Πηγή: El Siglo | Μετάφραση: Κυριακή Κλοκίτη

Την Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022, εξέπνευσε η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων από λαϊκές πρωτοβουλίες, με σκοπό να συζητηθούν  και να ψηφιστούν στη Συντακτική Συνέλευση, ώστε να αποτελέσουν μέρος του Συντάγματος της Χιλής. Η εντυπωσιακή δημιουργία πρωτοβουλιών από κινήματα και πολίτες (2.496 πρωτοβουλίες!), γύρω από ζητήματα που αφορούν την κοινωνία φανερώνει ότι, μετά την νίκη του Μπόριτς στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2021, έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες για ένα δίκαιο Σύνταγμα. Η αναθεώρηση του Συντάγματος  είναι το πρώτο βήμα, η απαραίτητη προϋπόθεση,  για να γίνει οτιδήποτε άλλο στην πολύπαθη χώρα.

59 προτάσεις από λαϊκές πρωτοβουλίες συγκέντρωσαν τις, κατ’ ελάχιστο απαιτούμενες 15.000 ψήφους, ώστε να μπορούν να εισαχθούν στη Συνταγματική Συνέλευση, με τη φιλοδοξία  να συζητηθούν και να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα.

Μεταξύ αυτών, η πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη συνταγματική κατοχύρωσή τους, που προωθείται από την Κεντρική Ένωση των Εργατών (CUT), ξεπέρασε το όριο των 15.000 υπογραφών και βρίσκεται στην πορεία προς τη συνταγματική κατοχύρωση. Πρόκειται για μια νίκη των συνδικάτων και ένα σημαντικό βήμα για τη συνταγματική θέσπιση κανονισμών για τα δικαιώματα των μισθωτών στη Χιλή, για  αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Βασικά αιτήματα των εργαζομένων είναι η συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην αξιοπρεπή εργασία, στην αυτόνομη συνδικαλιστική οργάνωση, στις συλλογικές και κλαδικές διαπραγματεύσεις, στην απεργία. Στις διεκδικήσεις περιλαμβάνονται και το αναπαλλοτρίωτο των δικαιωμάτων, η αρχή της συμμετοχής των εργαζομένων στην εταιρεία  και πολλά άλλα.

Έτοιμες προς υπογραφή είναι επίσης οι προτάσεις όπως η επανεθνικοποίηση του χαλκού και των στρατηγικών δημόσιων αγαθών, η Υγεία σε μια Χιλή για όλους και όλες, η Αντιρρησία Συνείδησης και η πρωτοβουλία «Ας διασφαλίσουμε την κυριαρχία των λαών στις συμφωνίες του ελεύθερου εμπορίου».

Ανάμεσα σ’ αυτές που συγκέντρωσαν τις κατ’ ελάχιστο απαιτούμενες ψήφους για να προχωρήσουν είναι πρωτοβουλίες για: τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις, το ελεύθερο δικαίωμα στην ιδιωτική ιδιοκτησία, την Αυτόνομη Κεντρική Τράπεζα,  το νερό, τα δικαιώματα της φύσης και των παγετώνων, το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγαση, τη φεμινιστική εκπαίδευση στη Χιλή: κοσμική, δημόσια και μη σεξιστική, το δικαίωμα σε δωρεάν ποιοτική ψυχική υγεία. Παρομοίως, προχωρούν προς τη συνταγματική συνέλευση η Λαϊκή Φεμινιστική Πρωτοβουλία για μια ζωή χωρίς βία για τις γυναίκες και τα παιδιά, η πρωτοβουλία για ένα οικολογικό Σύνταγμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η λαϊκή πρωτοβουλία για τη συνταγματική αναγνώριση της οικιακής εργασίας και της φροντίδας και μερικές ακόμη.

Πληροφορίες για τις λαϊκές πρωτοβουλίες για το Σύνταγμα εδώ.

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…