14 Απριλίου 2023, Πηγή: questiondigital.com

 

Συνέντευξη του Pedro Brieger* με τη γερουσιαστή Εσπεράνσα Μαρτίνες

Στις 30 Απριλίου, η Παραγουάη θα εκλέξει σε μια ενιαία εκλογική διαδικασία, πρόεδρο, γερουσιαστές, βουλευτές και κυβερνήτες. Η κυβέρνηση της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Ένωσης (Asociación Nacional Republicana), γνωστότερη ως Κόμμα Colorado, κατεβαίνει με υποψήφιο πρόεδρο τον πρώην υπουργό Οικονομίας Σαντιάγο Πένια (Santiago Peña), ενώ το μέτωπο της αντιπολίτευσης –που συσπειρώνεται στη λεγόμενη Concertación (Σύγκλιση)– έχει  ως υποψήφιο τον Εφραίν Αλέγκρε (Efraín Alegre), ηγετικό στέλεχος του Αυθεντικού Ριζοσπαστικού Φιλελεύθερου Κόμματος (Partido Liberal Radical Auténtico). Αν και υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι, ο Πένια και ο Αλέγκρε είναι τα φαβορί. Για την τρέχουσα εκλογική διαδικασία μιλήσαμε με τη γερουσιαστή Εσπεράνσα Μαρτίνες (Esperanza Martínez), πρώην υπουργό Υγείας επί προεδρίας Φερνάντο Λούγκο (Fernando Lugo) (1).

Τι εκπροσωπούν οι δύο βασικοί υποψήφιοι στις εκλογές της 30ής Απριλίου και σε τι διαφέρουν;

Δύο σχέδια διακυβεύονται στην Παραγουάη στις 30 Απριλίου. Από τη μία πλευρά, υπάρχει το ιστορικό σχέδιο που εκπροσωπείται από το Κόμμα Colorado με περισσότερα από 70 χρόνια στην κυβέρνηση και μόνο τέσσερα χρόνια διακοπής, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Φερνάντο Λούγκο (Fernando Lugo), η οποία έληξε με ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του οποίου ηγήθηκε το ίδιο το Κόμμα Colorado. Πρόκειται για ένα μοντέλο συγκέντρωσης του πλούτου και τα τελευταία χρόνια στην κρατική διαφθορά προστέθηκαν η ναρκοπολιτική, το ξέπλυμα χρήματος, η διακίνηση ναρκωτικών και η πολιτική βία, και όλα αυτά συνδέονται κυρίως με τον τομέα του οποίου ηγείται ο πρώην πρόεδρος Οράσιο Κάρτες (Horacio Cartes).

Αυτός εκπροσωπεί όχι μόνο έναν τομέα της Δεξιάς της Παραγουάης, αλλά και αυτό το διεθνές κίνημα που εκφράζεται από τον Μπολσονάρου ή τον Τραμπ, το οποίο, στις νεοφιλελεύθερες ιδέες του που οδηγούν στην εξαθλίωση, όπως το δημόσιο χρέος, η συρρίκνωση του κράτους και η περικοπή των κοινωνικών προγραμμάτων, προσθέτει το νεοφασιστικό και συντηρητικό συστατικό της εναντίωσης στα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και τις αξίες.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο Εφραίν Αλέγκρε, πρόεδρος του Αυθεντικού Ριζοσπαστικού Φιλελεύθερου Κόμματος, ο οποίος κατεβαίνει στις εκλογές εκπροσοπώντας έναν Συνασπισμό που περιλαμβάνει κόμματα και κοινωνικές οργανώσεις της Αριστεράς, προοδευτικούς και σοσιαλδημοκράτες, ακόμη και τμήματα της κεντροδεξιάς και της Δεξιάς – ενωμένοι, με στόχο να αντιπαρατεθούν στη συνέχιση αυτού του μοντέλου, με πραγματικές δυνατότητες νίκης.

Η κοινή ιδέα είναι να μπει φρένο στην επέλαση αυτού του νεοφασισμού και του οργανωμένου εγκλήματος, να υπερασπιστούμε τις βασικές δημοκρατικές αξίες που σήμερα κινδυνεύουν, να αποφύγουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο πισωγύρισμα στη διαδικασία της δημοκρατικής μας μετάβασης και την καταστροφή ενός κοινωνικού κράτους δικαίου στο οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα να γίνονται σεβαστά, η δημοκρατία να είναι εγγυημένη και, πάνω απ’ όλα, να ξαναχτίσουμε μια θεσμικότητα που βασίζεται στις τρεις εξουσίες του κράτους, οι οποίες σήμερα ελέγχονται από τη μαφία.

Το Κόμμα Colorado βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δεκαετίες. Πώς εξηγείτε την τόσο μακρόχρονη παραμονή του; Πώς το έχουν καταφέρει;

Μετά τον πόλεμο κατά της Τριπλής Συμμαχίας (2), αναδείχθηκαν τα παραδοσιακά κόμματα και έτσι εγκαθίσταται το δικομματικό σύστημα στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια των 35 ετών της στρατιωτικής δικτατορίας του Αλφρέδο Στόεσνερ (Alfredo Stroessner), το Κόμμα Colorado τελειοποίησε τη στρατηγική ενότητα μεταξύ του κόμματος, των στρατιωτικών και του κράτους. Τα πάντα περνούσαν από το Κόμμα Colorado, από την οικονομική βοήθεια για τους άρρωστους συγγενείς μέχρι τη διανομή μεγάλων παράνομων επιχειρήσεων, όπως το λαθρεμπόριο, η διακίνηση ναρκωτικών και η παράνομη εκμετάλλευση γης.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η δικτατορία του Στόεσνερ έπαψε να είναι χρήσιμη για τα εξωτερικά συμφέροντα και χρειαζόταν ένα λίφτινγκ. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί η εσωτερική κρίση στο Κόμμα Colorado και η οικονομική στασιμότητα. Έπεσε λοιπόν η δικτατορία, ωστόσο, χωρίς μια μετάβαση επαναστατικού χαρακτήρα με βαθιές αλλαγές αλλά με μια διαδικασία ανοίγματος προς τη δημοκρατία. Ο Στρόεσνερ ανατράπηκε από τον στρατηγό Ροντρίγκες, πεθερό του δικτάτορα, που τον συνόδευε επί χρόνια στην εξουσία και στις επιχειρήσεις. Αν και ο στρατιωτικός τομέας έχασε τον ηγετικό του ρόλο, η εξουσία παρέμεινε στους ίδιους κύκλους: στο Κόμμα Colorado και την κρατική του δομή, στους προνομιούχους οικονομικούς τομείς, νόμιμους και παράνομος. Το Κόμμα Colorado συνεχίζει να ελέγχει το κράτος χρησιμοποιώντας το για να διατηρήσει μια βασική πολιτική πελατεία, που αποτελεί τον «πυρήνα της εκλογικής του δύναμης». Πρόκειται για μια ελεγχόμενη ψήφο του 30% περίπου του εθνικού εκλογικού σώματος, που συνδέεται με δημόσιες θέσεις εργασίας, πελατειακές σχέσεις και προνόμια.

Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, ένα τμήμα του πληθυσμού δημιούργησε μια ισχυρή ταύτιση με το Κόμμα Colorado, επειδή στην Παραγουάη δεν είχαμε ποτέ ένα πραγματικό κράτος δικαίου, στο οποίο οι δημόσιες υπηρεσίες να παρέχονται ισότιμα σε όλους τους Παραγουανούς. Τα πάντα διαμεσολαβούνται από το Κόμμα Colorado, από την πιο βασική υπηρεσία, όπως το να βρεις κρεβάτι σε ένα νοσοκομείο ή φάρμακα, μέχρι το να βρεις δουλειά στο σύστημα υγείας ή στην εκπαίδευση.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η υποστήριξη στο Κόμμα Colorado μιας εθνικής ολιγαρχίας αφιερωμένης σε νόμιμες και παράνομες δραστηριότητες, η οποία το διατηρεί στην εξουσία και επωφελείται από αυτό. Αυτό έχει δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή πολιτισμική κατάσταση, η οποία συντηρείται από ένα κράτος που διοικείται από δημόσιους λειτουργούς που ανήκουν στο Κόμμα Colorado, οι οποίοι την ημέρα των εκλογών καλούνται, οδηγούνται, εκβιάζονται και ανταμείβονται προκειμένου να προστεθούν στον εκλογικό πυρήνα για τον οποίο μιλούσαμε προηγουμένως. Επιπλέον, βασίζονται στη διαίρεση της «αντιπολίτευσης», η οποία συχνά καταλήγει να υπονομεύει την εκλογική της δύναμη κατεβαίνοντας στις εκλογές διασπασμένη σε πολλές λίστες, απέναντι σε ένα κόμμα/κράτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρέμβει έντονα στην πολιτική της Παραγουάης με τις κυρώσεις κατά του πρώην προέδρου Κάρτες και των εταιρειών του. Πώς εξηγείται αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ εναντίον ενός ιστορικού συμμάχου;

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Παραγουάη ήταν πάντα ένα σημαντικό σημείο στη Νότια Αμερική, βαρύτητα που έχει αυξηθεί λόγω των πολιτικών αλλαγών στην περιοχή και στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό. Η Παραγουάη έχει στρατηγική γεωγραφική θέση, καθώς και πόρους – λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της χώρας μας, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Παραγουάη μάλλον είναι αυτή με τις μεγαλύτερες υποδομές στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να είμαστε ακριβείς: οι κυβερνήσεις του Κόμματος Colorado ιστορικά δεν υπήρξαν «σύμμαχοι» αλλά «υποτακτικοί», ήταν πάντα πολύ πιστές κυβερνήσεις στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ακριβώς όπως είχαμε μια υποστηριζόμενη δικτατορία, σήμερα έχουμε μια κηδεμονευόμενη δημοκρατία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρεμβαίνει άμεσα σήμερα λόγω του επιπέδου του πολιτικού και οικονομικού χάους που έχει δημιουργηθεί στην Παραγουάη με την ανάπτυξη του φαινομένου Οράσιο Κάρτες, ενός προσώπου που έχει συσσωρεύσει εκπληκτικό πλούτο που συνδέεται με νόμιμες και παράνομες επιχειρήσεις. Ο Κάρτες συνδέεται πλέον με τη διεθνή τρομοκρατία λόγω των διασυνδέσεών του με τα Τριπλά Σύνορα (Triple Frontera) (3) όπου γίνεται ξέπλυμα χρήματος μέσω του λαθρεμπορίου και των πλαστών τσιγάρων.

Η διαδρομή της διακίνησης ναρκωτικών χρησιμοποίησε το τραπεζικό σύστημα της Παραγουάης για να νομιμοποιήσει την παραοικονομία και ουσιαστικά ελέγχει τη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια. Ιδιαίτερα από την περίοδο της διακυβέρνησής του, ο οικονομικός όμιλος Κάρτες ενισχύθηκε και εξαγόρασε σταδιακά δεκάδες εταιρείες σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Δραστηριοποιείται στον τομέα της κτηνοτροφίας, της σόγιας, των τσιγάρων, τις κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε αλυσίδες φαρμακείων, χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, τον αθλητισμό και τα σούπερ μάρκετ. Εν ολίγοις, έχει καταλάβει όλους τους τομείς της οικονομίας και αυτή η μεγέθυνση τον έχει καταστήσει σχεδόν σαν προστάτη –με τη μεταφορική έννοια– της οικονομίας της Παραγουάης και έχει μολύνει τους τρεις κλάδους της εξουσίας με σκανδαλώδη τρόπο. Η κατάσταση φτάνει σε τέτοιο βαθμό που σήμερα ο πρώην πρόεδρος Κάρτες, ο τωρινός αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας και ένα από τα μέλη των Ενόρκων για την Παραπομπή Δικαστών σε Δίκη (Jurado de Enjuiciamiento de Magistrados) και επίσης μέλος του Δικαστικού Συμβουλίου, να έχουν χαρακτηριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «εξαιρετικά διεφθαρμένοι».

Αυτό δεν είναι μια μικρή λεπτομέρεια, δεδομένου ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του Κόμματος Colorado σ’ αυτές τις εκλογές, είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας επί θητείας Κάρτες, στη συνέχεια υπάλληλός του στην τράπεζά του και είναι σαν να αποτελεί την πολιτική συνέχεια του Κάρτες στην επόμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς για εμάς, σ΄αυτή την κατάσταση δεν έχει παρέμβει η δικαιοσύνη της Παραγουάης – έχουμε αυτή την επαίσχυντη κηδεμονία από την αμερικανική πρεσβεία, η οποία ανταποκρίνεται στα δικά της συμφέροντα. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι όλα αυτά προστίθενται στις καταγγελίες που κάνουμε εδώ και αρκετό καιρό από το Μέτωπο Guasu (4) και διάφορους τομείς της αντιπολίτευσης∙ είναι καιρός να επιλέξουμε ανάμεσα στη συνέχεια ενός μαφιόζικου κράτους που εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών στα χέρια μιας πολύ συντηρητικής ολιγαρχίας που δεν έχει κανένα εθνικό σχέδιο, και στη δυνατότητα ανάκτησης της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της θεσμικότητας.

Επηρέασαν οι αμερικανικές κυρώσεις το Κόμμα Colorado στην εκλογική διαδικασία;

Το επηρέασαν, διότι η μαύρη χρηματοδότηση της εκλογικής διαδικασίας από τον πρόεδρο Κάρτες ήταν σχεδόν ένα από τα στρατηγικά ζητήματα για τη νίκη στις εκλογές της 30ής Απριλίου. Υπάρχει μια σειρά από διεφθαρμένες πρακτικές –όπως η εξαγορά ψήφων– που συνδέονται με την κυκλοφορία τεράστιων χρηματικών ποσών κατά τις ημέρες που προηγούνται και την ημέρα των εκλογών και χαρακτηρίζουν το Κόμμα Colorado, το οποίο ιστορικά ήλεγχε επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο Εκλογικής Δικαιοσύνης, το όργανο που είναι υπεύθυνο για τις εκλογικές διαδικασίες. Ως εκ τούτου, αυτή η οικονομική καθήλωση του προέδρου Κάρτες, ο οποίος σήμερα δεν μπορεί να επιστρατεύσει τους πόρους του, λογικά θα δημιουργήσει δυσχέρειες σε σχέση με τις προηγούμενες διαδικασίες. Επιπλέον, υπάρχει η επιδείνωση της εικόνας του στα μάτια μέρους των πολιτών οι οποίοι έχουν πραγματικά κουραστεί από όλα όσα συμβαίνουν.

Υπάρχει ένα αίσθημα, ιδίως μεταξύ των νεότερων ανθρώπων, που λαχταρά την αλλαγή και κατανοεί ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αυτοκαταστροφής. Ακόμη και τμήματα του Κόμματος Colorado είναι διατεθειμένα να ψηφίσουν τον Εφραίν Αλέγκρε εξαιτίας αυτής της λαχτάρας για αλλαγή και για μια νέα δημοκρατική διαδικασία στην Παραγουάη.

Τι διαφορετικό προτείνει ο Εφραίν Αλέγκρε;

Ο Εφραίν Αλέγκρε αντιπροσωπεύει σήμερα τη δυνατότητα να νικηθεί η μαφιόζικη δομή του Κόμματος Colorado, συγκεκριμένα ο καρτισμός, να σπάσει το status quo και να υπερασπιστεί τις μικρές θεσμικές και δημοκρατικές προόδους που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Επιπλέον, έχει δεσμευτεί να δώσει συνέχεια σε πολλές από τις κοινωνικές πολιτικές που ξεκίνησαν τότε με την κυβέρνηση του Φερνάντο Λούγκο. Πολλοί από εμάς που συνεργαστήκαμε με τον πρόεδρο Λούγκο καλούμαστε να το κάνουμε και πιστεύουμε ότι εκτός από τη θεσμική αναδιοργάνωση, την ανάκτηση των δημοκρατικών θεσμών, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εξάρθρωση αυτής της μαφιόζικης ομάδας που έχει μολύνει όλες τις δομές του κράτους, θα είναι και μια διαδικασία μετάβασης, τουλάχιστον προς κοινωνικές πολιτικές που να μπορούν αυτή τη στιγμή να περιορίσουν την κατάσταση φτώχειας και ανισότητας στην Παραγουάη.

Πιστεύω ότι η αποφυγή της συνέχειας του φτωχοποιητικού και διεφθαρμένου σχεδίου που αντιπροσωπεύει ο καρτισμός θα μπορούσε να σημάνει την έναρξη μιας διαδικασίας διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος και την κοινωνία της Παραγουάης. Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι θα είναι μια ευρεία, δημοκρατική, συμμετοχική κυβέρνηση, όχι μόνο λόγω των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο υποψήφιος, αλλά και λόγω των πολιτικών δυνάμεων που θα συνοδεύσουμε και θα εργαστούμε κατά τη διαδικασία∙ για να αναφέρω ένα παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες εντάχθηκε στη διαδικασία η πιο σημαντική και ιστορική οργάνωση αγροτών στην Παραγουάη, μια οργάνωση που διαδηλώνει κάθε χρόνο στην Ασουνσιόν εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες για να παρουσιάσει τα αιτήματά της και που ποτέ δεν εξέφρασε εκλογική υποστήριξη σε κανέναν υποψήφιο στις προηγούμενες εκλογές. Για πρώτη φορά στην ιστορία, συμμετέχουν σε αυτή τη δημοκρατική συμπόρευση με την ιδέα να συμβάλουν κυρίως σε στρατηγικά ζητήματα, όπως η αγροτική μεταρρύθμιση, η οικογενειακή γεωργία και η επισιτιστική ασφάλεια. Ονειρευόμαστε ότι στις 30 Απριλίου θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια νέα Παραγουάη.

 

*Pedro Rubén Brieger (1955, Αργεντινή): δημοσιογράφος και κοινωνιολόγος.  Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Μέσης Ανατολής στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες. Εργάστηκε σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά όπως Clarín, El Cronista, La Nación, Página/12, Le Monde diplomatique, Perfil, Miami Herald, Noticias, Tres Puntos, Revista Veintitrés. Διευθυντής της ηλεκτρονικής σελίδας nodal.am

Σημειώσεις

1. Fernando Armindo Lugo Méndez (1951, Παραγουάη): καθολικός επίσκοπος που πέρασε σε λαϊκό καθεστώς, κοινωνιολόγος και πολιτικός ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Παραγουάης από τον Αύγουστο 2008 μέχρι τον Ιούνιο 2012, όταν απομακρύνθηκε από το αξίωμά του μέσω ενός πολιτικού πραξικοπήματος. Ο Λούγκο μπήκε στην εθνική σκηνή υποστηρίζοντας τα αιτήματα των αγροτών για δικαιότερη κατανομή της γης και για την αντιμετώπιση των πιο επειγουσών αναγκών των αγροτικών περιοχών. Κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών είχε δηλώσει ότι οι κύριοι στόχοι του ήταν η αγροτική μεταρρύθμιση, η βελτίωση της δικαιοσύνης, η δωρεάν καθολική υγειονομική περίθαλψη και η ανάκτηση της ενεργειακής κυριαρχίας, ενώ ως πρόεδρος παραιτήθηκε από τον προεδρικό μισθό δηλώνοντας ότι τα χρήματα θα έπρεπε να πάνε σε ανθρώπους που τα είχαν περισσότερο ανάγκη. Οι παραδοσιακές ελίτ ήταν πολύ καχύποπτες απέναντί του και προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν ως επικίνδυνο κομμουνιστή συγκρίνοντας τον με τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες ή τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Επιπλέον, το Κόμμα Colorado προσπάθησε να συνδέσει τον Λούγκο με τις κολομβιανές FARC. Η νίκη του, το 2008, είχε βάλει τέρμα σε περισσότερα από 60 χρόνια συνέχειας του Κόμματος Colorado. Το 2013 εξελέγη εθνικός γερουσιαστής και επανεξελέγη το 2018.

2. Ο πόλεμος της Τριπλής Συμμαχίας ή πόλεμος της Παραγουάης, ήταν η στρατιωτική σύγκρουση στην οποία η Τριπλή Συμμαχία –ένας συνασπισμός που σχηματίστηκε από την αυτοκρατορία της Βραζιλίας, της Ουρουγουάης και της Αργεντινής– πολέμησε στρατιωτικά εναντίον της Παραγουάης μεταξύ 1864 και 1869.

3. Τα Τριπλά Σύνορα (Triple Frontera) είναι η τριπλή διασυνοριακή περιοχή μεταξύ της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Παραγουάης, όπου συγκλίνουν οι ποταμοί Ιγκουαζού και Παρανά. Στη συμβολή βρίσκονται οι πόλεις Puerto Iguazú (Αργεντινή), Foz do Iguaçu (Βραζιλία) και Ciudad del Este (Παραγουάη). Η περιοχή έχει μεγάλη βιοποικιλότητα και βρίσκεται κοντά στους καταρράκτες Ιγκουαζού (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO) και το υδροηλεκτρικό φράγμα Itaipú, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Στο υπέδαφός της βρίσκεται o τεράστιος υδροφόρος ορίζοντας Guarani με έκταση 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα που είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή γλυκού, πόσιμου νερού στον κόσμο. Η πλειονότητά του (71%) ανήκει στη Βραζιλία.

Θεωρείται μία από τις πιο «πορώδεις» περιοχές στον κόσμο και ζει κυρίως από τον τουρισμό και το έντονο εμπόριο. Η ιδιαίτερη γεωγραφία της παραμεθόριας αυτής περιοχής, η ανεξέλεγκτη πολιτική διαφθορά και το αδύναμο δικαστικό σύστημα καθιστούν πολύ δύσκολη την παρακολούθηση του οργανωμένου εγκλήματος και των παράνομων δραστηριοτήτων που συνδέονται με αυτό, όπως το λαθρεμπόριο, η πειρατεία, το ξέπλυμα χρήματος, η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων και η σεξουαλική εκμετάλλευση.

Από το 1996, η τριμερής διοίκηση των Τριπλών Συνόρων η οποία συντονίζει τα καθήκοντα παρακολούθησης μεταξύ των τριών συνοριακών χωρών, λειτουργεί από το Foz do Iguaçu. Το 2002 δημιουργήθηκε η Ομάδα 3+1 μεταξύ της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Παραγουάης και των Ηνωμένων Πολιτειών («1»), για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή. Το 2005, οι κυβερνήσεις των τριών χωρών δήλωσαν ότι θα δημιουργήσουν ένα κοινό κέντρο πληροφοριών στο Foz do Iguaçu ειδικά για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, βουλευτές, στρατιωτικές πηγές και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας έβαλαν στο στόχαστρό τους την περιοχή των Τριπλών Συνόρων θεωρώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης εξτρεμιστικών ομάδων στη Μέση Ανατολή, ενώ η Χεζμπολάχ και η Χαμάς θεωρούνταν τότε ότι δρούσαν εκεί. Στην περιοχή ζει μια μεγάλη αραβική κοινότητα περίπου 25.000 ατόμων, μουσουλμάνων και χριστιανών, κυρίως λιβανέζικης και συριακής καταγωγής. Λόγω του ποσού των χρημάτων που φεύγουν από την Παραγουάη για τη Μέση Ανατολή, οι αρχές της χώρας υποστήριξαν ότι μέρος των χρημάτων αποστέλλεται σε οργανώσεις με τρομοκρατικές διασυνδέσεις και ως απάντηση στην κατάσταση, η Παραγουάη ενέκρινε την είσοδο 400 Αμερικανών στρατιωτών «για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, όπως προγράμματα για την καταπολέμηση των τρομοκρατών στις πόλεις, τη δημόσια ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια», ωστόσο, το 2006 η Παραγουάη αποφάσισε να μην ανανεώσει τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Από αρκετούς θεωρήθηκε ότι η Ουάσινγκτον είχε στοχεύσει στους Άραβες της περιοχής προκειμένου να αποτελέσει αφορμή για την στρατιωτικοποίησή της καθώς οι ΗΠΑ εποφθαλμιούσαν τον πλούτο και τη στρατηγική σημασία της. Αντιμέτωπο με το κύμα αναφορών περί τρομοκρατίας κ.λπ., το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγκάστηκε να διευκρινίσει ξανά και ξανά ότι δεν έχουν εντοπιστεί τρομοκρατικές δραστηριότητες στα Τριπλά Σύνορα.

4. Το Frente Guasu (FG) –στα γουαρανί, η λέξη guasú σημαίνει μεγάλος ή ευρύς– είναι συνασπισμός αριστερών και κεντροαριστερών κομμάτων που σχηματίστηκε το 2010, γύρω από την Πατριωτική Συμμαχία για την Αλλαγή (Alianza Patriótica para el Cambio) που έφερε τον Φερνάντο Λούγκο στην εξουσία. Το πρόγραμμά του βασίζεται στην αγροτική μεταρρύθμιση, την ενεργειακή κυριαρχία, τη διανομή του πλούτου και την καθολική δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Το Μέτωπο Guasu συμμετέχει στην Concertación για τις εκλογές της 30ης Απριλίου 2023.

 

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…