Πηγή: pagina12

Δημοσίευση: 27.01.2023

Μετάφραση: Α. Λ.

Η έκθεση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDDHH) επισημαίνει ότι διαπράχθηκαν σφαγές, εξωδικαστικές εκτελέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις, βασανιστήρια, εξευτελιστική μεταχείριση και σεξουαλική βία κατά των κρατουμένων.

Η CNDDHH χαρακτηρίζει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τα όσα έχει προκαλέσει η κατασταλτική αντίδραση της κυβέρνησης ενάντια στις διαδηλώσεις που ζητούν την παραίτηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και εκλογές μέσα στο 2023.

Σε έκθεση που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 26/1, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με μακρά και αναγνωρισμένη πορεία, καταγγέλλει σφαγές, εξωδικαστικές εκτελέσεις, αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια, εξευτελιστική μεταχείριση και σεξουαλική βία κατά των κρατουμένων. Αναφέρονται επίσης απειλές και παρενοχλήσεις εναντίον δικηγόρων των συλληφθέντων και ακτιβιστών/στριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ  επιβεβαιώνεται ότι οι διαδηλωτές κατηγορούνται αυθαίρετα για τρομοκρατία. Καταγγέλεται η στρατιωτικοποίηση της χώρας και η υποστήριξη της κυβέρνησης στις δυνάμεις ασφαλείας που κατηγορούνται ότι πυροβολούν κατά του πληθυσμού.

Ατιμωρησία

Η CNDDHH επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράττονται από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας, επειδή η Εισαγγελία και η Δικαιοσύνη είναι ευθυγραμμισμένες με το καθεστώς. Η έκθεση αυτή θα υποβληθεί στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Συνολικά 57 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο, οι οποίες ξεκίνησαν στη νότια περιοχή των Άνδεων και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Λίμα, όπου πραγματοποιούνται καθημερινά εδώ και μια εβδομάδα μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Διαδηλώσεις που καταστέλλονται σκληρά. Από αυτούς τους θανάτους, 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Ένας αστυνομικός είναι νεκρός. Σχεδόν χίλιοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Η CNDDHH αναφέρει ότι η απάντηση του κράτους στις κοινωνικές κινητοποιήσεις «ήταν μια βαρβαρότητα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της δημοκρατίας στη χώρα τον 21ο αιώνα».

Στην έκθεση καταγγέλλεται επίσης «αυθαίρετη χρήση βίας» συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αυτόματων όπλων που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε κοινωνικές διαδηλώσεις. Επίσης, μεταλλικά σκάγια που εκτοξεύτηκαν από κοντινή απόσταση και βόμβες δακρυγόνων που ρίχτηκαν στα σώματα διαδηλωτών. Το αποτέλεσμα ήταν ένας μεγάλος αριθμός θανάτων και τραυματισμών.

«Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, απέχοντας πολύ από το να βάλουν τέλος στη βία και να απομακρύνουν τους φυσικούς αυτουργούς της από τους διαδηλωτές, επικροτούν και προωθούν τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας», καταγγέλλει η έκθεση της CNDDHH.

Μεταξύ των περιπτώσεων καταχρηστικής αστυνομικής συμπεριφοράς που αναφέρονται, είναι η περίπτωση οκτώ κρατουμένων στην πόλη Ανταουάιλας των Άνδεων που «ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα κατά τη διάρκεια της κράτησής τους» και εκτέθηκαν χωρίς πανωφόρι στο ακραίο κρύο της περιοχής αυτής∙ κρατουμένων με το σώμα τους γεμάτο μώλωπες από τα χτυπήματα που δέχτηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους∙ κρατήσεις σε αστυνομικά τμήματα «σε συνθήκες ασύμβατες με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια»∙ μια περίπτωση «πολλαπλής σεξουαλικής επίθεσης»∙ «ανεπίτρεπτα αγγίγματα και σωματικός έλεγχος» στις γυναίκες που κρατούνταν στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος.

«Δεν υπήρξε δικαίωμα που να μην παραβιάστηκε»

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα του καταλόγου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που να μην έχει παραβιαστεί. Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν δικαίωμα στη δικαιοσύνη, την αποκατάσταση και την αλήθεια. Έχουν δικαίωμα να μάθουν τι συνέβη, από πού προήλθε η εντολή, διότι υπάρχει εντολή για αυτή τη δράση, δεν ήταν απλώς δύο ή τρεις τρελοί αστυνομικοί που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι. Οι υπεύθυνοι για αυτή τη σφαγή πρέπει να διωχθούν και να καταλήξουν στη φυλακή, όπως τους αρμόζει. Μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια, αλλά εκεί θα είναι η θέση τους», λέει η Ζενί Νταντόρ, εκτελεστική γραμματέας της CNDDHH.

Η Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για τις δολοφονίες κατά τη διάρκεια της καταστολής η οποία περιλαμβάνει την Μπολουάρτε και τους υπουργούς της. Όμως, η εισαγγελέας Πατρίσια Μπεναβίδες, δημιουργεί περισσότερες αμφιβολίες και υποψίες παρά εμπιστοσύνη. Πολύ δραστήρια στο παρελθόν, με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κατηγορούσαν τον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο για διαφθορά, τώρα σιωπά. Και επίσης μείωσε τον αριθμό των εισαγγελικών αρχών που πρέπει να εκδικάζουν καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφαιρώντας πόρους και προσωπικό από αυτές. Οι αμφιβολίες δεν αφορούν μόνο την Εισαγγελία. Ο πρώην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Μπολουάρτε, Πέδρο Ανγκούλο, ένας από τους κατηγορούμενους για τις σφαγές, είναι τώρα επικεφαλής των συμβούλων του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης, το οποίο διορίζει και αξιολογεί τους δικαστές του δικαστικού σώματος. Στο Κογκρέσο, μια επιτροπή θα διερευνήσει τα συμβάντα, αλλά εκεί αποφασίζει η δεξιά πλειοψηφία που υποστηρίζει την Μπολουάρτε και επικροτεί την καταστολή.

«Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Εισαγγελία, ούτε στη Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει ανεξαρτησία των αρχών αυτών, αυτό που υπάρχει είναι η ηγεμονία μιας εξουσίας. Οι προσδοκίες για την έρευνα στο Κογκρέσο είναι μηδενικές», λέει η Ντάντορ και σημειώνει ότι οι καταγγελίες για τους θανάτους που προκλήθηκαν από την καταστολή θα φτάσουν στα Διεθνή Δικαστήρια αν δεν υπάρξει πρόοδος στο εθνικό σύστημα δικαιοσύνης. Επισημαίνει ότι αυτή η διεθνοποίηση θα μπορούσε να επιταχυνθεί εάν υπάρξει καταγγελία ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά διευκρινίζει ότι αυτή πρέπει να γίνει από ένα Κράτος.

Η Ντάντορ κατηγορεί την Μπολουάρτε ότι «λέει συστηματικά ψέματα» όταν κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι είναι οπλισμένοι, ότι σκοτώνουν ο ένας τον άλλον, ότι είναι τρομοκράτες. Πολυάριθμες μαρτυρίες, φωτογραφίες, βίντεο και τα αποτελέσματα αυτοψιών επιβεβαιώνουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών. Αντιθέτως, δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να στηρίζει την εκδοχή της προέδρου και των υπουργών της ότι οι διαδηλωτές είναι οπλισμένοι και ότι αυτοί είναι που πυροβόλησαν.

«Ποινικοποιούνται αυτοί που κάνουν χρήση του δικαιώματός τους στην ειρηνική διαμαρτυρία, καθώς και όσοι είμαστε υπερασπιστές των ανθρώπων που κινητοποιούνται και συλλαμβάνονται. Μας κατηγορούν επίσης ότι είμαστε τρομοκράτες. Μας έχουν σε στενή παρακολούθηση», καταγγέλλει η Ντάντορ. «Η βία πρέπει να σταματήσει. Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας ακόμη θάνατος», απαιτεί.

Η Μαρ Πέρες, επικεφαλής της Ομάδας Υπερασπιστών της CNDDHH, περιγράφει αυτό που συμβαίνει στο Περού ως «μια πολύ σοβαρή κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Γίνεται αδιάκριτη χρήση βίας. Άνθρωποι που διαδηλώνουν ειρηνικά δέχονται πυρά, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που δεν συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Υπάρχει μια βαθιά ρατσιστική φόρτιση στις ενέργειες της αστυνομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι θάνατοι συνέβησαν σε περιοχές της χώρας όπου ο πληθυσμός είναι στην συντριπτική πλειοψηφία ιθαγενείς. Η Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για τρομοκρατία σε βάρος περίπου εκατό ατόμων μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, ακόμη και επειδή απλώς συγκέντρωσαν χρήματα για την υποστήριξη των τραυματιών. Αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό».

Η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα επισημαίνει ότι υπάρχει ευθύνη των στρατιωτικών διοικητών και όσων πυροβολούν κατά διαδηλωτών, αλλά διευκρινίζει ότι οι ευθύνες δεν περιορίζονται σε αυτούς, διότι δεν πρόκειται για ατομικές αποφάσεις, αλλά για ενέργειες που αποτελούν μέρος «μιας κρατικής πολιτικής». Όσον αφορά την ευθύνη της Μπολουάρτε και των υπουργών της, η Πέρες επισημαίνει ότι δεν είναι μόνο πολιτική η ευθύνη. «Έχουμε να κάνουμε σαφώς με ποινική ευθύνη της προέδρου και δεδομένου ότι πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν υπάρχει παραγραφή. Δεν ξέρουμε πόσα χρόνια θα περάσουν αλλά θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της ενώπιον των δικαστηρίων».

(ΣτΜ) Ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των χθεσινών (28/1) διαδηλώσεων στη Λίμα. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στην περουβιανή πρωτεύουσα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…