Πριν από λίγες μέρες γράφαμε για τον πρόωρα χαμένο σπουδαίο ζωγράφο, Κυριάκο Κατζουράκη, με αφορμή την έκθεσή του στον Άλιμο. Ο Κατζουράκης είχε ασχοληθεί πολύ με το θέατρο σαν σκηνογράφος κυρίως αλλά και λίγες φορές σαν σκηνοθέτης. Το απρόσμενο τέλος διέκοψε, ελάχιστα πριν το τέλος, τη τελευταία του σκηνοθετική δουλειά, ένα πολιτικό καμπαρέ ερμηνευμένο από την άξια ηθοποιό και σύντροφό του, Κάτια Γέρου. «Stand up tragedy» ο τίτλος του και τα κείμενα έχει γράψει και ερμηνεύει η Γέρου, που γνωρίζει πολύ καλά το είδος και το έχει υπηρετήσει εξαιρετικά στο παρελθόν.

Με μεγάλη συγκίνηση θα δούμε τελικά την παράσταση στην σκηνή του θεάτρου Σταθμός από τις 2 Νοεμβρίου και για όλο τον Νοέμβριο, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη. Ο Κατζουράκης είχε γράψει ήδη το σκηνοθετικό σημείωμα, εξού και το γεγονός ότι αυτό συνοδεύει την παράσταση. Με ημερομηνία «Μάρτιος 2020», πολύ λίγο πριν αρρωστήσει και νοσηλευθεί. Στο σημείωμα αυτό διαβάζουμε:

«Η πρώτη μας συνεργασία με την Κάτια πάνω στη μορφή του καμπαρέ ξεκίνησε το 2004 στο Θέατρο Τέχνης με το Τράνζιτ. Ήταν μια προσέγγιση του κόσμου που ζει στο περιθώριο και που προσπαθεί να βρει τη δική του φωνή. Μετά ακολούθησε η δεύτερη παράσταση το 2006 με το έργο «Του Δρόμου» που συγγράψαμε σχεδόν όλοι οι συντελεστές της παράστασης. Ένα πικρό σχόλιο με καταιγισμό από ενσταντανέ της καθημερινότητας. Τώρα σχεδόν το σύνολο των κειμένων γράφτηκε από την Κάτια Γέρου, καθώς η σύλληψη της ιδέας ήταν δική της. Σκηνοθετικά η μεγάλη δυσκολία, και ταυτόχρονα γοητεία είναι ότι δεν πρόκειται για ενσταντανέ αλλά για μεγάλους μονολόγους. Ναι, καμπαρέ είναι αλλά με δομή θεατρική. Ένα πρόσωπο ενσαρκώνει όλους τους ρόλους με συνέπεια σταδιακά αυτοί οι όχι και τόσο ελκυστικοί τύποι που ενσαρκώνει, να κινδυνεύει να το απορροφήσουν. Και φυσικά κάποια στιγμή αντιδρά με τον τρόπο του. Με το δικό του μοναδικό όπλο, την τέχνη του».

Στην Stand up tragedy θα δούμε φιγούρες ρόλους που εκπροσωπούν όσα επηρεάζουν και δυναστεύουν τη ζωή μας. Θα ακούσουμε τη σκέψη και τα επιχειρήματά τους. Ένα σιωπηλό πρόσωπο τους ακολουθεί επί ποδός και τους ενσαρκώνει. Στο τέλος, παύει να σαρκάζει, να ειρωνεύεται και να μιμείται και μιλάει εκ βαθέων για την κοινωνία του θεάματος που καλά κρατεί ότι κι αν συμβαίνει γύρω μας, την κατάφαση στην αλόγιστη ανάπτυξη, την «φιλανθρωπία», τον ψυχισμό του σύγχρονου ανθρώπου και το αιώνιο αίτημα για ανάταση και νόημα.

Την παράσταση ντύνει μουσικά ο έμπειρος και εύστοχος στις θεατρικές μουσικές του συνθέσεις Λεωνίδας Μαριδάκης, τον σκηνικό χώρο ετοίμασε ο Νίκος Πολίτης, τα κοστούμια η Κατερίνα Σωτηρία και η Μυρτώ Γράψα επιμελήθηκε την κίνηση.

______________________

Stand up tragedy

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55,  Μεταξουργείο (μετρό Μεταξουργείο)

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 8.30, όλο το Νοέμβριο

(Προαγορά εισιτηρίων από την viva.gr)

Διαβάστε επίσης

Η Ίμπιζα κάποτε έμοιαζε με μια από τις Σποράδες… Αυτή την παραοικονομία θέλουμε;

Το κείμενο το «αλιεύσαμε» από τον τοίχο της Iris Lykourioti στο Facebook.…