Καμπάνια για την απελευθέρωση του Μούμια Αμπού Τζαμάλ

Δημοσιεύτηκε 17 Φλεβάρη 2023, στο Peoples Dispatch

 

Μία μηνιαία καμπάνια αλληλεγγύης έχει ξεκινήσει για τη διεκδίκηση της απελευθέρωσης του πολιτικού κρατούμενου και επαναστάτη Μουμία Αμπού Τζαμάλ (Mumia Abu-Jamal), λίγες βδομάδες πριν τη δικαστική απόφαση των ΗΠΑ που θα καθορίσει εάν θα του δοθεί το δικαίωμα για νέα δίκη, μετά από δεκαετίες διώξεων.

Ο επί δεκαετίες αγώνας για την απελευθέρωση του επαναστάτη ηγέτη, δημοσιογράφου και πολιτικού κρατούμενου των ΗΠΑ Μουμία Αμπού Τζαμάλ δέχτηκε μία ακόμη ώθηση αλληλεγγύης αυτή την εβδομάδα [περασμένη], καθώς, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε μία διεθνής καμπάνια ενάντια στην άδικη φυλάκισή του. Από την Εθνική Ένωση Εργατών Μετάλλου της Νότιας Αφρικής [National Union of Metalworkers of South Africa (NUMSA)] μέχρι τη Διεθνή  Ένωση Λιμενεργατών και εργαζομένων σε Αποθήκες [International Longshore and Warehouse Union (ILWU) Local 10] στις ΗΠΑ, ένα πλήθος οργανώσεων έχουν ενταχθεί στην εκστρατεία.

Πρώην μέλος του κόμματος των Μαύρων Πανθήρων, ο 68 ετών Μουμία Αμπού Τζαμάλ έχει περάσει στη φυλακή πάνω από 40 χρόνια, το μεγαλύτερο διάστημα των οποίων ως θανατοποινίτης, μετά την καταδίκη του για τη δολοφονία του αστυνομικού Ντάνιελ Φόλκνερ (Daniel Faulkner) στην πόλη της Φιλαδέλφειας το 1981.

Η πολιτική φύση της δίωξής του θα γινόταν ολοένα και πιο εμφανής, όχι μόνο εξαιτίας της δουλειάς του ως μάχιμος δημοσιογράφος, την οποία θα συνέχιζε και μέσα στη φυλακή, αλλά και επειδή ο Αμπού Τζαμάλ είχε καταπιεστεί βίαια και βρισκόταν υπό την επιτήρηση κρατικών δυνάμεων από την ηλικία των 14.

Την 16η Φεβρουαρίου, η Ένωση Λιμενεργατών International Longshore and Warehouse Union (ILWU) Local 10 στις ΗΠΑ, η οποία έχει μακρά ιστορία ριζοσπαστικής οργάνωσης γύρω από θέματα κοινωνικής και πολιτικής δικαιοσύνης, κήρυξε στάση εργασίας και κλείσιμο των λιμανιών στις πόλεις Σαν Φρανσίσκο και Όκλαντ στην Καλιφόρνια.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο από την έδρα της Ένωσης μέχρι την πλατεία Harry Bridges στο Σαν Φρανσίσκο, όπου συμμετείχαν τοπικές ομάδες, περιλαμβανόμενης  και του Σχεδίου ενάντια στην Αστυνομική Τρομοκρατία (Anti Police Terror Project). Συμμετείχαν ο εγγονός του Αμπού Τζαμάλ, Τζαμάλ, καθώς και ο Φρεντ Χάμπτον Τζούνιορ (Fred Hampton Junior), γιος του σκοτωμένου επαναστάτη ηγέτη των Μαύρων Πανθήρων Φρεντ Χάμπτον και ο πρόεδρος των Νέων Μαύρων Πανθήρων (Black Panther Party Cubs). Συμμετείχαν ακόμη τα μέλη των οικογενειών θυμάτων βίαιων αστυνομικών δολοφονιών, όπως του 29χρονου Tyre Nichols και του 30χρονου Angelo Quinto.

Η διεθνής εκστρατεία αλληλεγγύης ξεκίνησε τη στιγμή που οι υπερασπιστές και υποστηρικτές του Αμπού Τζαμάλ αναμένουν μία κρίσιμη δικαστική απόφαση. Ενώ η δίκη του είχε ήδη αμαυρωθεί από διαφθορά, ρατσισμό και σοβαρές περιπτώσεις υπηρεσιακών παραπτωμάτων, μία σημαντική ανακάλυψη ήρθε το 2018, με τη μορφή έξι κιβωτίων με αποδεικτικά τεκμήρια, τα οποία «βρέθηκαν» στο γραφείο του εισαγγελέα της Φιλαδέλφεια.

Αυτά περιελάμβαναν αποδείξεις ότι, στην αρχική ακρόαση του Αμπού Τζαμάλ, η δίωξη είχε δωροδοκήσει έναν μάρτυρα, τον Robert Chobert, προκειμένου να ισχυριστεί ότι είχε δει τον Αμπού Τζαμάλ να πυροβολεί και να σκοτώνει τον Daniel Faulkner. Άλλα τεκμήρια περιλαμβάνουν την προσφορά επιείκειας σε άλλο μάρτυρα, που υποβαλλόταν σε χωριστή ποινική διαδικασία εκείνη την περίοδο, καθώς και τις προσπάθειες του εισαγγελέα να απομακρύνει τους μαύρους από τη δυνητική δεξαμενή ενόρκων για τη δίκη.

Την 16η Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε ακρόαση ενώπιον της δικαστή Lucretia Clemons του Δικαστηρίου της Πενσυλβάνια (Pennsylvania Court of Common Pleas), σχετικά με την αίτηση ανακούφισης μετά την καταδίκη για μια ευκαιρία για νέα δίκη, που κατατέθηκε από την υπεράσπιση του Αμπού Τζαμάλ.

Η δικαστής Clemons δεν εξέδωσε απόφαση εκείνη την ημέρα, ενώ διέταξε την εισαγγελία να παραδώσει έως και 200 κουτιά με έγγραφα και υλικά για την υπόθεση του Αμπού Τζαμάλ στην ομάδα υπεράσπισης του. Με την τελική απόφαση για το ζήτημα να αναμένεται περί την 16η Μαρτίου, οργανώσεις όπως η ILWU Local 10, εντείνουν τις προσπάθειές τους για την απελευθέρωση του Αμπού Τζαμάλ.

Απευθυνόμενη σε συνέντευξη Τύπου του ILWU Local 10, πριν από τη συγκέντρωση της Πέμπτης, η εξέχουσα πολιτική ακτιβίστρια και ακαδημαϊκός Angela Davis είπε: «Η εκστρατεία για την απελευθέρωση του Μουμία δεν είναι τόσο μία προσπάθεια για να πετύχουμε την ελευθερία ενός μεμονωμένου προσώπου, όσο είναι μία προσπάθεια να κερδίσουμε την απελευθέρωση του Μουμία ώστε να είναι σε θέση να κάνει πιο αποτελεσματικά το έργο που συνέχισε σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης φυλάκισής του… να απελευθερώσουμε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, να προωθήσουμε το κίνημα κατάργησης σε σχέση με τις φυλακές, την αστυνομία, τις υπηρεσίες παιδικής προστασίας, τα σχολεία… και να δώσουμε σε όλους μας την ηγεσία στο κίνημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων παντού».

Διαβάστε την επιστολή της Angela Davis στο Γενικό Γραμματέα της NUMSA, Irvin Jim: Έχουμε την καλύτερη ευκαιρία, εδώ και πολύ καιρό, για να πετύχουμε πραγματικά την ελευθερία του Μουμία.

Αυτό υπογραμμίστηκε από τον τρόπο με τον οποίο ο αγώνας του Abu-Jamal υποστηρίχθηκε από εργατικές οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Ένωσης Εργατών Μετάλλου της Νότιας Αφρικής (NUMSA), η οποία ήταν στην πρώτη γραμμή αυτών των προσπαθειών διεθνούς αλληλεγγύης.

«Το μοναδικό έγκλημα του Αμπού Τζαμάλ είναι ότι εκθέτει το ρατσιστικό, καπιταλιστικό σύστημα δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, το οποίο για δεκαετίες υπερασπίστηκε και υποστήριξε την κυβέρνηση του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική», είχε δηλώσει η Ένωση το 2021.

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…