Η αστυνομία συλλαμβάνει διαδηλώτρια κατά τη διάρκεια αντιπολεμικής διαδήλωσης στην πλατεία Pushkin, στη Μόσχα, 24 Φεβρουαρίου 2022 (Sergei Savostyanov / TASS μέσω Getty Images)

Πηγή: Jacobin (27.02.2022) | Μετάφραση από τα ρωσικά Anastasia Kalk, Ian Surman, Μετάφραση από τα Αγγλικά: Λίνα Κυργιαφίνη

 

Στη σημερινή Ρωσία, οι φεμινίστριες αποτελούν ένα από τα πιο δραστήρια κοινωνικά κινήματα που αψηφούν την κρατική καταστολή. Τώρα, ενώνονται για να αντισταθούν στον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Το παρακάτω κείμενο είναι ένα μανιφέστο από ρωσίδες φεμινίστριες που έχουν ενωθεί ενάντια στην κατοχή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το φεμινιστικό είναι ένα από τα λίγα κινήματα αντιπολίτευσης στη σύγχρονη Ρωσία που δεν έχει καταστραφεί από τα κύματα διώξεων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή τη στιγμή, αρκετές δεκάδες φεμινίστριες από φεμινιστικές οργανώσεις βάσης μετέχουν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και καλούν τις φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο να ενωθούν ενάντια στη στρατιωτική επιθετικότητα που εξαπολύθηκε από την κυβέρνηση Πούτιν.

>>—<<

Την 24η Φεβρουαρίου, περίπου 5:30 π.μ. ώρα Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μία «ειδική επιχείρηση» στο έδαφος της Ουκρανίας, προκειμένου να «αποναζιστικοποιήσει» και να «αποστρατιωτικοποιήσει» αυτό το κυρίαρχο κράτος. Αυτή η επιχείρηση ετοιμαζόταν από καιρό. Για αρκετούς μήνες, ρωσικά στρατεύματα κινούνταν στα σύνορα με την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, η ηγεσία της χώρας μας [της Ρωσίας] διέψευδε οποιαδήποτε πιθανότητα στρατιωτικής επίθεσης. Σήμερα, βλέπουμε ότι αυτό ήταν ψέμα.

Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στη γείτονά της. Δεν επέτρεψε στην Ουκρανία το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού ούτε την ελπίδα για μια ειρηνική ζωή. Δηλώνουμε –και όχι για πρώτη φορά- ότι ο πόλεμος διεξάγεται τα τελευταία οκτώ χρόνια με πρωτοβουλία της ρωσικής κυβέρνησης. Ο πόλεμος στο Ντονμπάς είναι μία συνέπεια της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας. Πιστεύουμε ότι η Ρωσία και ο πρόεδρός της δεν ενδιαφέρονται και δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τη μοίρα των ανθρώπων στο Λουχάνσκ και το Ντονέσκ, και ότι η αναγνώριση των δημοκρατιών μετά από οκτώ χρόνια ήταν απλά μια πρόφαση για την εισβολή στην Ουκρανία, με το πρόσχημα της απελευθέρωσης.

Ως ρωσίδες πολίτισσες και ως φεμινίστριες, καταδικάζουμε αυτό τον πόλεμο. Ο φεμινισμός, ως πολιτική δύναμη, δεν μπορεί να είναι με την πλευρά της πολεμικής επιθετικότητας και της στρατιωτικής κατοχής. Το φεμινιστικό κίνημα στη Ρωσία αγωνίζεται υπέρ των ευάλωτων ομάδων και για την ανάπτυξη μιας δίκαιης κοινωνίας με ίσες ευκαιρίες και προοπτικές, στην οποία δεν χωρά η βία και οι στρατιωτικές συγκρούσεις.

Πόλεμος σημαίνει βία, φτώχεια, αναγκαστικός εκτοπισμός, κατεστραμμένες ζωές, ανασφάλεια και έλλειψη μέλλοντος. Είναι ασυμβίβαστος με τις βασικές αξίες και σκοπούς του φεμινιστικού κινήματος. Ο πόλεμος επιδεινώνει τις ανισότητες λόγω φύλου και είναι πισωγύρισμα πολλών χρόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πόλεμος φέρνει μαζί του όχι μόνο τη βία από τις βόμβες και τις σφαίρες, αλλά και τη σεξουαλική βία: όπως δείχνει η ιστορία, κατά τη διάρκεια πολέμου, για κάθε γυναίκα, αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος να βιαστεί. Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, οι ρωσίδες φεμινίστριες και αυτές που μοιράζονται τις φεμινιστικές αξίες πρέπει να σταθούν σθεναρά ενάντια σε αυτό τον πόλεμο που εξαπολύθηκε από την ηγεσία της χώρας μας.

Ο πόλεμος αυτός, όπως δείχνουν τα διαγγέλματα Πούτιν, διεξάγεται επίσης υπό τη σημαία των «παραδοσιακών αξιών» που διακηρύσσονται από κυβερνητικούς ιδεολόγους –αξίες που η Ρωσία αποφάσισε να προωθήσει σε όλο τον κόσμο ως ιεραπόστολος, χρησιμοποιώντας βία ενάντια σε αυτούς που αρνούνται να τις δεχτούν ή έχουν άλλες απόψεις. Οποιοσδήποτε με κριτική σκέψη καταλαβαίνει καλά ότι αυτές οι «παραδοσιακές αξίες» περιλαμβάνουν την ανισότητα των φύλων, την εκμετάλλευση των γυναικών και την κρατική καταπίεση ενάντια σε αυτές κι αυτούς που ο τρόπος ζωής τους, ο αυτοπροσδιορισμός και οι πράξεις δεν συμμορφώνονται με τις στενές πατριαρχικές νόρμες. Η δικαιολόγηση της κατοχής μιας γειτονικής χώρας από την επιθυμία να προωθήσει τέτοιες παραμορφωμένες νόρμες και να επιδιώξει μία δημαγωγική «απελευθέρωση» αποτελεί έναν ακόμη λόγο γιατί οι φεμινίστριες σε όλη τη Ρωσία πρέπει να εναντιωθούν σε αυτό τον πόλεμο με όλη τους την ενέργεια.

Σήμερα, οι φεμινίστριες αποτελούν μία από τις λίγες ενεργές πολιτικές δυνάμεις στη Ρωσία. Για πολύ καιρό, οι ρωσικές αρχές δεν μας αντιλαμβάνονταν ως ένα επικίνδυνο πολιτικό κίνημα και, κατά συνέπεια, ήμασταν προσωρινά λιγότερο επηρεασμένες από την κρατική καταστολή, σε σχέση με άλλες πολιτικές ομάδες. Αυτή τη στιγμή, περισσότερες από σαράντα πέντε διαφορετικές φεμινιστικές οργανώσεις λειτουργούν σε όλη τη Ρωσία, από το Καλίνινγκραντ ως το Βλαδιβοστόκ, από το Ροστόφ-ον-Ντον ως το Ουλάν-Ούντε και το Μούρμανσκ. Καλούμε τις ρωσικές φεμινιστικές ομάδες και τις μεμονωμένες φεμινίστριες να ενταχθούν στη Φεμινιστική Αντιπολεμική Αντίσταση και να ενώσουν δυνάμεις για να αντιταχθούν ενεργά στον πόλεμο και την κυβέρνηση που τον ξεκίνησε. Επίσης, καλούμε τις φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο να ενωθούν με την αντίστασή μας. Είμαστε πολλές και μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά: κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνων, το φεμινιστικό κίνημα έχει αποκτήσει τεράστια μιντιακή και πολιτιστική δύναμη. Είναι καιρός να τη μετατρέψει σε πολιτική δύναμη. Είμαστε η αντίθεση στον πόλεμο, την πατριαρχία, τον αυταρχισμό και το μιλιταρισμό. Είμαστε το μέλλον που θα επικρατήσει.

Καλούμε τις φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο:

  • Πάρτε μέρος σε ειρηνικές διαδηλώσεις και ξεκινήστε εκτός σύνδεσης και διαδικτυακές καμπάνιες ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη δικτατορία του Πούτιν, οργανώστε τις δικές σας δράσεις. Χρησιμοποιήστε ελεύθερα το σύμβολο του κινήματος Φεμινιστικής Αντιπολεμικής Αντίστασης στα υλικά και τις δημοσιεύσεις σας, όπως και τα hashtag #FeministAntiWarResistance και #FeministsAgainstWar
  • Διαδώστε την πληροφόρηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθετικότητα του Πούτιν. Χρειαζόμαστε όλο τον κόσμο για να υποστηρίξει την Ουκρανία αυτή τη στιγμή και να αρνηθεί να βοηθήσει το καθεστώς του Πούτιν με οποιοδήποτε τρόπο.
  • Μοιραστείτε αυτό το μανιφέστο με άλλους. Είναι αναγκαίο να δείξουμε ότι οι φεμινίστριες είναι ενάντια σε αυτό τον πόλεμο –και σε οποιονδήποτε πόλεμο. Είναι, επίσης, απαραίτητο να αποδείξουμε ότι υπάρχουν ακόμη Ρώσοι και Ρωσίδες ακτιβιστές και ακτιβίστριες που είναι έτοιμοι και έτοιμες να ενωθούν ενάντια στο καθεστώς Πούτιν. Κινδυνεύουμε όλες και όλοι να διωχθούμε από το κράτος τώρα και χρειαζόμαστε τη στήριξή σας.

 

Η Φεμινιστική Αντιπολεμική Αντίσταση έχει ένα κανάλι Telegram  (https://t.me/femagainstwar) με πρόσθετη ενημέρωση (στα Ρωσικά). Τα μέλη της πρωτοβουλίας είναι ανώνυμα για λόγους ασφάλειας. Εκπρόσωπός τους στο Λονδίνο είναι η Ella Rossman.

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…