Εικόνα: AFP

Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2023, Πηγή: pagina12

 

Τα συνδικάτα λένε ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι κινητοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα την Πέμπτη 23 Μαρτίου. Κάλεσμα για νέα ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων την ερχόμενη Τρίτη στις 28 Μαρτίου.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν σταθμούς τρένων και λεωφορείων, αυτοκινητόδρομους και διυλιστήρια. Οι ταραχές σε πολλές πόλεις είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 80 συλλήψεις.

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι δεν χαλαρώνουν στον αγώνα τους κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που αποτελεί τον κύριο στόχο της κριτικής κατά την ένατη ημέρα κινητοποιήσεων. Περισσότερες από 300 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα προσέλκυσαν 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα συνδικάτα, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της 7ης Μαρτίου, αν και οι αριθμοί της κυβέρνησης είναι πιο μετριοπαθείς, λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο.

Παρά την έγκριση του νόμου, το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης δεν έχει χάσει σε ένταση. Πολλοί είναι οι νέοι που συμμετέχουν σύμφωνα με τις φοιτητικές οργανώσεις, ενώ η απεργία σε τομείς, όπως η βιομηχανία καυσίμων, απειλούν να παραλύσουν την οικονομία. Το οριακό αποτέλεσμα που επέτρεψε τη μεταρρύθμιση να προχωρήσει την περασμένη Δευτέρα με μόλις εννέα ψήφους και η αποφασιστικότητα του Μακρόν, ο οποίος είναι διατεθειμένος να την εφαρμόσει πριν από το τέλος του έτους, παρά τη χαμηλή δημοτικότητά του, έδωσαν ώθηση στις διαμαρτυρίες.

Βίντεο εδώ

«Μας φέρονται σαν να είμαστε παιδιά»

Το Παρίσι βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο, τόσο λόγω της κλίμακας της διαδήλωσης, (800.000 άτομα σύμφωνα με τα συνδικάτα, 119.000 σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, και στις δύο περιπτώσεις ρεκόρ) όσο και λόγω των εικόνων από τα επεισόδια με την αστυνομία. Ως σύμβολο της ατμόσφαιρας που επικρατούσε, η διαδήλωση στο Παρίσι αντηχούσε με το τραγούδι Motivés του συγκροτήματος Zebda, του οποίου ο στίχος λέει: «Κινητοποιημένοι, κινητοποιημένοι, πρέπει να παραμείνουμε κινητοποιημένοι».

Ο Cédric Nothias, ένας 46χρονος καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κρατούσε ένα πλακάτ  με το ερώτημα: «Πώς μπορούμε να διδάξουμε τη δημοκρατία όταν ο Μακρόν την καταπατά;» Η Laurence Briens  προειδοποίησε: «Είμαι πολύ θυμωμένη, μας φέρονται σαν να είμαστε παιδιά». Η 61χρονη λογοθεραπεύτρια αποφάσισε να διαδηλώσει αφού άκουσε την πολυαναμενόμενη συνέντευξη του Μακρόν την Τετάρτη: «Ήταν σαν να μην υπήρχαμε, σαν να μην μας άκουγε».

Στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare de Lyon στο Παρίσι, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές περπάτησαν στις γραμμές του τρένου για να εμποδίσουν τα τρένα να προχωρήσουν, κρατώντας φωτοβολίδες και φωνάζοντας «Φύγε  Μακρόν!». Στα βόρεια προάστια του Παρισιού, αρκετές  δεκάδες συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι απέκλεισαν έναν σταθμό λεωφορείων στο Παντίν, εμποδίζοντας περίπου 200 οχήματα να φύγουν κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής.

Στην ενδοχώρα, οι διαδηλωτές απέκλεισαν ορισμένους από τους κύριους αυτοκινητόδρομους και κόμβους για να διακόψουν την κυκλοφορία γύρω από αρκετές πόλεις, όπως η Λιλ, η Τουλούζη και η Λυών. Τα δρομολόγια των τρένων ανεστάλησαν στη δεύτερη πόλη της χώρας, τη νότια Μασσαλία, καθώς οι διαδηλωτές πήραν θέσεις κοντά στις γραμμές, δήλωσαν οι αρχές.

Στα δυτικά της χώρας, στις πόλεις Ρεν και Ναντ, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έριξε κανόνια νερού και δακρυγόνα στο πλήθος. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν κατήγγειλε «απαράδεκτες επιθέσεις και ζημιές» σε ένα κρατικό κτίριο και ένα αστυνομικό τμήμα στη Λοριάν, επίσης στη δυτική Γαλλία, και έγραψε στο Twitter ότι «αυτές οι ενέργειες δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες».

Ο Νταρμανέν δήλωσε ότι 123 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 80 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Ένας αριθμός που σίγουρα θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς τα επεισόδια συνέχισαν να εξαπλώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορα μέρη της χώρας, σε σκηνές βίας που θυμίζουν εκείνες που είχαν συμβεί πριν από τρία χρόνια με τα κίτρινα γιλέκα.

Βίντεο εδώ

Οργή για τα σχόλια του Μακρόν

Οι κύριοι συνδικαλιστικοί ηγέτες κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι «έριξε λάδι στη φωτιά» των διαδηλώσεων χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές «όχλο» και συγκρίνοντας τις βίαιες πράξεις στη Γαλλία με ενέργειες όπως η επίθεση στο Καπιτώλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στο κοινοβούλιο της Βραζιλίας. «Είναι καθαρή πρόκληση», δήλωσε ο ηγέτης της Confédération Générale du Travail – CGT  Φιλίπ Μαρτίνεζ, το πιο μαχητικό από τα συνδικάτα του ενιαίου μετώπου, το οποίο συμμετέχει και σε άλλου είδους δράσεις όπως ο αποκλεισμός αποθηκών καυσίμων.

Ο συνάδελφός του Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής της πιο διαλεκτικής Confédération Française Démocratique du Travail (CFDT), δεν δέχτηκε το χέρι που είχε απλώσει την Τετάρτη ο Μακρόν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση να αποκατασταθεί ο διάλογος, κάτι που, προς το παρόν, φαίνεται περίπλοκο λόγω των τόσο αντίθετων θέσεων. Ωστόσο, ο Μπερζέ προειδοποίησε για τον κίνδυνο η βία να τους οδηγήσει να χάσουν τη μάχη της κοινής γνώμης, η οποία προς το παρόν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι συντριπτικά κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Την Τετάρτη, τα συνδικάτα έλαβαν την υποστήριξη περίπου 300 επαγγελματιών του πολιτισμού, μεταξύ των οποίων οι ηθοποιοί Ζιλιέτ Μπινός και Καμίλ Κοτέν, οι οποίοι σε ένα ψήφισμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Libération ζήτησαν την απόσυρση μιας «άδικης» μεταρρύθμισης. Η γαλλική κυβέρνηση επικαλέστηκε συνταγματική διάταξη την περασμένη εβδομάδα για να επιτρέψει την έγκριση του συνταξιοδοτικού νόμου χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης. Η μεταρρύθμιση πρέπει τώρα να περάσει από έλεγχο από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας προτού ο Μακρόν μπορέσει να την θέσει σε ισχύ.

Τα συνδικάτα ποντάρουν στη συνέχιση των πιέσεων κατά της μεταρρύθμισης που μετατοπίζει το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη, ενώ ο πρόεδρος θεωρεί το μέτρο αναπόφευκτο για τα δημόσια οικονομικά που έχουν πληγεί από την κρίση του COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι επόμενες ημέρες θα μπορούσαν να είναι καθοριστικές για την έκβαση μιας κρίσης που δεν φαίνεται να τελειώνει με την έγκριση του κειμένου από το νομοθετικό σώμα, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια του Μακρόν να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα.

Βίντεο εδώ

Προβλήματα για τον βασιλιά Κάρολο Γ΄;

Οι απεργίες προκάλεσαν επίσης επιπλοκές την Πέμπτη στις δημόσιες συγκοινωνίες στο Παρίσι, με τα μισά τρένα υψηλής ταχύτητας να ακυρώνονται, τα σχολεία να κλείνουν, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια να αποκλείονται, ενώ ακόμη και ο Πύργος του Άιφελ έκλεισε. Αντιμέτωπη με αποκλεισμούς επί ημέρες σε αποθήκες και διυλιστήρια, η κυβέρνηση διέταξε την επιστροφή στην εργασία ορισμένων απεργών για να ανακουφίσει την έλλειψη καυσίμων στο 15% των πρατηρίων καυσίμων και την «κρίσιμη» κατάσταση εφοδιασμού με παραφίνη στα αεροδρόμια του Παρισιού.

Οι επιπλοκές στη Γαλλία απειλούν επίσης να αμαυρώσουν το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Μεγάλης Βρετανίας, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, με το Παρίσι να βρίσκεται κάτω από τόνους σκουπιδιών εξαιτίας της απεργίας των συλλεκτών απορριμμάτων. Η CGT δήλωσε ότι τα μέλη της στο Mobilier National δεν θα τοποθετήσουν ούτε έπιπλα, ούτε κόκκινα χαλιά ούτε σημαίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Καρόλου στις 26 και 29 Μαρτίου. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε ότι οι περισσότεροι υπάλληλοί του δεν απεργούν και ότι θα υπάρξει κόκκινο χαλί για τον βασιλιά.

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…