Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν με αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές μπροστά από την Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι, 16 Μαρτίου 2023. (Φωτογραφία: Boivin / NurPhoto μέσω Getty Images)

Ζαν-Λυκ Μελανσόν, Δημοσίευση 17.03.2023, Πηγή: Jacobinlat.com

Οι διαμαρτυρίες στο κοινοβούλιο και στους δρόμους έδειξαν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει την πλειοψηφία για να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης. Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας (France Insoumise), Ζαν-Λυκ Μελανσόν, υποστηρίζει ότι η λαϊκή κινητοποίηση πρέπει να συνεχιστεί για να δημιουργηθεί πίεση υπέρ της πρότασης μομφής.

Την Πέμπτη (16/3), όταν η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν σηκώθηκε για να απευθυνθεί στα μέλη της Εθνοσυνέλευσης, οι αριστεροί βουλευτές αποδοκίμασαν και στη συνέχεια άρχισαν να τραγουδούν τη Μασσαλιώτιδα. Ο εθνικός ύμνος ακούστηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανακοίνωση της Μπορν ότι η κυβέρνησή της θα επιβάλει το σχέδιό της να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης χωρίς να επιτρέψει ψηφοφορία. Αντ’ αυτού, θα καταφύγει σε μια αμφιλεγόμενη διάταξη, που ονομάζεται 49.3, η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής της.

Ήδη στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, τα κόμματα που υποστηρίζουν τον νεοφιλελεύθερο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έχασαν την πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο. Ένας από τους λόγους ήταν το σχέδιό του να αναγκάσει τους Γάλλους να εργαστούν δύο ακόμη χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση, ένα μέτρο στο οποίο αντιτάχθηκαν σθεναρά τα κόμματα της Nouvelle Union Populaire Écologique et Sociale (NUPES) , της μεγαλύτερης ομάδας της αντιπολίτευσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες και ιδίως με τις κυλιόμενες απεργίες που ξεκίνησαν στις 7 Μαρτίου σε τόσο διαφορετικούς τομείς, όπως οι σιδηροδρομικές μεταφορές και η αποκομιδή απορριμάτων, ο γαλλικός λαός έδειξε μαζική αντίθεση στο νομοσχέδιο. Ενώ ο Μακρόν και η πρωθυπουργός του Μπορν ήλπιζαν ότι οι ψήφοι των βουλευτών του συντηρητικού κόμματος Les Républicains θα ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν μια ad hoc πλειοψηφία για το νομοσχέδιο, ακόμη και οι δικοί τους βουλευτές αποδείχθηκαν εύθραυστοι απέναντι στη λαϊκή πίεση. Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, επικρίνεται ευρέως ως μη αναγκαία από δημοσιονομική άποψη ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται σε αυτήν.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κερδίσει την κοινή γνώμη και αναγκάστηκε να καταφύγει σε ένα ωμό μέτρο για να επιβάλει την ψήφιση του νομοσχεδίου της. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι, το γεγονός αυτό, θα είναι αρκετό για να την ανατρέψει ή ακόμη και για να επιβάλει νέες εκλογές. Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε νέες κινητοποιήσεις, με επόμενη ημέρα δράσης να έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 23 Μαρτίου.

Το βράδυ της Πέμπτης 16/3, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του και μίλησε για τις συνέπειες των γεγονότων της ημέρας εκείνης και τις μάχες που έρχονται. Το παρακάτω κείμενο αποτελεί ελαφρώς επεξεργασμένη μετάφραση των δηλώσεών του.

Αυτή τη στιγμή που μιλάω, πραγματοποιούνται αυθόρμητες συγκεντρώσεις σε όλη τη Γαλλία. Όπως γνωρίζετε, ζούμε μια ιστορική πολιτική ημέρα. Λοιπόν, τι είναι αυτό που συμβαίνει; Συγκεκριμένα, από τις 7 Μαρτίου, μια απίστευτα έντονη κινητοποίηση –που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και πενήντα χρόνια– εξελίσσεται σε ολόκληρη τη χώρα. Συνεχίζεται μέρα με τη μέρα, μετά από κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με κυλιόμενες απεργίες σε όλες σχεδόν τις περιοχές και τα επαγγέλματα.

Βλέπουμε τους ανθρώπους να συσπειρώνονται για να αγωνιστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που τους αναγκάζει να εργαστούν για δύο ακόμη χρόνια, ενώ δεν υπάρχει κανένας δημοσιονομικός λόγος για μια τέτοια απόφαση. Δεν υπάρχει έλλειμμα ούτε πρόκειται να υπάρξει. Εκατομμύρια άνθρωποι το καταλαβαίνουν αυτό και δεν βλέπουν γιατί θα πρέπει να κάνουν τη θυσία δύο επιπλέον ετών εργασίας. Και έχουν δίκιο.

Το γεγονός ότι αυτή η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε, το γεγονός ότι σταδιακά εξαπλώθηκε, προκάλεσε όλες τις πολιτικές οργανώσεις, ακόμη και εκείνες που στέκονταν απόμακρες σ’ αυτήν ή εκείνες που ήταν έτοιμες να δεχτούν την ιδέα ότι η συνταξιοδότηση στην ηλικία των εξήντα τεσσάρων ετών πρέπει να προχωρήσει. Αναφέρομαι σε ορισμένες οργανώσεις της παραδοσιακής Δεξιάς. Αυτό συνέβη χάρη σε εκατομμύρια ανθρώπους, πρόθυμους να κάνουν τη θυσία των ημερών που θα μείνουν απλήρωτες, σε όλες αυτές τις δουλειές: εργαζόμενοι σε διυλιστήρια πετρελαίου, συλλέκτες απορριμάτων, εργαζόμενοι στην ενέργεια και όλοι οι άλλοι που ας με συγχωρέσουν που δεν τους αναφέρω. Σκέφτομαι όλους αυτούς που μπήκαν στον αγώνα, χάρη σε αυτούς φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο.

Ποιο είναι αυτό το σημείο; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν, όπως φαίνεται, αποφασισμένος να περάσει τον συνταξιοδοτικό νόμο. Έτσι, κάλεσε συνάντηση με τους κύριους εκπροσώπους της κυβέρνησής του και των κοινοβουλευτικών ομάδων για να τους πει: «Θα διενεργήσετε ψηφοφορία». Στη συνέχεια, όταν έκαναν τους υπολογισμούς, συνειδητοποίησαν ότι δεν θα είχαν πλειοψηφία οπότε έπρεπε να λάβει υπόψη του την πολιτική πραγματικότητα της χώρας. Δεν υπάρχει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές [τον Ιούνιο του 2022]. Ήλπιζαν ότι το [συντηρητικό] κόμμα Les Républicains θα του παρείχε στήριξη κάτι για το οποίο είχε ήδη αρχίσει να εργάζεται. Αφού όμως δέχθηκε δύο φορές τους εκπροσώπους της φιλοπροεδρικής μειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση, την πρωθυπουργό και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων, ο Μακρόν αναγκάστηκε τελικά να αναγνωρίσει ότι δεν υπήρχε πλειοψηφία για το νομοσχέδιο. Έτσι αποφάσισε να το κάνει με ωμό τρόπο, να χρησιμοποιήσει ένα μέσο που μας στερεί τη δημοκρατία, δηλαδή το άρθρο 49.3 του Συντάγματος βάσει του οποίου ένα κείμενο μπορεί να εγκριθεί.

Λαϊκή ενότητα

Αναμφίβολα θα δείτε εικόνες από την απίστευτη και ιστορική συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης και από όσα έκαναν ιδίως οι βουλευτές της NUPES και της Ανυπότακτης Γαλλίας. Ακολουθώντας ένα παλιό παράδειγμα που χρονολογείται από την Απελευθέρωση [στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου], καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν αποφάσισαν να τραγουδούν τη Μασσαλιώτιδα για να δείξουν ότι θα αντιταχθούν μέχρι τέλους –μέχρι το τελευταίο λεπτό, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο– στο πραξικόπημα που πραγματοποιεί η κυβέρνηση. Κατά παράδοση, όταν τραγουδιέται η Μασσαλιώτιδα, ειδικά στην Εθνοσυνέλευση, οι άλλοι σιωπούν και όλοι σηκώνονται όρθιοι. Μετά από μία στροφή, αυτό δεν είχε συμβεί. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω το συμβολικό νόημα. Σήμερα, η πλειοψηφία του γαλλικού λαού, από όλα τα επαγγέλματα, όλες τις περιοχές, όλες τις γενιές, είναι κατά 60, 70, 80% εχθρική προς αυτόν τον νόμο. Τόσο πολύ, που μπορούμε να πούμε ότι μέσα από τον κοινωνικό αγώνα επιτυγχάνεται η λαϊκή ενότητα του λαού μας.

Αυτή η λαϊκή ενότητα έχει κοινωνικό περιεχόμενο. Όταν ξεκινάμε τη μάχη για να έχουμε το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούμε πριν εξαντληθούμε σωματικά και ηθικά, όταν λοιπόν το κάνουμε αυτό, δεν μας ενδιαφέρει πλέον η θρησκεία, το φύλο, το χρώμα του διπλανού μας. Στεκόμαστε πλάι-πλάι προσπαθώντας να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Είναι ένα σπουδαίο μάθημα για το τι σημαίνει λαϊκή ενότητα, την ικανότητά της να φέρνει κοντά όλο τον λαό, ενώ η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία διχάζει τους πάντες και δημιουργεί το χάος και την αταξία που βλέπετε σήμερα μπροστά σας.

Ποιο είναι όμως το αποτέλεσμα όλων αυτών; Αν η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που πρόκειται να κατατεθεί δεν περάσει, τότε ο συνταξιοδοτικός νόμος θα τεθεί πράγματι σε ισχύ. Σε κάθε στάδιο μας έλεγαν ότι θα χάσουμε στο επόμενο. Ωστόσο, στο επόμενο στάδιο, πάντα βρίσκαμε τον δρόμο για την επιπλέον προσπάθεια, για να ενισχύσουμε την ενότητά μας στον αγώνα.

Καμία νομιμοποίηση

Ας δούμε, λοιπόν, τα πράγματα καθαρά: Τι σημαίνει το σημερινό αποτέλεσμα; Δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επομένως, το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο δεν έχει καμία νομιμοποίηση. Όλοι είναι εναντίον του: το κοινοβούλιο, τα συνδικάτα, οι ενώσεις και όλοι οι άνθρωποι που δεν ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα. Δεν θέλουν αυτή τη μεταρρύθμιση. Όμως η Γερουσία την ενέκρινε. Αυτό είναι αλήθεια. Ναι, η Γερουσία είναι μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας αυτού του Συντάγματος. Φυσικά, κανείς δεν πρόκειται να πει το αντίθετο. Αλλά το Σύνταγμα λέει ότι το κείμενο περνάει και από τις δύο συνελεύσεις και ότι τον τελευταίο λόγο έχει η Εθνοσυνέλευση. Όμως η τελευταία λέξη δεν θα ειπωθεί διότι η κυβέρνηση, μέσω του 49.3 πέτυχε, προσωρινά, να της επιβάλλει σιωπή.

Η κ. Μπορν, ως πρωθυπουργός, έμεινε μόνη της μπροστά σε μια ομάδα ανθρώπων που δεν ήξεραν αν έπρεπε να σηκωθούν ή να παραμείνουν καθιστοί. Κάποιοι χειροκροτούσαν και άλλοι γκρίνιαζαν, δίνοντας μια αίσθηση της πολιτικής αταξίας της σημερινής κυβέρνησης και της σημερινής φιλοπροεδρικής μειοψηφίας. Η μεταρρύθμιση δεν έχει καμία νομιμοποίηση. Είναι καθαρά και μόνο ένα πραξικόπημα, διότι υπήρχαν άλλοι τρόποι για να ληφθεί μια απόφαση: πρώτον, με τον καθορισμό ενός χρονικού πλαισίου που να σέβεται την κοινοβουλευτική δημοκρατία και να επιτρέπει μια συζήτηση για το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο. Και στη συνέχεια, εαν όλοι οι δρόμοι είχαν αποκλειστεί, θα μπορούσαμε να είχαμε οργανώσει ένα δημοψήφισμα ώστε, τελικά, ο γαλλικός λαός να εκφράσει την άποψή του. Αν ο λαός έλεγε ότι δεν ήθελε το νομοσχέδιο… λοιπόν, αυτό έχει ξανασυμβεί. Άλλοι πρόεδροι της Δημοκρατίας έχουν αποδεχθεί ότι έπρεπε να κατανοήσουν την κατάσταση. Αλλά αυτός έχει εγκλωβιστεί σε ένα όλο και πιο προσωπικό και βίαιο τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Είδατε πώς ξεκίνησε η μέρα; Σε ένα αμαξοστάσιο στο Val-de-Marne, εμφανίστηκε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, Ματίλντε Πανό, μαζί με αρκετούς τοπικούς βουλευτές. Υπήρξε μια απαράδεκτη [αστυνομική] ένταση εναντίον τους, παρόλο που οι φίλοι μας ήταν εκεί φορώντας τις τρίχρωμες κορδέλες [που τους διακρίνουν ως εκλεγμένους αντιπροσώπους]. Η βία εξαπολύθηκε εναντίον των απεργών συλλεκτών απορριμάτων και των βουλευτών. Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν πάντα να μας κάνουν κήρυγμα για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε αλλά στη συνέχεια ρίχνουν δακρυγόνα στους βουλευτές. Και όταν τραγουδιέται η Μασσαλιώτιδα, η πρωθυπουργός μιλάει πάνω της… ή τουλάχιστον προσπαθεί.

Κοινωνικό μέτωπο

Λοιπόν, τι κάνουμε τώρα; Πρέπει, όπως κάναμε μέχρι τώρα, να προχωρήσουμε και στα δύο μέτωπα, το κοινοβουλευτικό και το κοινωνικό. Αλλά, προφανώς, το κοινωνικό μέτωπο είναι αυτό που είναι καθοριστικό στο κάλεσμα που έγινε από τα συνδικάτα. Τώρα πρέπει να ενταχθούμε στον αγώνα όπου δεν το έχουμε κάνει ακόμα. Πρέπει, ως λαός προσκολλημένος στην ελευθερία, στη δημοκρατία, να δείξετε ότι απορρίπτετε τις μεθόδους και τον τρόπο διακυβέρνησης του Μακρόν. Αρχίσατε ήδη να το κάνετε απόψε. Αυθόρμητα, σε δεκάδες πόλεις έγιναν πολλές, δυναμικές και πολυπληθείς συγκεντρώσεις. Όλοι ξέρετε πώς να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και τον έλεγχο των δράσεων που πραγματοποιείτε. Αλλά πρέπει να βγούμε ξανά στους δρόμους μετά από κάλεσμα των συνδικάτων, αύριο και μεθαύριο.

Από την πλευρά μας, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Κοινοβούλιο, θα συνεχίσουμε τη μάχη εκεί και θα είμαστε παρόντες μαζί με τους απεργούς. Θα είμαστε παρόντες ανάμεσα στους απεργούς γιατί οι εξεγερμένοι είναι παντού. Αλλά θα είμαστε παρόντες και στην Εθνοσυνέλευση για να καταθέσουμε μια πρόταση μομφής που θα είναι όσο το δυνατόν πιο συμπεριληπτική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ανυπότακτη Γαλλία αποφάσισε να συμμετάσχει σε μια κοινή πρόταση μομφής. Ενημερώθηκα σχετικά νωρίτερα από την πρόεδρο της ομάδας μας στην Εθνοσυνέλευση.  Αυτό σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα που διαθέτουμε για να αποτρέψουμε το πραξικόπημα του κ. Μακρόν. Σήμερα μας είπαν ότι η πρόταση μομφής δεν θα έχει πλειοψηφία. Λοιπόν, σήμερα το πρωί μας είπαν επίσης ότι υπάρχει πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο για τις συντάξεις. Και απόψε, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει. Έτσι η μάχη συνεχίζεται μέχρι και την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

Το καθήκον μας, βήμα προς βήμα, μέρα με τη μέρα, είναι να συγκεντρώσουμε όλη την ενέργεια, όλη τη δύναμη που θα μας επιτρέψει να πείσουμε τον κόσμο και να κερδίσουμε αυτή την ψηφοφορία… μεταξύ άλλων, κερδίζοντας τις ψήφους όλων των εκλεγμένων αντιπροσώπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να αλλάξουν γνώμη…

Κάθε ώρα που περνάει πρέπει να χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό. Και τότε θα δούμε ότι η μάχη μπορεί να κερδηθεί ότι κι αν συμβεί από εδώ και πέρα. Η έλλειψη πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση πρέπει να μετατραπεί από αρνητική σε θετική πρόταση μομφής. Αυτό πρέπει να γίνει για το καλό της δημοκρατίας μας…

Σε όλους εσάς που μου με ακούτε ή μου έχετε δώσει αρμοδιότητα να σας εκπροσωπώ, σας ζητώ να συμμετέχετε άμεσα στον αγώνα όπου μπορείτε, οργανώνοντας με κάθε δυνατό τρόπο ειρηνικές συγκεντρώσεις σε κτίρια της κρατικής διοίκησης του κ. Μακρόν. Το ημερολόγιο της δράσης μας έχει ήδη σχεδιαστεί. Θα υπάρξουν τοπικές πρωτοβουλίες εδώ και εκεί, αυτό είναι σίγουρο. Και υπάρχει το κάλεσμα που απευθύνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ενωμένες, το οποίο σας ζητώ να ακολουθήσετε. Συγκεντρωθείτε αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως σας καλούν τα συνδικάτα. Και στις 23 Μαρτίου, μετά από κάλεσμα αυτής της δια-συνδικαλιστικής συσπείρωσης και αριστερών οργανώσεων της Εθνοσυνέλευσης, κυρίως μελών της Ανυπότακτης Γαλλίας, θα γίνει μια εθνική διαδήλωση σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν τον αγώνα!

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…