Ο υποψήφιος του PT κερδίζει με ποσοστό λίγο πάνω από το 5% των ψήφων. «Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη. Πάντα πίστευα ότι θα κερδίζαμε αυτές τις εκλογές και θέλω να πω ότι θα τις κερδίσουμε», δήλωσε ο Λούλα.

Επιμέλεια: Α.Λ., με πηγές από τις ιστοσελίδες Pagina 12 και Brasil de fato

Χωρίς πανηγυρισμούς, αλλά με αυξημένη αισιοδοξία, ο Λούλα κέρδισε τον πρώτο γύρο έναντι του Ζαΐρ Μπολσονάρου με διαφορά λίγο πάνω από 5%, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο των εκλογών (1). Αυτός ήταν ο στόχος του για να μην επεκταθεί η αβεβαιότητα και η πόλωση. Στις 21:26 της Κυριακής ανακοινώθηκε επίσημα ότι οι εκλογές δεν ανέδειξαν πρόεδρο. Η αναμονή θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου για να μάθουμε ποιος θα είναι ο μελλοντικός πρόεδρος της Βραζιλίας, είτε πρόκειται για τον ακροδεξιό και πρώην στρατιωτικό του Φιλελεύθερου Κόμματος (PL) –ένα οξύμωρο της πολιτικής σε αυτούς τους μεταμοντέρνους καιρούς– είτε  για τον αντίπαλό του από το Κόμμα των Εργαζομένων (PT). Παρά τη σημαντική διαφορά υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης –περίπου 6 εκατομμύρια ψήφοι– δεν  μπόρεσε να νικήσει οριστικά το σχέδιο του Μπολσονάρου να συνεχίσει στην κυβέρνηση της χώρας. Έχασε ξεκάθαρα αλλά εξακολουθεί να διατηρεί άθικτες τις πιθανότητές του να ανατρέψει μια ψηφοφορία που είχε και άλλους ηττημένους.

Οι δημοσκοπικές εταιρείες απέτυχαν στην κρίσιμη εκλογική πρόβλεψη. Η εταιρεία Ipec (πρώην Ibope), η οποία προσλήφθηκε από τον όμιλο Globo για τις εκλογικές  του δημοσκοπήσεις, αστόχησε παταγωδώς. Είχε προβλέψει μια πολύ πιο άνετη νίκη για τον πρώην πρόεδρο, αλλά δεν υπολόγισε σωστά τη δύναμη της φιλοκυβερνητικής ψήφου, της λυσσαλέας ψήφου κατά του PT. Αυτό εξηγεί εν μέρει την απογοήτευση των αγωνιστών που στάθηκαν στο πλευρό του Λούλα σε κάθε κινητοποίηση σε όλη τη χώρα, σε προσωπική επαφή με τον σημαντικότερο πολιτικό ηγέτη των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Τα λόγια του Λούλα και του Μπολσονάρου

Ο Λούλα και οι κύριοι ηγέτες του κόμματός του μίλησαν στις 10 το βράδυ από το ξενοδοχείο Novotel Jaraguá όπου είχε εγκατασταθεί το εκλογικό του επιτελείο. Η πρόεδρος του κόμματος Γκλέισι Χόφμαν (Gleisi Hoffmann) άνοιξε τη συνέντευξη με τους δημοσιογράφους: «Αυτή η νίκη στον πρώτο γύρο σημαίνει ότι θα κερδίσουμε δύο φορές. Πρέπει να συσπειρώσουμε όλους τους τομείς της βραζιλιάνικης κοινωνίας που πιστεύουν στη δημοκρατία». Την ακολούθησε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, Χεράρδο Αλκμίν: «Η δημοκρατία πρέπει να σωθεί», πρόσθεσε σε παρόμοιο τόνο. Και έκλεισε ο άνθρωπος που θα διεκδικήσει την προεδρία για τρίτη φορά. Ξεκίνησε με ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη. Πάντα πίστευα ότι θα κερδίζαμε αυτές τις εκλογές και θέλω να πω ότι θα τις κερδίσουμε. Για εμάς πρόκειται απλώς για μια αναβολή. Ευχαριστώ τον λαό της Βραζιλίας για αυτή τη χειρονομία γενναιοδωρίας». Στη σκηνή, βρισκόταν επίσης ο Φερνάντο Χαντάντ (Fernando Haddad), ο υποψήφιος κυβερνήτης του ΡΤ για το Σάο Πάολο, ο οποίος θα πρέπει επίσης να περάσει από τον δεύτερο γύρο, αλλά τρέχοντας πίσω από τον κύριο αντίπαλό του, τον φιλομπολσοναριστή Ταρσίσιο ντε Φρέιτας (Tarcísio de Freitas) για να διεκδικήσει το αξίωμα στην πολυπληθέστερη Πολιτεία της χώρας, καθώς συγκέντρωσε το 35,59% των ψήφων έναντι 42,32% του αντιπάλου του.

Ο Λούλα, απευθυνόμενος στον σύντροφό του, είπε: «Χαντάντ, οι δυο μας μαζί θα κερδίσουμε στο Σάο Πάολο και στη Βραζιλία. Αυτή θα είναι μια μάχη εθνική και πολιτειακή. Δεν έχω κερδίσει ποτέ εκλογές από τον πρώτο γύρο. Και ο δεύτερος γύρος θα είναι μια ευκαιρία να επεξεργαστούμε περισσότερο τις προτάσεις μας για την κοινωνία». Ο Λούλα, πέρασε δύο καθοριστικές στιγμές στις εκλογές του 2002 και του 2006. Πριν από ακριβώς είκοσι χρόνια νίκησε τον Χοσέ Σέρα (José Serra) του PSDB (Κόμμα Βραζιλιάνικης Σοσιαλδημοκρατίας) και τέσσερα χρόνια αργότερα τον σημερινό του υποψήφιο αντιπρόεδρο, τον Αλκμίν.

Χθες το βράδυ, μετά την επαφή με τους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο Novotel, ο Λούλα και οι σύντροφοί του πήγαν στη λεωφόρο Paulista, μπροστά από το Μουσείο Τεχνών του Σάο Πάολο (MASP) όπου έγινε συγκέντρωση και ομιλίες μπροστά στο πλήθος. Η Ντίλμα Ρούσεφ, η πρώην πρόεδρος, δήλωσε: «Θα κερδίσουμε τις εκλογές και θα αρχίσουμε να ανοικοδομούμε αυτή τη χώρα. Θα νικήσουμε αυτόν τον βάρβαρο που βρίσκεται στην προεδρία της Δημοκρατίας».

Ο Μπολσονάρου έκανε δηλώσεις από τη Μπραζίλια σε μια ομάδα δημοσιογράφων. Τον συνόδευε ο γιος του Φλάβιο, εν ενεργεία γερουσιαστής. Ο πρόεδρος ήταν μετρημένος αλλά αιχμηρός και ελάχιστα διπλωματικός όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Επέκρινε τις κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, επειδή τις θεωρεί ανταγωνιστικές προς το νεοφασιστικό του σχέδιο, σαν να ήταν ίδιοι ή παρόμοιοι ο Αλμπέρτο Φερνάντες, ο Νικολάς Μαδούρο και ο Γκουστάβο Πέτρο.

«Αυξηθήκαμε αρκετά και τώρα θα ξεκινήσουμε την καμπάνια από την αρχή. Αυτό θα μας βοηθήσει να πάρουμε αρκετές ψήφους για να κερδίσουμε…», δήλωσε. Στη συνέχεια άρχισε να δίνει εξηγήσεις για την οικονομία και, σχεδόν μονοθεματικός, επανέλαβε το προεκλογικό του επιχείρημα, τη σύγκρισή του με την οικονομία της Αργεντινής. «Η Βραζιλία είναι καλύτερη και ξεπερνά τα προβλήματά της», επέμεινε, και για να ολοκληρώσει τα ελάχιστα φιλικά του σχόλια προς άλλες χώρες, πρόσθεσε τη Χιλή και τη Νικαράγουα στο απλουστευτικό όραμά του για την Αριστερά.

Τα αποτελέσματα των Πολιτειών ήταν σχεδόν σε ισορροπία. Ο Λούλα κέρδισε σε δεκατέσσερις και ο Μπολσονάρου σε δεκατρείς από τις είκοσι επτά Πολιτείες. Ο ηγέτης του PT κέρδισε στα βορειοανατολικά και τα βόρεια, ο Μπολσονάρου στα κεντρικά δυτικά, τα νότια και τα νοτιοανατολικά (με εξαίρεση την  Πολιτεία Μίνας Ζεράις).

Τα αποτελέσματα των εκλογών

Οι πρώτες καταμετρήσεις έδιναν στον Μπολσονάρου το προβάδισμα στις προεδρικές εκλογές αλλά όχι με καθοριστικά νούμερα λόγω του χαμηλού ποσοστού των καταμετρημένων ψήφων. Η τάση αυτή συνεχίστηκε για μερικές ώρες, μέχρι που στις 20:03 ο Λούλα πέρασε μπροστά με καταμετρημένο το 73% των ψήφων ενώ τα στοιχεία επικύρωναν ήδη τον αναπόφευκτο επαναληπτικό γύρο που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.

Η είδηση έκανε σκόνη τις περισσότερες δημοσκοπήσεις που μέχρι το Σάββατο έδιναν στον Λούλα τη νίκη χωρίς να χρειαστεί δεύτερος γύρος. Οι δημοσκόποι, και ιδίως η Ipec –η πρώην Ibope– στην οποία είχε απευθυνθεί ο όμιλος Globo τις προηγούμενες εβδομάδες, τα έκαναν θάλασσα. Το ινστιτούτο που είχε λάβει τη μεγαλύτερη προβολή στα μέσα ενημέρωσης είχε δώσει στον πρώην πρόεδρο προβάδισμα σχεδόν δεκατεσσάρων μονάδων το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου.

Η απογοήτευση εξαπλώθηκε στις ομάδες WhatsApp και Telegram των υποστηρικτών του Λούλα που ήλπιζαν σε μια νίκη στον πρώτο γύρο. Η πιθανότητα αυτή εξανεμίστηκε καθώς δημοσιεύονταν όλο και περισσότερες καταμετρήσεις που δεν άφηναν καν την εναλλακτική της παράτασης του οριστικού αποτελέσματος μέχρι πρώτες πρωϊνές ώρες. Το σύστημα ηλεκτρονικής κάλπης της Βραζιλίας και η ταχύτητα με την οποία ολοκληρωνόταν ο εκλογικός χάρτης, έσβησαν όλες τις προηγούμενες τάσεις. Ήταν σαφές πλέον ότι η χώρα δεν θα γνώριζε τον νέο της πρόεδρο το βράδυ της Κυριακής. Θα πρέπει να περιμένει άλλες 28 ημέρες για να το μάθει. Με τις εντάσεις που αυτό συνεπάγεται, αν οι εκστρατείες –κυρίως αυτή του μπολσονιαρισμού και των μηχανισμών που διαθέτει για τη διάδοση fake news– συνεχίσουν να δείχνουν σημάδια βίαιης συμπεριφοράς που φτάνουν μέχρι τις δολοφονίες αντιπάλων τους.

Η οπτική του μισογεμάτου ποτηριού για τον Λούλα και το Κόμμα των Εργαζομένων  σημαίνει ότι τώρα που επιβεβαιώθηκε η νίκη του στον πρώτο γύρο, ο Μπολσονάρου θα πρέπει να ανατρέψει το αποτέλεσμα που τον έφερε δεύτερο, με λίγο πάνω από πέντε μονάδες, στην ψηφοφορία. Τα τελικά αποτελέσματα με καταμετρημένο το 99,99% των ψήφων ήταν 57.257.473 (48,43%) ψήφοι για τον Λούλα και 51.071.106 (43,20%) για τον πρώην στρατιωτικό. Ο σημερινός πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα της ανατροπής του αποτελέσματος, με τον επιβαρυντικό παράγοντα ότι οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους της Σιμόν Τεμπέτ (Simone Tebet) του MDB (Βραζιλιάνικο Δημοκρατικό Κίνημα, κεντρώο κόμμα) που έλαβε το 4,16% των ψήφων και του Σίρο Γκόμες (Ciro Gomes) του PDT (Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) που έλαβε το 3,04% των ψήφων, θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν προς την υποψηφιότητα του Λούλα στις 30 Οκτωβρίου.

Ακόμη και αν ο ηγέτης του PT κέρδιζε άνετα στον δεύτερο γύρο, δεν θα μπορεί να κυβερνήσει με ηρεμία με μειοψηφία γερουσιαστών και βουλευτών. Σε αυτές τις εκλογές ανανεώθηκε το ένα τρίτο της Άνω Βουλής (ένας γερουσιαστής διατηρεί την έδρα του για οκτώ χρόνια) και ολόκληρη η Κάτω Βουλή (οι έδρες ανανεώνονται κάθε τέσσερα χρόνια).

Μεταξύ των υποψηφίων που βρίσκονταν πολύ πίσω από τον Λούλα και τον Μπολσονάρου, και οι οποίοι θα μπορούσαν τώρα να παίξουν καθοριστικό ρόλο για τον δεύτερο γύρο, υπήρξε ένας που καταποντίστηκε: ο Σίρο Γκόμες. Όχι μόνο έπεσε στην τέταρτη θέση –ξεπεράστηκε από την γερουσιαστή Σιμόν Τεμπέτ– αλλά  έπεσε επίσης σχεδόν πέντε μονάδες σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις (από 8 και 7 % σε 3,04). Χθες το βράδυ δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος για ό,τι συμβαίνει στη Βραζιλία. Δεν έχω ξαναδεί τόσο περίπλοκη και απειλητική κατάσταση όσο αυτή». Οι ψηφοφόροι της Τεμπέτ μπορεί να κατέχουν ένα από τα κλειδιά που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Αν και το βασικό στοιχείο κλειδί, είναι ότι υπήρχαν 32.660.681 άνθρωποι που δεν ψήφισαν (2). Ο Μπολσονάρου και ο Λούλα θα στραφούν τώρα σε αυτή την κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων.

_____________________________________________

Σημειώσεις

1. Aποτελέσματα με καταμετρημένο το 99,99% των ψήφων  https://resultados.tse.jus.br/oficial/app/index.html#/eleicao/resultados/cargo/1

Εγγεγραμμένοι: 156.454.011

Ψήφισαν: 123. 678.768, Συμμετοχή 79,5% (-0,6%)

Έγκυρα: 118.226.172, Άκυρα: 3.487.835, Λευκά 1.964.761

Λούλα (Partido Dos Trabalhadores): 48,43%, 57.257.473 ψήφοι

Μπολσονάρου (Partido Liberal): 43,2%, 51.071.106 ψήφοι

2. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας υπήρξε από νωρίς ανησυχία για την αποχή των φτωχότερων, καθώς από τους παράγοντες επηρρεασμού του αποτελέσματος είναι η πιθανή υψηλή αποχή μεταξύ του πληθυσμού με χαμηλό εισόδημα, ο οποίος ψηφίζει κυρίως τον πρώην πρόεδρο Λούλα. Ένας από τους λόγους αποχής είναι το κόστος των δημόσιων συγκοινωνιών το οποίο μπορεί να καταστήσει αδύνατη τη μετακίνηση. Για τον λόγο αυτό περίπου 14 πρωτεύουσες Πολιτειών θέσπισαν δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες για την ημέρα των εκλογών ωστόσο το μέτρο δεν είχε ισχύ σε όλη τη χώρα. Ο Μπολσονάρου κατέθεσε αγωγή στο Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) για να απαγορεύσει την απόφαση για δωρεάν συγκοινωνίες αλλά ο επικεφαλής του TSE,  χαρακτήρισε το αίτημα του Μπολσονάρου «παράλογο». «Όταν συγκρίνεται η μη χρέωση κομίστου για την γενική, με απρόσωπο χαρακτήρα, χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, με την οργάνωση μεταφορών που απευθύνονται σε ομάδες ψηφοφόρων με στόχο την ψήφο ως ανταμοιβή, το επιχείρημα οδηγείται στον παραλογισμό».

Ο Γκιλιέρμε Μπούλος (Guilherme Boulos) εξελέγη πρώτος σε ψήφους ομοσπονδιακός βουλευτής στο Σάο Πάολο με περισσότερες από 1 εκατομμύριο ψήφους.

Ο Γκιλιέρμε Μπούλος, συντονιστής του Κινήματος των Αστέγων Εργαζομένων (Movimento dos Trabalhadores Sem-Teto – MTST) και μέλος του Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL) εξελέγη ομοσπονδιακός βουλευτής με τις περισσότερες ψήφους στο Σάο Πάολο. «Αυτή η χώρα θα δοθεί πίσω στον λαό της. Αυτή η χώρα είναι δική μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών στη δυτική ζώνη της πρωτεύουσας Σάο Πάολο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ο Μπούλος είναι 40 ετών, με πτυχίο φιλοσοφίας και μεταπτυχιακό στην ψυχιατρική από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (USP). Κάτοικος του Campo Limpo, στο νότιο τμήμα του Σάο Πάολο, έγινε στα 15 του μέλος της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας (UJC), προσέγγισε το MST και στη συνέχεια το MTST. Θεωρείται ένας από τους νεότερους και πιο ελπιδοφόρους ηγέτες των βραζιλιάνικων κοινωνικών κινημάτων.

Υπό την ηγεσία του, το MTST διπλασίασε το μέγεθός του μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια και, τη στιγμή της μεγαλύτερης ύφεσης, εγκαινίασε τη μεγαλύτερη αστική κατάληψη στη Λατινική Αμερική. «Η οργανωμένη αριστερά στη Βραζιλία πληρώνει το τίμημα για όσα σταμάτησε να κάνει τα τελευταία 20 χρόνια… Το πρόβλημα είναι ότι  η Αριστερά έχασε την τελευταία περίοδο την κοινωνική της βάση, την κοινωνική αλληλεπίδραση» δήλωσε σε συνέντευξή του το 2018, μετά το πραξικόπημα κατά της Ντίλμα Ρούσεφ.

Μεταξύ των κυριότερων προτάσεών του είναι η επιβολή φόρων στις μεγάλες περιουσίες και ιδιοκτησίες γης, η επέκταση της στεγαστικής πολιτικής και του δικαιώματος στην πόλη, καθώς και η μετατροπή των κουζινών αλληλεγγύης σε δημόσια πολιτική. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το MTST άνοιξε περίπου 200 κουζίνες αλληλεγγύης σε δέκα Πολιτείες και στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια, διανέμοντας δωρεάν περίπου 1 εκατομμύριο γεύματα.

Ένας άλλος στόχος του ηγέτη των αστέγων είναι να σχηματίσει ένα μπλοκ στην Ομοσπονδιακή Βουλή για να ανατρέψει τις αντιμεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του Τεμέρ και του Μπολσονάρου, όπως το ανώτατο όριο δημόσιων δαπανών, οι αντιμεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και την κοινωνική ασφάλιση, καθώς και η τιμωρία του Μπολσονάρου για τα εγκλήματα που επισήμανε η CPIPANDEMIA, μια κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας η οποία διερεύνησε εικαζόμενες παραλείψεις και παρατυπίες στις ενέργειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 στη Βραζιλία.

Σόνια Γουαχαχάρα (Sônia Guajajara): Το Σάο Πάολο εκλέγει την πρώτη ιθαγενή βουλευτή του

Το Σάο Πάολο εξέλεξε, αυτή την Κυριακή την πρώτη ιθαγενή ομοσπονδιακή βουλευτή. Η Σόνια Γουαχαχάρα (PSOL) εξελέγη στη θέση αυτή με 156.695 ψήφους, μαζί με άλλους 69 νέους βουλευτές που θα εκπροσωπούν την Πολιτεία του Σάο Πάολο στη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα ενταχθεί στην ομάδα των βουλευτών της Αριστεράς για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των ιθαγενικών κοινοτήτων.

Οι βασικές δεσμεύσεις της προεκλογικής της εκστρατείας ήταν «να φέρει τις φωνές των αυτόχθονων και ιστορικά καταπιεσμένων και ξεχασμένων  λαών στο επίκεντρο της βραζιλιάνικης πολιτικής συζήτησης. Επίσης η υπεράσπιση της Αμαζονίας και της βιόσφαιρας του τροπικού δάσους Μάτα Ατλάντικα, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και της ποικιλομορφίας και η ανασυγκρότηση της δημοκρατίας στη Βραζιλία.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της, σε μια επιστολή προς τον βραζιλιάνικο πληθυσμό, έθεσε στο στόχαστρο την αγροτική επιχειρηματικότητα ως μια πτυχή της καταστροφής των δασών, με την κανονικοποίηση των εισβολών σε δημόσιες και ιθαγενείς εκτάσεις. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις εξορύξεις με τη διαρροή υδραργύρου και άλλων ρυπογόνων ουσιών στα ποτάμια, με την καταστροφή των δασών, τη θανάτωση των ψαριών, τη θανάτωση των ιθαγενών Γιανομάμι, τη θανάτωση των ιθαγενών Μουντουρούκου, με την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ο χρυσός, τα διαμάντια, το αλουμίνιο και άλλα ορυκτά δεν γίνεται να μεταφέρουν το αίμα των ιθαγενών», δηλώνει.

Γεννημένη το 1974 στην αυτόχθονη γη της Araribóia, στην Πολιτεία Μαρανάο, η Σόνια έχει αφιερώσει τη ζωή της στην καταπολέμηση της αορατότητας των αυτόχθονων πληθυσμών. Εκτός από τη δραστηριότητά της στη χώρα, συμμετέχει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Ακτιβίστρια για πάνω από είκοσι χρόνια, εκπροσωπεί τους παραδοσιακούς λαούς στις Παγκόσμιες Διασκέψεις για το Κλίμα (COP) από το 2009, όπου έχει παρουσιάσει αρκετές καταγγελίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων αυτών των λαών.

Σε ηλικία 15 ετών, έφυγε για πρώτη φορά από την περιοχή της για να σπουδάσει στο Μίνας Ζεράις και είναι πτυχιούχος εκπαιδευτικός και νοσηλεύτρια, με μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδική αγωγή και στον Πολιτισμό και Κοινωνία.

Έχει βραβευτεί αρκετές φορές, το 2019 έλαβε από την οργάνωση του Κινήματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το βραβείο João Canuto για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Αμαζονία και την Ελευθερία. Την ίδια χρονιά, της απονεμήθηκε το βραβείο Packard της Παγκόσμιας Επιτροπής Προστατευόμενων Περιοχών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Η Σόνια Γουαχαχάρα μπήκε στη σκηνή της βραζιλιάνικης πολιτικής το 2018, όταν ήταν υποψήφια αντιπρόεδρος με το ψηφοδέλτιο του Γκιλιέρμε Μπούλος (PSOL). Ήταν η πρώτη ιθαγενής γυναίκα που έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση αυτή.

«Η Σόνια αποτελεί έμπνευση, όχι μόνο για μένα, αλλά για εκατομμύρια Βραζιλιάνους που ονειρεύονται μια χώρα που θα τακτοποιήσει τα χρέη της με το παρελθόν και θα υποδεχτεί επιτέλους το μέλλον», τόνισε ο Μπούλος.

Η Ρόζα Αμορίμ (Rosa Amorin) του MST εκλέγεται πολιτειακή βουλευτής στο Περναμπούκο

Γεννημένη σε έναν οικισμό του MST, η 25χρονη Ρόζα, μαύρη και λεσβία, έλαβε πάνω από 39 χιλιάδες ψήφους και εξασφάλισε μια θέση στην πολιτειακή Νομοθετική Συνέλευση. Για τις εκλογές του 2022, το MST αποφάσισε να κατεβάσει υποψηφίους σε διάφορες Πολιτείες της χώρας μέσω του Κόμματος των Εργαζομένων (PT). Για την Πολιτεία του Περναμπούκο επιλέχθηκε η Ρόσα Αμορίν η οποία γεννήθηκε στον οικισμό Normandia (στο Caruaru). Η νεαρή ακτήμονας στην προεκλογική της εκστρατεία δεσμεύτηκε όχι μόνο για τα συμφέροντα της οικογενειακής γεωργίας, όπως η παραγωγή τροφίμων χωρίς δηλητήρια και η υπεράσπιση του περιβάλλοντος, αλλά και για τα αιτήματα της νεολαίας των πόλεων, ιδίως της περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής της ηλικίας, εκτός από το να παρακολουθεί τις πορείες και τους αγώνες του MST και να συμμετέχει στις δραστηριότητες των ακτημόνων παιδιών, η Ρόσα ξεκίνησε επίσης να παρακολουθεί, σε ηλικία μόλις 11 ετών, το Teatro Experimental de Arte (TEA), ένα παραδοσιακό σχολείο για καλλιτέχνες στο Caruaru και η ενασχόλησή της με την τέχνη και τον πολιτισμό συνεχίστηκε με το πτυχίο της στις Παραστατικές Τέχνες στο UFPE.

Ως νεαρή φοιτήτρια αφιέρωσε πολλά χρόνια στράτευσης στο κίνημα της Λαϊκής Νεολαίας Levante, όντας επικεφαλής πολλών φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στις περικοπές των πόρων για την εκπαίδευση και τις επιθέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια που προωθήθηκαν από τις κυβερνήσεις Τεμέρ (2016-18) και Μπολσονάρου (2019-22). Οι εξαιρετικές ικανότητές της την οδήγησαν στη θέση της επικεφαλής πολιτισμού της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών (UNE), της ανώτατης οργάνωσης των φοιτητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…