Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου το κέντρο της Μαδρίτης πλημμύρισε από μια πρωτοφανή κινητοποίηση. «Η Μαδρίτη ενώνεται για να υποστηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας ενάντια στο σχέδιο καταστροφής του» ήταν το σύνθημα που ξεσήκωσε περίπου 670.000 χιλιάδες ανθρώπους να βγουν στους δρόμους. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία και θύμησε το κίνημα ενάντια στα μέτρα λιτότητας που έβγαλε χιλιάδες ανθρώπους στις πλατείες, το 2011, και έμεινε γνωστό ως 15Μ ή κίνημα των αγανακτισμένων.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Α.Λ.

Προηγήθηκαν πολλές αντιδράσεις ενάντια στην καταστροφική και επικίνδυνα ανεύθυνη διαχείριση της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση της Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο (1) που ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα. Κινητοποιήσεις σε όλη τη Μητροπολιτική Περιφέρεια της Μαδρίτης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και τις πολιτικές περικοπών που εφαρμόζει η περιφερειακή κυβέρνηση, «η οποία έχει θέσει τα οικονομικά συμφέροντα, ευνοώντας σαφώς τον ιδιωτικό τομέα, πάνω από τη διατήρηση και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας», και έχει οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες σε καταστάσεις εργασιακής ανασφάλειας, απολύσεων, πρόωρης συνταξιοδότησης ή απλής εγκατάλειψης σε αναζήτηση καλύτερων επιλογών σταδιοδρομίας και τους χρήστες της δημόσιας υγείας να έχουν αγανακτήσει βλέποντας την υγειονομική τους περίθαλψη εγκαταλελειμμένη και χωρίς πόρους.

Κινητοποιήσεις για αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του υγειονομικού προσωπικού. Επ΄αόριστον απεργία για το νέο σχέδιο που αφορά την αντιμετώπιση των επειγόντων  περιστατικών εκτός νοσοκομείων (με βιντεοδιαβούλευση ελλείψει προσωπικού!).

 

Στις 22 Οκτωβρίου περίπου 23.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης ενάντια στο σχέδιο αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας της περιφερειακής κυβέρνησης. Κινητοποίηση που πέτυχε μια «ιστορική συναίνεση» όπως σημειώνουν οι 30 οργανώσεις/συλλογικότητες που συνδιοργάνωσαν τη διαδήλωση. Εργαζόμενοι στην τομέα της υγείας, συνδικάτα, επιστημονικοί φορείς, κινήματα γειτονιάς, όλοι στο ίδιο μήκος κύματος: ένα ηχηρό όχι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Η 13η Νοεμβρίου ήταν η συνέχεια. Οι δρόμοι ξεχύλισαν από μια εικόνα διαφορετική, χωρίς άλλο πολιτικό πρόσημο εκτός από την απαίτηση για μια αξιοπρεπή δημόσια υγεία. Εκατοντάδες πλατφόρμες, σύλλογοι, ομοσπονδίες, συνδικάτα, πολιτικές συλλογικότητες και χιλιάδες, χιλιάδες, χιλιάδες άνθρωποι. Η πρόεδρος Αγιούσο αρνείται ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και ισχυρίζεται ότι οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες οργανώνονται από αριστερά κόμματα εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του επόμενου έτους. «Δεν είμαστε ούτε δεξιοί ούτε αριστεροί ή μάλλον είμαστε και δεξιοί και αριστεροί γιατί παλεύουμε για την υγεία και τη ζωή μας και αυτές δεν έχουν πρόσημο» απαντούν οι διαδηλωτές. Και, όπως αναφέρει στην ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο ένας από τους οργανωτές, στέλνουν το μήνυμα: Αν δεν υποχωρήσετε, θα επιστρέψουμε!

Όλες οι φωτογραφίες από το φωτογραφικό αφιέρωμα στην κινητοποίηση της 13.11.22 στο elsaltodiario.com

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

Ανοιχτή επιστολή προς την Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο

Jesús Jaén, 16/11/2022, Πηγή: https://vientosur.info

Κυρία Πρόεδρε:

Κατηγορήσατε την Αριστερά και την άκρα αριστερά ότι βρίσκονται πίσω από τη διαδήλωση της 13ης Νοεμβρίου στη Μαδρίτη. Κάνετε λάθος. Ο Miguel Ángel Rodríguez (2) και ο Fernández Lasquetty (3) σας έδωσαν λάθος συμβουλές. Μόλις πριν από δέκα χρόνια, στην αρχή της Marea Blanca (4), ο Ignacio González (5) και ο ίδιος ο Lasquetty (τότε υπουργός Υγείας) μας κατηγόρησαν για το ίδιο ακριβώς πράγμα. Θα μπορούσα να σας πω: Δεν καταλαβαίνετε τίποτα! Απολύτως τίποτα. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Η κατηγορίες σας επιδιώκουν να στρέψουν αλλού την προσοχή μας. Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στην κοινωνία είναι ότι πρόκειται για πολιτικές κόντρες. Τα μέσα ενημέρωσης που σας στηρίζουν δεν θα έλεγα ότι είναι λίγα. Κάποια απηχούν τα ψέματά σας και άλλα έχουν ασυνείδητα παραδοθεί ψυχή τε και σώματι στον λαϊκισμό. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Γνωρίζετε ένα μέρος της. Το άλλο, άγνωστο στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, είναι αυτο που θέλουμε να πούμε.

Η τεράστια διαδήλωση για την υπεράσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Μαδρίτης δεν έπεσε από τον ουρανό. Ήταν το αποτέλεσμα δύο διεργασιών: της διάλυσης της SERMAS (Υπηρεσία Υγείας της Μαδρίτης), που προκλήθηκε με στρατηγικό τρόπο από εσάς, το Partido Popular (Λαϊκό Κόμμα) και της αυξανόμενης αντίστασης χιλιάδων και χιλιάδων ανθρώπων που, μετά το έκτο κύμα της πανδημίας, είδαν τα Kέντρα Yγείας που τους  φρόντιζαν, τις Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (SUAP), την Από Αέρος Έρευνα και Διάσωση (SAR), να περιορίζονται στο ελάχιστο ή ακόμη και να κλείνουν. Σε αυτό το κίνημα των πολιτών προστέθηκαν επαγγελματίες (γιατροί, νοσηλεύτριες, διοικητικό προσωπικό, φύλακες) που δεν άντεχαν άλλο. Γιατροί όπως η Mar Noguerol, την οποία τιμωρήσατε θέτοντάς την σε διαθεσιμότητα για δέκα μήνες χωρίς εργασία και μισθό επειδή βελτίωσε την ποιότητα της περίθαλψης στο κέντρο όπου εργαζόταν στη Fuenlabrada.

Αν θέλετε να ψάξετε για ενόχους, μην κοιτάτε αλλού, είναι μέσα στη Λαϊκό Κόμμα. Αλλά αν θέλετε να μάθετε πώς φτάσαμε στις 13 Νοεμβρίου, θα σας το εξηγήσουμε πολύ σύντομα. Το 2020, στη μέση της πανδημίας, οι κάτοικοι του Δήμου Abrantes άρχισαν να διαδηλώνουν μπροστά στο Κέντρο Υγείας της περιοχής τους για έναν λόγο τόσο προφανή όσο το γεγονός ότι από τους δεκαοκτώ γιατρούς είχαν απομείνει μόνο δύο! Και αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει κάθε Πέμπτη μετά από δύο και πλέον χρόνια! Σ΄αυτήν την κινητοποίηση προστέθηκαν άλλες συνοικίες της Μαδρίτης όπως η Latina, η Villaverde, η Arganzuela, η Ciudad Lineal, η Vallecas, κ.λπ., και πόλεις όπως η Fuenlabrada, Getafe, Henares, Móstoles… Κάθε βδομάδα ήταν στους δρόμους υπερασπιζόμενοι το Κέντρο Υγείας τους και την Εξωνοσοκομειακή Υπηρεσία Επειγόντων Περιστατικών – ηλικιωμένοι, παιδιά, χρόνια άρρωστοι με τη μάσκα οξυγόνου, ανάπηροι στα καροτσάκια τους, άνθρωποι της εργατικής τάξης στους οποίους απευθύνεστε μόνο για να τους πείτε ότι είναι κομμουνιστές, μπολιβαριανοί ή ανόητοι που χειραγωγούνται από την άκρα αριστερά.

Κυρία Πρόεδρε. Είστε η ελίτ. Οι κοινωνικές τάξεις υπάρχουν, δεν είναι εφεύρημα του Καρλ Μαρξ. Για εσάς, οι εργαζόμενες τάξεις είναι άνθρωποι αδαείς που μπορείτε να τους ξεγελάσετε ανοίγοντας τα μπαρ [μετά την καραντίνα]. Αλλά δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η υγεία και η ζωή μας. Η δική μας, αλλά πάνω απ’ όλα, των οικογενειών μας. Αυτά τα κοινωνικά στρώματα –τα οποία εσείς υποτιμάτε– έκαναν ένα βήμα μπροστά και άρχισαν να οργανώνονται και να συντονίζονται. Σε κάποιες περιπτώσεις με Συνελεύσεις, σε άλλες σχηματίζοντας πλατφόρμες, συναντήθηκαν για να μιλήσουν και να καλέσουν σε πορείες για την υγεία με το σύνθημα «Η Μαδρίτη υπερασπίζεται τη Δημόσια Υγεία». Όταν ξεκίνησαν  –πριν  από το καλοκαίρι– ήταν  μια χούφτα ακτιβιστές: ο Λουίς, ο Ρικάρδο, ο Χόρχε, ο Χοσέ Λουίς, ο Άλβαρ, η Μαρσέλα, η Άνα, ο Εμίλιο, ο Νταμιάν, η Κάρμεν, ο Χούλιο, ο Πέδρο, η Ντιάνα, η Ρόσα, ο Χουάνχο και πολλοί άλλοι. Αυτές και αυτοί αποτέλεσαν το μηχανοστάσιο του «Η Μαδρίτη υπερασπίζεται τη Δημόσια Υγεία», τα χέρια και τα νεύρα, μοίραζαν  φυλλάδια, κολλούσαν αφίσες, διακινούσαν το κάλεσμα στα δίκτυα, έδιναν συνεντεύξεις Τύπου, κάλυπταν τα έξοδα από την τσέπη τους.

Είναι ακτιβίστριες και ακτιβιστές. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο! Κάτι σημαντικό για την εποχή που ζούμε. Δεν πληρώνονται γι’ αυτό που κάνουν ούτε βρίσκονται στην υπηρεσία κανενός σκοτεινού παράγοντα. Κάποιοι είναι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας και κάποιοι άλλοι όχι. Εργαζόμενες και εργαζόμενοι από διαφορετικούς τομείς. Το σύνθημά τους είναι pico y pala (6) δηλαδή, βγαίνουν έξω να ψάξουν για τους γείτονές τους στο δρόμο, στο σούπερ μάρκετ, στις ουρές στο Κέντρο Υγείας. Δεν περιορίζονται στο να καλούν στα κοινωνικά δίκτυα. Αποφεύγουν τον πολιτικό σεχταρισμό, έχουν πολύ ξεκάθαρο ότι η υγεία δεν έχει να κάνει με έναν σκληρό πυρήνα αλλά με την εγκάρσια δράση σε πολλά κοινωνικά τμήματα. Γι’ αυτό και ο μόνος όρος που έθεσαν για τις πορείες ήταν: όχι σημαίες, όχι πολιτικός ή συνδικαλιστικός πρωταγωνισμός. Το μόνο κοινωνικό υποκείμενο είναι οι πολίτες και, για το λόγο αυτό, η αφίσα και το κάλεσμα έγινε ως «γείτονες, γειτόνισσες, συνοικίες και πόλεις της Μαδρίτης» (7).

Βλέπετε, κυρία Αγιούσο, είναι πιο απλό απ’ ό,τι φαίνεται. Αν και θα επιθυμούσατε να μην είναι έτσι. Θα θέλατε να έχετε άλλους, πιο πειθήνιους συνομιλητές ή δημόσια πρόσωπα τα οποία μπορείτε να αμφισβητήσετε ή να συκοφαντήσετε (ανάλογα με το πώς σας βολεύει). Μπορείτε να συνεχίσετε να σπαταλάτε το χρόνο με υπεκφυγές και να κάνετε εξωφρενικές δηλώσεις για να ικανοποιήσετε τα ακροδεξιά ώτα. Όμως μπορείτε, επίσης, να μάθετε από αυτό που συνέβη στον υπουργό Οικονομικών σας όταν ήταν υπουργός Υγείας τις ημέρες της Marea Blanca. Καταλάβετε ότι εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε, επειδή αυτό που διακυβεύεται είναι η υγεία και η ζωή μας.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχουν βαρεθεί, εξαντληθεί και εξοργιστεί από την αλαζονεία σας. Αλλά πολύ περισσότερο οι κάτοικοι της Μαδρίτης που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας στην Sanitas, την Adeslas ή την Ruber. Εσείς κάνατε δυνατό αυτό που φαινόταν αδύνατο: να ενωθούμε όλες και όλοι για την υπεράσπιση της υγειονομικής μας περίθαλψης! Να είστε σίγουροι ότι αν δεν υποχωρήσετε, θα επιστρέψουμε!

Jesús Jaén μέλος του MATS
(Movimiento Asambleario de Trabajadores/as de la Sanidad-Συνελευσιακό Κίνημα Εργαζομένων στον τομέα της Υγείας)

Σημειώσεις:

1.- Isabel Díaz Ayuso: Ισπανίδα πολιτικός, πρόεδρος της Κοινότητας της Μαδρίτης από τον Αύγουστο του 2019 και πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Κοινότητας της Μαδρίτης από τον Μάιο του 2022. (Πρόεδρος της Κοινότητας της Μαδρίτης είναι ο ανώτατος εκπρόσωπος της ισπανικής αυτόνομης κοινότητας και ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης. Είναι επίσης ο συνήθης αντιπρόσωπος του ισπανικού κράτους στην περιοχή).

2.- Miguel Ángel Rodríguez Bajón: Ισπανός πολιτικός, δημοσιογράφος, σύμβουλος μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφος.

3.- Javier Fernández-Lasquetty y Blanc: Ισπανός πολιτικός του Λαϊκού Κόμματος της Κοινότητας της Μαδρίτης ο οποίος διετέλεσε υπουργός Μετανάστευσης και Συνεργασίας (2007-2010) και υπουργός Υγείας (2010-2014) στην κυβέρνηση της Κοινότητας της Μαδρίτης. Σήμερα είναι υπουργός Οικονομικών, Οικονομίας και Απασχόλησης της Κοινότητας της Μαδρίτης στην κυβέρνηση της Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο.

4.- Marea Blanca (Λευκή Παλίρροια): αναφορά στο κίνημα που αναπτύχθηκε για την υπεράσπιση της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης στην Ισπανία όταν, στα τέλη του 2012, η κυβέρνηση της Κοινότητας της Μαδρίτης, υπό την προεδρία του Ignacio González και με υπουργό Υγείας τον Javier Fernández-Lasquetty, παρουσίασε το σχέδιό της για περικοπές στον τομέα της Υγείας και την ιδιωτικοποίηση 6 οσοκομείων και 27 Κέντρων Υγείας.

5.- Jaime Ignacio González González: Ισπανός πολιτικός και μέλος του Λαϊκού Κόμματος. Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας της Μαδρίτης, μιας από τις 17 αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας, από τον Σεπτέμβριο 2012 έως τον Ιούνιο του 2015.

6.- pico y pala: κυριολεκτικά σημαίνει με αξίνα και φτυάρι εννοώντας σκληρή χειρωνακτική εργασία – μεταφορικά χρησιμοποιείται με την έννοια της σκληρής δουλειάς που απαιτείται για να επιτευχθεί ένας στόχος.

7.- Αναφέρεται στην Μητροπολιτική Περιοχή της Μαδρίτης η οποία έχει πληθυσμό 6,3 εκατ. κατοίκους και αποτελείται από την πόλη της Μαδρίτης (3,3 εκατ.) και είκοσι γειτονικούς Δήμους.

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…