Η αναζωπύρωση της ένοπλης αντιπαράθεσης των Παλαιστινίων με τις ισραηλινές αποικιοκρατικές αρχές προετοιμάζεται εδώ και χρόνια. Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει μια πολύμηνη στρατιωτική επιχείρηση για να τη συντρίψει.

Γράφουν οι Mariam Barghouti/Yumma Patel, 26-10-2022 – Πηγή: vientosur.info – Μετάφραση: Α.Λ.

Η Δυτική Όχθη και η Ιερουσαλήμ «φλέγονται»: Αυτή είναι μια έκφραση που βλέπουμε να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις ειδήσεις και σε άρθρα γνώμης σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Δεν είναι μια νέα έκφραση, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα κύματα καταστολής και αντίστασης στην Παλαιστίνη, με πιο πρόσφατη την Ιντιφάντα της Ενότητας του 2021 που σάρωσε την ιστορική Παλαιστίνη.

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν αυτή τη στιγμή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ και γιατί; Tι είναι διαφορετικό από ό,τι έχουμε δει στην πρόσφατη ιστορία και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της παλαιστινιακής αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή και την εποικιστική αποικιοκρατία;

Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε μια αξιοσημείωτη εντατικοποίηση της ισραηλινής καταστολής κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, με στόχο, τόσο απλούς πολίτες στα σπίτια και τα χωριά τους όσο και ένοπλους μαχητές και ομάδες αντίστασης.

Ταυτόχρονα, ένοπλοι έποικοι τρομοκρατούν τις παλαιστινιακές κοινότητες σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, συχνά με την παρουσία και υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού.

Το τελευταίο κύμα καταστολής, και η αντίσταση σε αυτήν, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πολύμηνης επιχείρησης που στοχεύει να καταπνίξει την αυξανόμενη παλαιστινιακή αντίσταση, ιδίως την ένοπλη αντίσταση, η οποία έχει αναζωπυρωθεί σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Δυναμώνει η παλαιστινιακή αντίσταση απέναντι στη βάναυση καταστολή

Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 15 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων τέσσερις έφηβοι και παιδιά, κυρίως κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιδρομών και επιχειρήσεων σύλληψεων.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι: Ο Mujahed Daoud, 31 ετών, από την πόλη Σαλφίτ, υπέκυψε την Κυριακή στα τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Mateen Dabaya, 20 ετών, και ο Abdullah Abu al-Teen, 43 ετών, γιατρός και πατέρας τριών παιδιών, σκοτώθηκαν σε επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Αργότερα το βράδυ της Παρασκευής, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Qais Imad Shujaiya, 23 ετών, ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν ισραηλινό έποικο κοντά στον παράνομο οικισμό Μπέιτ Ελ.

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, ο 17χρονος Osama Mahmoud Adawi σκοτώθηκε όταν οι ισραηλινές δυνάμεις τον πυροβόλησαν στην κοιλιά έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Αρούμπ, νότια της Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη.

Καθώς ο ισραηλινός στρατός, η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες, κατ’ εντολή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαϊρ Λαπίντ, εντείνουν την τελευταία επιχείρησή τους, η παλαιστινιακή αντίσταση στις τακτικές της κατοχής έχει αυξηθεί, μαζί με τις ανησυχίες των Παλαιστινίων για την ισραηλινή βία.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς σε ξεχωριστές επιχειρήσεις: ο ένας σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό Σουαφάτ στην Ιερουσαλήμ και ο άλλος σε στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή της Ναμπλούς στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο δράστες διέφυγαν ζωντανοί από την επίθεση, πράγμα σπάνιο, δεδομένης της πολιτικής του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα εδάφη, να πυροβολεί για να σκοτώνει, την οποία οι ισραηλινές αρχές αρνούνται ενεργά να αλλάξουν παρά τις διεθνείς πιέσεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαϊρ Λαπίντ δήλωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι κανένας στρατιώτης δεν θα διωχθεί «μόνο και μόνο για να μας χειροκροτήσουν στο εξωτερικό».

Συλλογική τιμωρία

Στο πλαίσιο του ανθρωποκυνηγητού για τον εντοπισμό των δραστών, οι ισραηλινές δυνάμεις υιοθέτησαν μια σειρά μέτρων συλλογικής τιμωρίας, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων αποκλεισμών δρόμων που επηρεάζουν ολόκληρη την περιοχή της Ναμπλούς και τον αποκλεισμό ολόκληρων γειτονιών, όπως η Σουαφάτ και η κοντινή Ανάτα. Ο αποκλεισμός της Σουαφάτ και των γύρω γειτονιών προκάλεσε μια ευρύτατη καμπάνια πολιτικής ανυπακοής στις γειτονιές της Ιερουσαλήμ.

Οι διαδηλώσεις υπέρ της καμπάνιας πολιτικής ανυπακοής στην Ιερουσαλήμ έχουν πολλαπλασιαστεί και στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι Παλαιστίνιοι προσχώρησαν στις εκκλήσεις για συνέχιση της αντιπαράθεσης με τον ισραηλινό στρατιωτικό μηχανισμό.

Την ίδια στιγμή, εν μέσω της εβραϊκής εορταστικής περιόδου, οι ισραηλινοί έποικοι έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους κατά των Παλαιστινίων και των περιουσιών τους στη Δυτική Όχθη, υπό την επίβλεψη και την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων.

Οι νυχτερινές επιδρομές, η θανατηφόρα καταστολή των διαδηλώσεων, οι πολιτικές συλλογικής τιμωρίας και η αυξανόμενη βία των εποίκων ελάχιστα έχουν καταφέρει όσον αφορά την καταστολή της παλαιστινιακής αντίστασης. Οι αναφορές για καθημερινές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη συνεχίζονται, ενώ η παλαιστινιακή ομάδα αντίστασης Areen Al-Usud (Φωλιά των Λεόντων), με έδρα τη Ναμπλούς, συνεχίζει να κερδίζει την υποστήριξη των πολιτών, καθώς ανέλαβε την ευθύνη για τις αυξημένες ένοπλες επιχειρήσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων στη Δυτική Όχθη.

Mέλη της Areen Al-Usud σε δρόμο της Ναμπλούς

Τι σημαίνει η «Επιχείρηση Break The Wave» για τους Παλαιστίνιους;

Η μεγάλης κλίμακας επιχείρηση κατά των Παλαιστινίων, που συντονίζεται από τον ισραηλινό στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες, επικεντρώνεται στη Ναμπλούς και την Τζενίν στη Δυτική Όχθη καθώς και στην πόλη της Ιερουσαλήμ. Όπως ήταν αναμενόμενο για τους Παλαιστίνιους, αυτή η πρόσφατη κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων βασίζεται στις ενέργειες των προηγούμενων ετών.

«Η Παλιά Πόλη είναι ίδια, όπως πάντα », δήλωσε ο Basil Kittaneh, ερευνητής και κάτοικος της Παλιάς Πόλης της Ναμπλούς, όπου βρίσκονται οι αναδυόμενες ομάδες ένοπλης αντίστασης, οι οποίες καθοδηγούνται κυρίως από νέους ανθρώπους που δεν ανήκουν σε πολιτικά κόμματα.

«Κάθε μέρα οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάτι θα συμβεί. Κάθε βράδυ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη βουίζουν, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται και βρίσκονται σε κατάσταση φόβου», είπε.

Μετά την κορύφωση της Ιντιφάντα του περασμένου καλοκαιριού, καθώς οι Παλαιστίνιοι πέρα από τα σύνορα ενώθηκαν, σημειώθηκε μια απρόβλεπτη αλλαγή, τα αποτελέσματα οποίας συνεχίζουν να είναι αισθητά μέχρι σήμερα.

Όταν οι Παλαιστίνιοι πέρυσι ξεσηκώθηκαν συλλογικά, τιμωρήθηκαν επίσης συλλογικά, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων με ισραηλινή υπηκοότητα. Τον Μάιο του 2021, η ισραηλινή αστυνομία ξεκίνησε την «Επιχείρηση Law and Order», η οποία στόχευε Παλαιστίνιους με ισραηλινή υπηκοότητα που συμμετείχαν σε δραστηριότητες της Ιντιφάντα της Ενότητας, ιδίως εκείνους που είχαν ανοίξει πυρ εναντίον ισραηλινών όχλων που είχαν εισβάλει σε παλαιστινιακές γειτονιές και επιτέθηκαν στους κατοίκους τους. Μέσα σε μια νύχτα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι με ισραηλινή υπηκοότητα συνελήφθησαν ως μια μορφή συλλογικής τιμωρίας και ως αυτό που ο ισραηλινός μηχανισμός ασφαλείας αποκαλεί «αποτροπή».

Η «Επιχείρηση Break the Wave» ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο για να καταστείλει τις αυξανόμενες ένοπλες ομάδες αντίστασης, κυρίως σε πόλεις όπως η Ναμπλούς και η Τζενίν, αλλά είναι σημαντικό να τη δούμε ως συνέχεια της «Επιχείρησης Law and Order» του 1988, καθώς και της «Επιχείρησης Breaking Dawn» στη Γάζα, τον Αύγουστο του 2022.

Με επικεφαλής τον αρχηγό του ισραηλινού Στρατού Αβίβ Κοτσάβι (Aviv Kochavi), σε συνεργασία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, η πολύμηνη «Επιχείρηση Break the Wave» βρίσκεται στο επίκεντρο των όσων βλέπουμε σήμερα σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστίνη. Ο Κοτσάβι έχει αναπτύξει ισραηλινές στρατιωτκές δυνάμεις όχι μόνο στη Δυτική Όχθη, αλλά έχει επίσης επεκτείνει τη στρατιωτική δικαιοδοσία πέρα από την Πράσινη Γραμμή, σε πόλεις που υπάγονται στη δικαιοδοσία της ισραηλινής αστυνομίας. Οι Παλαιστίνιοι με ισραηλινή υπηκοότητα βρίσκονταν de facto υπό στρατιωτική κυριαρχία μέχρι τη δεκαετία του 1970.

Οι επιπτώσεις της σημερινής κλιμάκωσης του Ισραήλ αποτελούν μέρος του ευρύτερου ισραηλινού αποικιακού σχεδίου το οποίο καθοδηγείται από μια δεξιά σιωνιστική ιδεολογία. Με καθημερινές επιδρομές σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει περισσότερους από 1.500 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τον αρχηγό του ισραηλινού Στρατού.

«Θα φτάσουμε σε κάθε πόλη, γειτονιά, σοκάκι, σπίτι ή υπόγειο για το σκοπό αυτό», δήλωσε ο Κοτσάβι το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, οι αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανέφερε, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μια συστηματική επίθεση στο αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας των Παλαιστινίων, καθώς υπονοεί ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν περιορίζονται σε έναν μόνο γεωγραφικό χώρο, αλλά στοχεύουν όλους, όχι μόνο όσους αντιστέκονται, αλλά και όσους δείχνουν πιθανά σημάδια αντίστασης.

«Οι άνθρωποι της Παλιάς Πόλης είναι σε επιφυλακή όλη τη νύχτα», εξήγησε ο Kittaneh στο Mondoweiss. «Σε γενικές γραμμές, υπάρχει συμμετοχή στην αντίσταση, αλλά η συλλογική τιμωρία εφαρμόζεται σε όλους τους κατοίκους της Ναμπλούς».

Αντίσταση χωρίς οργανωμένη επικοινωνία

Ακριβώς όπως ο ισραηλινός στρατός δεν έχει περιορισμούς στη γεωγραφία, το ίδιο συμβαίνει και με την παλαιστινιακή πλευρά. Τον φετινό Αύγουστο παρατηρήθηκε μια νέα δυναμική μεταξύ της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, όπου, σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία, η Γάζα έγινε μια διαμεσολαβητική δύναμη για την εκτόνωση της κλιμακούμενης αντίστασης στη Δυτική Όχθη.

«Κάθε ελεύθερος και αξιοπρεπής άνθρωπος στον κόσμο θα σταθεί στο πλευρό μας», δήλωσε ο S., ένας μαχητής της αντίστασης, στο Mondoweiss τον Σεπτέμβριο, καθώς από μακριά ακούγονταν οι πυροβολισμοί των δυνάμεων της Παλαιστινιακής Αρχής που έχουν αναπτυχθεί για να καταστείλουν ταυτόχρονα [με τις ισραηλινές δυνάμεις] τις αυξανόμενες ομάδες αντίστασης στη Ναμπλούς.

Δυνάμεις της παλαιστινιακής αστυνομίας στη Ναμπλούς, 23/9/2022

Αν και ορισμένες παλαιστινιακές πόλεις έχουν γίνει οι κύριοι στόχοι της τελευταίας επιχείρησης του Ισραήλ, η επίθεση του ισραηλινού Στρατού και των μυστικών υπηρεσιών είναι συλλογική. Περισσότεροι από 5.292 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων. Σε κάθε 100 συλλήψεις, οι 14 αφορούν παιδιά και ανηλίκους, εκ των οποίων 766 έχουν συλληφθεί από τον Ιανουάριο.

Η παλαιστινιακή αντίσταση κυμαίνεται από την ένοπλη αντίσταση έως την άοπλη λαϊκή αντίσταση, η οποία έχει επεκταθεί με τη συμμετοχή των Παλαιστινίων στη διασπορά και την εξορία. Έτσι, ο στόχος του Ισραήλ για κατακερματισμό της παλαιστινιακής ταυτότητας, συνεχίζει να αμφισβητείται και να ανακόπτεται.

Καθώς η φετινή χρονιά ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες για τους Παλαιστίνιους από άποψη βίας των εποίκων, από το 2005, οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν τώρα μια ευρεία γκάμα καταστολής.

Παράλληλα με την εντατικοποίηση των συλλήψεων, ο ισραηλινός Στρατός εντείνει σκόπιμα τις στοχευμένες εξωδικαστικές δολοφονίες Παλαιστινίων, ιδίως μαχητών της αντίστασης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 160 Παλαιστίνιοι μόνο στη Δυτική Όχθη (άλλοι 49 σκοτώθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Αυγούστου).

Ο ρόλος της Παλαιστινιακής Αρχής στην καταστολή της αντίστασης

Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρησή του κατά των παλαιστινιακών ομάδων αντίστασης, η ισραηλινή κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν βρει έναν αποδεδειγμένο συνεργάτη στην καταστολή τους: την Παλαιστινιακή Αρχή-ΠΑ.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ, οι οποίες εφαρμόζουν την αμφιλεγόμενη πολιτική συντονισμού της ασφάλειας με τους Ισραηλινούς, πραγματοποίησαν έφοδο στην πόλη Ναμπλούς και συνέλαβαν δύο Παλαιστίνιους μαχητές της αντίστασης, τον Musaab Shtayyeh, 30 ετών, και τον Ameed Tbeileh, 21 ετών. Ο πρώτος είχε γίνει ο ανεπίσημος διάδοχος του Ibrahim al-Nabulsi, του «λιονταριού της Ναμπλούς», μετά τη δολοφονία του νωρίτερα το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια αυτών των επιδρομών, οι οποίες προκάλεσαν σφοδρές συγκρούσεις στη Ναμπλούς και κατακραυγή κατά της ΠΑ σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ σκότωσαν τον Firas Yaish, 55 ετών. Για μεγάλο μέρος της παλαιστινιακής κοινής γνώμης, η επίθεση της ΠΑ στους μαχητές της Ναμπλούς ήταν μια επίθεση κατά της παλαιστινιακής αντίστασης και ένα ακόμη παράδειγμα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή κάνει τη βρώμικη δουλειά του Ισραήλ.

Η επίθεση κατά της αντίστασης στη Ναμπλούς ήρθε σχεδόν μια εβδομάδα αφότου οι Λαπίντ και Κοτσάβι μίλησαν για αυξημένο επίπεδο επικοινωνίας του ισραηλινού Στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής με στόχο να χτυπηθεί η παλαιστινιακή αντίσταση. Ο ισραηλινός έλεγχος της Δυτικής Όχθης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις διευκολύνσεις που παρέχει η ΠΑ για την επιτήρηση, τη στοχοποίηση, τη σύλληψη ακτιβιστών και τον αναπροσανατολισμό της πολιτικής δέσμευσης των Παλαιστινίων μακριά από έναν λόγο απελευθερωτικό.

Τους τελευταίους μήνες του 2021 και τους πρώτους μήνες του 2022, η Παλαιστινιακή Αρχή είχε εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία κατά της πολιτικής αντιπολίτευσης, στοχεύοντας ιδιαίτερα σε φοιτητές και νέους που ασκούν κριτική ή αμφισβητούν τη νομιμότητα της ΠΑ.

Πέρυσι, στις 24 Ιουνίου 2021, οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής εισέβαλαν στο σπίτι του υποψήφιου για το παλαιστινιακό Κοινοβούλιο Nizar Banat και τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου μπροστά στη σύζυγό του, Jihan, και τα τέσσερα παιδιά τους. Δεν έχει αποδωθεί καμία ευθύνη για το έγκλημα αυτό, μια εξωδικαστική δολοφονία, την οποία η σύζυγός του περιέγραψε στη Mondoweiss ως «θάνατο από βασανιστήρια».

Ενώ ο Κοτσάβι υποσχόταν κλιμάκωση, ο πρωθυπουργός Λαπίντ μιλούσε στα Ηνωμένα Έθνη προτείνοντας την αναβίωση της λύσης των δύο κρατών, απευθυνόμενος στον παλαιστινιακό λαό, λέγοντας: «μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον σας μαζί, τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη», αλλά μόνο αν οι Παλαιστίνιοι αφοπλιστούν και «αποδείξουν ότι η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ δεν θα καταλάβουν το παλαιστινιακό κράτος [που θέλει να δημιουργήσει η ΠΑ]».

Τον περασμένο Ιούλιο, πριν από την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανώτεροι διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πραγματοποίησαν συχνές επισκέψεις στην περιοχή. Ωστόσο, οι περισσότερες συναντήσεις με Παλαιστίνιους εκπροσώπους επικεντρώθηκαν στους Majed Faraj και Hussein Al-Sheikh. Και οι δύο είναι διοικητές σε θέματα παλαιστινιακής προληπτικής ασφάλειας και πολιτικής διοίκησης και, παρόλο που είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλείς στους Παλαιστίνιους πολίτες, φέρονται ως πιθανοί διάδοχοι του γηράσκοντος προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Στα 20 του χρόνια, ο S. έχει γνωρίσει μόνο τη βιαιότητα της δεύτερης εξέγερσης ή την αποτυχία της ΠΑ να παρέχει υπηρεσίες και προστασία στους Παλαιστίνιους. «Εδώ ζούμε κάτω από δύο κατοχές», είπε αγανακτισμένος.

Ενδείξεις για το τι πρόκειται να επακολουθήσει

Η σημερινή ισραηλινή ρητορική, σηματοδοτεί την πιθανότητα όχι μόνο μιας κλιμάκωσης της βίας κατά των Παλαιστινίων με τρόπο παρόμοιο με την Επιχείρηση Shield στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά και την πατερναλιστική αντίληψη του Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους.

Ο Λαπίντ θέλησε να τονίσει ότι το Ισραήλ θα βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να οικοδομήσουν το μέλλον τους. Η δήλωση βασίζεται σε μια πατερναλιστική αποικιοκρατική άρνηση του δικαιώματος των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση και την κυριαρχία, καθώς επιμένει στην ανάγκη αφοπλισμού των Παλαιστινίων.

Πράγματι, η Δυτική Όχθη αποστρατικοποιήθηκε υπό την Παλαιστινιακή Αρχή από το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντα, αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι αυτό ήταν μόνο προσωρινό. Καθώς ομάδες όπως η Areen al-Usud συνεχίζουν να αυξάνουν τη δύναμη και τη λαϊκή επιρροή τους, η ΠΑ είναι πιθανό να ενισχύσει τον συντονισμό της σε θέματα ασφάλειας με το Ισραήλ για να διασφαλίσει ότι τα όπλα που χρησιμοποιούνται κατά της ισραηλινής κατοχής δεν θα στραφούν αύριο εναντίον της.

Μένει να δούμε αν ο ευρύτερος παλαιστινιακός πληθυσμός θα επιλέξει να συσπειρωθεί γύρω από αυτές τις αναδυόμενες ένοπλες ομάδες αντίστασης και να μετατρέψει την παρούσα στιγμή σε μια ολοκληρωμένη εξέγερση. Όμως ο αντίκτυπος που έχουν αυτές οι ομάδες γίνεται σίγουρα αισθητός, τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στους δρόμους.

Καθώς δεν διαφαίνεται καμία αλλαγή όσον αφορά την επέκταση των εποίκων και την αφαίρεση των ζωών, της γης και των πόρων των Παλαιστινίων, η σημερινή πραγματικότητα στην Παλαιστίνη έχει αναγκαστικά οδηγήσει σε νέους τρόπους σκέψης και δράσης.

Όσο οι Παλαιστίνιοι παραμένουν κάτω από τη μπότα της ισραηλινής αποικιοκρατίας, θα συνεχίσουν να αντιστέκονται και να δημιουργούν νέους χώρους που θα τους επιτρέπουν να φωνάζουν συλλογικά «ποτέ ξανά όλα αυτά».

(Αρχική δημοσίευση: 18-10-2022, https://www.france-palestine.org/Que-se-passe-t-il-en-ce-moment-en-Cisjordanie-une-analyse-complete?fbclid=IwAR37HB7iHajLVzeIRZMDkdyVbGASL97eywYoQsOyfDh-BEJp5Kdm6hE6UkM )

* Η Mariam Barghouti είναι η επικεφαλής ανταποκρίτρια του Mondoweiss στην Παλαιστίνη. Η Yumna Patel είναι διευθύντρια ειδήσεων για την Παλαιστίνη στο Mondoweiss.

Διαβάστε επίσης

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…

«Ένα φασιστικό καθεστώς πλησιάζει στη Ρωσία»: Συνέντευξη με τον ρώσο φιλόσοφο Γκρεγκ Γιούντιν

Πηγή: Rebelion (12.04.2022) | Μετάφραση: Α.Λ. Ο Γκρεγκ Γιούντιν είναι φιλόσοφος και…

Το τραγούδι-ύμνο κατά των γυναικοκτονιών στο Μεξικό ερμήνευσαν θηλυκότητες της Ανοιχτής Ορχήστρας

Πηγή: www.rosa.gr Το “Canción sin Miedo” της Vivir Quintana αποτελεί ένα τραγούδι-ύμνο…