«Δεν υπάρχει ιστορία βουβή. Ανεξάρτητα από το πόσο την ιδιοποιούνται, την διαλύουν και λένε ψέματα γι’ αυτήν , η ανθρώπινη ιστορία αρνείται να κλείσει το στόμα της. Παρά την κώφωση και την άγνοια, ο χρόνος που ήταν συνεχίζει να χτυπά μέσα στον χρόνο που είναι».

​​​​​​​​Εδουάρδο Γκαλεάνο

Στις 13 Απριλίου 2015 φεύγει από τη ζωή  σε ηλικία 74 ετών ο Ουρουγουανός δημοσιογράφος και συγγραφέας  Εδουάρδο Γκαλεάνο.  Πολυσχιδής, πολυτάλαντος με φλογερή πένα και τεράστια πολιτική οξύνοια. Ποιος μπορεί ν αμφισβητήσει πόσο καθαρά και ταξικά έβλεπε την παγκόσμια πολίτική  κατάσταση και πόσο άμεσα την μετέφερε στο χαρτί όταν έγραφε: «Τα κράτη δεν ασχολούνται πλέον με τη διοίκηση και αφοσιώνονται στην αστυνόμευση. Οι πρόεδροι μετατρέπονται σε διαχειριστές ξένων εταιρειών. Οι υπουργοί Οικονομικών είναι καλοί διερμηνείς. Οι βιομήχανοι μετατρέπονται σε εισαγωγείς. Οι πολλοί εξαρτώνται ολοένα περισσότερο από τα περισσεύματα των λίγων. Οι εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους. Οι αγρότες χάνουν τη γη τους. Τα παιδιά χάνουν την παιδική τους ηλικία. Οι νέοι χάνουν την επιθυμία να πιστεύουν, οι ηλικιωμένοι χάνουν τη σύνταξή τους. Η ζωή είναι λαχείο, ισχυρίζονται όσοι κερδίζουν».

Το βιβλίο του, από τα πλέον πολυδιαβασμένα, “Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής” (1971) λογοκρίθηκε από τα καθεστώτα, Ουρουγουάης, Χιλής και Αργεντινής και ήταν αυτό που ο Ούγκο Τσάβες χάρισε στον Ομπάμα προκαλώντας κάθε είδους αντιδράσεις.

Το 1973 με το πραξικόπημα στην Ουρουγουάη ο Γκαλεάνο αναγκάστηκε να φύγει από την χώρα και επέστρεψε το 1985 ενώ είχε ήδη γράψει την τριλογία “η μνήμη της φωτιάς”. Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, «Γένεσις», αποτίει φόρο τιμής στις πολλές ιστορίες καταγωγής των φυλών της Αμερικής. Το δεύτερο βιβλίο, «Πρόσωπα και Μάσκες», εκτείνεται στους δύο αιώνες μεταξύ των ετών 1700 και 1900, όπου οι αποικιακές δυνάμεις λεηλάτησαν τις νεοαποκτηθείσες περιοχές τους, δίνοντας τελικά τη θέση τους σε δικτάτορες. Και στο τελευταίο βιβλίο της τριλογίας, «αιώνας του ανέμου», ο Γκαλεάνο μεταφέρει την ιστορία του στον εικοστό αιώνα, στον οποίο μια κατακερματισμένη ήπειρος εισέρχεται στη νέα εποχή ενώ λαϊκές εξεγέρσεις ξεσπάνε από τον Βορρά στον Νότο. Ο Γκαλεάνο χαρακτηρίστηκε και ήταν με μια έννοια η πιο πολιτική φωνή της Λατινικής Αμερικής.

Υπήρξε  θερμός υποστηρικτής των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών και συμμετείχε σε πολλές πρωτοβουλίες διανοούμενων και διάσημων συγγραφέωνγια τις ελευθερίες και τα δικαιώματα όπου αυτά διακυβεύονταν. Ήταν συγγραφέας τεράστιας απήχησης και η γραφή του είναι ζωντανή, βουτηγμένη στην ιστορία που διαδραματίζεται τώρα όπως και χτες, ενιαία. Η πατρίδα του ήταν ολόκληρη η Λατινική Αμερική και οι λαοί της. Όπως είχε πει ο ίδιος “Είμαι συγγραφέας, εμμονικός με τη μνήμη, με το να θυμόμαστε το παρελθόν της Αμερικής, και πάνω απ’ όλα της Λατινικής Αμερικής, οικεία γη καταδικασμένη στην αμνησία”.

Σύμφωνα με την βιβλίοnet στην Ελλάδα κυκλοφορούν:

Εικονογράφηση
Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…