Πηγή: Pagina12
Δημοσίευση 22 Ιανουαρίου 2023
Μετάφραση Α. Λ.
Η περουβιανή ακροδεξιά έχει συμμαχήσει με την κυβέρνηση και σχεδιάζει να κληρονομήσει την εξουσία.
Υπάρχουν ήδη 57 νεκροί και η πρόεδρος επιλύει τα πάντα με πυροβολισμούς. Η κρίση αναδεικνύει τις ταξικές διαφορές μεταξύ της Λίμα και του κόσμου των Άνδεων.
Αυτό το Σάββατο (21/1), η καταστολή έφτασε στο εσωτερικό των πανεπιστημίων. Όπως και την εποχή των δικτατοριών, η Αστυνομία εισήλθε βίαια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Σαν Μάρκος στη Λίμα, το παλαιότερο και μεγαλύτερο της χώρας. Ο στόχος ήταν να συλλάβει όσους είχαν έρθει στην πρωτεύουσα από διάφορα σημεία της χώρας, ιδίως από τις περιοχές των Άνδεων, για να συμμετάσχουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, στη λεγόμενη «κατάληψη της Λίμα».
Είχαν βρει φιλοξενία στο πανεπιστήμιο για τρεις ημέρες. Οι φοιτητές τους άνοιξαν τις πόρτες παρά την αντίθεση της Πρυτανείας. Ένα τανκ έριξε την πύλη και ένα πολυάριθμο μπλοκ της αστυνομίας μπήκε βίαια στο χώρο. Συνελήφθησαν περισσότερα από 200 άτομα. Η αστυνομία οπλισμένη με πυροβόλα όπλα εισήλθε επίσης βίαια στην φοιτητική εστία του πανεπιστημίου. Αριστεροί βουλευτές έφτασαν στο χώρο για να διαπιστώσουν την κατάσταση των φοιτητών και των διαδηλωτών που στεγάζονται εκεί, αλλά η Αστυνομία δεν τους επέτρεψε να μπουν. Απέτρεψαν επίσης την είσοδο δικηγόρων που επεδίωκαν να δουν τους κρατούμενους.
Βίντεο από την εισβολή της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο
Αυτό συνέβη την ώρα που η κρίση επιδεινώνεται, οι διαμαρτυρίες σε διάφορες περιοχές συνεχίζονται και η καταστολή στην οποία βασίζεται η κυβέρνηση της Ντίνα Μπολουάρτε συνεχίζει το δολοφονικό έργο της. Αυτό το Σάββατο πέθανε στο Πούνο ένας χωρικός που είχε τραυματιστεί από πυροβολισμό την Παρασκευή. Από την έναρξη των διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο έχουν επιβεβαιωθεί 46 θάνατοι από αστυνομικά και στρατιωτικά πυρά, επτά από τους οποίους είναι έφηβοι, ενώ έχει επίσης σκοτωθεί ένας αστυνομικός. Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, μαζί με τους θανάτους από αιτίες που σχετίζονται με τους αποκλεισμούς δρόμων, όπως η αδυναμία πρόσβασης σε ιατρικό κέντρο, ανέρχεται σε 57. Σχεδόν χίλιοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Ένας νεκρός την ημέρα
Η οργή για την καταστολή έχει πολλαπλασιάσει τις διαδηλώσεις που απαιτούν την παραίτηση της Μπολουάρτε, το κλείσιμο του Κογκρέσου (την πλειοψηφία έχει η Δεξιά), εκλογές το 2023, δημοψήφισμα για Συντακτική Συνέλευση και τιμωρία των υπεύθυνων για τόσους πολλούς θανάτους. Ορισμένοι τομείς ζητούν επίσης την απελευθέρωση του Καστίγιο. Η κυβέρνηση της Μπολουάρτε συνοδεύεται από το τρομακτικό στατιστικό στοιχείο του ενός και πλέον θανάτου την ημέρα.
Η κυβέρνηση λέει ότι σέβεται το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά την ποινικοποιεί και την καταστέλλει βίαια. Η επέμβαση της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος αποσκοπεί στον εκφοβισμό, την αποχώρηση και την αδρανοποίηση των πολλών ανθρώπων που έφτασαν στη Λίμα από διάφορες περιοχές για να διαμαρτυρηθούν στην πρωτεύουσα, όπου την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις που όμως καταστάλθηκαν με ιδιαίτερη βιαιότητα ενώ συνελήφθησαν περισσότερα από 60 άτομα. Αυτό το Σάββατο, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, διαδηλώσεις κατέλαβαν το κέντρο της Λίμα. Τη στιγμή που γράφεται η είδηση, οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν ειρηνικά.
Διαδηλωτές προσπάθησαν επίσης να καταλάβουν αεροδρόμια και επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, δημόσιες υπηρεσίες και ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες. Η κατασταλτική αντίδραση, πυροβολώντας για να σκοτώσουν, υπήρξε βάναυσα υπερβολική. Η εκτελεστική εξουσία, η δεξιά πλειοψηφία στο Κογκρέσο και τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να γενικεύσουν αυτές τις βίαιες ενέργειες για να απαξιώσουν τις διαδηλώσεις και να δικαιολογήσουν την καταστολή. Υπάρχουν καταγγελίες ότι έχουν εισχωρήσει στις γραμμές των διαδηλωτών άτομα με την πρόθεση ακριβώς να προκαλέσουν βία.
Στις Άνδεις αγωνίζονται
Οι διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν στις νότιες Άνδεις λόγω της αποπομπής του Καστίγιο –τον οποίο οι πληθυσμοί αυτοί θεωρούν ως έναν δικό τους πρόεδρο για λόγους περισσότερο κοινωνικής και εθνοτικής παρά πολιτικής ταύτισης– και από μια έκρηξη οργής για την ιστορική φτώχεια και τις διακρίσεις που υφίστανται, εξαπλώθηκαν σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα σε ένα ξέσπασμα οργής που πολλαπλασιάστηκε με τους θανάτους. Η αντίδραση του κράτους εκφράζει με σφαίρες μια περιφρόνηση για τους πληθυσμούς των Άνδεων, θύματα του ρατσισμού και της περιθωριοποίησης από τις ελίτ και τώρα το επίκεντρο των μεγαλύτερων διαδηλώσεων. Η αγανάκτηση αυξάνεται επίσης λόγω της επίσημης ρητορικής που συγχαίρει τις δυνάμεις ασφαλείας που πυροβολούν διαδηλωτές και κατηγορεί όσους κινητοποιήθηκαν στις διαδηλώσεις ότι είναι τρομοκράτες ή ότι πληρώνονται για να διαδηλώνουν. Οι φωνές που ζητούν την παραίτηση της Μπολουάρτε όχι μόνο δεν έχουν σιγήσει από τη βίαιη καταστολή αλλά αυξάνονται σε ποσότητα και ένταση.
«Η Μπολουάρτε ενσαρκώνει την τυραννία της άγνοιας. Η συμπεριφορά της είναι εξαιρετικά δεσποτική και το επίπεδο γνώσης της χώρας και της πολιτικής είναι εξαιρετικά χαμηλό. Η παραίτησή της είναι η ελάχιστη διέξοδος για να ηρεμήσει η κατάσταση. Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσο κοντά μπορεί να είναι αυτό, αλλά ανά πάσα στιγμή η κυβέρνησή της θα μπορούσε να καταρρεύσει, διότι έχει κλονιστεί πολύ από τους θανάτους και από την αντίδραση συγκάλυψης και υπεράσπισης της δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, τους οποίους μετά από τόσους θανάτους εκθειάζει, λέγοντας ότι συμπεριφέρθηκαν «άψογα», γεγονός που αποκαλύπτει το θολωμένο μυαλό αυτής της κυρίας. Οι διαδηλώσεις αυτών των ημερών στη Λίμα οι οποίες, παρά την αταξία και τη διασπορά τους ήταν δυναμικές και πολύ έντονες, αποδυνάμωσαν περαιτέρω την Μπολουάρτε. Το στρατόπεδο που την υποστηρίζει έχει αρχίσει να διαβρώνεται. Κάθε μέρα υπάρχει περισσότερη βία και περισσότεροι θάνατοι. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτό. Οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν. Όταν έγινε σαφές ότι η εξαιρετικά καταχρηστική χρήση των όπλων αντιστοιχεί σε ένα πρότυπο συμπεριφοράς όχι μόνο της Αστυνομίας και του Στρατού, αλλά και της κυβέρνησης, οι κάτοικοι στο εσωτερικό της χώρας δήλωσαν ότι δεν θα τα παρατήσουν μέχρι να φύγει η Μπολουάρτε» δήλωσε στην Página/12 ο κοινωνιολόγος Κάρλος Ρέινα (Carlos Reyna).
Ένας στρατιωτικός παραμονεύει
Εάν η Μπολουάρτε παραιτηθεί, θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο του Κογκρέσου. Το πρόβλημα, και ο κίνδυνος, είναι ότι τη θέση αυτή κατέχει ένας απόστρατος ακροδεξιός στρατηγός, ο Χοσέ Ουίλιαμς ( José Williams), ο οποίος κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό απειλεί να εμβαθύνει τον αυταρχισμό που έθεσε σε κίνηση η Μπολουάρτε. Για τον λόγο αυτό, τα λαϊκά αιτήματα περιλαμβάνουν επίσης την παραίτηση του Ουίλιαμς ώστε να αναδιοργανωθεί το προεδρείο του Κογκρέσου και να εκλεγεί, ως αντικαταστάτης της Μπολουάρτε, ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ορισμένη συναίνεση και που να μην ανήκει στην ακροδεξιά. Όμως η δεξιά πλειοψηφία που ελέγχει το Κογκρέσο υποστηρίζει τον Ουίλιαμς. Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των αναλυτών ότι μόνο η επίμονη λαϊκή πίεση θα μπορούσε να ωθήσει το Κογκρέσο να υποχωρήσει και να επιβάλει την αντικατάσταση του Ουίλιαμς. Οι διαδηλωτές διαβεβαιώνουν ότι δεν θα δεχτούν μια ενδεχόμενη προεδρία του στρατηγού Ουίλιαμς και ότι αν αυτό συμβεί, οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν.
Τομείς όπως η Καθολική Εκκλησία προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν σε διάλογο. Όμως με τις κατασταλτικές και λεκτικές επιθέσεις της εναντίον των ανθρώπων που διαμαρτύρονται, η κυβέρνηση έκλεισε αυτή την πόρτα. Η ακροδεξιά επικροτεί την καταστολή κατά των λαϊκών στρωμάτων και απαιτεί περισσότερη. Οι επιχειρηματικοί κύκλοι βλέπουν τη δική τους ευκαιρία να φιμώσουν τα αιτήματα για δικαιώματα και υποστηρίζουν ότι οι διαδηλώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν ως «πόλεμος».
Η Μπολουάρτε κυβερνά χέρι-χέρι με την ακροδεξιά και τους στρατιωτικούς. Την υποστηρίζουν και εκείνη παίζει το παιχνίδι των νέων της συμμάχων. Αυτή η Δεξιά ελπίζει να διατηρήσει και να εμβαθύνει την αυταρχική διακυβέρνηση που ξεκίνησε η Μπολουάρτε κερδίζοντας τις επόμενες εκλογές. Έχει μεγάλη οικονομική δύναμη, την υποστήριξη των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και τώρα την υποστήριξη της κυβέρνησης και της καταστολής.
Η Μπολουάρτε, προοίμιο για κάτι χειρότερο.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος, έτσι ώστε η Δεξιά να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Η Μπολουάρτε είναι πιόνι αυτής της Δεξιάς, η οποία ηγεμονεύεται από μια παραληρηματική ακροδεξιά, η οποία λέει ότι όλα είναι τρομοκρατία [κατηγορούν τους διαδηλωτές ως τρομοκράτες]. Ένας από τους βουλευτές αυτής της ακροδεξιάς πρότεινε ένα Σχέδιο Νόμου που θα επιτρέπει τους πυροβολισμούς εναντίον διαδηλωτών με μόνη προϋπόθεση να είναι περισσότεροι οι διαδηλωτές από τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτό είναι παραλογισμός, αλλά αυτό είναι το είδος της ηγεσίας που έχει η περουβιανή ακροδεξιά. Αν κερδίσουν τις εκλογές, θα κυβερνήσουν με αυτή τη λογική», προειδοποιεί ο κοινωνιολόγος Ρέινα.
Ο Ρέινα περιγράφει τις λαϊκές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα ως «ορόσημο της αξιοπρέπειας των πολιτών» και από τις μεγαλύτερες που μπορούν να θυμηθούν. Επισημαίνει ότι στη Λίμα οι κινητοποιήσεις έχουν κατασταλεί σκληρά με δακρυγόνα και σκάγια αλλά στις επαρχίες η καταστολή έγινε με σφαίρες από πυροβόλα όπλα και πιστόλια. «Αυτή η πολύ σαφής διαφορά στην καταστολή είναι μια τρομερή εκτροπή, μια μορφή διάκρισης σύμφωνα με την οποία, τους ανθρώπους των επαρχιών – ιδίως εκείνους από τις περιοχές των Άνδεων, μπορούν να τους πυροβολούν και να τους σκοτώνουν χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά όχι στη Λίμα. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτός ο τρόπος συλλογισμού εξηγεί γιατί δεν υπάρχουν νεκροί στη Λίμα».