Την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Μαρτίου, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. διενέργησαν επιχείρηση-«σκούπα» στις περιοχές γύρω από Ομόνοια και Βικτώρια. Τα αποτελέσματα της επιθετικής αυτής κίνησης ήταν, με τα λόγια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, «125 προσαγωγές παράνομων μεταναστών, αλλοδαπών που στερούνταν τα απαραίτητα έγγραφα και οδηγήθηκαν στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Αμυγδαλέζας». Ταυτόχρονα έγιναν έλεγχοι για τροχαίες παραβάσεις, λαθραία ταξί και έλεγχοι σε καταστήματα για τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό!

Οι πολυσύνθετες αυτές επιχειρήσεις διαπράχθηκαν από ένα μίγμα αστυνομικών δυνάμεων, ΜΑΤ και …ντρόουν! Περίπου 200 αστυνομικοί έδωσαν ένα απίστευτο θέαμα στον παρακείμενο κόσμο των περιοχών αυτών, όταν για 2 ώρες κρατούσαν κλειστούς τους δρόμους, κάνοντας ελέγχους σε σκουρόχρωμες/ους μετανάστ(ρι)ες και προσφυγ(ισσ)ες, προσάγοντας πολλές/ους εξ αυτών, καθώς και 15 αλληλέγγυα άτομα που παρενέβησαν. Οι προσαγωγές των αλληλέγγυων μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με κατασκευασμένα κατηγορητήρια περί απείθειας και παρακώλυσης συγκοινωνιών, ενώ, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης που έλαβε χώρα το ίδιο βράδυ στη ΓΑΔΑ, οι κατασταλτικές δυνάμεις προχώρησαν σε βίαιη απομάκρυνση του κόσμου. Τέλος, η Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή καταγγέλλει ότι πολλές/οι από όσες/ους μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα είχαν κανονικά τα χαρτιά τους.

Τέτοιου είδους επιχειρήσεις είναι κελεύσματα έντασης του ήδη ανοιχτού πολέμου που έχει κηρύξει το ελληνικό κράτος σε μετανάστ(ρι)ες και προσφυγ(ισσ)ες, με τα κλειστά κέντρα κράτησης, τα δολοφονικά push-backs και την αντιμεταναστευτική πολιτική. Ενώ η «αλληλεγγύη» του κράτους και της κυβέρνησης δίνεται (μαζί με όπλα στην Ουκρανία) στις/ους λευκές/ούς προσφυγ(ισσ)ες πολέμου από την Ουκρανία, οι υπόλοιπες/οι είτε δολοφονούνται, είτε διαβιούν σε άθλιες συνθήκες ή ταλαιπωρούνται καθημερινά, στην προσπάθειά τους να ζήσουν. Αυτός ο επικοινωνιακός ρατσιστικός διαχωρισμός είναι γελοίος. Ξέρουμε πολύ καλά, και από την ιστορία του ελληνικού χώρου, ότι η προσφυγιά δεν έχει χρώμα και θρησκεία, έθνος και πατρίδα. Η αμέριστη αλληλεγγύη μας αφορά όλες/ους τις/τους κατατρεγμένες/ους αυτού του κόσμου, ανεξαρτήτως χρώματος. Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος για να αντιμετωπίζεται έτσι.

Τα παραπάνω περιστατικά, που δίνουν αέρα στην πάντα υφέρπουσα φασιστική απειλή, έρχονται μερικές μέρες πριν το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Βικτώρια, γεγονός που μας θυμίζει ότι αντιρατσιστικός αγώνας αλληλεγγύης σε μετανάστ(ρι)ες και προσφυγ(ισσ)ες είναι πάντα επίκαιρος, πάντα αναγκαίος.

Καμιά ζωή δεν είναι λαθραία

Αλληλεγγύη στα 15 αλληλέγγυα άτομα που συνελήφθησαν

Αλληλεγγύη σε μετανάστ(ρι)ες και προσφυγ(ισσ)ες στα κέντρα κράτησης

Όχι στον πόλεμο

Φωτογραφία: Στέκι Μεταναστών

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…