Πηγή: Roma Antidiscrimination Network (RAN) (30.03.2022) | Μετάφραση: Κατερίνα Αναστασίου

Υποστηρίξτε τώρα την κοινή δήλωση της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ρομά, του Κέντρου Ρομά/ RAN, του Romani Phen και άλλων οργανώσεων Ρομά!
Εάν θέλετε να υπογράψετε ως οργάνωση, στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο presse@bundesromaverband.de

Διαδώστε το κάλεσμα!

Ελευθερία μετακίνησης και προστασία για τους Ρομά από την Ουκρανία!

Δεν εγκαταλείπουν όλοι οι Ρομά την Ουκρανία και δεν γίνονται όλοι θύματα διακριτικής μεταχείρισης. Όμως, οι αναφορές για διακρίσεις σε βάρος των Ρομά γυναικών στα σύνορα αυξάνονται. Δεν τους παίρνουν στα αυτοκίνητα, οι εταιρείες λεωφορείων τους διώχνουν. Στους τόπους άφιξης, τους χωρίζουν από τους “λευκούς” Ουκρανούς για ανεξήγητους λόγους. Υπάρχουν, επίσης, δυσκολίες στα σημεία άφιξης τους στη Γερμανία.

Χρειάζονται μεγάλους χώρους

Διαφεύγουν κυρίως γυναίκες και παιδιά, με νέους ανθρώπους και μερικές φορές συγγενείς που χρειάζονται φροντίδα. Αναγκάστηκαν να χωρίσουν από τους “ένοπλους” συζύγους τους και δεν θέλουν να χωριστούν περαιτέρω. Εκτός από το τραύμα που υπέστησαν από τον πόλεμο, αναφέρουν μαζικές διακρίσεις και προσβολές κατά μήκος των οδών διαφυγής προς τα δυτικά.

Οι Ουκρανοί Ρομά είναι απόγονοι επιζώντων και θυμάτων διώξεων και εξόντωσης κατά τη διάρκεια του εθνικοσοσιαλισμού. Θέλουμε ιδιαίτερα η Γερμανία να παράσχει κεφάλαια και προστασία τώρα.

Πολλοί Ρομά μιλούν Ρομά, ουκρανικά ή ρωσικά, αλλά όχι τις γλώσσες των χωρών στις οποίες διαφεύγουν. Ορισμένοι δεν μπορούν να διαβάσουν, και, αν μπορούν, γνωρίζουν μόνο κυριλλικούς χαρακτήρες. Η όλη κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική και απειλητική. Συγγενείς και φίλοι που αλληλοϋποστηρίζονται δεν θέλουν να χωριστούν σε αυτή την κατάσταση, προτιμούν να παραμείνουν μαζί, ακόμη και να έχουν κοινή διαμονή. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη για μεγάλες εγκαταστάσεις στέγασης, όπου οι άνθρωποι μπορούν να διαμείνουν μαζί.

Ο ρατσισμός αφορά και τους Ρομά

Οι συστημικές διακρίσεις, που δυστυχώς υπήρχαν και πριν από τον πόλεμο, περιλαμβάνουν και το γεγονός ότι πολλοί Ρομά στην Ουκρανία δεν έχουν έγγραφα και διαβατήρια. Από τους περίπου 400.000 Ρομά που ζουν στην Ουκρανία, περίπου το 20%, δηλαδή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, δεν έχουν χαρτιά. Άλλοι έχασαν τα έγγραφά τους κατά τη διάρκεια της φυγής. Είναι πολύ πιο δύσκολο για όλους αυτούς τους ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν σε ασφαλείς συνθήκες μακριά από τον πόλεμο.

Μέχρι στιγμής, αυτή η ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα δεν έχει συμπεριληφθεί καθόλου στις ομάδες ατόμων που μπορούν επισήμως να λάβουν προστασία, στην τρέχουσα κατάσταση, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορούν ή  πρέπει να πολεμήσουν, ακόμα και αν δεν έχουν χαρτιά, αλλά η φυγή είναι πρόβλημα. Υπάρχουν αναφορές ότι οι ουκρανοί συνοριοφύλακες δεν αφήνουν τους Ρομά χωρίς χαρτιά να περάσουν τα σύνορα της ΕΕ. Ως εκ τούτου, πρέπει να περάσουν τα σύνορα με τη Μολδαβία. Εκεί, οι λευκοί Ουκρανοί πρόσφυγες στεγάζονται χωριστά από τους Ρομά που έχουν διαφύγει . Ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δικαιωμάτων των Ρομά (ERRC), Jonathan Lee, περιγράφει αυτή την πρακτική ως διαχωρισμό και επικρίνει, επίσης, την πολύ άθλια διαμονή στους χώρους αυτούς.

Σε αυτά τα ειδικά διαχωρισμένα κέντρα δεν υπάρχουν μέλη της κοινωνικής πλειοψηφίας της Ουκρανίας. Η ERRC πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα και διαπίστωσε ότι οι αρχές της Μολδαβίας προωθούσαν με λεωφορεία εκατοντάδες πρόσφυγες Ρομά, από την Ουκρανία στα ρουμανικά σύνορα. Οι Ρομά δεν ενημερώνονται για τη διαδικασία μετανάστευσης και συχνά απορρίπτονται στα σύνορα, επειδή δεν έχουν τα κατάλληλα έγγραφα ή δεν έχουν καθόλου έγγραφα.

Ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους τους πρόσφυγες!

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό κανάλι Al Jazeera, οι αρχές της Μολδαβίας δέχονται πιέσεις να καταρτίσουν ένα σχέδιο μετεγκατάστασης των Ρομά που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, το οποίο δεν θα απαιτεί την προσκόμιση εγγράφων. Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο δεν αναφέρει ποιος τους πιέζει. Ο Μολδαβός βουλευτής Dorian Istratii συντονίζει τις εργασίες στο κέντρο προσφύγων Manej. Λέει ότι η κυβέρνηση της Μολδαβίας εργάζεται για να πείσει τη ρουμανική κυβέρνηση να δεχτεί τους Ρομά που φεύγουν από την Ουκρανία χωρίς έγγραφα, ώστε να τους χορηγηθεί άσυλο εκεί. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, ωστόσο, αυτό θα σήμαινε ότι θα πρέπει, στη συνέχεια, να παραμείνουν εκεί. Αυτό θα αποτελούσε σαφές μειονέκτημα για τους ανθρώπους που δεν έχουν χαρτιά, δεδομένου ότι όλοι οι υπόλοιποι Ουκρανοί μπορούν επί του παρόντος να επιλέξουν τον τόπο διαμονής τους στην Ευρώπη.

Μόνιμο δικαίωμα παραμονής ακόμη και μετά τον πόλεμο

Γνωρίζουμε από τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους ότι πολλοί από τους Ρομά που διέφυγαν τότε, εξακολουθούν να είναι σε καθεστώς ανοχής στη Γερμανία (ή σε άλλες χώρες) και, 30 χρόνια αργότερα, ακόμα απελαύνονται. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε την επανάληψη αυτής της κατάστασης. Ωστόσο, η σημερινή μεταχείριση των Ρομά χωρίς χαρτιά από την Ουκρανία δίνει πάτημα στους φόβους μας ότι η κατάσταση θα επαναληφθεί.

Από την εμπειρία μας το 1999, γνωρίζουμε ότι υπήρξε εθνοκάθαρση κατά των Ρομά στο Κόσσοβο, μετά τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Λόγω του πολέμου και της εκδίωξης, οι άνθρωποι έχασαν την περιουσία τους. Μετά τον πόλεμο, δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στην παλιά τους ζωή. Υπάρχει ήδη μεγάλος αριθμός Ρομά στη διασπορά στην Ευρώπη που δεν μπόρεσαν ποτέ να επιστρέψουν.

Ο εξοπλισμός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και των παραστρατιωτικών μαχητών και φυσικά των νεοναζί, δεν θα ανατραπεί τόσο γρήγορα τα επόμενα χρόνια, ακόμη και όταν τελειώσει ο πόλεμος. Πρέπει να φοβόμαστε ότι τα μέλη μειονοτήτων, όπως οι Ρομά, θα καταστούν ευάλωτα σε μια εξαιρετικά οπλισμένη κοινωνία. Οι ταραχές κατά των Ρομά το 2018, για παράδειγμα, προκαλούν φόβους για το χειρότερο.

Η κατάσταση είναι, επίσης, δυνητικά επικίνδυνη για άλλα άτομα που ανήκουν σε μειονότητες. Φοβόμαστε για αυτούς τους ανθρώπους. Για εμάς, αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη δεσμευτεί να χορηγήσουμε μόνιμα και ασφαλή δικαιώματα διαμονής σε όσους πλήττονται από ρατσισμό, αντισημιτισμό, σεξισμό και ομοφοβία.

Χρειαζόμαστε:

  • Ένα πρόγραμμα υποδοχής για τους Ρομά χωρίς χαρτιά, στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης (καθώς και εγκαταστάσεις μεταφοράς από τα ουκρανικά σύνορα και καταφύγια στις διαδρομές διαφυγής). Οι Ρομά πρέπει να μπορούν να επιλέξουν τον προορισμό της φυγής τους, όπως όλοι οι άλλοι Ουκρανοί.
  • Αυτό συμπεριλαμβάνει την ένταξη των Ρομά, αντρών και γυναικών -ιδιαίτερα εκείνων που δεν διαθέτουν έγγραφα- από την Ουκρανία στην άμεση υποδοχή των προσφύγων από τη Μολδαβία, κάτι που έχει ήδη ανακοινωθεί από την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Μπέρμποκ.
  • Την άμεση παύση όλων των απελάσεων προς τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας (Λευκορωσία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ρωσία).
  • Παροχή καταλυμάτων, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν ομάδες των 10-20 ατόμων μαζί. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να διατεθούν κατάλληλα κενά κυβερνητικά κτίρια, ξενοδοχεία, ξενώνες νέων ή παρόμοιες εγκαταστάσεις.
  • Χρειαζόμαστε επειγόντως κονδύλια για τη δημιουργία δομών υποστήριξης -για παράδειγμα (ψυχολογικές) τηλεφωνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες (ρωσικά / ουκρανικά / Ρομά). Συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με τις επιλογές εγγραφής και την καταγραφή των ατόμων χωρίς χαρτιά, υποστήριξη σε περίπτωση διακρίσεων, προσφορές δικτύωσης, συμβουλές για τους πρόσφυγες Ρομά, με ευαισθησία στις διακρίσεις και τη γλώσσα, συντονισμός των προσφορών και των αναζητήσεων καταλυμάτων

***

Σε αυτό το κείμενο γράφουμε κυρίως για Ρομά γυναίκες επειδή εκείνες καταφέρνουν να διαφύγουν.

Freedom of Movement and Protection for Roma Download

Yπογράφουν:

Bundes Roma Verband eV • Roma Center eV/ Roma Antidiscrimination Network • Romani Phen eV • Alliance of Roma Organizations – BRO • International Culture and Sports Association of Roma Carmen eV • Amaro Foro eV • Romani Kafava Wilhelmsburg eV • Group against anti-Romaism • Wakti Romano eV • Training Center for Peace Work eV Berlin • VVN-BdA Friedrichshain-Kreuzberg • Polyclinic Hamburg Veddel • Promotional Association Roma eV • Point of contact / Network Pro Sinti & Roma

 

Μετάφραση Κίρκη

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…