Σύμφωνα με το INDEPAZ, εκτός από τις 62 δολοφονίες ακτιβιστών έχουν επιπλέον καταγραφεί και 37 σφαγές στη χώρα τους πρώτους 4 μήνες του χρόνου που διανύουμε.

Πηγή: peoplesdispatch.org

Την 28η Απριλίου, περισσότερα από 1.500 μέλη διάφορων οργανώσεων ιθαγενών από διαφορετικά μέρη της Κολομβίας διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Μπογκοτά για να τραβήξουν την προσοχή στην επιδείνωση της ένοπλης διαμάχης και της παραστρατιωτικής βίας σε αγροτικές περιοχές σε όλη τη χώρα (Photo: CNA/Twitter)

H παραστρατιωτική βία συνεχίζει να παίρνει ζωές και να σπέρνει τον όλεθρο στην Κολομβία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (INDEPAZ), κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες αυτού του έτους, 62 περιβαλλοντικοί ακτιβιστές, υπερασπιστές της γης και των κοινωνικών δικαιωμάτων, απόγονοι αφρικανών, ιθαγενείς, αγρότες και κοινωνικοί ηγέτες, δολοφονήθηκαν σε διάφορα τμήματα της Λατινικής Αμερικής από παράνομες οπλισμένες ομάδες. Μόνο κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, σκοτώθηκαν τρεις κοινωνικοί ηγέτες, δολοφονήθηκε ένας πρώην μαχητής των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και διαπράχθηκε μία σφαγή.

Την 1η Μαΐου, ο ιθαγενής φρουρός και περιβαλλοντικός ακτιβιστής Λουίς Τομπέ (Luis Tombé) δολοφονήθηκε με πυροβολισμό, στο δήμο Μιράντα, στο διαμέρισμα Κάουκα (Cauca). Ο Τομπέ βρήκε το θάνατο στα χέρια της αστυνομίας και στελεχών της Κινητής Μοίρας Αντιμετώπισης Ταραχών (Anti-Disturbance Mobile Squadron – ESMAD). Την Κυριακή, η αστυνομία συνέλαβε αυθαίρετα διάφορα μέλη της ιθαγενικής κοινότητας Çxhab Wala Kiwe, που πραγματοποιούσαν τη διαδικασία Απελευθέρωσης της Μάνας Γης στην κοινοτική φάρμα της Λας Πάλμας, που βρίσκεται υπό κατάληψη από αγρο-επιχειρηματίες ζαχαροκάλαμου.

Η Απελευθέρωση της Μάνας Γης είναι μία πολιτική διαδικασία αντίστασης στην εκκένωση και εκτόπιση των ιθαγενικών πληθυσμών από τα προγονικά τους εδάφη. Είναι, επίσης, μία οικολογική διαδικασία, στην οποία καταλαμβάνονται αγροκτήματα, προς υπεράσπιση της γης απέναντι στα χημικά και τις μονοκαλλιέργειες. Σε απάντηση στις συλλήψεις, μέλη της κοινότητας πήγαν στο αστυνομικό τμήμα, για να ζητήσουν την απελευθέρωσή τους. Η Ένωση Ιθαγενικών Συμβουλίων της Βόρειας Κάουκα (ACIN) κατήγγειλε τις επιθέσεις των αστυνομιών κατά τη διαδικασία απελευθέρωσης, απαίτησε «σεβασμό της ζωής και των δικαιωμάτων των ιθαγενικών πληθυσμών και παύση τέτοιων πράξεων κρατικής τρομοκρατίας».

Την 30ή Απριλίου, ο διάσημος ιθαγενής ηγέτης Γεσίντ Κάνια (Yesid Caña) δολοφονήθηκε στο δήμο Καλντόνο (Caldono) στην Κάουκα, από άγνωστους ένοπλους. Ο Κάνια ήταν μέλος του Περιφερειακού Ιθαγενικού Συμβουλίου της Κάουκα (CRIC). Είχε συμμετάσχει σε διάφορες κοινοτικές ενέργειες και ελέγχους, που επέτρεψαν την κατάσχεση και καταστροφή πολλών αποστολών μαριχουάνας στην επαρχία, ενέργειες που τον κατέστησαν εχθρό των παραστρατιωτικών ομάδων και των ομάδων διακίνησης ναρκωτικών. Επίσης, ήταν τεχνίτης και είχε φτιάξει τη μεγαλύτερη υφαντή τσάντα στον κόσμο για να τιμήσει την 50η επέτειο του CRIC. Το CRIC καταδίκασε τη δολοφονία του και απαίτησε δικαιοσύνη.

Την 25η Απριλίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινοτικής Δράσης του χωριού Esperanza, Έρμινσον Ριβέρα (Erminson Rivera), δολοφονήθηκε στο δήμο Κανταγκάλο (Cantagallo), στην επαρχία Sur de Bolívar. Ακριβώς μετά τα μεσάνυχτα, βαριά οπλισμένοι άντρες μπήκαν στο σπίτι του Ριβέρα και απήγαγαν τον ίδιο και τον κουνιάδο του, Χοσέ Ομπντούλιο Σάντσεζ (José Obdulio Sánchez), και αργότερα τους σκότωσαν σε παρακείμενη περιοχή.

Την ίδια μέρα, ο πρώην μαχητής των ανταρτών FARC, Χουάν Χοσέ Τσιλίτο (Juan José Chilito), σκοτώθηκε, επίσης, στο δήμο Γκουζμάν στην επαρχία του Ποτομάγιο. Ήταν μέλος της διαδικασίας επανενσωμάτωσης. Με το θάνατό του, ο αριθμός των δολοφονημένων πρώην μαχητών έφτασε τους 18 το 2022, και τους 317 από την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών, το Νοέμβριο του 2016. Το Κόμμα των Κοινών, που προέκυψε μετά τον αφοπλισμό του FARC, ως μέρος των ειρηνευτικών συμφωνιών, καταδίκασε τη δολοφονία του και τόνισε ότι «η πλήρης υλοποίηση των ειρηνευτικών συμφωνιών είναι ζωτικής σημασίας».

Επιπρόσθετα, την 30η Απριλίου, τρεις γεωργοί, αδέρφια, σφαγιάσθηκαν στο σπίτι τους στο δήμο Μπολίβαρ (Bolivar) στην επαρχία της Κάουκα, από μία ομάδα οπλισμένων αντρών. Ήταν η 37η σφαγή της χρονιάς. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο INDEPAZ, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2022, περισσότεροι από 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε 37 σφαγές.

Την προηγούμενη βδομάδα, την 27η Απριλίου, περισσότεροι από 1.500 εκπρόσωποι ιθαγενικών οργανώσεων από διαφορετικές πόλεις από τις επαρχίες Chocó, Cauca, Valle del Cauca, Norte de Santander και Córdoba έφτασαν στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, θέλοντας να επιστήσουν την προσοχή στην επιδείνωση της ένοπλης σύγκρουσης σε αγροτικές περιοχές σε όλη τη χώρα και στην ανθρωπιστική κρίση που αυτή προκαλεί, καταγγέλλοντας την αδράνεια της δεξιάς κυβέρνησης του προέδρου Ιβάν Ντιουκ.
Την 28η Απριλίου, ημέρα επετείου της εθνικής απεργίας του Απριλίου 2021, διαδήλωσαν έξω από το Γραφείο του Συνήγορου του Πολίτη, απαιτώντας τον τερματισμό της παραστρατιωτικής βίας και των εξαναγκαστικών εκτοπίσεων των κοινοτήτων. Επίσης, με πορεία προς το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, θέλησαν να τραβήξουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…