Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στο ΠΛΥΦΑ (Κορυτσάς 39, Βοτανικός), το φεστιβάλ που διοργανώνουν η παιδαγωγική ομάδα «Το σκασιαρχείο», οι Εκδόσεις των Συναδέλφων και το ΣυνΆλλοις

«Υπάρχει γύρω μας αυτός ο θανάσιμος εναγκαλισμός της νεοφιλελεύθερης καταστροφικότητας. Από την Εύβοια ως τα Τέμπη και από την Πύλο μέχρι το καθημερινό μεροκάματο, όλα γύρω μάς γεμίζουν πένθος και ασχήμια», σημειώνουν οι διοργανωτές και προσθέτουν:

«Και έπειτα υπάρχει η καθημερινότητα των αντιστάσεων, φανερών και ανομολόγητων, που κάνουν τη ζωή υποφερτή, συχνά και ωραία. Κάπου ανάμεσα σε αυτή τη διελκυστίνδα υπάρχουμε κι εμείς, που περισσότερο από μια δουλειά θέλουμε οι σχέσεις μας να προεικονίζουν ένα πιθανό μέλλον πέρα από τον καπιταλισμό.

Είπαμε, λοιπόν, πως είναι μια καλή αφορμή να μαζέψουμε λέξεις, ιδέες και πράξεις σε ένα διήμερο φεστιβάλ, σε μια γιορτή.

Στη θέση της υποχρεωτικής συναναστροφής και των προκατασκευασμένων συμπεριφορών, αντιπροτείνουμε μια σμηνουργία μαζί μ’ εσάς στην ελεύθερη και γιορτινή πλευρά των ιδεών και της καθημερινής ζωής. Αντιπροτείνουμε ένα σμήνος από ελεύθερες συναντήσεις, από διάλογο, από συμμετοχή».

To σποτάκι του φεστιβάλ

To πρόγραμμα των συζητήσεων

Μια ματιά στις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Σμήνος FEST:
ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΜΙΚΡΗ ΑΙΘΟΥΣΑ
17.30-18.45 Μικροί εκδοτικοί – μεγάλες ιδέες. Με τους Μιχάλη Παπαρούνη (futura), Χρίστο Μάη (Ψηφίδες), Φώτη Κατέβα (Ευτοπία) και Τηλέμαχο Δουφεξή Αντωνόπουλο (Εκδόσεις των Συναδέλφων)
19.00-20.15 Ρεαλιστικές ουτοπίες, Κοινά και συνεργατισμός. Με τους Γιάννη Ζαϊμάκη, Κάρολο Καβουλάκο και Γιώργο Λιερό.
Συντονίζει ο Αντώνης Μπρούμας.
20.30-22.00 Όλ@ προσπαθούν να με θεραπεύσουν. Ανοιχτή συζήτηση με παρεμβάσεις από τα μέλη του Δικτύου Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές και της Παιδαγωγικής Ομάδας «το Σκασιαρχείο». Ακολουθεί το διαδραστικό-αναστοχαστικό εργαστήριο «Ενσυναίσθηση, συλλογική φροντίδα και συνεργασία για ένα σχολείο της κοινότητας».
ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΘΟΥΣΑ
18.30-20.00 Φεμινιστική βία; Επανεξετάζοντας την αυτονομία του φεμινιστικού κινήματος. Με την Irene, συγγραφέα του βιβλίου «Ο φεμινιστικός τρόμος».
20.15-21.45 Από τις ελευθεριακές αποικίες του 19ου αιώνα στις Προσωρινές Αυτόνομες Ζώνες του σήμερα. Με τον Ντανιέλ ντε Ρουλέ, συγγραφέα του βιβλίου «Δέκα μικρές αναρχικές».

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΜΙΚΡΗ ΑΙΘΟΥΣΑ
12.00-13.15 Οδηγίες χρήσης της ανάγκης: Πώς να φτιάξετε, να διαχειριστείτε και να υπερασπιστείτε μια κολεκτίβα. Συμμετέχουν μέλη συνεργατικών εγχειρημάτων (Παγκάκι, Συν Άλλοις, ΒΙΟΜΕ, Εκδόσεις των Συναδέλφων).
18.00-19.15 Η στοιχειωμένη σκέψη ουρλιάζει «καλά έσκαψες γεροτυφλοπόντικα»: ο Μαρξ και ο Λούκατς είναι ακόμα νεαροί. Συμμετέχουν: Γιάννης Μηλιός, Δήμητρα Αλιφιεράκη και Αλέξανδρος Μινωτάκης.
19.30-20.45 Χτίζοντας ένα δημόσιο σχολείο, συνεργατικό και δημοκρατικό, για όλα τα παιδιά. Ανοιχτή συζήτηση από τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο» και προβολή βίντεο από παιδαγωγικές δράσεις της ομάδας.
ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΘΟΥΣΑ
11.30-12.45 Νουάρ μέρα μεσημέρι. Η αισθητική της καταγγελίας: νεοπολάρ αντί προκήρυξης. Μια παρτίδα σκάκι μεταξύ ενός συγγραφέα νουάρ (Ανδρέας Αποστολίδης) και ενός εικαστικού (Παύλος Νικολακόπουλος).
13.00-14.15 Στρογγυλό τραπέζι/ανοιχτή συνέλευση για επαγγελματίες ψυχικής υγείας με κύριο θέμα συζήτησης τα ζητήματα αυτοδιαχείρισης στο επαγγελματικό πεδίο της ψυχοθεραπείας και ψυχικής υγείας και το μοντέλο επαγγελματοποίησης. Συντονισμός κολεκτίβα Από Κοινού: Ψυχοκοινωνική Ενδυνάμωση και Ψυχοθεραπεία.
18.30-19.45 Δεν αρκεί να τη μισείς για να την καταργήσεις: Αντι­αστυνομικές αφηγήσεις ασφάλειας, ελέγχου και επιτήρησης. Με τους Στάθη Παπασταθόπουλο, Θανάση Λάγιο, Νίκο Χαραλαμπόπουλο.
20.00-21.30 Το να ξεκινάς από την αρχή δεν σημαίνει να γυρίζεις πίσω. Δύο μέλη από τις συλλογικότητες Tiqqun και Ανώνυμοι (βιβλία «Η κυβερνητική υπόθεση» και «Μανιφέστο Συνωμοσίας») μιλούν για τον κυβερνητικό καπιταλισμό, την κοινωνία ελέγχου και την επανάσταση.

Δείτε τις συμμετοχές και το πλήρες πρόγραμμα στο site του φεστιβάλ https://syneditions.wixsite.com/sminos-fest

Ακολουθήστε το ΣΜΗΝΟΣ FEST στο facebook: https://www.facebook.com/sminosfest/

Αλλά και στο instagram: https://www.instagram.com/sminos_fest/

Δηλώστε παρουσία και προωθήστε το facebook event:  https://www.facebook.com/events/794005139399930

Ακούστε το σχετικό podcast: https://www.mixcloud.com/syneditions/old-mole-σμηνος-fest-2023/

Διαβάστε επίσης

Το τραγούδι-ύμνο κατά των γυναικοκτονιών στο Μεξικό ερμήνευσαν θηλυκότητες της Ανοιχτής Ορχήστρας

Πηγή: www.rosa.gr Το “Canción sin Miedo” της Vivir Quintana αποτελεί ένα τραγούδι-ύμνο…

23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας: 1, 2 και 3 Ιουλίου στα Ιλίσια

Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι αλλάζει Με αυτό το σύνθημα γίνεται…

2ο books n’ beer fest: 3-5 Ιουνίου, πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο Άρεως)

Το 2ο books n’ beer fest θα διεξαχθεί στην πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο Άρεως) κατά το πρώτο…

Το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων μέσο τουριστικοποίησης

Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους των Εξαρχείων όσοι και όσες μένουν ή κυκλοφορούν για…