Αλιεύουμε και μεταφράζουμε από τους Φίλους της Φύσης το ρεπορτάζ για την συζήτηση στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της Ευρώπης σχετικά με τους νέους μεταλλαγμένους οργανισμούς (Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί) και την πρόταση που υπάρχει και έχει διατυπωθεί από την Κύπρια Επίτροπο περί μη ένταξης κάποιων νέων μεταλλαγμένων στους κανονισμούς και άρα απελευθέρωσης τους στο καταναλωτικό κοινό και μάλιστα χωρίς σήμανση. Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη η αφωνία του έλληνα υπουργού.

 

Την 16η Μαρτίου, κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Περιβάλλοντος της ΕΕ, επτά υπουργοί αμφισβήτησαν την επικείμενη πρόταση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδη, να εξαιρεθεί μια νέα γενιά μη ελεγμένων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (νέοι ΓΤΟ ή τώρα οι λεγόμενες «νέες γονιδιωματικές τεχνικές» ή NGT) από την ισχύουσα νομοθεσία για τους ΓΤΟ.

Η συζήτηση για την πρόταση ξεκίνησε από την Αυστριακή υπουργό Περιβάλλοντος, Leonore Gewessler, η οποία εξέφρασε έντονες ανησυχίες σχετικά με την προσέγγιση που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις μιας απορρύθμισης,  στη φύση.

Ο Mute Schimpf, ακτιβιστής στους φίλους της φύσης (Ευρώπη), γύρω από την τροφή, είπε:

«Οι υπουργοί Περιβάλλοντος έχουν περισσότερους από αρκετούς λόγους για να απορρίψουν τα σχέδια της Επιτροπής για νέους ΓΤΟ και να θέσουν στο επίκεντρο το επικίνδυνο στοίχημα της. Η απελευθέρωση των νέων ΓΤΟ θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη φύση, οπότε γιατί να πετάξουμε 20 χρόνια βασικών κανονισμών ασφαλείας; Ζητάμε από την Επιτροπή να ακούσει τις ανησυχίες των υπουργών και τους 400.000+ πολίτες της ΕΕ που ζήτησαν να διατηρήσουν το δικαίωμά τους να επιλέγουν τι τρώνε και τι καλλιεργούν».

Εκτός από την Αυστρία, έξι άλλοι υπουργοί (Κύπρος, Γερμανία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία, Σλοβενία) αμφισβήτησαν την προσέγγιση και την πρόταση της Επιτροπής, κυρίως εστιάζοντας την κριτική στα σημεία:

  • Η πρόταση διαβρώνει τους ελέγχους ασφαλείας για νέους ΓΤΟ (Αυστρία, Κύπρος, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία)•
  • Η έλλειψη στοιχείων και επιστημονικά έγκυρων μεθοδολογιών στις προπαρασκευαστικές εργασίες της Επιτροπής (Αυστρία, Κύπρος, Ουγγαρία, Σλοβενία).

Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης:

  • Οι επικείμενες συζητήσεις σε επίπεδο Συμβουλίου της ΕΕ να εμπεριέχουν τη συμμετοχή των υπουργείων περιβάλλοντος, υγείας και γεωργίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλες οι πτυχές που συνδέονται με τους ΓΤΟ αντικατοπτρίζονται στη νομοθεσία (Αυστρία, Κύπρος, Ουγγαρία, Σλοβενία).
  • Περισσότερες έρευνες για το πώς θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για τη βιοποικιλότητα η χρήση νέων Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Αυστρία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Σλοβενία).
  • Πρέπει να τηρηθούν αυστηρές απαιτήσεις επισήμανσης για τους νέους ΓΤΟ για να διασφαλιστεί η διαφάνεια για τους καταναλωτές (Γερμανία, Λουξεμβούργο).

 

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Η Ίμπιζα κάποτε έμοιαζε με μια από τις Σποράδες… Αυτή την παραοικονομία θέλουμε;

Το κείμενο το «αλιεύσαμε» από τον τοίχο της Iris Lykourioti στο Facebook.…