Ο τρόπος που θυμόμαστε την Ιστορία καθορίζεται από την πλευρά που τη ζήσαμε. Το προσφυγικό στην Ελλάδα, όπως και η «μάχη» για το όνομα της Μακεδονίας, υπήρξαν σημεία καμπής για μια κοινωνία που ταλαντεύεται ανάμεσα στον εκφασισμό της και την αλληλεγγύη.

Ξεκινήσαμε αυτή την ταινία πριν τρία χρόνια «σε μια στιγμή κινδύνου». Στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, η φασιστική ρητορική και τα «τείχη» για τους πρόσφυγες και τις μετανάστριες μεγάλωναν όλο και πιο πολύ. Οι ρατσιστικές ιαχές με αφορμή την διαμονή προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών ηχούσαν δυνατά. Το «Μακεδονικό» ήρθε να απλώσει ακόμη περισσότερο σκοτάδι στη δημόσια σφαίρα σε καθημερινή βάση. Εθνικιστικά συλλαλητήρια, επιθέσεις σε μνημεία, στέκια και ανθρώπους, μαζί με μια ολοένα διευρυνόμενη νομιμοποίηση ενός μισαλλόδοξου λόγου, δημιουργούσαν μια συνθήκη πνιγηρή.

Μπορείτε να μας ενισχύσετε εδώ μέσω της πλατφόρμας Give and Fund

Το Alterthess ως ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη βίωσε πολύ έντονα την αποτύπωση της συνθήκης αυτής και από την πλευρά των ΜΜΕ, τα οποία σε μεγάλο βαθμό συνέβαλαν στην ένταση του φαινομένου.

Έτσι, προσπαθήσαμε να βρούμε το νήμα του υπόγειου αυτού πολέμου και της διάχυσης της ρητορικής του μίσους προς τον Άλλον, τον ξένο, τον γείτονα, τον πρόσφυγα, τον διαφορετικό, στο πρόσφατο παρελθόν. Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει στον απόηχο της φασιστικής δράσης της Χρυσής Αυγής και της έλευσης ενός μεγάλου προσφυγικού ρεύματος στα νησιά της χώρας. Παρά τη δίωξη και την καταδίκη της, η ναζιστική οργάνωση είχε αφήσει ήδη κατακάθια στην ελληνική κοινωνία, η οποία μέσα σε μια διαρκή οικονομική κρίση αλλά και μέσα από έναν σταδιακά οξυνόμενο θεσμοποιημένο ρατσισμό έψαχνε να βρει νέους εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς.

Ο τρόπος που επιχειρήσαμε να το κάνουμε αυτό δεν συνιστά ωστόσο μια ουδέτερη ματιά προς τα γεγονότα αλλά μια απόπειρα σύνδεσής τους μέσα από τα μάτια της αλληλεγγύης. Τα χρόνια εξάλλου που πέρασαν ήταν κατά τη γνώμη μας ένας τέτοιος πόλεμος.

Με το σκεπτικό αυτό ξεκινήσαμε την έρευνα και τις συνεντεύξεις ανθρώπων που βίωσαν έντονα την περίοδο αυτή, προσπαθώντας να ενώσουμε κομβικά σημεία ενός μεγάλου παζλ. Ταξιδέψαμε σε πολλά μέρη της χώρας επιχειρώντας να δούμε την γενίκευση του φαινομένου του εκφασισμού αλλά και τον τρόπο που βιώνεται από διαφορετικά μέλη της κάθε τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, ερευνήσαμε το πώς οι κρατικές πολιτικές ενισχύουν το κλίμα του φόβου, της βίας και του ρατσισμού, αντί να προστατεύουν τους φτωχούς και αδύναμους. Οι πολλαπλές αφηγήσεις μάς βοήθησαν να εντοπίσουμε και τους τρόπους διεξόδου από αυτή την κατάσταση, μέσω του αγώνα για μια κοινωνία που η αλληλεγγύη θα αποτελεί καθημερινή πράξη και οδηγό μιας διαφορετικής ζωής, που θα συμπεριλαμβάνει όλους και όλες.

Σενάριο – σκηνοθεσία – παραγωγή: Θεόφιλος Καλαϊτζίδης, Ιάσων Μπάντιος, Σταυρούλα Πουλημένη

Έρευνα: Ιάσων Μπάντιος, Σταυρούλα Πουλημένη

Φωτογραφία – μοντάζ: Θεόφιλος Καλαϊτζίδης

Μουσική: Σταμάτης Πασόπουλος

Ηχοληψία: Σίμος Λαζαρίδης, Ενές Αχμέτ Κεχαγιά

Μίξη Ήχου: Σίμος Λαζαρίδης

Επιστημονικός συνεργάτης: Δημοσθένης Παπαδάτος Αναγνωστόπουλος

Αφήγηση: Φούλης Μπουντούρογλου, Δώρα Νεστορίδου

Σχεδιασμός αφίσας και artwork: Blind creative studio

Σε αυτή την προσπάθεια μας βοήθησαν, εκτός από το ελληνικό παράρτημα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, ένα σύνολο ανθρώπων από διαφορετικά κινήματα αλληλεγγύης αλλά και από τον δημοσιογραφικό χώρο, που συνέδραμαν με φωτογραφίες και υλικό, χωρίς το οποίο δεν θα ολοκληρωνόταν η ταινία. Τους ευχαριστούμε και ελπίζουμε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

Αυτή τη στιγμή η ταινία οδεύει προς την αρχή του ταξιδιού της. Την προβολή της στο κοινό. Ωστόσο χρειαζόμαστε τη στήριξή σας για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε μέρος του post production και να μπορέσουμε να τη διακινήσουμε σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεδομένου ότι το Alterthess είναι ένα ανεξάρτητο ενημερωτικό μέσο, στηριζόμαστε αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις, δηλαδή των αναγνωστ(ρι)ών και των φίλων μας.

Το ποσό που στοχεύουμε να συγκεντρώσουμε πρόκειται να καλύψει κυρίως αμοιβές ανθρώπων που δεν αποτελούσαν μέρος της ομάδας μας από την αρχή, αλλά ήρθαν για να καλύψουν βασικές ανάγκες της παραγωγής, όπως ο ήχος και η μουσική. Άνθρωποι που εντάχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικιάς μας προσπάθειας και έδωσαν τον χρόνο, την εργασία και τις ιδέες τους για αυτόν τον σκοπό. Η εργασία και μάλιστα η εργασία ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά με το αντικείμενό τους είναι κάτι που πρέπει να αμείβεται, έστω και συμβολικά.

Συγκεκριμένα:

  • για τη σύνθεση και την εκτέλεση της πρωτότυπης μουσικής
  • για την ηχοληψία της ταινίας και του τελικού post production του ήχου και της μουσικής (μίξη ήχου και mastering)
  • για τις δηλώσεις συμμετοχής της ταινίας σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο
  • για την κάλυψη διαφόρων εξόδων που προέκυψαν κατά την παραγωγή της ταινίας

Ανταμοιβές-Rewards

  • 10€ – Ευχαριστήρια αναφορά (tag) στο fb και instagram page της ταινίας
  • 30€ – Ευχαριστήρια ονομαστική αναφορά στους τίτλους τέλους της ταινίας & Ευχαριστήρια αναφορά (tag) στο fb και instagram page της ταινίας
  • 50€ – Η αφίσα της ταινίας σε μέγεθος Α2 & Ευχαριστήρια ονομαστική αναφορά στους τίτλους τέλους της ταινίας & Ευχαριστήρια αναφορά (tag) στο fb και instagram page της ταινίας
  • 75€ – 3 αναμνηστικές κάρτες σε μέγεθος Α6 & Η αφίσα της ταινίας σε μέγεθος Α2 & Ευχαριστήρια ονομαστική αναφορά στους τίτλους τέλους της ταινίας & Ευχαριστήρια αναφορά (tag) στο fb και instagram page της ταινίας
  • 150€ – Streaming link όπου θα μπορείτε να δείτε την ταινία σπίτι σας & 3 αναμνηστικές κάρτες σε μέγεθος Α6 & Η αφίσα της ταινίας σε μέγεθος Α2 & Ευχαριστήρια ονομαστική αναφορά στους τίτλους τέλους της ταινίας & Ευχαριστήρια αναφορά (tag) στο fb και instagram page της ταινίας.
Διαβάστε επίσης

Το τραγούδι-ύμνο κατά των γυναικοκτονιών στο Μεξικό ερμήνευσαν θηλυκότητες της Ανοιχτής Ορχήστρας

Πηγή: www.rosa.gr Το “Canción sin Miedo” της Vivir Quintana αποτελεί ένα τραγούδι-ύμνο…

23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας: 1, 2 και 3 Ιουλίου στα Ιλίσια

Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι αλλάζει Με αυτό το σύνθημα γίνεται…

2ο books n’ beer fest: 3-5 Ιουνίου, πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο Άρεως)

Το 2ο books n’ beer fest θα διεξαχθεί στην πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο Άρεως) κατά το πρώτο…

Το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων μέσο τουριστικοποίησης

Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους των Εξαρχείων όσοι και όσες μένουν ή κυκλοφορούν για…