Μετάφραση: Χάρης Γολέμης | Πηγή: Σελίδα του Τάρικ Άλι στο facebook

Με μεγάλη θλίψη έμαθα μόλις τώρα ότι πέθανε ο παλιός μου σύντροφος Αλαίν Κριβίν. Ήταν ένας αφοσιωμένος αγωνιστής και επαναστάτης της JCR (Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία), αργότερα της LCR (Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα (LCR) και ηγέτης της Τέταρτης Διεθνούς για πολλά χρόνια. Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 μιλήσαμε μαζί σε πολλές εκδηλώσεις, σε διάφορα μέρη του κόσμου. Διατηρήσαμε την επαφή μας ακόμα και μετά την αποχώρησή μου από την Τέταρτη Διεθνή. Κάθε φορά που βρισκόταν στο Λονδίνο με επισκεπτόταν στο σπίτι μου. Η τελευταία φορά που συζητήσαμε για πολλή ώρα ήταν στο Καράκας το 2003, σε ένα συνέδριο για την πρώτη επέτειο της απόπειρας του πραξικοπήματος που απέτυχε. Πριν από ένα περίπου χρόνο, στη διάρκεια του λοκντάουν, έμαθα ότι ήταν άρρωστος. Του έγραψα και βλαστήμησα τον εαυτό μου που δεν μπορούσα να πάω να τον δω. «Δεν πρόκειται να πεθάνω ακόμα», μου απάντησε. «Θα συναντηθούμε σύντομα». Δυστυχώς δεν το κάναμε, και τώρα έχει φύγει. «Ο Αλαίν Κριβίν», έλεγε το σύνθημα της JCR,  «είναι ο δικός μας Λένιν»[1]. Την πρώτη φορά που το άκουσα αυτό στο Παρίσι ήμουν με τον Ντανιέλ Μπενσαϊντ, και μας έπιασαν τα γέλια. Πριν προλάβω να πω κάτι, ο Ντανιέλ μου είπε: «Όχι, Ταρίκ, εγώ δεν είμαι ο Τρότσκι. Μην αρχίσεις την πλάκα».

Η συνεργασία του Κριβίν με τον Μπενσαΐντ, που ήταν επικεφαλής της  JCR και αργότερα της  LCR τα πρώτα χρόνια της, ήταν μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους της Τέταρτης Διεθνούς. Το γαλλικό τμήμα της  Τέταρτης Διεθνούς είχε μια πραγματική ζωντάνια και εκτός από τα μέλη του είχε δεκάδες χιλιάδες οπαδούς.

Τα δύο αδέλφια του Αλαίν, ο δίδυμος αδελφός του Υμπέρ (που ζει) και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο φυσικός Ζαν Μισέλ, ήταν επίσης στη Λίγκα, ταλαντούχοι κι αυτοί με το δικό τους τρόπο. Προέρχονταν από εβραϊκή οικογένεια που είχε ξεφύγει από τα πογκρόμ στην τσαρική Ουκρανία, στα σύνορα με την Πολωνία. Και οι τρεις ήταν διεθνιστές. Το να είσαι επαναστάτης σε εποχές που κάθε άλλο παρά επαναστατικές ήταν, είχε το τίμημά του, αλλά ο Αλαίν παρέμεινε επαναστάτης μέχρι το τέλος της ζωής του. Θα μας λείψει πολύ.

________________

[1] ΣτΜ: Στα γαλλικά το σύνθημα κάνει ρίμα: “Alain, est notre Lénine” [Αλαίν Κριβίν ε νοτρ Λενίν].

Διαβάστε επίσης

Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: μια κακόγουστη φάρσα της «Αντιτρομοκρατικής»

Ενάμιση χρόνο πριν, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο αγωνιστής Πολύκαρπος Γεωργιάδης…

Εντουάρ Λουί: «Ενάντια στον φασισμό, θα πάω να ψηφίσω έναν υποψήφιο που μισώ βαθιά»

Τον Εντουάρ Λουί, μια από τις πιο μαχητικές φωνές υπέρ της εργατικής…