Η στέγαση είναι δικαίωμα, φώναζαν οι διαδηλωτές σε πολλές πόλεις της Πορτογαλίας. Η εικόνα από τη Λισαβόνα-Φωτογραφία Ap, Reuters και Europa Press

Πηγή: La Jornada, Δημοσίευση 02.04.2023

 

Οι διαδηλωτές ζητούν να σταματήσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων. Ο πληθωρισμός στη χώρα ανέρχεται στο 8,2%.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν το Σάββατο 1η Απριλίου στους δρόμους της Λισαβόνας και άλλων πορτογαλικών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να τα βγάλουν πέρα μέχρι το τέλος του μήνα.

«Θέλουμε σπίτι για να ζήσουμε», «Το σπίτι είναι δικαίωμα» ή «Τόσοι πολλοί άνθρωποι χωρίς σπίτι, τόσα πολλά σπίτια χωρίς ανθρώπους», ήταν μερικά από τα συνθήματα. Οι μαζικές διαδηλώσεις στη Λισαβόνα, το Πόρτο, το Βιζέου, το Αβέιρο, την Κοΐμπρα και τη Μπράγκα πραγματοποιήθηκαν σε γιορταστική ατμόσφαιρα, με μουσική και χορό για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην πόλη.

Συμμετείχαν σύλλογοι γειτονιάς και άλλοι κοινωνικοί φορείς που ζητούν τον τερματισμό των εξώσεων και την επανακατοίκηση, αναφέρει η πορτογαλική εφημερίδα Público.

Φωτ. REUTERS

Η επικεφαλής του Μπλόκου της Αριστεράς, Καταρίνα Μαρτίνς, συμμετείχε στη διαδήλωση της Λισαβόνας. «Έχουμε από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη και από τα πιο ακριβά σπίτια στον κόσμο», δήλωσε, ενώ απαίτησε να σταματήσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τα κτηματομεσιτικά ταμεία που κερδίζουν περισσότερα από τα άδεια σπίτια απ’ ότι κερδίζουν εαν τα σπίτια κατοικούνται.

Η Πορτογαλία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι πέρυσι πάνω από το 50% των εργαζομένων κέρδιζε λιγότερο από 1.084 δολάρια τον μήνα. Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός είναι 826 δολάρια.

Τα ενοίκια στη Λισαβόνα, ένα τουριστικό hotspot, έχουν αυξηθεί κατά 65% από το 2015, ενώ οι τιμές πώλησης εκτοξεύτηκαν κατά 137% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Confidencial Imobiliario, η οποία συγκεντρώνει στοιχεία για τη στέγαση. Τα ενοίκια αυξήθηκαν 37% μόνο πέρυσι, περισσότερο από ότι στη Βαρκελώνη ή το Παρίσι, σύμφωνα με την Casafari, μια άλλη εταιρεία δεδομένων στον τομέα.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους νέους. Το μέσο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στην πορτογαλική πρωτεύουσα είναι περίπου 1.467 ευρώ, σύμφωνα με μελέτη της πύλης ακινήτων Imovirtual.

Τον περασμένο μήνα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για τη στέγαση που, μεταξύ άλλων, έβαζε τέλος στο επίμαχο πρόγραμμα Golden Visa και απαγόρευε νέες άδειες για ακίνητα Airbnb, ωστόσο οι επικριτές λένε ότι δεν επαρκεί για να μειώσει τις τιμές βραχυπρόθεσμα.

Στη διαδήλωση, ο εικονογράφος Diogo Guerra, 35 ετών, ανέφερε ότι κάθε μέρα ακούει ιστορίες ανθρώπων που αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε κατοικία. Άνθρωποι που εργάζονται και μένουν άστεγοι, άνθρωποι που τους κάνουν έξωση επειδή το σπίτι τους έχει μετατραπεί σε κατάλυμα βραχείας διαμονής (για τουρίστες).

Οι χαμηλοί μισθοί και τα υψηλά ενοίκια καθιστούν τη Λισαβόνα την τρίτη λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς, σύμφωνα με μελέτη της ασφαλιστικής εταιρείας CIA Landlords. Ο σημερινός πληθωρισμός της Πορτογαλίας, που ανέρχεται σε 8,2%, έχει επιδεινώσει το πρόβλημα.

«Με τον μισθό μου, ο οποίος είναι υψηλότερος από τον μέσο μισθό στη Λισαβόνα, δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά να νοικιάσω ένα διαμέρισμα επειδή είναι πολύ ακριβό», δήλωσε ο Nuncio Renzi, ένας Ιταλός διευθυντής πωλήσεων που ζει στη Λισαβόνα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…