Μετάφραση: Κυριακή Κλοκίτη

 

Το μέλλον της Χιλής ως πιο πράσινης, δικαιότερης χώρας, εξαρτάται από την επιτυχία των προσπαθειών να ξαναγραφεί το σύνταγμα που υπήρχε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς.
Μετά από μια συνάντηση με τους αντιπροσώπους που εκλέχθηκαν πέρυσι για να ξαναγράψουν το σύνταγμα του 1980, το οποίο κατοχύρωνε την ιδεολογική κληρονομιά του στρατηγού Πινοσέτ, ο Μπόριτς κάλεσε τους Χιλιανούς να ενωθούν πίσω από τη διαδικασία αυτή.

«Όλοι πρέπει να καταβάλουμε τις καλύτερες προσπάθειές μας στη [συνταγματική διαδικασία], ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας διαφορές», δήλωσε ο Μπόριτς στο Σαντιάγο.

Ένα εκπληκτικό 78% των Χιλιανών ψήφισε πέρυσι υπέρ της σύνταξης ενός νέου κειμένου και σε άλλη ψηφοφορία φέτος έγινε η εκλογή μιας ευρέως αριστερής συνέλευσης για να διεκπεραιώσει το έργο.

«Εάν τα πράγματα πάνε καλά για τη συνέλευση, θα πάνε καλά για τη Χιλή», είπε ο Μπόριτς, επιβεβαιώνοντας ότι θα σεβόταν τη λήψη αποφάσεων της Συνέλευσης.

Η πρόεδρος της συνέλευσης, Ελίσα Λονκόν, ακαδημαϊκός που ανήκει στην ιθαγενή ομάδα των Μαπούτσε της Χιλής, είπε ότι η συνέλευση θα «άνοιγε τις πόρτες της σε θεσμικές συνεργασίες», αλλά ότι η αυτονομία του σώματος θα παραμείνει ανέπαφη.

Ο Μπόριτς κέρδισε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει καταγραφεί ποτέ σε εκλογές στη Χιλή και σημείωσε μια αποφασιστική νίκη επί του ακροδεξιού αντιπάλου του, Χοσέ Αντόνιο Καστ.

Ο Καστ είχε αντιταχθεί σθεναρά στην αναθεώρηση του συντάγματος και πολλοί ψηφοφόροι ανησυχούσαν για το μέλλον της συνταγματικής διαδικασίας, εάν κέρδιζε την προεδρία.

Όμως, η νίκη του Μπόριτς σημαίνει ότι θα γίνει ο νεότερος πρόεδρος της Χιλής στις 11 Μαρτίου 2022, μια δεκαετία αφότου έγινε γνωστός ως ο ατημέλητος ηγέτης των διαδηλώσεων του 2011.

Στο Σαντιάγο, η ευφορία από το αποτέλεσμα διαρκεί ακόμα και η τεταμένη αβεβαιότητα που χαρακτήριζε τις εκστρατείες του δεύτερου γύρου έχει, ως επί το πλείστον, εκτονωθεί.

Μετά από μια πικρή εκστρατεία, ο Καστ αναγνώρισε γρήγορα την ήττα του, επισκεπτόμενος τον Μπόριτς στην έδρα του στο κέντρο του Σαντιάγο, το βράδυ της Κυριακής και δηλώνοντας ότι ο αντίπαλός του «μπορεί να υπολογίζει σ’ αυτόν», όταν θα χτίζει ένα νέο μέλλον για τη Χιλή.

Ως εκλεγμένος πρόεδρος, ο Μπόριτς γίνεται δεκτός με ζητωκραυγές και φωνές σε κάθε εκδήλωση που παρευρίσκεται.

Έδωσε την πρώτη του ομιλία σε μια μεγάλη σκηνή που είχε φτιαχτεί σε μια από τις κύριες λεωφόρους του Σαντιάγο, με τα ενθουσιώδη πλήθη να απλώνονται όσο μπορούσε να δει το μάτι προς κάθε κατεύθυνση.

Στις 20 Δεκεμβρίου, ο Μπόριτς είχε μια δίωρη συνάντηση με τον σημερινό πρόεδρο Πινιέρα στο προεδρικό μέγαρο, Λα Μονέδα, πλαισιωμένος από την επικεφαλής της εκστρατείας του Ίσκια Σίτσες, 35 ετών, και τον πολιτικό σύμβουλο Τζιόρτζιο Τζάκσον, 34 ετών.

Η προοδευτική εκστρατεία του Μπόριτς περιλαμβάνει φιλόδοξες υποσχέσεις που αντικατοπτρίζουν την σημαντικότατη αλλαγή γενεών που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Χιλή.

Ο Μπόριτς δίνει προτεραιότητα σε μια πράσινη, βιώσιμη ανάκαμψη μετά την πανδημία και έχει δεσμευτεί να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους, για να χρηματοδοτήσει δημόσιες δαπάνες και προγράμματα πρόνοιας.
Θέλει, επίσης να κάνει τη Χιλή πιο συμπεριληπτική από ποτέ.

Ο Μπόριτς επιβεβαίωσε ότι στο υπουργικό συμβούλιό του θα υπάρχει ισότητα των φύλων, λέγοντας ότι «οι γυναίκες θα είναι πρωταγωνίστριες» και ότι ελπίζει να ενσωματώσει εκείνες που βρίσκονται πέρα από το Σαντιάγο, για να αναγνωριστεί η «ποικιλομορφία και η ετερογένεια της χώρας μας».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2021 στον Guardian

Διαβάστε επίσης

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…

«Ένα φασιστικό καθεστώς πλησιάζει στη Ρωσία»: Συνέντευξη με τον ρώσο φιλόσοφο Γκρεγκ Γιούντιν

Πηγή: Rebelion (12.04.2022) | Μετάφραση: Α.Λ. Ο Γκρεγκ Γιούντιν είναι φιλόσοφος και…

Το τραγούδι-ύμνο κατά των γυναικοκτονιών στο Μεξικό ερμήνευσαν θηλυκότητες της Ανοιχτής Ορχήστρας

Πηγή: www.rosa.gr Το “Canción sin Miedo” της Vivir Quintana αποτελεί ένα τραγούδι-ύμνο…