγγέλει οικονομικά αλισβερίσια της ΧΑ όχι μόνο με τη ΝΔ, αλλά και με το ΠΑΣΟΚ.

3. βλ Δημήτρης Ψαρράς: Ο Αρχηγός (εκδόσεις Πόλις)

4. Από τον πρόλογο του φασίστα Κ. Τσοπάνη στην αυτοβιογραφία του Μπενίτο Μουσολίνι (εκδ. Νέα Γενεά)

5. Βλέπε ενδεικτικά: Σπύρος Ανδριώτης: Ο ασυμβίβαστος διοργανωτής των συλλαλητηρίων αντίστασης στη Λάρισα μας ανοίγει την καρδιά του (https://karditsastakra.com/)

6. Δείγμα γραφής του Μπόσσιου: « Ο Έλληνας δεν έχει μάθει να παραδίδεται αμαχητί. Δε δίνει γη και ύδωρ στους αλλόφυλους. Δεν έχει στην κουλτούρα του σαχλαμάρες τύπου «ανοιχτά σύνορα». Από τη μία γωνιά του Αιγαίου, έως το πιο βόρειο σημείο του Έβρου, έχει αποφασίσει να πολεμήσει, κόντρα στα καλά οργανωμένα συμφέροντα των διεθνιστών και κόντρα σε μια απειλή που είναι διαυγές ότι υποκινείται από το παρακράτος της Τουρκίας. Ο Έλληνας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όποιον θέλει να λέγεται ήρωας (…) Δόξα και τιμή στα Σώματα Ασφαλείας. Δόξα και τιμή σε ακρίτες και νησιώτες. Δόξα και τιμή σε κάθε Έλληνα που με τον δικό του τρόπο μάχεται Υπέρ Πατρίδος».

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…