Διαδηλωτής γκρεμίζει κάδο απορριμμάτων στο Παρίσι – Εικόνα: AFP

Πηγή: pagina12, Δημοσίευση 19.03.2023

Πορείες κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης με διάταγμα του Μακρόν. Δύο νύχτες διαδηλώσεων στο Παρίσι με επεισόδια και εκατοντάδες συλλήψεις.

Οι διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος διογκώθηκαν το Σάββατο 18/3 στη Γαλλία, αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την επέβαλε με διάταγμα την περασμένη Πέμπτη, όταν διαπίστωσε ότι δεν είχε τις ψήφους που απαιτούνταν για να την περάσει από την Κάτω Βουλή.

Οι αρχές απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις στην Place de la Concorde στο Παρίσι, που βρίσκεται μπροστά από την Εθνοσυνέλευση (Κάτω Βουλή), καθώς και στα Ηλύσια Πεδία, μετά από δύο νύχτες διαδηλώσεων που οδήγησαν σε επεισόδια με εκατοντάδες συλλήψεις. Η απαγόρευση υιοθετήθηκε «λόγω σοβαρών κινδύνων διατάραξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Νύχτα οργής

Το βράδυ του Σαββάτου, η αστυνομία κατέστειλε τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα με δακρυγόνα και συνέλαβε τουλάχιστον 71 άτομα. Σύμφωνα με τις αρχές, η επέμβαση έγινε εναντίον «ταραχοποιών που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν οδοφράγματα και να βάλουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων».

Μια ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στο εμπορικό κέντρο Halles, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία φαίνονται να μπαίνουν στις εγκαταστάσεις του εμπορικού κέντρου παρά την αντίδραση των φρουρών ασφαλείας.

Ενόψει μιας ακόμη ημέρας μαζικών διαδηλώσεων που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα την ερχόμενη Πέμπτη, οι κλαδικές απεργίες επιβραδύνουν τη δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται στις κύριες πόλεις της.

Η απόφαση του Μακρόν να περάσει τη μεταρρύθμιση χρησιμοποιώντας μια συνταγματική διάταξη που του επιτρέπει να παρακάμψει τη νομοθετική ψηφοφορία, ενίσχυσε τη λαϊκή οργή η οποία είχε μειωθεί τις τελευταίες ημέρες. Η κίνηση αυτή πρόσθεσε μια πολιτική κρίση στην κοινωνική κρίση που ήδη αντιμετωπίζει ο πρόεδρος, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη της δεύτερης πενταετούς θητείας του.

Προτάσεις μομφής

Δύο προτάσεις μομφής έχουν κατατεθεί από βουλευτές της αντιπολίτευσης και θα συζητηθούν από τη Δευτέρα. Η έγκριση οποιασδήποτε από αυτές  (κάτι ελάχιστα πιθανό κατ’ αρχήν) θα ακύρωνε το προεδρικό διάταγμα και θα ανάγκαζε την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν να παραιτηθεί.

Μία από τις προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης κατατέθηκε από την ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα LIOT και μία άλλη από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, η οποία ηττήθηκε από τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο των δύο τελευταίων προεδρικών εκλογών.

Η μεταρρύθμιση

Η μεταρρύθμιση που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες στη χώρα αποσκοπεί στην παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη έως το 2030 και στην επίσπευση, έως το 2027, της απαίτησης συμπλήρωσης 43 χρόνων εργασίας (και όχι 42 όπως τώρα) για να λάβει ο εργαζόμενος πλήρη σύνταξη.

Η αναταραχή έχει αμέτρητα σημεία ανάφλεξης και δεν δείχνει σημάδια ύφεσης. Το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Γαλλίας στη Νορμανδία, στα βορειοανατολικά της χώρας, παρέλυσε και χθες το βράδυ έκλεισαν οι εγκαταστάσεις του ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις από τη Δευτέρα, δήλωσαν συνδικαλιστικές πηγές.

Ο υπουργός Βιομηχανίας Roland Lescure δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να διατάξει επιτάξεις προσωπικού, ένα μέτρο που αναγκάζει το απαραίτητο προσωπικό να επιστρέψει στην εργασία του, για να αποφευχθεί η έλλειψη καυσίμων.

Διατάχθηκαν επίσης επιτάξεις για τους συλλέκτες απορριμμάτων στο Παρίσι, προκειμένου να αρχίσουν να καθαρίζουν περίπου 10.000 τόνους απορριμμάτων που συσσωρεύονται στους δρόμους της πρωτεύουσας λόγω της απεργίας στον τομέα.

Εκτός από το Παρίσι, πορείες καλέστηκαν στη Μασσαλία, τη Βρέστη, την Τουλόν και το Μοντελιέ, μεταξύ άλλων μεγάλων πόλεων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…